Goede ventilatie tegen schimmel

Goede ventilatie tegen schimmel

Zwarte vlekken op de muren zijn vaak een teken van schimmel. Dit is niet alleen een optische fout; Schimmel eist een tol van hun gezondheid en wordt geassocieerd met een verscheidenheid aan ziekten. Op langere termijn kan de schimmelplaag ook de structuur beschadigen. Om schimmelvorming te voorkomen, is het verlagen van de luchtvochtigheid een effectieve maatregel. Goede ventilatie en verwarming kunnen vaak schimmel in uw huis voorkomen. De sleutel ligt in een optimale luchtcirculatie in de individuele ruimtes en de aanpassing van het ventilatiegedrag aan de buitentemperaturen.

Wat veroorzaakt schimmelvlekken op muren en in hoeken van kamers? Hoe kan vocht uit het appartement worden gehouden en hoe moet u uw kamers ventileren en verwarmen in geval van schimmel om er vanaf te komen? Alle belangrijke informatie over het onderwerp is te vinden in dit artikel.

Hoe schimmel te voorkomen met de juiste ventilatie

Schimmel is een schimmel die warmte en vocht nodig heeft om te groeien. Bij kamertemperatuur gedijt schimmel bijzonder goed boven een relatieve luchtvochtigheid van 60%. Hoe vochtiger de kamerlucht, hoe groter de kans dat u de ontwikkeling van zwarte schimmelvlekken riskeert. Om de luchtvochtigheid in uw huis te verminderen en zo de vorming van schimmel te voorkomen, moet u regelmatig ventileren.

Schimmel: een gevaar voor je gezondheid

Het Federaal Milieuagentschap waarschuwt in een richtlijn voor de gevolgen die kunnen voortvloeien uit het verblijf in kamers met schimmelbesmetting. De schimmelsporen in de lucht hebben een bijzonder belastend effect op de luchtwegen. Vooral mensen met astma worden getroffen en voelen sterkere symptomen. Maar ook loopneus, hoesten en luchtweginfecties zijn vaak gerelateerd aan schimmel op de muren. Als u lange tijd onder een deken met schimmel leeft, wordt ook een verhoogde incidentie van allergieën vermoed. De gids beveelt aan om de luchtvochtigheid in de kamers te verlagen en zo de gezondheidsrisico’s van schimmel te minimaliseren.

Goede ventilatie en verwarming tegen schimmel

Het verlagen van de luchtvochtigheid is de meest effectieve maatregel om schimmelgroei te voorkomen. Ventileer met ramen wijd open om vochtige lucht uit uw huis te vervangen door droge lucht van buiten. Een frequent luchten is optimaal, want dan koelen de kamers niet te veel af. Een gekantelde raam daarentegen laat slechts een zeer langzame luchtuitwisseling toe en zorgt ervoor dat de temperatuur van de muren bij de ramen te veel daalt.

Hoe beter de luchtcirculatie, hoe sneller de kamerlucht wordt uitgewisseld tijdens spitsventilatie. Een duur van vijf tot tien minuten is meestal optimaal. Zet de verwarming lager tijdens het ventileren om stookkosten te besparen.

Hoe de luchtvochtigheid effectief te verminderen door te ventileren

Goede ventilatie betekent dat de frisse lucht van buitenaf minder water bevat dan de gebruikte lucht in de ruimte. Dit is het geval wanneer de temperaturen buiten lager zijn dan binnen in huis: omdat koude lucht minder water kan bevatten dan warme lucht, is het droger bij dezelfde relatieve vochtigheid.

Hoewel u in de winter op elk moment kunt ventileren om de luchtvochtigheid te verminderen en zo schimmel te voorkomen, vormen de hoge buitentemperaturen in de zomer een gevaar. Hoe warmer het buiten is, hoe meer vocht de lucht die je bij het ventileren in het appartement laat. Als de frisse lucht in huis dan afkoelt, stijgt de luchtvochtigheid en nestelt zich snel op muren en ruiten. Ventileer daarom in de zomer wanneer het buiten het koelst is, d.w.z. ’s avonds laat of vroeg in de ochtend.

Hoe vaak u moet ventileren om schimmel te voorkomen

Iedereen verhoogt de luchtvochtigheid met zijn adem en huishoudelijke activiteiten zoals douchen en wassen dragen ook bij aan vochtigere lucht. Het Federaal Milieuagentschap berekent in een gids dat er ongeveer 6 tot 14 kg water per dag vrijkomt in een driepersoonshuishouden. Om dit vocht uit het huis te laten, moet het ongeveer zeven keer per dag worden geventileerd.

Goede ventilatie begint met de inrichting van de kamer

Een goede luchtcirculatie is een voorwaarde voor een effectieve luchtuitwisseling tijdens spitsventilatie. Dit is de reden waarom een wijd open raam de voorkeur heeft boven een gekantelde. Door tegelijkertijd naast de vensters te klikken u kunt ook de luchtuitwisselingssnelheid verhogen door de binnendeuren van uw appartement te openen. Vooral snelle ventilatie is mogelijk als u de ramen aan weerszijden van het huis opent. Bij zogenaamde kruisventilatie is een korte duur voldoende om de ruimtelucht te vervangen door frisse lucht.

