Optimale luchtvochtigheid in de slaapkamer – informatie &tips

Optimale luchtvochtigheid in de slaapkamer

Een gezonde slaap is essentieel voor je welzijn. Om ’s nachts goed te kunnen ontspannen, moet het binnenklimaat ook goed zijn. Vaak is de lucht te vochtig en word je ’s ochtends wakker met beslaande ramen. Dit zijn een duidelijke indicatie dat je de luchtvochtigheid in je slaapkamer moet verlagen. Te droge lucht kan echter ook leiden tot gezondheidsproblemen. Als u aan de veilige kant wilt zijn, controleer dan de luchtvochtigheid en neem eenvoudige maatregelen om een ideale slaapsfeer te garanderen.

Welke luchtvochtigheid is het beste voor een goede nachtrust? En hoe kan ik voorkomen dat de lucht ’s ochtends te vochtig is? In dit artikel leer je hoe je je nachtrust kunt verbeteren en de luchtvochtigheid in je slaapkamer goed kunt aanpassen.

De ideale luchtvochtigheid voor je slaapkamer

De vraag naar de optimale temperatuur voor de nacht wordt voor de meeste mensen beantwoord met een kamertemperatuur van 16 tot 18 °C. Om je comfortabel te voelen, moet de luchtvochtigheid in je slaapkamer echter ook optimaal zijn: als het te vochtig of droog is, heb je geen goede nachtrust. Door de perfecte luchtvochtigheid in te stellen, kun je snel je slaap verbeteren.

Hoe hoog moet de luchtvochtigheid in de slaapkamer zijn?

Vochtigheid geeft aan hoeveel water er in de lucht zit. Het wordt gegeven als een relatieve waarde, gebaseerd op de maximaal haalbare hoeveelheid, die vervolgens overeenkomt met 100% vochtigheid. Deze hoeveelheid verzadigde lucht is sterk afhankelijk van de temperatuur: warme lucht kan meer water opnemen dan koude lucht. Dezelfde absolute hoeveelheid water in de lucht komt dus overeen met een hogere luchtvochtigheid bij lage temperaturen dan bij hogere temperaturen.

Voor ons welzijn en gezondheid is een relatieve luchtvochtigheid tussen de 40% en 60% in de slaapkamer ideaal. Trouwens, de andere kamers appartement moet ook in dit gebied worden gelegen. Je kunt met een hygrometer controleren welke luchtvochtigheid er daadwerkelijk in je slaapkamer aanwezig is. Deze meter bepaalt het relatieve watergehalte in de lucht en maakt een eenvoudige kwantitatieve regeling van het binnenklimaat mogelijk.

Wat te doen als de luchtvochtigheid in de slaapkamer te hoog is?

Te vochtige lucht kan je van slaap beroven: je zweet meer en tegelijkertijd remt de hoge luchtvochtigheid de verdamping van zweet. Naast slaapproblemen kunnen ook concentratieproblemen en problemen met de bloedsomloop voorkomen. Om weer rustgevende nachten te kunnen doorbrengen, moet u proberen de luchtvochtigheid te verlagen.

Er zijn vaak hoge luchtvochtigheidsniveaus in de slaapkamer. Een reden hiervoor is de lage kamertemperatuur: omdat koude lucht minder water kan vasthouden dan warme lucht, is er een hogere relatieve luchtvochtigheid in de koele slaapkamer dan in de warmere woonkamer voor hetzelfde absolute watergehalte. Als de kamer ’s nachts nog verder afkoelt, versterkt dit het effect.

Een tweede belangrijke reden is die van jou: de lucht die je inademt bevat veel water, en op deze manier geef je de kamerlucht veel vocht terwijl je slaapt. Tijdens de slaap geeft elke persoon ongeveer een halve liter water per dag af in de lucht, die de luchtvochtigheid in de kamer voortdurend verhoogt. Hoe meer mensen (en huisdieren) in dezelfde slaapkamer, hoe sneller en meer luchtvochtigheid elke nacht stijgt.

Ventilatie kan overmatige luchtvochtigheid in de slaapkamer verminderen

De eenvoudigste manier om vocht uit de lucht te verwijderen, is door de vochtige lucht te vervangen door drogere. Dit gebeurt door ventilatie. De luchtverversing is het meest effectief als je de ramen wijd open hebt staan en indien nodig ook de binnendeuren open hebt staan. Met deze gesprongen ventilatie is een korte duur voldoende om het grootste deel van de lucht te hebben vervangen.

Het is het beste om direct voor het in slaap vallen te ventileren, zodat de luchtvochtigheid slechts iets meer dan 40% is. Op deze manier is de kans het grootst dat je een lichte toename van de luchtvochtigheid aankunt terwijl je slaapt. Ventileer dan ’s ochtends opnieuw om de vochtige nachtlucht te ruilen voor drogere lucht van buiten.

Maar let op: de frisse lucht van buiten is niet altijd droger dan de binnenlucht. Vooral in de zomer, de buiten temperature hoog, zodat bij dezelfde relatieve vochtigheid een grotere hoeveelheid water wordt opgenomen dan in de koele slaapkamerlucht. Als je ventileert terwijl het buiten warmer is dan in je huis, breng je ook vocht naar binnen met de warme lucht. Als de frisse lucht in de slaapkamer dan afkoelt tot bijvoorbeeld 18 °C, neemt de relatieve luchtvochtigheid in de ruimte toe.

