Kleine houtkachels: voor warmte en gezelligheid

kleine houtkachels

Om wat kampvuur romantiek in het appartement te brengen met een kachel, heb je niet veel ruimte nodig. Sommige apparaten zijn extreem ruimtebesparend. Als ze worden bediend met houtblokken of elektriciteit, zijn ze niet alleen decoratief, maar ook verstandige en efficiënte verwarmingssystemen. Het volgende artikel vertelt u waar u op moet letten als u wilt dat uw kachel iets kleiner is, en het geeft u vier aanbevolen compacte kachels.

Houtkachel: elektriciteit, brandhout, ethanol?

De term “kachel” staat voor kachels waarin echte vuurbranden of vuur worden nagebootst. Als u een compacte kachel wilt kopen, is een kleine elektrische haard net zo geschikt voor u als een compacte houtkachel of een ethanolkachel. Elke variant heeft voor- en nadelen. Als het gaat om een romantisch en bijzonder mooi vuur, kiezen veel mensen voor een houtkachel. Maar het heeft nog andere voordelen naast de prachtige sfeer die het creëert.

Er zijn luchtgeleide en waterdragende houtkachels. Deze laatste verwarmen niet alleen de installatieruimte, maar ook water, dat op zijn beurt wordt gebruikt om drinkwater te verwarmen of water te verwarmen in een cv-installatie. De waterdragende variant is echter zeldzaam voor zeer compacte apparaten.

U kunt ook waterdragende elektrische haarden op de markt vinden, maar pas op: de term “waterhoudend” betekent hier iets heel anders. Deze elektrische haarden werken dus alleen met licht en waterdamp, die in combinatie bedoeld zijn om een echt vuur bijzonder realistisch na te bootsen. Toch kan een elektrisch fornuis natuurlijk een geschikt alternatief zijn.

Hetzelfde geldt voor gashaarden en pelletkachels. Ten opzichte van de open haard hebben ze het voordeel dat je ze op afstand kunt bedienen en van tevoren kunt programmeren. Voor veel kenners is het vuur echter minder romantisch dan dat van de houtkachel.
Last but not least zijn er ethanolhaarden. Ze worden echter alleen gebruikt voor decoratie en hebben vrijwel geen verwarmingsfunctie. Hiervoor hoeven ethanolhaarden – net als elektrische haarden – niet op de schoorsteen te worden aangesloten.

Hoe klein is een kleine kachel?

De Wamsler kachel Rona Cotta* heeft een breedte van bijna een meter. Dat klinkt niet meteen veel, maar er zijn veel smallere modellen. Dus wat wordt bedoeld met een kleine kachel? Er is geen duidelijk antwoord op de vraag. Er is geen duidelijke definitie van wat “compact” of “ruimtebesparend” betekent voor een kachel, wat natuurlijk altijd in het oog van de toeschouwer is.

Kortom, het is vaak belangrijk voor eigenaren van kleine kamers dat kachels in deze kamers niet te breed of te diep zijn om niet te veel waardevolle ruimte op de vloer in te nemen. Aan de andere kant hoeven ze niet per se heel laag te zijn.

Sommige fabrikanten maken het hun klanten gemakkelijk door zelf een compacte klasse van hun ovens te bepalen. Zo biedt de fabrikant Wamsler zogenaamde basiskachels* aan en belooft hij “ware maat op kleine schaal”.

Een voorbeeld van zo’n kleine kachel, zoals we er een begrijpen, is de 113,5 x 56 x 44 centimeter (hoogte/breedte/diepte) houtkachel Prestige Comfort 2.0 van Caminos*. Als u hoogte wilt besparen, kunt u bijvoorbeeld ook een kijkje nemen bij de Wamsler haard Montafon*, die met 95 x 71,5 x 43,6 centimeter aanzienlijk kleiner is. Nog kleiner? Geen probleem: De houtkachel Victoria “The Compact” van EEK* heeft zeer compacte afmetingen: 62,6 x 36,4 x 36,5 centimeter! Ontegenzeggelijk is de Victoria een kleine kachel die het heel goed doet in elke kamer, hoe klein ook.