Zelfs in de kamer is het echter noodzakelijk om de uitwisseling van lucht niet te belemmeren. Open daarom de gordijnen tijdens het luchten! Grote meubels kun je het beste op een paar centimeter afstand van de muur en het plafond plaatsen, zodat de lucht er nog tussen kan circuleren. Omdat de koudste oppervlakken in uw appartement het meest waarschijnlijk worden beïnvloed door vocht en schimmelgroei, moet u grotere kasten op de buitenmuren vermijden en ze in plaats daarvan aan één kant van de kamer in het huis plaatsen.

Hoe schimmel goed te verwarmen

Kortom, hoe hoger de kamertemperatuur, hoe lager de luchtvochtigheid. Om het binnenklimaat in het appartement droog te houden en zo de groei van schimmel te voorkomen, helpt het al om de verwarming iets hoger te zetten.

Laat individuele kamers niet afkoelen, zelfs als ze overdag niet worden gebruikt! De slaapkamer heeft lagere temperaturen dan de rest van het appartement in de meeste huishoudens. Als er echter warme lucht uit de woonkamer naar de slaapkamer stroomt en daar afkoelt, verhoogt dit de luchtvochtigheid. Als u bijvoorbeeld een relatieve luchtvochtigheid van 50% in uw woonkamer heeft bij 20 °C, wat binnen het optimale bereik ligt, zou de lucht een luchtvochtigheid van 64% hebben voor hetzelfde watergehalte in een koele slaapkamer van 16 °C. [1]. Dit ligt al boven de aanbevolen maximale waarde en moet worden vermeden om schimmelgroei te voorkomen.

Vochtige hoeken zijn moeilijker te ventileren en verwarmen

Zelfs als een kamer normaal wordt verwarmd en de luchtvochtigheid lager is dan 60%, kan vocht zich in sommige delen van de buitenmuur nestelen. Als delen van de muur koeler zijn dan de rest van de kamer, daalt de luchttemperatuur ook lokaal en stijgt de relatieve vochtigheid totdat uiteindelijk water condenseert.

In ruimtes met radiatoren worden de wanden alleen indirect verwarmd via de ruimtelucht. Hoe slechter de luchtcirculatie in de kamer, hoe kouder moeilijk bereikbare delen blijven, zoals de hoeken van de kamer. Om deze reden zijn hoeken vaak de eerste die worden beïnvloed door vocht en schimmel.

In geval van schimmel in kamerhoeken, ventileer en verwarm goed door de ramen slechts heel kort te openen om te voorkomen dat de muren weer afkoelen. U moet voorkomen dat u de verwarming overdag te veel lager zet, omdat de muren en hoeken langzaam opwarmen en ze anders lange tijd aan vochtige lucht zouden worden blootgesteld. In plaats daarvan wordt continu verwarmd om schimmelgroei niet in gevaar te brengen.

Hoe de ventilatie correct aan te passen aan structurele kenmerken

Condensatie verschijnt vaak op de ruiten van slecht geïsoleerde ramen, omdat ze snel warmte naar buiten afvoeren. Evenzo kunnen rolluikkasten en andere armaturen leiden tot koudebruggen, die het meeste vocht in de kamer hebben en daarom als eerste door schimmel worden aangetast. Als het voor u niet mogelijk is om een betere isolatie te bieden, moet u hier bijzonder vaak ventileren en het interieur iets meer verwarmen.

Als je een nieuw gebouw hebt betrokken, zijn de muren waarschijnlijk nog niet helemaal uitgedroogd. Om schimmelvorming te voorkomen, moet je daarom in de eerste keer intensiever verwarmen en ventileren. Verhoogde ventilatie betekent in dit geval niet dat de ramen langer worden geopend, maar vaker gedurende de dag. Het kan tot twee verwarmingsperioden duren totdat alle componenten zijn uitgedroogd en het vocht in nieuwe gebouwen is genormaliseerd. [4].

Belucht tijdens vochtigheidspieken om schimmelgroei te voorkomen

Bepaalde activiteiten, zoals koken of douchen, geven in korte tijd veel water af aan de lucht. De enorme hoeveelheid vocht kan zich snel vestigen op koelere delen van het appartement en de vorming van schimmelvlekken daar bevorderen. Ventileer direct na het einde van de activiteit om het vocht naar buiten te laten pieken. Houd in de tussentijd de binnendeuren gesloten om te voorkomen dat de vochtige lucht zich door de rest van het appartement verspreidt.

Verplaats het drogen van je wasgoed in de zomer naar buiten, indien mogelijk. Omdat de vochtige was over een langere periode leidt tot een toename van de luchtvocht, moet je anders de kamertemperatuur verhogen.