Als u aan de veilige kant wilt zijn, gebruik dan twee hygrometers: een voor binnen, de andere voor buiten. Controleer voordat u de ramen opent of de buitenlucht een hogere of lagere absolute luchtvochtigheid heeft. Ventileer alleen als het buiten droger is dan in de slaapkamer.

Wanneer je de slaapkamer droog kunt houden door de ventilatie te kantelen

Een raam gekanteld voor ventilatie wordt vaak als doodzonde beschouwd als het gaat om een gezond binnenklimaat en energiezuinige verwarming. In feite wordt het gekenmerkt door een slechte luchtuitwisseling, terwijl de kamerwarmte bijna ongehinderd naar buiten duwt. Wanneer u de verwarming in uw huis hoger zet, zal regelmatig kantelen ervoor zorgen dat uw verwarmingsrekeningen exploderen.

Omdat u ’s nachts echter geen bijzonder hoge kamertemperatuur nodig heeft, zal het vooral in de zomer gebeuren dat de verwarming uitvalt en de buitenlucht kouder is dan in uw kamers. In dergelijke gevallen kunt u uw raam ’s nachts open laten staan in de kantelpositie zonder een schuldig geweten. Hierdoor kan de vochtigere lucht naar buiten ontsnappen en kan frisse lucht naar binnen stromen terwijl je slaapt bij aangenaam lage temperaturen.

Planten verhogen ook de luchtvochtigheid in de slaapkamer

Er is al gezegd dat je zelf een van de belangrijkste oorzaken bent van vochtige lucht met je adem. Maar ook kamerplanten verhogen de luchtvochtigheid continu. Een groot deel van het irrigatiewater wordt via de bladoppervlakken verdampt. Als je het hele jaar door een te hoge luchtvochtigheid in de slaapkamer meet, verban dan je kamerplanten naar een andere kamer of vervang ze door cactussen of vetplanten die een lagere waterbehoefte hebben.

Huismiddeltjes voor ontvochtiging

Als je alleen op een paar zomeravonden problemen hebt met een te hoge luchtvochtigheid, kun je ze ook bestrijden met kortetermijnmaatregelen. Om water uit de lucht te halen, kunt u kommen met zout opzetten. Dit bindt vocht en droogt de lucht op deze manier.

Gewoon keukenzout is al voldoende; Het moet echter regelmatig worden vervangen zodra het vochtig is. Als alternatief komt kattenbakvulling in het geding of speciale korrels van de bouwmarkt. Deze laatste is vaak extra poreus om een sterke zuigkracht te leveren en kan meer water opnemen. Dit is een voordeel, vooral ’s nachts, omdat u het substraat minder vaak hoeft te vervangen.

Hoe de luchtvochtigheid in de slaapkamer te verhogen

Als je kampt met een lage luchtvochtigheid, is dit merkbaar in een zere keel, geïrriteerde ogen, schrale lippen en een droge neus. Droge lucht maakt je vatbaarder voor infecties en ademhalingsmoeilijkheden. Een vochtigere lucht in de slaapkamer heeft dus niet alleen een positief effect op je nachtrust, maar versterkt ook je gezondheid.

Als je al hebt begrepen hoe je de luchtvochtigheid in de slaapkamer kunt verminderen, kun je misschien raden welke maatregelen je kunt nemen om een hogere luchtvochtigheid te garanderen.

Hoe goed te ventileren bij lage luchtvochtigheid

Met optimaal ventilatiegedrag kunt u niet alleen overmatige luchtvochtigheid verminderen, maar ook de lage luchtvochtigheid verhogen. Zet de ramen open als het buiten zo warm mogelijk is, zodat het vocht niet wegzakt wanneer de frisse lucht verwarmd moet worden.

Houd ook de temperatuur in je slaapkamer laag. Voor hetzelfde absolute watergehalte van de lucht is de relatieve luchtvochtigheid groter als u kiest voor een koelere verwarmingsinstelling. Het is beter om een warmere deken te nemen, zodat u niet hoeft te bevriezen ondanks koudere kamerlucht.

Bronnen van vocht voor je slaapkamer

Omdat planten ook ’s nachts water in de lucht afgeven, zijn ze ideaal Luchtbevochtiger voor het hele jaar. Hoe meer en hoe groter de bladeren van de planten, hoe effectiever u ze kunt gebruiken om de luchtvochtigheid permanent te verhogen.

Als je alleen op zoek bent naar een kortetermijnoplossing tegen droge lucht, omdat je bijvoorbeeld graag ventileert voordat je in de winter in slaap valt en direct daarna een zeer lage luchtvochtigheid meet vanwege de koude buitenlucht, kan een huismiddeltje voldoende zijn. op. Leg gewoon een natte handdoek op de kachel. Het water zal na verloop van tijd verdampen, waardoor de binnenlucht wordt bevochtigd. Als alternatief kunt u kommen met water vullen en in de buurt van de kachel plaatsen.