Luchtvochtigheid in ruimtes – Info &Tips

50 procent relatieve luchtvochtigheid en een temperatuur van 20 graden – gemiddeld wordt dit beschouwd als het perfecte binnenklimaat. Te droge lucht is niet goed voor je geest en gezondheid. Permanent te vochtige lucht is echter ook niet gezond, omdat het schimmelgroei bevordert. De luchtvochtigheid varieert afhankelijk van de ruimte en temperatuur. Tot op zekere hoogte is dit prima en kan het natuurlijk geregeld worden door goed ventilatiegedrag.

Wat betekent relatieve vochtigheid? Wat zijn de effecten van een te hoge of te lage waarde en hoe kan het watergehalte in de lucht worden gereguleerd? Hier is alles wat u moet weten over vochtigheid in woonruimtes.

Wat betekent vochtigheid?

Vochtigheid verwijst naar het aandeel waterdamp in de lucht. De gebruikelijke maat is de relatieve vochtigheid, die als percentage wordt gegeven. Dit verwijst naar de verhouding tussen de werkelijke hoeveelheid waterdamp in de lucht (= absolute vochtigheid) tot de maximaal mogelijke (= maximale luchtvochtigheid). De relatieve luchtvochtigheid is onder andere afhankelijk van de temperatuur: warme lucht kan meer waterdamp opnemen dan koude lucht.[1,2]. Een waarde van 50 % bij 20 °C betekent dat de lucht bij een bepaalde temperatuur voor 50 % verzadigd is met waterdamp. Bijgevolg, als de temperatuur stijgt, neemt de relatieve luchtvochtigheid af en vice versa.

Welke luchtvochtigheid is optimaal in welke ruimte?

Het binnenklimaat wordt beïnvloed door temperatuur en luchtvochtigheid. Gemiddeld zijn een relatieve luchtvochtigheid van 50% en een kamertemperatuur van 20 °C succesvol gebleken. De waarden variëren echter van kamer tot kamer:

  • Woonkamer of studeerkamer: Een luchtvochtigheid tussen 40% en 60% wordt als optimaal beschouwd. De aangename temperatuur ligt rond de 20 °C.
  • Slaapkamer: Nogmaals, een relatieve luchtvochtigheid tussen 40% en 60% is acceptabel. Wanneer het raam gesloten is, kan het echter lager zijn, omdat de uitademing ’s nachts veel waterdamp afgeeft. Om goed te kunnen slapen, moet de kamertemperatuur lager zijn dan in de andere woonkamers – ongeveer 18°C.
  • Keuken: Koken veroorzaakt condensatie, wat de luchtvochtigheid meestal enigszins verhoogt. De optimale waarden liggen dus tussen de 50% en 65%. Ook hier kan de kamertemperatuur iets lager uitvallen.
  • Bad: Baden en douchen hebben hier de hoogste luchtvochtigheid – het kan oplopen tot 70%. De kamertemperatuur van ongeveer 23 °C moet aanzienlijk hoger zijn dan in de andere ruimtes, omdat de lucht op deze manier meer waterdamp kan opslaan.
  • Kelder: Vooral in oude muren is er meestal een hoge luchtvochtigheid met een lage temperatuur op hetzelfde moment. Waarden tot 65 % luchtvochtigheid bij een temperatuur rond 13 °C zijn prima.

In de zomer liggen de waarden natuurlijk in de bovenste regionen. Dit is te verklaren door het feit dat warme buitenlucht meer vocht transporteert dan koude lucht. In de winter is het dus precies het tegenovergestelde.

In principe geldt het volgende: De relatieve luchtvochtigheid in ruimtes is afhankelijk van wat je daar doet (bijvoorbeeld wassen, koken, ademen) en welke temperatuur er heerst. In de badkamer en keuken zijn waarden boven het optimum daarom soms volkomen normaal. Ze mogen echter nooit onder de 30% zakken of op de lange termijn boven de 70% stijgen.

Vochtigheid in woonruimtes – impact op welzijn en gezondheid

Een optimale luchtvochtigheid in ruimtes is belangrijk voor gezondheid en welzijn en zorgt voor een aangenaam binnenklimaat.  De lucht mag niet te droog of te vochtig zijn.

