Houtkachel met warmteopslag (opslagkachels) – houd je langer warm

Houtkachel met warmteaccumulator

Een kachel met warmteopslag bestaat deels uit een warmteopslagelement, een zogenaamd opslagblok. Dergelijke ovens worden daarom ook wel opslagovens genoemd. Ze verwarmen hun omgeving niet alleen of extra water. Een deel van de gegenereerde warmte wordt gebruikt om de opslagtank te verwarmen. Dit heeft een groot voordeel, maar ook een nadeel.

Het nadeel: Bij een kachel met warmteopslag duurt het meestal langer om de installatieruimte op te warmen. Hiervoor is immers maar een deel van de warmte beschikbaar. Het voordeel: Vanaf het moment dat er geen nieuwe brandstof aan het vuur wordt toegevoegd, verwarmt het opslagkachels veel langer dan veel andere kachels.. In het volgende artikel wordt uitgelegd wat belangrijk is voor een kachel met warmteopslag en welke verschillen er zijn, bijvoorbeeld voor een kachel met warmtewisselaar. Daarnaast laat hij je kennismaken met drie goede opslagovens.

Bij kachels is er soms sprake van een warmteaccumulator, dan weer van een warmtewisselaar. Beide zijn elementen met verschillende functies die al dan niet deel uitmaken van een houtkachel. Als men spreekt van een kachel met warmtewisselaar, wordt meestal een watergedragende kachel bedoeld. In tegenstelling tot de luchtgeleide oven wordt de warmte van een waterdragend apparaat niet alleen aan lucht (en eventueel aan opslagmedia) afgegeven.

Daarnaast verwarmt de oven water via een warmtewisselaar. Zo’n warmtewisselaar kan bijvoorbeeld een waterzak in de oven zijn. Het water daarin wordt indirect verwarmd en verwarmt vervolgens het drinkwater of verwarmingswater van een cv-installatie. Zo’n kachel met warmtewisselaar breidt dus het takenpakket van de kachel uit en verhoogt zo ook het rendement.

Wanneer men spreekt van een kachel met warmteopslag, worden kachels bedoeld in de engere zin, die warmteopslagelementen in hun interieur hebben. Een voorbeeld van zo’n kachel met een warmteopslagelement is de Usedom 5W+ van Justus*. Boven de verbrandingskamer heeft het een opslagsteen genaamd “W +” met een gewicht van 41 kilogram. Dankzij dit opslagelement kan de verwarmingsoven tot 13 uur na het blussen van de brand warmte blijven afgeven.

Vuurvaste bakstenen worden bijvoorbeeld gebruikt als opslagelementen in een opslagoven. Naast kachels, waarin sowieso een warmteaccumulator is geïntegreerd, krijg je andere apparaten zoals de Ficus III van Haas + Sohn*. Ze kunnen optioneel worden uitgerust met een warmteaccumulator. Daarnaast zijn er waterdragende kachels die ook opslagkachels zijn: Een waterdragende kachel met warmteopslag en warmtewisselaar is bijvoorbeeld de Aquakachel van Schmitzker*.

Last but not least, naast opslagelementen in de oven als warmteopslagelement, is de ovenbekleding ook een optie. Kachelbekleding van speksteen wordt hier als bijzonder warmtevasthoudend beschouwd. Zandsteen heeft ook een verminderde opslageigenschap, terwijl marmer bijvoorbeeld warmte vrij slecht opslaat. Een kachel met een opbergkachelbekleding wordt echter niet beschouwd als een kachel met warmteopslag in de engere zin.

Alternatief voor de kachel met warmteopslag: continu brandende kachels

Als u wilt kiezen voor een kachel waarvan de warmte bijzonder lang meegaat, kunt u niet alleen kiezen voor een kachel met warmteopslag, maar ook voor een continu gestookte kachel. In de regel kun je een permanent brandkachel bedienen met hout of kolen, waarbij niet elke kachel die met beide brandstoffen werkt automatisch meetelt als een continu brandende kachel.

