Houtkachel ontwerp: Modern heeft zijn charme

moderne kachels in een aantrekkelijk design

Een goed houtkachelontwerp kan rustiek en traditioneel zijn. Maar dat hoeft niet zo te zijn. Modern kachelontwerp kan ook zorgen voor huiselijk welzijn! Zonder decoratieve elementen, met materialen zoals glad roestvrij staal of een glad in plaats van versierd gietijzer, worden zeer speciale modellen gemaakt. Waar u rekening mee moet houden bij het kiezen van een moderne kachel en welke varianten er zijn met deze kachels, vertelt u het volgende artikel.

Modern kachelontwerp – een beschrijving

De snelste manier om een modern kachelontwerp te benaderen, is door retro-ontwerpelementen uit te sluiten: sierlijke keramische tegels maken meestal niet meer deel uit van een modern kachelontwerp dan gedecoreerd gietijzer *. Moderne design kachels hebben meestal gladde oppervlakken eroverheen.

Een typisch voorbeeld is een moderne kachel van roestvrij staal zonder bekleding. Gladde natuursteen en tegelbekleding zijn echter ook geschikt voor een moderne kachel. Daarnaast domineren vaak heldere geometrische vormen zoals de rechthoek of de cilinder, die doen denken aan de Bauhaus-stijl in de architectuur.

Maar zelfs zeer abstracte, ongewone vormen, zoals de innovatieve Invicta Ove*, moeten worden begrepen onder modern kachelontwerp.

Een kwestie van afmetingen?

Er zijn praktisch geen grenzen aan de afmetingen van moderne kachels. Er zijn modellen met een hoogte ruim 1,50 meter. Het is echter ook veel compacter met kleine kachels met een hoogte van slechts ongeveer 60 centimeter.

Dit betekent: Als u van uw moderne kachel houdt, vindt u de juiste kachel voor zowel kleine woonkamers als voor grote. U hoeft niet eens ver te zoeken om een kachelontwerp te vinden dat bij u past.

Een speciaal ontwerpelement: het kijkvenster

Een van de bijzondere elementen van alle kachels is het kijkvenster, dat zicht biedt op de verbrandingskamer. Vaak hangt het af van de grootte van het kijkvenster. Grote kijkvensters zorgen voor een veel beter zicht op het flikkerende vuur in de verbrandingskamer. Sommige apparaten met een modern kachelontwerp overtuigen met zo’n groot kijkvenster, perfect voor romantische avonden bij het vuur.

Afhankelijk van de locatie kan het zinvol zijn om niet te kiezen voor een kachel met ‘slechts’ een kijkvenster aan de voorzijde. Als alternatief zijn er moderne kachels met een kijkvenster aan de kachelfront en een ander kijkvenster aan de zijkant of kijkvensters aan beide zijden. Elke variant heeft zijn charme.

In modern design krijg je verschillende kachels

Een moderne kachel met roestvrijstalen behuizing kan zowel lucht als water vervoeren. Hij kan de installatieruimte alleen verwarmen of ook energie bijdragen voor het warmwatersysteem of de cv-installatie met behulp van verwarmd water.

Ook in de kachels met modern kachelontwerp zijn er apparaten van type 1 en 2. Type 1 kachels hebben een verbrandingskamer met een zelfsluitende deur. Hierdoor is bediening met een open deur niet mogelijk. Aan de andere kant kan bij kachels van type 2 de ovendeur open blijven terwijl het vuur in de verbrandingskamer flikkert.

Het verschil tussen de soorten constructie is vooral belangrijk als u de meervoudige bezetting van een schoorsteen plant, d.w.z. als u meerdere open haarden op één schoorsteen wilt aansluiten. Dit kan alleen bij type 1 kachels. Bij meervoudige bezetting door type 2 kachels kunnen uitlaatgassen via de open deur de ruimtes binnenkomen.

Kamer luchtafhankelijke of kamer-lucht-onafhankelijke kachel?

