Droge lucht als probleem – kou en andere symptomen van een lage luchtvochtigheid

Droge lucht raakt gezondheid

Droge keel, broze huid, hoesten, verhoogde vatbaarheid voor verkoudheid… Dit zijn allemaal mogelijke symptomen van een langdurig te droge binnenlucht. De redenen: droge lucht bevordert de uitdroging van huid en slijmvliezen en leidt tot een verhoogd risico op infectie. Dit is een probleem, vooral in de winter, omdat de warme verwarmingslucht de luchtvochtigheid in kamers aanzienlijk vermindert. Als gevolg hiervan lijden gezondheid en welzijn.

Wanneer spreken we van droge lucht? Welke impact heeft dit op onze gezondheid? En hoe kun je jezelf hiertegen beschermen? Dit alles en een beetje meer is te vinden in dit bericht.

Droge lucht – wat betekent het?

De lucht die we inademen bevat niet alleen vitale zuurstof, maar ook vocht in de vorm van waterdamp. Dit wordt aangeduid als relatieve vochtigheid gespecificeerd. Het hangt af van de temperatuur – want hoe meer warmte de lucht, hoe meer waterdamp het kan absorberen. Een relatieve luchtvochtigheid tussen 40% en 60% wordt als optimaal beschouwd, afhankelijk van de kamer en activiteit. Alles onder de 40% wordt over het algemeen aangeduid als droge lucht.

Lage luchtvochtigheid kan zich manifesteren door vele symptomen

Permanent droge lucht zorgt er letterlijk voor dat we door de huid uitdrogen. Niet in die mate dat we “sterven van dorst”, maar in die mate dat de gezondheid en het welzijn aanzienlijk kunnen worden aangetast.

Symptomen zijn onder meer:

  • Uitdroging van de slijmvliezen (neusslijmvlies, bronchiën, keel), daardoor
    • Prikkelbare hoest
    • Heesheid
    • Pijnlijke keel
    • Epistaxis
  • Droge, brandende ogen en verblindingsgevoeligheid
  • Uitdroging van de huid, daardoor
    • Roos
    • Roodheid
    • Jeuken
    • Gevoelens van spanning
    • Ontstekingen
  • Verzwakking van het immuunsysteem en verhoogde gevoeligheid voor luchtweginfecties
  • verminderde ademhalingsprestaties, omdat de zuurstof slechter kan worden getransporteerd in droge lucht
  • Hoofdpijn en gebrek aan concentratie

Een lage luchtvochtigheid is vooral een probleem van winterverwarmingslucht!

We lopen vooral in de winter tegen het probleem aan van te droge binnenlucht. In het koude seizoen draaien de kachels op volle toeren, waardoor de ruimtelucht flink uitdroogt. Daarnaast is de koude buitenlucht al een stuk droger dan in de zomer. Aan de ene kant is dit te wijten aan het feit dat koude lucht minder waterdamp kan opslaan en aan de andere kant aan het gebrek aan vegetatie, die, net als mensen, vloeistof verdampt door te ademen.

Droge lucht – reden voor verkoudheid en griep epidemie?

Lange tijd bleef het onduidelijk waarom er in de winter altijd een griepepidemie uitbreekt en de vatbaarheid voor verkoudheid toeneemt.[1]. Nu weten we dat het niet te wijten is aan een verhoogd aantal virussen in de winter. Het is ook niet gebaseerd op de natte en koude temperaturen buiten. In plaats daarvan heeft het vooral te maken met de droge verwarmingslucht in warme ruimtes. Met name kantoren, sportscholen of het openbaar vervoer hebben de neiging om lucht te drogen. In combinatie met de drukte van mensen is dit een optimale voedingsbodem voor virussen en bacteriën.

Waarom is dat? Daar zijn twee belangrijke redenen voor.

Slijmvliezen hebben vocht nodig

Slijmvliezen dienen onder andere de immuunafweer. Hiervoor heb je echter voldoende vocht nodig. Droge slijmvliezen zijn minder goed in staat om ziekteverwekkers zoals virussen en micro-organismen af te weren. Normaal gesproken dienen talrijke trilharen en trilharen op de slijmvliezen om ziektekiemen en verontreinigende stoffen uit het lichaam te transporteren. Dit is echter alleen mogelijk als er voldoende slijmafscheiding is. [2].

Virussen houden ervan dat het droog is

Een Amerikaanse studie uit 2009 kon een verband leggen tussen de toename van griepgevallen en de lage luchtvochtigheid. Studies hebben aangetoond dat het risico op infectie met het influenza A-virus ongeveer drie keer hoger is bij een lage relatieve luchtvochtigheid onder de 35% dan bij een optimalen Vochtigheid van 50 %. Daar zijn twee redenen voor: ten eerste kunnen griepvirussen zich beter verspreiden in droge lucht en aan de andere kant blijven ze langer actief in deze omgeving dan in vochtige lucht.[1]

Wat te doen bij een lage luchtvochtigheid?

Om ziekte en ongemak te voorkomen, moet u er altijd voor zorgen dat de luchtvochtigheid in de kamers op de lange termijn niet onder de 40% daalt. In de regel kunt u dit bereiken door passend ventilatiegedrag – vooral in de winter.

Bovendien moet u de kamers niet oververhitten. De optimale kamertemperatuur in woon- en werkkamers ligt tussen de 20 en 22 °C. Als de absolute luchtvochtigheid gelijk blijft, zorgt een temperatuurstijging ervoor dat de relatieve luchtvochtigheid afneemt. De reden: warme lucht kan meer vocht opnemen en is daardoor minder snel verzadigd.

Als een goede ventilatie en kamertemperatuur niet helpen, kunt u een luchtwasser overwegen.

Er zijn natuurlijk plekken waar je zelf niet veel aan droge lucht kunt doen. Bijvoorbeeld in kantoren, die vaak uitdrogen door veel apparaten en printers, of in vliegtuigen.

In dergelijke gevallen moet je veel water drinken. Doordat een vochtverlies door de huid en slijmvliezen ook van binnenuit kunt compenseren.. Vooral in de winter maken veel mensen de fout om niet genoeg te drinken, omdat ze minder behoefte hebben aan verfrissing vanwege de kou. Dit is echter een fundamentele fout.

Bovendien Neuszalven en oogdruppels Verlichting van geïrriteerde slijmvliezen of ogen verschaffen. Om het uitdrogen van de lichaams- en gezichtshuid tegen te gaan, kun je het beste een rijke crème of een voedende olie gebruiken, zoals amandelolie*.

Droge lucht schaadt ook meubels en huisdieren

Droge lucht is echter niet alleen schadelijk voor ons mensen. Huisdieren, zoals katten en honden, en zelfs verschillende meubels hebben ook last van een permanent droog binnenklimaat. Of het nu gaat om hoogwaardige massief houten meubels, waardevolle schilderijen of de comfortabele leren bank Een te lage luchtvochtigheid leidt na verloop van tijd tot scheuren en schade aan de oppervlaktestructuur.