Continu stookovens hebben meestal een holte in het midden, waarin de kolen verbranden en in de nieuwe kolen kunnen glijden wanneer de oude wordt verbrand. Een continu stookoven is zo ontworpen dat deze bijzonder lang opwarmt zonder brandstof toe te voegen. Het heeft dus een vergelijkbaar voordeel als een kachel met warmteopslag en is daarom geschikt als alternatief ervoor. U hoeft echter niet per se het een of het ander te kiezen: Er zijn kachels die warmteopslag en continue vuurfunctie combineren: Een voorbeeld hiervan is de 117 ECOplus van Hark*.

Houtkachel met warmteopslag: aankoopcriteria

In het geval van een houtkachel met warmteaccumulator – evenals een houtkachel met warmtewisselaar – zijn er – veel functies om op te letten bij het kopen. Het zijn vaak algemene aankoopcriteria die in principe een rol spelen bij het kopen van een kachel.

Luchtgeleid of waterdragend: beide zijn mogelijk

Het verschil tussen lucht- en watergedragen kachels is al genoemd. De vraag welke variant u wilt hebben, moet u verduidelijken voordat u koopt, omdat u bij beide varianten kunt kiezen voor kachels met opslagstenen.

Kamerlucht afhankelijk of onafhankelijk van kamerlucht?

Kamerluchtafhankelijke kachels trekken de verbrandingslucht uit de installatieruimte, terwijl kamerluchtonafhankelijke kachels van buitenaf trekken. De installatie is vaak eenvoudiger voor kamerluchtafhankelijke exemplaren. In het ergste geval kunnen ze echter de luchtkwaliteit in de kamer verslechteren. Beide soorten kachels zijn verkrijgbaar met warmteopslag.

Type 1 of 2

Een kachel van type 1 heeft een zelfsluitende verbrandingskamerdeur, een kachel van type 2 niet. De kwestie van het ontwerp is vooral belangrijk als u de meervoudige bezetting van een schoorsteen plant, d.w.z. als u de kachel met warmteaccumulator wilt aansluiten op een schoorsteen waarop andere open haarden al zijn aangesloten. Dit kan alleen bij kachels van type 1 en niet bij elke kachel van dit type. U moet het onderwerp van tevoren bespreken met de schoorsteenveger, die later de nieuwe open haard zal goedkeuren.

Nominale warmteafgifte en ruimteverwarmingscapaciteit:

Met informatie over de nominale warmteafgifte in kilowatt (kW) en het ruimteverwarmingsvermogen in kubieke meter (of minder vaak vierkante meters), kunt u inschatten of de kachel geschikt is voor de betreffende ruimtegrootte waarvoor u hem wilt gebruiken.

Energie-efficiëntie

Hoe efficiënt gebruikt de kachel met warmteaccumulator de gebruikte brandstof? Dit heeft een impact op de brandstofkosten en op de manier waarop de kachel ecologisch moet worden ingedeeld. Antwoorden op deze vraag worden gegeven door informatie over de efficiëntie- en energie-efficiëntieklasse van de kachel. Het rendement zegt iets over welk percentage van de thermische energie in de brandstof de kachel daadwerkelijk kan gebruiken voor verwarming. De energie-efficiëntieklassen variëren van “G” (slecht) tot “A++” (zeer goed), waarbij houtkachels meestal een maximum van “A+” bereiken.

Grootte en minimale afstanden

Past de grootte van de kachel goed in de installatieruimte? Voor een antwoord op deze vraag moet u natuurlijk de ovenafmetingen (hoogte/breedte/diepte) kennen. Daarnaast zijn ook de minimale afstanden die de kachel moet aanhouden tot brandbaar materiaal van belang.

Drie goede kachels met warmteopslag

De volgende drie kachels met warmteopslag worden aanbevolen.

