Luchtvochtigheid in het appartement & huis – dit is hoe een optimaal binnenklimaat wordt bereikt

Om voor uw gezondheid te zorgen, moet u zorgen voor goede lucht in uw appartement en in het bijzonder voor een goede luchtvochtigheid. Omdat de betreffende luchtvochtigheid een hoge invloed heeft op uw welzijn. Als de lucht bijzonder droog of vochtig is, riskeert u een verhoogd risico op infectie of problemen met de bloedsomloop. Bovendien, als de luchtvochtigheid verkeerd is ingesteld, kan schimmel zich in uw kamers nestelen, wat u niet alleen ziek maakt, maar ook het bouwweefsel aanvalt. Voor preventie zijn eenvoudige maatregelen vaak voldoende om de luchtvochtigheid binnen een gezond bereik te houden.

Een te hoge luchtvochtigheid kan een droomappartement tot een nachtmerrie maken, maar te droge lucht is ook ongezond. Waarom is het watergehalte in de lucht zo’n belangrijk moment en hoe kan de luchtvochtigheid optimaal worden aangepast? In dit artikel vind je alles wat je nodig hebt om te zorgen voor een aangenaam klimaat in je woning.

Hoe de luchtvochtigheid in huis uw welzijn beïnvloedt

De atmosfeer in een ruimte wordt niet alleen bepaald door de kamertemperatuur, maar hangt ook grotendeels af van de luchtvochtigheid. Te vochtige of droge lucht drukt niet alleen je humeur, maar is ook slecht voor je gezondheid. Voor een aangenaam binnenklimaat is de juiste luchtvochtigheid essentieel.

Hoe droge lucht je thuis ziek kan maken

Of het nu vochtig of droog is in een kamer heeft niet alleen invloed op uw persoonlijk welzijn, maar heeft ook een directe invloed op uw gezondheid. Droge lucht veroorzaakt bijvoorbeeld niet alleen schrale lippen; het irriteert ook je slijmvliezen. Je voelt dit als een schrale keel of een jeukende neus. Dit is niet alleen een onaangenaam gevoel, maar ook een teken dat de lichaamseigen afweer- en filterfuncties van de slijmvliezen worden verminderd – ze zijn gemakkelijker vatbaar voor ziektekiemen van buitenaf.[1].

Bacteriën en virussen gedijen ook goed in droge lucht: ze leven langer en kunnen zich verder en sneller verspreiden dan in vochtige lucht. Het resultaat is een Tot drie keer hoger risico op het oplopen van influenzavirussen in droge ruimtes dan bij een optimale luchtvochtigheid. Naast de grotere kiembelasting is droge lucht ook rijker aan stof, wat ook de ademhaling kan belasten. Bij een lage luchtvochtigheid zijn tot vijf keer zoveel deeltjes in de lucht te vinden als in vochtigere lucht [2].

Te vochtig is ook ongezond

Het andere uiterste is te vochtige lucht. Vooral bij hoge temperaturen wordt het als zeer onaangenaam ervaren, omdat zweet op de huid niet meer zo gemakkelijk kan verdampen. Doordat het lichaam zijn temperatuur niet meer effectief kan regelen, dreigen problemen met de bloedsomloop en slaapproblemen.

De nachtmerrie: schimmel in het appartement

Maar er is nog een reden waarom er vaak wordt gewaarschuwd voor te veel vocht in huis: schimmels gedijen vooral goed bij een hoge luchtvochtigheid. Heb je ook koudebruggen in huis of onvoldoende geïsoleerde muren en ramen, dan zakt het vocht snel op de muren. In gips en behang vindt schimmel voldoende organisch materiaal om te groeien en vestigt zich daar.

Schimmel beschadigt uw gezondheid op vele manieren: naast een allergie-triggerend effect, is het bekend dat een verblijf in besmette kamers kan leiden tot hoofdpijn, chronische voorhoofds- en sinusinfecties en een verhoogde gevoeligheid voor infecties. Afhankelijk van het substraat waarop de schimmel groeit, kunnen ook chemische stoffen vrijkomen uit behang en vernissen, wat tot verdere risico’s leidt.[3].

In de kamers van het appartement is een luchtvochtigheid van 50% ideaal

Vanuit gezondheidsoogpunt moet gezocht worden naar een luchtvochtigheid tussen de 40% en 60%. Een luchtvochtigheid van 30% vertegenwoordigt al te veel irritatie van de slijmvliezen en moet worden vermeden. Naar boven is 60% ook een richtlijn waarboven het risico op schimmel te groot wordt. Met elke procent meer luchtvochtigheid in de leefruimte neemt het risico op wakker worden met vlekken op de muren toe. Meet je vaker waarden boven de 65%, dan is een verbetering van de lucht dringend nodig.