Optie voor kleine kamers: wandhaarden en inzethaarden

Sommige fabrikanten bieden u kleine houtkachels aan die u aan de muur kunt hangen. Hierdoor blijft het oppervlak op de vloer volledig vrij. Een voorbeeld van zo’n wandhaard is het model “7970” van het Deense bedrijf Morsø* met de afmetingen 696 x 504 x 435 (hoogte/breedte/diepte). Ook ruimtebesparend zijn inzethaarden, die in de muur kunnen worden ingebed.

Brandhouten haarden mogen niet willekeurig klein worden

Er zijn echter grenzen aan de grootte van houthaarden. EindelijkIn de verbrandingskamer nemen de boomstammen een minimale ruimte in beslag die niet kan worden genegeerd. Als u wilt dat het bijzonder ruimtebesparend is, moet u vertrouwen op elektrische en ethanolhaarden. Hier zijn er nog compactere modellen.

Neemt nauwelijks ruimte in beslag. Brengt veel kracht

Kleine kachels kunnen powerpacks zijn. De zeer hoge output is echter meestal gereserveerd voor de grotere ovens. Waterdragende kachels, die water naast de installatieruimte verwarmen en zo indirect het centrale drinkwater of verwarmingssysteem van energie voorzien, bestaan niet in een zeer compacte vorm.

Aan de andere kant zijn er geen grenzen aan het ontwerp: compacte kachels zijn verkrijgbaar in zowel klassiek ontwerp met decoraties als in modern minimalistisch ontwerp met gladde oppervlakken.

Klein, ruimtebesparend, goed: vier compacte kachels

Graag laten wij u kennismaken met de volgende vier varianten. Deze zijn klein en ruimtebesparend en worden aanbevolen. De laatste twee zijn echter elektrische kachels.

Wandkachel “7970” van Morsø

De wandkachel “7970” uit Morsø (Duits ook: Morsoe) is al kort genoemd. Visueel overtuigt het met een behuizing van gietstaal en handgrepen van roestvrij staal, die een succesvol contrast vormen. De brand is te zien op de 7970″ door een voorruit en ramen aan de zijkant. Aan de achterzijde moet de oven met efficiëntieklasse “A” een afstand van 12,5 centimeter tot brandbaar materiaal aanhouden en zijdelings is een afstand van 70 centimeter verplicht.

Het rendement van Morsø’s “7970” is 79 procent, de nominale warmteafgifte bereikt 7,3 kW en het ruimteverwarmingsvermogen bedraagt 300 kubieke meter. De toevoer van primaire, secundaire en tertiaire lucht uit het interieur van de ruimte optimaliseert het stookproces en zorgt voor een emissiearme verbranding. Met de compacte kachel “7970” kunt u maximaal 33 centimeter lange stammen verbranden en het houtverbruik is 1,8 kilogram / uur. De kachel is onder andere voorzien van een voorruitspoeling en een zelfsluitende kijkruit (type 1).

Houtkachel Jupiter van Wamsler

De kachel Jupiter is een kleine houtkachel, die je ook kunt stoken met bruinkoolbriketten. Dit maakt 24-uurs werking mogelijk. De kachel meet 904 x 557 x 407 millimeter en heeft een nominale warmteafgifte van 6 kW. De dubbelwandige carrosserie is gemaakt van gegoten grijs staal.

De Jupiter van Wamsler is uitgerust met een groot kijkvenster en automatische ruitenspoeling, evenals een zelfsluitende brandhaarddeur (type 1) en een geïntegreerde asbak. De kachel heeft de energie-efficiëntieklasse “A” (efficiëntieklassen van “G” tot “A ++”) en de leidingaansluiting bevindt zich aan de bovenkant, wat ruimte bespaart in het zijgebied. Je kunt de Jupiter van Wamsler krijgen voor een paar honderd euro.