Houtkachel Usedom 5W+ van Justus

Justus kachel Usedom 5 warmPLUS zwart zandsteen
Justus kachel Usedom 5 warmPLUS zwart zandsteen

  • Afmetingen (H x B x D): 116,2 x 49,2 x 37,3 cm Afmetingen vuurhaard (H x B x D): 37 x 32,5 x 24 cm Luchtregeling
  • Justus kachel Usedom 5 wärmePLUS met 5 kW vermogen in zwarte zandsteen
  • Afmetingen (H x B x D): 116,2 x 49,2 x 37,3 cm

De Usedom 5W+ kachel van Justus heeft een opbergsteen genaamd “W+” boven de verbrandingskamer en is al kort gepresenteerd. Het is een 1162 x 492 x 373 millimeter houtkachel met een zwart stalen behuizing en speksteen of zandstenen bekleding. De nominale warmteafgifte van deze kachel met warmteaccumulator bereikt 5 kW, de ruimteverwarmingscapaciteit 88 kubieke meter.

Het rendement van de oven is 80,2 procent, de energie-efficiëntieklasse is “A +”. U kunt de Usedom 5W+ kachel van Justus bedienen met houtblokken met een maximale lengte van 30 centimeter en met bruinkoolbriketten. In het stralingsgebied (voorzijde) moet de kachel minimaal 80 centimeter afstand houden van brandbare materialen. Aan de achterkant en aan de zijkant is het elk 20 centimeter.

Naast de warmteaccumulator omvat de uitrusting de luchtstroomhendel, een standaard geïnstalleerde externe verbrandingsluchtaansluiting, de ruitenspoeling, de meerpuntsvergrendeling van de deur van de verbrandingskamer en het drievoudige luchtsysteem. Het doseert de verbrandingslucht altijd optimaal voor het best mogelijke verbrandingsproces.

Houtkachel Ficus III van Haas + Sohn

De Ficus III van Haas + Sohn is een van de kachels waarin als optie een warmteaccumulator kan worden geïnstalleerd. U kunt de kachel dus krijgen met of zonder een warmteopslagtank met een gewicht van ongeveer 70 kilogram. De ronde kachel in modern design (kleur: Perl-Black) heeft een diameter van 464 en een hoogte van 1550 millimeter. De nominale warmteafgifte bereikt 5 kW en het ruimteverwarmingsvermogen 125 kubieke meter. Het rendement is 81 procent en de kachel heeft de energie-efficiëntieklasse “A+”.

U kunt de kachel bedienen met maximaal 30 centimeter lange stammen en houtbriketten. De uitrusting van de kachel omvat het automatische deurslot (type 1), het Auto-Air-systeem voor schone en efficiënte verbranding, evenals de automatische ruitenspoeling en aslade, die het reinigen van de kachel vereenvoudigen. Externe toevoerlucht is mogelijk met deze kachel.

Houtkachel Aqua van Schmitzker

De Aqua van het bedrijf Schmitzker Heiztechnik uit Dresden is een waterdragende kachel met warmteaccumulator en warmtewisselaar. Naast de installatieruimte kan het water voor de centrale verwarming of servicewater verwarmen. De kachel heeft een hoekig modern design. In de stalen versie meet hij 1442 x 499 x 489 millimeter (H/B/D). Aan de andere kant, als het een stenen bekleding heeft, meet het 1492 x 503 x 491 millimeter. De minimale afstanden tot brandbare materialen zijn 80 centimeter aan de voorkant, 20 centimeter aan de zijkant en 15 centimeter aan de achterkant.

Boven de verbrandingskamer bevat de Aqua van Schmitzker elf vuurvaste elementen als warmteopslag. Andere kenmerken zijn het geïntegreerde ruitenspoelsysteem en de asbak voor vereenvoudigde reiniging. De nominale warmteafgifte is 7 kW, het ruimteverwarmingsvermogen is 171 kubieke meter en het rendement van de kachel met de energie-efficiëntieklasse “A +” is een relatief hoge 84,8 procent. Werking met een extern aangevoerde verbrandingslucht is mogelijk.