Om de luchtvochtigheid bi te bepalenhygrometers die het watergehalte van de lucht snel en nauwkeurig kunnen meten. De meeste modellen werken elektrisch en kunnen een snel overzicht geven van het binnenklimaat met informatie over luchtvochtigheid en temperatuur. De hygrometer moet ver weg van kachels en ramen worden geplaatst of opgehangen. Test echter van tijd tot tijd verschillende kamers in uw huis om erachter te komen waar problemen het meest waarschijnlijk optreden.

Hoe de luchtvochtigheid in het huis te veranderen

Als u hebt gemeten dat de luchtvochtigheid in uw kamers buiten het optimale bereik ligt, moet u de ontwikkeling beter observeren. Als u over een langere periode een te hoge of te lage luchtvochtigheid detecteert, moet u snel tegenmaatregelen nemen.

De juiste ventilatie van het appartement

Als de lucht in uw kamers te vochtig is, zijn er vaak fouten in de ventilatie. Zet meerdere keren per dag je ramen open, als het buiten kouder is dan in je huis. Wijd open ramen en binnendeuren helpen voor een hoge circulatie en een snelle uitwisseling van vochtige kamerlucht voor droge frisse lucht van buiten. Bij het luchten kan de luchtuitwisseling in korte tijd worden bereikt: vijf tot tien minuten zijn meestal voldoende.

Snelle en effectieve ventilatie in de badkamer en keuken is bijzonder belangrijk, wanneer enorme hoeveelheden water in de lucht zijn vrijgegeven door activiteiten zoals douchen of koken. Laat deze vochtpieken naar buiten voordat ze zich door het appartement verspreiden.

Als de luchtvochtigheid in het appartement te hoog is

Een te hoge luchtvochtigheid verschijnt vaak als beslagen ramen als je ’s ochtends opstaat. Omdat je de lucht tijdens het slapen continu bevochtigt via je adem, neemt de luchtvochtigheid in de kamer ’s nachts toe. Dit effect wordt versterkt door de meestal lage temperatuur in de slaapkamer. Omdat koude lucht minder water kan vasthouden dan warme lucht, zorgen zelfs kleine hoeveelheden water in de lucht voor een hoge luchtvochtigheid.

In ieder geval moet je daarom de luchtvochtigheid voor het slapengaan verlagen door krachtig te ventileren. Als de buitentemperaturen het toelaten, kan het ook zinvol zijn om te slapen met het raam gekanteld om het vocht eruit te laten.

In droge lucht: planten zijn je vriend

Als de luchtvochtigheid in uw huis niet te hoog is, maar te laag, moet u meer bronnen van vocht bieden. Waarschijnlijk de meest elegante methode om de binnenlucht permanent te bevochtigen zijn kamerplanten. Bijna al het irrigatiewater komt na verloop van tijd weer vrij in de atmosfeer. Het meeste wordt verdampt door de bladoppervlakken, dus hoe meer en hoe groter de bladeren die je planten hebben, hoe meer bevochtiging zal zijn. Een verhoging van de luchtvochtigheid met 5% is vrij realistisch.

Verbeter de luchtvochtigheid in huis met huismiddeltjes

Als je last hebt van droge lucht, kun je jezelf heel snel helpen door vochtige handdoeken in de kamer te spreiden of kommen met water op te zetten. Hoe meer oppervlakte beschikbaar is voor verdamping, hoe sneller en groter de luchtvochtigheid toeneemt. Het is vooral effectief als u de vochtbronnen dicht bij de kachel plaatst, zodat de warmte het verdampingsproces ondersteunt. Voor een oplossing voor de langere termijn zijn er binnenfonteinen beschikbaar, die mooier zijn om naar te kijken.

Voor de tegenovergestelde richting zijn er ook snelle maatregelen: U kunt de luchtvochtigheid in uw huis verminderen door kommen te vullen met zout, dat water uit de lucht kan binden.. Gewoon keukenzout is al voldoende, maar betere resultaten kunnen worden bereikt met kattenbakvulling of met speciale korrels met grotere oppervlakken en hogere absorptiecapaciteiten.

Hoe temperatuur te gebruiken om de luchtvochtigheid in kamers te veranderen

Profiteer van het feit dat warme lucht meer vocht kan vasthouden dan koude lucht! De relatieve luchtvochtigheid kan snel en sterk worden veranderd door de verwarming aan of uit te zetten. Als de hoeveelheid water in de lucht gelijk blijft, neemt de luchtvochtigheid af wanneer je de ruimte verwarmt. Als droge lucht daarentegen problemen veroorzaakt, kunt u ook de luchtvochtigheid verhogen door de temperatuur te verlagen.[4].

