Is een infraroodverwarming ongezond? Wij zullen u voorlichten!

Zijn infraroodstralers ongezond?

Hoe zit het met infraroodverwarming en gezondheid? Infraroodverwarmers zorgen binnen enkele seconden voor een aangename warmte, die doet denken aan de rustgevende warmte van de zonnestralen in de zomer. Bovendien neemt het vlakke verwarmingspaneel nauwelijks ruimte in beslag en kan het onopvallend aan de muur of het plafond worden bevestigd of als een inrichtingsartikel met een stijlvol motief.

Er lijkt dus niet veel te zeggen tegen deze verwarmingsmethode. Maar vaak rijst de vraag: zijn stralingsverwarmers ongezond en vormen ze een potentieel risico? In de volgende tekst leggen we het gezondheidsaspect van infraroodapparaten uit en onthullen we waar u op moet letten voordat u koopt om aan de veilige kant te zijn.

Elektrosmog met infraroodverwarming een probleem?

Omdat een elektrisch bediende infraroodverwarming met elektriciteit verwarmt, genereert het een elektromagnetisch veld, zogenaamde elektrosmog, net als elk ander elektrisch apparaat. Of en in welke mate deze elektrosmog de gezondheid kan schaden, is nog steeds zeer controversieel in de wetenschap. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gelooft dat grote elektromagnetische velden kankerverwekkend kunnen zijn.

We kunnen u echter geruststellen, u moet nadenken over deze factor in een Maak je geen zorgen over infraroodverwarming. Waarom niet? Enerzijds mag elke fabrikant van infraroodverwarmingstoestellen door de EU Elektromagnetische Compatibiliteitsrichtlijn (EMC-richtlijn) een bepaalde stralingslimiet niet overschrijden, zodat u al beschermd bent tegen een gezondheidsrisico door de wettelijke vereisten.

Belangrijker is echter dat Elektrosmog heeft niets te maken met infraroodstraling. Terwijl elektrosmog is gebaseerd op elektrische straling, worden infraroodstralen gegenereerd door warmte. Beide stralingen zijn dus gebaseerd op fundamenteel verschillende fysische wetten. Een infraroodverwarming produceert alleen elektrosmog om infraroodstralen te produceren. Deze elektrosmog is zo laag dat de elektrische straling van je mobiele telefoon, WLAN of tv meestal in een hoger bereik ligt.

Infraroodverwarming: schadelijk of onschadelijk?

Nadat we u hebben geïnformeerd over het elektromagnetische veld van infraroodverwarmers, blijft de vraag over de compatibiliteit van de werkelijke infraroodstralen. Deze dringen immers niet alleen door alle oppervlakken binnen de straal van de kachel, maar verwarmen ook mensen door diepe penetratie in de huid. Moet je je hier zorgen over maken?

Ook hier is het alles-duidelijkheid geboden. Infraroodstralen vormen geen bedreiging voor de gezondheid, integendeel. Ze zorgen niet alleen voor een aangenaam en verwarmend gevoel, maar ondersteunen ook spierontspanning, bevorderen de bloedcirculatie en het metabolisme en versterken het immuunsysteem. Daarom zweren veel mensen bij infraroodlampen voor de (zelf)behandeling van verkoudheid, spanning en pijn.

Een ander positief gezondheidseffect van stralingswarmte is dat het geen luchtcirculatie genereert – in tegenstelling tot conventionele verwarmingsmethoden. Hierdoor kunnen er geen ziektekiemen en bacteriën worden opgezweept en door de kamer worden gedragen. Zelfs droge verwarmingslucht, die geïrriteerde slijmvliezen kan veroorzaken, behoort met een infraroodverwarming tot het verleden.

Infraroodverwarming en gezondheid: hoe risico’s te vermijden

Hoewel infraroodverwarmingen geen direct gezondheidsrisico vormen, hebben radiatoren, zoals bij alle technische apparaten, een bepaald restrisico op ongevallen die uw gezondheid kunnen beïnvloeden.