Dit is ook een vraag waarover je nog niet hebt besloten tot een moderne kachel. Een kamerluchtafhankelijke kachel is vaak wat goedkoper, althans in de installatie. Het zuigt de lucht voor het verbrandingsproces uit de installatieruimte.

In ongunstige gevallen kan de luchtkwaliteit in de kamer eronder lijden. Daarnaast moet voorkomen worden dat – bijvoorbeeld een gelijktijdig lopende afzuigkap – een gevaarlijk vacuüm ontstaat waardoor uitlaatgassen de installatieruimte in kunnen trekken.

Als de kachel modern is en onafhankelijk van kamerlucht, trekt deze de lucht die nodig is voor verbranding van buitenaf. De hierboven geformuleerde risico’s bestaan hier niet. U moet echter een toevoerluchtkanaal plannen tijdens de installatie, wat ook extra kosten met zich meebrengt.

Drie keer modern kachelontwerp

In de volgende kleine ranglijst willen we u graag kennis laten maken met drie kachels met een aantrekkelijk modern kachelontwerp.

Houtkachel Usedom 5 by Justus

De kachel Usedom 5 van de Hessische fabrikant Justus GmbH heeft een deur van gietijzer. Wat de kachel modern maakt, zijn de heldere vormen en het gladde oppervlakontwerp. De stalen behuizing is verkrijgbaar in zwart of gietgrijs. Voor beide varianten kunt u kiezen voor een speksteenbekleding. De zandstenen bekleding daarentegen is alleen verkrijgbaar met een zwarte kachelbehuizing.

De nominale warmteafgifte van de Usedom 5 in modern houtkachelontwerp is 5 kW en de maximale kamergrootte die kan worden verwarmd met de Usedom 5 bereikt 88 kubieke meter. Het rendement is meer dan 80 procent en u kunt de Usedom 5 op verzoek onafhankelijk van de kamerlucht bedienen.

De moderne kachel is onder andere voorzien van het Justus driedubbele luchtsysteem voor een optimale verbranding van het hout. Andere kenmerken van deze oven van 990 x 490 x 370 millimeter zijn de luchtstromende handgreep, die dankzij de comforttechnologie nooit te warm wordt. Indien nodig kun je kiezen voor de Usedom 5 W+ variant. Het is ook uitgerust met opslagstenen die de resulterende warmte langer opslaan.

Tolima Aqua Compact van Olsberg

De Tolima Aqua II uit Olsberg presenteert zich als een houtkachel, niet alleen modern, maar ook zeer efficiënt. Net als bij Usedom 5 is het rendement meer dan 80 procent en als waterdragende kachel kan het naast de installatieruimte drinkwater of verwarmingswater voor een cv-installatie verwarmen.

De nominale warmteafgifte van deze 1380 x 620 x 560 millimeter kachel bereikt 10 kW en het gebied dat door de kachel verwarmd kan worden is ongeveer 250 kubieke meter. De relatief hoge kachel in rvs look (zwart staal) wordt aangeboden. Daarnaast zijn er varianten met natuursteen of keramiek. De inhoud van de waterzak is 30 liter en de uitrusting omvat een voorruitspoeling.

Houtkachel Ove van Invicta

De reeds genoemde Ove by Invicta overtuigt met zijn buitengewone kachelontwerp. Het presenteert zich in een ovale vorm en lijkt een beetje op een ei dat naar boven is gericht. De opening naar de verbrandingskamer, die door het kijkvenster van de installatieruimte wordt gescheiden, is ook eivormig. Naast het moderne design zijn ook de prestaties van de gietijzeren kachel overtuigend. Zo biedt de Ove een nominale warmteafgifte van 10 kW en kan hij een ruimte van ongeveer 250 kubieke meter verwarmen.

Het rendement van deze kachel is 76 procent. Met een maximum van 50 centimeter kunnen de boomstammen die je in de Ove verbrandt relatief lang zijn. Kamerluchtonafhankelijke werking is echter niet mogelijk met deze kachel.