Zelfs als de afhankelijkheid van de luchtvochtigheid van de kamertemperatuur erg sterk is, moet je alleen met mate met de temperatuur spelen. Het is immers vaak bepalend voor de vraag of we een binnenklimaat als prettig ervaren.. Bovendien kan een hogere thermostaatinstelling de stookkosten snel verhogen.

Technische ondersteuning

Heb je alles al geprobeerd zonder enige verbetering? Om ervoor te zorgen dat u geen last hoeft te hebben van constant vochtige of droge lucht, zijn er apparaten die u helpen om de juiste luchtvochtigheid in de ruimte te garanderen. Voor elk probleem zijn er aanbiedingen: met een luchtontvochtiger haal je het vocht uit je kamer, met een luchtbevochtiger daarentegen bestrijd je droge lucht. Belangrijk voor de apparaten is een verstandige dimensionering, afhankelijk van de grootte van de ruimte, weinig onderhoud en een stille werking.

Luchtvochtigheid in ruimtes – Info &Tips

Luchtvochtigheid in ruimtes – Info &Tips

50 procent relatieve luchtvochtigheid en een temperatuur van 20 graden – gemiddeld wordt dit beschouwd als het perfecte binnenklimaat. Te droge lucht is niet goed voor je geest en gezondheid. Permanent te vochtige lucht is echter ook niet gezond, omdat het...

Optimale luchtvochtigheid in de kelder – informatie &tips

Optimale luchtvochtigheid in de kelder – informatie &tips

Voor veel mensen is een typische kelder koud en vochtig. Bij een te hoge luchtvochtigheid kun je echter snel schimmel in huis halen. De lage temperatuur van de kelder maakt het echter moeilijk om daar droge lucht te leveren. Vooral in de zomer kan te veel luchten al...

Vochtigheidstabel – de ideale waarden voor alle ruimtes

Vochtigheidstabel – de ideale waarden voor alle ruimtes

Om u comfortabel te laten voelen in uw huis, moeten de temperatuur en vochtigheid in alle kamers goed zijn. Afhankelijk van het gebruik van een kamer kan een ander klimaat echter als ideaal worden ervaren: er zijn verschillende richtlijnen voor badkamers en...

Hoge luchtvochtigheid – betekenis en oorzaken verklaard

Hoge luchtvochtigheid – betekenis en oorzaken verklaard

Een aangenaam binnenklimaat bevat ook de juiste hoeveelheid vocht in de lucht. Maar als er te veel water is, wordt de lucht benauwd en kan een langer verblijf in de kamers tot ongemak leiden. Niet alleen het menselijk lichaam reageert gevoelig op een te hoge...

Te droge lucht in de slaapkamer? Hoe bevochtig je je binnenlucht?

Te droge lucht in de slaapkamer? Hoe bevochtig je je binnenlucht?

In de winter hebben we de neiging om de verwarming overal in het appartement hoger te zetten – zelfs in de slaapkamer. Dit is echter niet bepaald bevorderlijk voor een goede nachtrust. Het verwarmen van lucht droogt de lucht uit en schaadt zo de gezondheid en...

Lage luchtvochtigheid – oorzaken en gevolgen

Lage luchtvochtigheid – oorzaken en gevolgen

Een goede luchtkwaliteit betekent ook het bereiken van de juiste luchtvochtigheid. Te weinig vocht in de lucht irriteert de slijmvliezen en maakt je lichaam vatbaarder voor infecties. Om uw gezondheid op de lange termijn niet bloot te stellen aan onnodige...

Relatieve en optimale luchtvochtigheid uitgelegd

Relatieve en optimale luchtvochtigheid uitgelegd

We wonen thuis. We ravotten en ontspannen, verwarmen en ventileren, vieren, koken en wassen. Met onze activiteiten hebben we een sterke invloed op het binnenklimaat – wat weer invloed heeft op gezondheid en welzijn. Een gezond binnenklimaat komt in essentie voort uit...

Lagere luchtvochtigheid – met deze tips werkt het!

Lagere luchtvochtigheid – met deze tips werkt het!

Vochtige lucht in het appartement kan op de lange termijn een probleem worden. Omdat zweet niet meer snel kan verdampen en zo de huid kan afkoelen, wordt de temperatuurregulatie van het lichaam verstoord. Een goede nachtrust is dan uit den boze. Op de langere termijn...