Homcom elektrische haard (modellen 1,2,4, 6)

HOMCOM Elektrische Open haard Open haard Houtkachel Elektrische Wandhaard (Model1)
HOMCOM Elektrische Open haard Open haard Houtkachel Elektrische Wandhaard (Model1)

 • Modern design: Spiegelglas en roestvrij staal bepalen het tijdloze ontwerp van deze open haard en transformeren uw huis in stijl. De reflecterende…
 • Het betere en goedkopere alternatief: Bespaar jezelf het vervelende sjouwen van hout! Met een druk op de knop omhult de bedrieglijk echte vuuranimatie uw …
 • Behaaglijke warmte: De geïntegreerde ventilatorkachel levert 900W of 1800W. Tijdens het koudere seizoen zal hij uw appartement snel naar boven brengen…

Een kleine elektrische haard moet het zijn? De modellen 1, 2, 4 en 6 van de Homcom elektrische haard zijn klein en hebben allemaal dezelfde afmetingen (540 x 415 x 280 millimeter). Ze verschillen echter in ontwerp. Terwijl de modellen 1 en 2 zich in een moderne look presenteren, zijn de modellen 4 en 6 klassieker.

In alle apparaten is een ventilatorkachel geïntegreerd, die optioneel verwarmt met een van de twee vermogensniveaus (bijv. 900 of 1.800 watt). Met de geïntegreerde thermostaat kun je verschillende temperaturen instellen (bijvoorbeeld 10 tot 32 graden Celsius). De verlichting van de vrijstaande elektrische haard, die bijna overal kan worden geplaatst, kan worden gedimd en bediend met behulp van de console. De elektrische haarden zijn lichtgewichten: zelfs de zwaarste van de vier modellen weegt slechts 14 kilogram.

Elektrische kachel Zermatt van Klarstein

Klarstein Zermatt Elektrische haard met vlameffect - elektrische open haard, elektrische open haard, schakelbare...
Klarstein Zermatt Elektrische haard met vlameffect – elektrische open haard, elektrische open haard, schakelbare…

 • ROMANTIEK IN DE STIJL VAN DE JAREN 70: De Zermatt elektrische haard van Klarstein roept realistische vlamillusies op in elke kamer. Het zachte licht bootst…
 • VERWARMINGSFUNCTIE: De vlammen flikkeren volledig onafhankelijk van de verwarmingsfunctie, zelfs op zwoele zomeravonden. Op verzoek kan het hotel zorgen voor aangename warmte…
 • TRAPLOOS VERSTELBAAR: De elektrische haard wordt direct op het apparaat bediend: De schakelaars hiervoor zijn discreet verborgen achter de ovendeur. Een…

Tot slot nog een kleine elektrische haard: de Zermatt elektrische kachel van Klarstein presenteert zich in de retrostijl van de jaren ’70 en heeft een groot kijkvenster (300 x 275 mm) voor het bekijken van de brandsimulatie.

Met zermatt belooft Klarstein een gezellige sfeer door een bedrieglijk oprechte imitatie van vlammen en gloeiende boomstammen. Het bedrijf benadrukt echter dat de elektrische open haard alleen geschikt is voor verwarming in goed geïsoleerde kamers of voor incidenteel gebruik.

De warmtefunctie die kan worden in- en uitgeschakeld met vermogens van 750 en 1.500 watt verwarmt ruimtes tot 20 vierkante meter groot. Met behulp van een draairegelaar kunt u het verwarmingsvermogen continu aanpassen. De Zermatt uit Klarstein weegt 9,4 kilogram en meet 490 x 400 x 200 millimeter (HxBxD). Als gevolg hiervan neemt het niet te veel ruimte in beslag, zelfs niet in kleine kamers.

Bronnen

 • https://morsoe.com/de/produkte/indoor/wandmodelle/morso-7970-wandmodell
 • https://www.ofenseite.com/1110020-wand-kaminofen-morsoe-7970
 • https://www.ofenseite.com/kleinen-kaminofen-fuer-kleine-raeume-finden
 • http://www.rika.at/de/alpha/
 • https://www.adurofire.de/aduro-kaminoefen/aduro-kaminoefen/aduro-94/