Badventilator gids & vergelijking: de beste badventilatoren

De badkamer is de kamer van uw appartement waar in korte tijd het meeste vocht in de lucht vrijkomt. Het warme water verdampt snel en verhoogt de luchtvochtigheid, die vervolgens wordt afgezet op koele oppervlakken zoals spiegels en ruiten, maar ook in kamerhoeken. Het is niet altijd mogelijk om vocht door een raam naar buiten te geleiden. Om het bad toch te drogen, zijn er speciale badventilatoren.

Hoe werkt een badkamer afzuigventilator?

Om de luchtvochtigheid te verlagen, kunt u een luchtontvochtiger of een ventilator met een ventilator kopen. Terwijl een luchtontvochtiger het water specifiek condenseert en zo uit de lucht haalt, zorgt een afzuigventilator in de badkamer ervoor dat de vochtige lucht uit de ruimte wordt geblazen en droge lucht naar binnen stroomt. Afzuigventilatoren moeten altijd op een ventilatieas worden aangesloten. Dit is de enige manier om ervoor te zorgen dat het vocht niet alleen door het hele appartement wordt verdeeld, maar ook naar buiten wordt geleid.

Voorbeeld badventilator (centrifugaalventilator)

In kamers met toiletten heeft een toiletventilator voor de badkamer de extra functie om slechte geuren te verwijderen door de vervuilde lucht af te zuigen. Als geurverwijdering uw prioriteit is, moet u de toiletventilator in de buurt van het toilet installeren. Er zijn zelfs modellen die rechtstreeks in de wc-bril integreren en de slecht ruikende lucht via de rioolbuis van het toilet verwijderen.

Hoe groot moet een badkamerventilator zijn?

De circulatiecapaciteit van een afzuigventilator in het bad moet voldoende hoog zijn om te voorkomen dat condensaat zich op het behang afzet. Alleen zolang het vocht in de lucht aanwezig is, kan het door de ventilator van een badventilator naar buiten worden getransporteerd. Als vuistregel geldt dat het volume dat in een uur wordt gecirculeerd acht tot tien keer het volume van de kamer moet zijn. Als uw badkamer bijvoorbeeld een oppervlakte heeft van 6 m² met een hoogte van 2,5 m, is het kamervolume 15 m³. De afzuigventilator in de badkamer moet daarom een circulatiecapaciteit tussen 120 m³/h en 150 m³/h kunnen bereiken. Grotere units met meer luchtstroom vereisen grotere diameters van de ventilatiebuizen.

Welke extra functies moet een badventilator hebben?

De meeste afzuigventilatoren kunnen worden aangesloten op de lichtschakelaar in de badkamer: zodra je het licht aanzet, gaat de ventilator automatisch aan. Als u de kamer verlaat en de lichten uitschakelt, stopt de ventilator ook met werken. Dergelijk gedrag kan worden gerealiseerd door eenvoudige bekabeling en voorkomt buitensporige elektriciteitskosten als gevolg van de continue werking van de badventilator.

Een vergelijkbaar effect hebben Badkamerventilatoren met bewegingsmelderdie aan gaan zodra een persoon de badkamer binnenkomt. In lichte kamers met grote ramen is het vaak niet nodig om overdag de lichten aan te doen. Een bewegingssensor zorgt er dan voor dat de ventilator nog steeds draait.

Een veel voorkomend probleem is echter dat je klaar bent met douchen en de badkamer wilt verlaten, maar de tijd is nog niet genoeg geweest om de lucht volledig te drogen. Verhelp deze situatie Badventilator met zwenkwiel, die gedurende een bepaalde periode blijven werken nadat de lichten zijn uitgeschakeld.

Als alternatief kunt u kiezen voor een Afzuigventilator met vochtigheidsmeter beslissen. Als uw ventilator een hygrostaat heeft, wordt deze automatisch ingeschakeld zodra de luchtvochtigheid een bepaalde waarde overschrijdt en stopt deze niet totdat deze onder deze drempel valt. Badventilatoren met vochtigheidsmeters moeten worden ingesteld op een relatieve luchtvochtigheid van ongeveer 60% om schimmelgroei effectief te voorkomen.

Om te voorkomen dat de luide badkamerventilator elke keer dat u ’s nachts naar het toilet gaat start en de rest van het gezin wakker maakt met zijn werkingsgeluid, is een Badkamerventilator met tijdsvertraging ideaal: hij gaat alleen aan als het licht bijvoorbeeld langer dan tien minuten brandt. Als u echter maar voor een korte tijd de badkamer betreedt, blijft de ventilator uitgeschakeld.

Hoe worden afzuigventilatoren in de badkamer geïnstalleerd?

Een badventilator vereist toegang tot een afvoerluchtschacht of ventilatiepijp en wordt direct op de opening in de muur geplaatst. Als er nog geen holtes voor dit doel in uw appartement zijn voorzien, is uitgebreid werk aan het metselwerk noodzakelijk, dat u alleen door gekwalificeerd personeel moet hebben uitgevoerd. De elektrischestallatie daarentegen is duidelijk en kan ook worden uitgevoerd door goed geïnformeerde leken volgens instructies. Er moet een onderscheid worden gemaakt tussen badventilatoren met zwenkwiel of vochtigheidssensor, waarvan de werking ook mogelijk moet zijn wanneer het licht wordt uitgeschakeld, en modellen die alleen met een schakelaar worden bediend.

YouTube

Door de video te laden, accepteer je het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

Wanneer zijn ventilatoren voor de badkamer wettelijk verplicht?

Bij het plannen van appartementen moeten architecten zich houden aan de DIN 18017-3-norm, die de ventilatie van raamloze vochtige ruimtes specificeert. Dus als u een keuken, toilet of badkamer zonder ramen heeft, moet u zorgen voor voldoende ventilatie. De norm specificeert ook numerieke waarden voor een minimale luchtafvoervolumestroom, die verschillen afhankelijk van de exacte werking van het systeem. In vraaggestuurde ventilatiesystemen (d.w.z. badventilatoren die alleen worden ingeschakeld voor douchen) is de minimale luchtstroom bijvoorbeeld 15 m³/h. In pure toiletruimtes gelden nog lagere minimumeisen voor de toiletventilatoren.