Zelfs als de overgrote meerderheid van de infraroodverwarmers die in Duitsland worden verkocht veilig zijn, moet u geen onnodige risico’s nemen. Let daarom voordat u koopt op gerenommeerde testzegels en veiligheidscertificaten, zoals een TÜV-certificaat of een GS-zegel voor geteste veiligheid. Daarnaast heeft elke infraroodverwarming een IP-beschermingsklasse, die wordt gespecificeerd op basis van twee codes en die informatie geeft over de bescherming tegen contact en vreemde voorwerpen (1e code) en water (2e code). Voor gebruik in de badkamer moet de 2e IP-code minimaal 4 zijn.

In de uitrustingskenmerken van de respectieve verwarmingstoestellenGeef ook de veiligheid van het model aan, bijvoorbeeld door tuimelschakelaars te vermelden voor het in- en uitschakelen of oververhittingsbeveiliging.

Goede infraroodverwarmers voor een zuiver geweten:

Nadat we u hebben geïnformeerd over de gezondheidsfactoren van een infraroodverwarming en de apparaten zonder voorbehoud vanuit gezondheidsoogpunt aan u kunnen aanbevelen, willen we u graag enkele productvoorbeelden presenteren om u te inspireren en het voor u gemakkelijker te maken om een mogelijke aankoopbeslissing te nemen.

IH Engingeering BV infraroodverwarming 130W

Dit model van de fabrikant IH Engingeering BV is met zijn 130 watt bijzonder geschikt voor kleine ruimtes zoals een gastentoilet. De radiator kan ook worden gebruikt als warmtebron voor een specifieke ruimte zoals een werkplek of een leeshoek. U hoeft zich geen zorgen te maken over de veiligheid van het model dankzij een GS-test door TÜV Süd München. Bovendien heeft de kachel twee oververhittingsbeveiligingszekeringen. Digitale thermostaat, kabel en stekker zijn al inbegrepen, dus je kunt direct beginnen met verwarmen.

Juskies infrarood verwarming 425W

Dit model van Juskies heeft iets meer vermogen. Het slanke ontwerp van het klassieke verwarmingspaneel maakt eenvoudige wandmontage mogelijk. Als alternatief kan het apparaat ook flexibel in de kamer op de meegeleverde voeten worden geplaatst. Deze infraroodverwarming is voorzien van een tuimelschakelaar en oververhittingsbeveiliging. Daarnaast heeft het beschermingsklasse IP44 en is het dus ook geschikt voor gebruik in de badkamer.

Könighaus infraroodverwarming 1000W

Könighaus infraroodverwarming - 1000 watt met TÜV + 5 jaar fabrieksgarantie ✓ Dubbele...
Könighaus infraroodverwarming – 1000 watt met TÜV + 5 jaar fabrieksgarantie ✓ Dubbele…

  • ✔️ ONZE PERFORMANCE CRACKER – Dankzij onze jarenlange ervaring op het gebied van infrarood kunnen wij hoge calorische waarden garanderen. Watt | Verwarmingsoppervlak:…
  • ✔️ GEGARANDEERDE DUURZAAMHEID – Könighaus infraroodkachels zijn onderhoudsvrij en hebben een fabrieksgarantie van 5 jaar en een…
  • ✔️ SLIM SHAPE – Onze infraroodverwarming heeft een eenvoudig en onopvallend ontwerp dankzij het hoogwaardige gepoedercoate aluminium frame.

Dit verwarmingsmodel van Könighaus is een echte power carrier, uitgerust met maar liefst 1000 watt. Hierdoor kan 10-24m² worden verwarmd, afhankelijk van de isolatie en ruimtelijke omstandigheden. De uitrusting van deze kachel omvat de thermostaat met stopcontact TS05 en wandmontagemateriaal. Hoge veiligheid wordt gegarandeerd door 2 oververhittingsbeveiligingszekeringen. In de overwegend positieve reviews prijzen online klanten vooral de eerlijke prijs en de betrouwbare en aangename warmte van het model.