kelder waterdicht maken buitenkant

Kelder Waterdicht Maken Buitenkant: Een Complete Gids

Als eigenaar van een huis, heb je vast wel eens last gehad van vochtige kelders. Dit kan niet alleen vervelend zijn, maar kan ook leiden tot schade aan de structuur van je huis. Het is daarom belangrijk om je kelder waterdicht te maken, vooral aan de buitenkant. In deze gids bespreken we alle stappen die je moet nemen om je kelder waterdicht te maken aan de buitenkant.

Stap 1: Inspectie van de kelder

Voordat je begint met het waterdicht maken van je kelder, moet je eerst een inspectie uitvoeren om te bepalen wat voor soort vochtproblemen je hebt. Dit kan variƫren van condensatieproblemen tot lekkages in de muren of vloeren. Zorg ervoor dat je alle gebieden in de kelder inspecteert en noteer welke gebieden extra aandacht nodig hebben.

Stap 2: Reinigen van de kelder

Voordat je begint met het waterdicht maken van je kelder, moet je ervoor zorgen dat deze helemaal schoon is. Dit betekent dat je alle rommel moet verwijderen en de muren en vloeren moet reinigen. Gebruik een borstel en water om vuil en stof te verwijderen en laat de kelder drogen voordat je verder gaat.

Stap 3: Voorbereiden van de keldermuren

Nu de kelder schoon is, is het tijd om de muren voor te bereiden op het waterdicht maken. Gebruik een beitel en hamer om losse stenen en cement van de muren te verwijderen. Repareer eventuele scheuren en gaten in de muren en vul deze op met cement. Laat de cement drogen voordat je verder gaat.

Stap 4: Aanbrengen van een waterdichte coating

Nu de muren zijn voorbereid, is het tijd om een waterdichte coating aan te brengen. Er zijn verschillende soorten coatings beschikbaar, zoals bitumen, epoxy en acryl. Zorg ervoor dat je de juiste coating kiest voor jouw kelder en breng deze aan volgens de instructies op de verpakking.

Stap 5: Aanbrengen van drainage

Om ervoor te zorgen dat er geen water ophoopt rondom je kelder, is het belangrijk om drainage aan te brengen. Dit kan worden gedaan door een geul rondom de kelder te graven en deze te vullen met grind. Dit zorgt ervoor dat het water weg kan stromen van de kelder en voorkomt dat er zich water ophoopt.

Stap 6: Aanbrengen van waterdichte isolatie

Als laatste stap kun je waterdichte isolatie aanbrengen om extra bescherming te bieden tegen vocht. Dit kan worden gedaan door een laag isolatie aan te brengen op de muren en deze af te dekken met een waterdichte laag. Dit zorgt ervoor dat er geen vocht door de muren heen kan dringen en houdt de kelder droog.

FAQs

1. Hoeveel tijd kost het om een kelder waterdicht te maken aan de buitenkant?

Het hangt af van de grootte van de kelder en de omvang van de vochtproblemen. Over het algemeen kan het proces enkele dagen tot enkele weken duren.

2. Welke materialen heb ik nodig om mijn kelder waterdicht te maken aan de buitenkant?

Je hebt verschillende materialen nodig, zoals een waterdichte coating, cement, isolatie en drainage materialen.

3. Kan ik mijn kelder zelf waterdicht maken aan de buitenkant?

Ja, het is mogelijk om zelf je kelder waterdicht te maken aan de buitenkant. Zorg er wel voor dat je de juiste materialen gebruikt en de tijd neemt om de kelder goed voor te bereiden.

4. Hoe vaak moet ik mijn kelder waterdicht maken?

Het hangt af van de omvang van de vochtproblemen en de kwaliteit van de materialen die zijn gebruikt. Over het algemeen gaat een goed aangebrachte waterdichte coating en isolatie jarenlang mee.

5. Wat zijn de kosten van het waterdicht maken van een kelder aan de buitenkant?

De kosten zijn afhankelijk van de grootte van de kelder en de omvang van de vochtproblemen. Over het algemeen kost het waterdicht maken van een kelder enkele duizenden euro’s.

Conclusie

Een vochtige kelder kan leiden tot schade aan de structuur van je huis. Het is daarom belangrijk om je kelder waterdicht te maken, vooral aan de buitenkant. Door de stappen te volgen die we in deze gids hebben besproken, kun je ervoor zorgen dat je kelder droog blijft en beschermd is tegen vochtproblemen. Zorg ervoor dat je de juiste materialen gebruikt en de tijd neemt om de kelder goed voor te bereiden voordat je begint met het waterdicht maken.