Een kamer-lucht-onafhankelijke kachel: voor goede binnenlucht

Kamer-lucht-onafhankelijke kachels

Het verschil tussen kamerluchtafhankelijke en kamerluchtonafhankelijke kachels is zeer aanzienlijk, vooral in goed afgesloten eigenschappen. In het geval van luchtonafhankelijke varianten is de selectie groot en de aankoopbeslissing navenant moeilijk. In onze test hebben we kamer-luchtonafhankelijke haarden getest en laten we u in het begin kennismaken met het verschil tussen de twee functies.

Veel kachels halen hun lucht uit de installatieruimte

Houtkachels hebben lucht nodig voor het verbrandingsproces. Een kamerluchtafhankelijke kachel haalt deze lucht uit de ruimte waarin hij staat (installatieruimte). Dit kan een probleem zijn, vooral in moderne, goed geïsoleerde kamers, omdat er met een kamerluchtafhankelijke kachel een krachtige concurrent is voor frisse lucht in de kamer.

Last but not least kan dit leiden tot een toename van het aandeel koolstofdioxide (CO2) in de lucht. Het normale aandeel CO2 in de binnenlucht is zeer laag. Het is 0,04 procent van het volume. Als het toeneemt, blijft het aandeel nog steeds relatief laag. Toch hebben verhoogde waarden vaak negatieve gevolgen. Bij mensen kunnen verhoogde CO2-niveaus bijvoorbeeld vermoeidheid en malaise veroorzaken en de concentratie en prestaties verminderen. Een overschot aan CO2 in de lucht is niet ongewoon en kan bijvoorbeeld voorkomen in ruimtes waar veel mensen aanwezig zijn zonder voldoende ventilatie.

Kamerluchtafhankelijke kachels hebben echter soms nog een ander nadeel. Als een afzuigkap of een ventilatiesysteem in de kamer draait, kan er een gevaarlijk vacuüm ontstaan, dat uitlaatgassen naar het interieur van de kamer trekt. Om dit te voorkomen, moet u technische maatregelen nemen.

U kunt bijvoorbeeld kachels en ventilatiesystemen zo koppelen dat alleen een wisselende werking mogelijk is: de kachel of het ventilatiesysteem draait; beide samen zijn echter nooit in bedrijf. Als alternatief is er veiligheidstechnologie voor het gelijktijdige gebruik van beide apparaten, die een van de apparaten uitschakelt in het geval van een negatieve druk. De regels voor de interactie van stookinstallaties en ventilatiesystemen zijn vastgelegd in paragraaf 4 van de Modelverbrandingsverordening.

Kamer-lucht-onafhankelijke kachel: vaak de betere variant

Een kamerluchtonafhankelijke kachel veroorzaakt de bovenstaande problemen niet. Het heeft een aansluitmondstuk voor een toevoerluchtleiding, die Lucht van buiten in de verbrandingskamer. Met de ruimteluchtonafhankelijke luchttoevoer is de kachel dus geen extra luchtverbruiker in de installatieruimte. De installatie is echter complexer als een kachel onafhankelijk van de ruimtelucht moet worden bediend. Daarnaast heb je extra materialen nodig voor de constructie van het toevoerluchtkanaal.

Je hebt vaak de keuze: Een aantal kachels hebben een aansluitmondstuk voor buitenlucht en kunnen zowel kamerluchtafhankelijk als kamerluchtonafhankelijk worden bediend. Het vereiste toevoerluchtkanaal voor de kamer-luchtonafhankelijke kachel kan op de buitenmuur van het huis worden geïnstalleerd.
Een alternatief is een concentrisch luchtafvoersysteem met een toevoerluchtleiding in de schoorsteen, waardoor de uitlaatgassen naar buiten worden geleid.

De tweede variant heeft als voordeel dat de toevoerlucht door de warme uitlaatgassen wordt voorverwarmd zonder in contact te komen met de uitlaatgassen. Het voorverwarmen van de lucht is een voordeel omdat koude lucht een deel van de warmte-energie uit het vuur kan halen. Dan wordt de energie-efficiëntie van het verbrandingsproces verminderd.

Belangrijk: Een kamer-luchtonafhankelijke kachel met goedkeuring van de “DIBt” (Deutsches Institut für Bautechnik) is zo ontworpen dat deze ook in lage-energiehuizen met ventilatiesysteem kan worden gebruikt. Niet elke kachel die geschikt is voor ruimte-luchtonafhankelijke werking heeft DIBt-goedkeuring.>

Kamer-lucht-onafhankelijke kachel: belangrijke aankoopcriteria

Houtkachel: luchtgebaseerd of waterhoudend?

U kunt kiezen voor lucht- en waterunits voor een kamer-lucht-onafhankelijke kachel. Luchtgeleide warmte alleen lucht, die op zijn beurt de installatieruimte verwarmt. Met kanaalkachels kunt u de verwarmde lucht ook via aangesloten kanalen naar andere kamers leiden.

WaterstroomVerwarming houtkachels Lucht en water en dus het centrale drinkwater- of verwarmingssysteem van het huis. Ze gebruiken de opgewekte warmte dus efficiënter, maar zijn duurder in aanschaf.