Te droge lucht heeft een negatief effect op ons organisme. Een langdurige hoge luchtvochtigheid van 70% of meer bevordert daarentegen de schimmelgroei, omdat condensatie op oppervlakken bezinkt. Dit is ook ongezond – omdat schimmel zich verspreidt door onzichtbare schimmelsporen door de kamerlucht.

De gevolgen van permanent te droge lucht zijn:

  • Snellere verspreiding van ziekteverwekkers
  • Verzwakking van het immuunsysteem
  • Verminderde ademhalingsprestaties
  • Irritatie en uitdroging van de luchtwegen, slijmvliezen en ogen
  • Uitdroging van de huid
  • Slaapstoornissen en hoofdpijn

Gevolgen van permanent te vochtige lucht zijn:

  • Condensatie op oppervlakken, vooral op koude buitenmuren en ruitenNl
  • Schimmelgroei: zichtbare meeldauwvlekken op muren, meubels en textiel
  • een muffe geur als gevolg van deze
  • Aantasting van de gezondheid door giftige schimmelsporen in de ademlucht

Maatregelen – hoe de luchtvochtigheid in elke ruimte optimaal te houden

Te hoge of te droge ruimtelucht wordt meestal veroorzaakt door onjuist ventilatiegedrag. In de regel kunt u daarom de luchtvochtigheid in het appartement regelen door voldoende ventilatie Goed reguleren:

  • De beste tijd om te ventileren is ’s ochtends en’ s avonds.
  • In de warme maanden moet je de ramen overdag gesloten houden vanwege de warme en dus vochtige buitenlucht.
  • Ventileer niet als het regent, want de luchtvochtigheid is hier bijzonder hoog.
  • Goede ventilatie betekent schokventilatie. Dit betekent dat je het raam meerdere keren per dag volledig openzet, maar kort (ongeveer 5 tot 15 minuten). Op deze manier wordt de ruimtelucht optimaal uitgewisseld.
  • Aan de andere kant, vermijd permanent gekantelde ramen.

Vooral in de winter wordt de lucht in de kamers snel te droog door verwarming en droge buitenlucht. Kantoren zijn ook gevoelig voor droge lucht, omdat apparaten en printers extra warmte uitstralen en er ook een gebrek aan condensatie is vanuit de keuken en badkamer.

Frequent koken en baden of zelfs het drogen van wasgoed in het appartement, aan de andere kant, kan snel leiden tot een te hoge luchtvochtigheid De aanwezigheid van veel mensen verhoogt ook het watergehalte door te ademen. Bovendien kunnen constructiefouten in het huis en slechte isolatie leiden tot penetratie van kou en vocht, wat op zijn beurt de schimmelgroei bevordert.

Naast regelmatige ventilatie zijn daarom van tijd tot tijd verdere maatregelen nodig:

  • Omdat de luchtvochtigheid sterk afhankelijk is van de kamertemperatuur, moet u deze zo constant mogelijk houden bij +/- 20 °C. De temperatuur mag niet onder de 16 °C komen, zelfs niet in de slaapkamer.
  • Als de lucht permanent te droog is, is een luchtbevochtiger of luchtwasser In het koude seizoen is soms een kom water op de radiator voldoende.
  • Kies in het geval van langdurige vochtige lucht en schimmelgroei een luchtontvochtiger en verhelp eventuele constructiefouten.
  • Planten ondersteunen een gezond binnenklimaat [int. Link]

Meting met een hygrometer

Het is niet altijd gemakkelijk om de luchtvochtigheid op gevoel te raden. Als de lucht te vochtig is, geven constant beslagen ramen een goede indicatie. Te droge lucht daarentegen is niet zo duidelijk herkenbaar. De bijbehorende klachten kunnen immers ook een andere oorsprong hebben. Als u het niet zeker weet, kan een hygrometer u helpen de luchtvochtigheid te meten.

Met prijzen tussen de 10 en 20 euro zijn dergelijke apparaten betaalbaar, zelfs voor de kleine portemonnee:

Bronnen

  1. Jürgen Schatz, Robert Tammer (Hrsg.): Eerste hulp – scheikunde en natuurkunde voor artsen. 3e druk, Springer Verlag, Berlijn Heidelberg 2015, ISBN 978-3-662-44110-7.
  2. Jochen Harsch: Schimmel – oorzaken en verbanden. epubli GmbH; Berlijn 2014, ISBN 978-3-7375-0741-7.