Hoe sterk moeten de prestaties zijn?

Kamer-lucht-onafhankelijke kachels zijn verkrijgbaar in zeer verschillende prestatieniveaus. Zo heeft de prachtige Justus Usedom* kachel, die onafhankelijk is van kamerlucht, een nominale warmteafgifte van 5 kW en kan een maximale ruimtegrootte van 88 kubieke meter verwarmen. De luchtonafhankelijke, waterdragende Island Aqua* van dezelfde fabrikant heeft daarentegen 10 kW en is geschikt voor een ruimtevolume tot 240 kubieke meter.

Ontwerp en afmetingen: gevarieerd

Een compacte kamerluchtonafhankelijke kachel is de Rondale van FIREPLACE*. Zo is de Victoria Grande Lux van EEK* aanzienlijk groter. De breedte bereikt een indrukwekkende 84 centimeter.

Onafhankelijk van kamerlucht: de test laat grote verschillen zien

Hier willen we u graag kennis laten maken met drie aantrekkelijke kamer-lucht-onafhankelijke kachels. Elk van de houtkachels die in de test en in onze analyse werken, afhankelijk van de kamerlucht, heeft zijn eigen voordelen. Maak kennis met de drie uitstekende apparaten.

Houtkachel Tolima Aqua Compact van Olsberg

De Tolima Aqua Compact is een waterdragende, kamer-lucht-onafhankelijke kachel uit Olsberg. Hij meet 13,8 x 62 x 56 centimeter (hoogte/breedte/diepte) en de waterzak bevat in totaal 30 liter. Visueel presenteert de kachel zich in een aantrekkelijke bekleding van zwart staal.

De nominale warmteafgifte van deze houtkachel met de energie-efficiëntieklasse A+ (rendementsklassen van “G” tot “A++”) is 10 kW. Het rendement bedraagt meer dan 80 procent en de ruimteverwarmingscapaciteit 240 kubieke meter. De verbrandingskamer van de Tolima Aqua Compact is geschikt voor boomstammen met een maximale afmeting van 33 centimeter. De kamerluchtonafhankelijke kachel is onder andere voorzien van een automatische ruitenspoeling.

De Tolima Aqua Compact is een type 1 kachel. Het is daarom uitgerust met een zelfsluitende deur. Daarom kan het in principe worden aangesloten op een schoorsteen waarop andere haarden al zijn aangesloten (meervoudige bezetting).

Houtkachel Comet by Globe-fire

De Comet van Globe-fire is ook een kamer-lucht-onafhankelijke kachel. Als een volledig gietijzeren kachel heeft het een traditioneel ontwerp met zeer mooie decoratieve elementen. Gietijzer heeft echter ook functionele voordelen omdat het de warmte die door de oven wordt gegenereerd uitstekend naar de installatieruimte geleidt.

Met de afmetingen 92 x 67,5 x 55 centimeter is de kachel niet heel hoog, maar relatief breed. Bijzonder aan de Komeet van Globe-fire is de ingebouwde kookplaat, waarmee je bijvoorbeeld thee warm kunt houden. De nominale warmteafgifte van deze kachel met de energie-efficiëntieklasse “A +” die onafhankelijk van de ruimtelucht werkt, is 8 kW en het rendement bereikt 80,7 procent. In de Comet of Globe-fire kun je boomstammen verbranden tot een grootte van 33 centimeter.

Houtkachel Reno R by Justus

De Reno R van Justus is een cilindrische luchtgeleide kachel met DIBt-goedkeuring, die verkrijgbaar is in verschillende designvarianten. De Reno R is optioneel verkrijgbaar met een zwart stalen carrosserie zonder verdere bekleding, alternatief met een zwarte of grijze stalen behuizing en speksteenbekleding of met een zwarte carrosserie en zandstenen bekleding.

In de stalen versie heeft de Reno R een hoogte van één meter. Met een stenen bekleding is het 103,6 centimeter. De breedte van het apparaat is 55, de diepte is 45,2 centimeter. De kachel heeft de energie-efficiëntieklasse “A+”. De nominale warmteafgifte van de Reno R van Justus bereikt 6 kW en het rendement is meer dan 80 procent. U kunt een maximale ruimte van 124 kubieke meter verwarmen met de kachel en de maximale lengte van de boomstammen is 33 centimeter.

Als alternatief voor boomstammen kun je bruinkool echter ook in de Reno R verbranden. Het apparaat kan dus worden gebruikt als een continue brandoven en ’s nachts worden gebruikt. De kachel is uitgerust met het Justus triple air systeem voor een optimale verbranding en lage emissies.

Bronnen

  • https://www.ofen.de/wissenscenter/infothek/kamin-wissen/raumluftunabhaengiger-kaminofen-funktionsweise
  • https://www.heizungsfinder.de/kaminofen/heizen/luftzufuhr-raumluftunabhaengig
  • https://www.daserste.de/information/wissen-kultur/w-wie-wissen/kaminofen-102.html