Vochtigheidstabel – de ideale waarden voor alle ruimtes

Vochtigheidstabel ideale waarden

Om u comfortabel te laten voelen in uw huis, moeten de temperatuur en vochtigheid in alle kamers goed zijn. Afhankelijk van het gebruik van een kamer kan een ander klimaat echter als ideaal worden ervaren: er zijn verschillende richtlijnen voor badkamers en slaapkamers, en de kelder moet ook afzonderlijk worden beschouwd. Als het je lukt om overal in huis een aangename sfeer te creëren, zal je gezondheid ook gelukkig zijn.

Welke luchtvochtigheid wordt als prettig ervaren en welke rol speelt temperatuur hierin? Waarom zijn er verschillende ideaalwaarden voor verschillende kamers en hoe hoog zijn ze? In dit artikel vindt u antwoorden op deze vragen en een tabel met informatie over vochtigheid en temperatuur die in elke kamer als ideaal worden beschouwd.

Wat maakt het binnenklimaat

Wanneer u een kamer binnenkomt, hangt het van twee essentiële factoren af of u de lucht comfortabel vindt: temperatuur en vochtigheid. Om een optimaal binnenklimaat in uw woonkamers te garanderen, moet u zowel de juiste kamertemperatuur als de ideale luchtvochtigheid instellen.

Optimale temperatuur en luchtvochtigheid – de tafel

Op basis van ervaring bieden veel gidsen tabellen met ideale waarden voor kamertemperatuur en vochtigheid, uitgesplitst voor de individuele kamers in een typisch appartement. [1,6]:

Ruimte Optimale temperatuur Optimale luchtvochtigheid
Studeren 20 °C 40 – 60 %
Badkamer 23 °C 50 – 70 %
Kelder 10 – 15 °C 50 – 65 %
Kwekerij 20 – 22 °C 40 – 60 %
Keuken 18 °C 50 – 60 %
Slaapkamer 16 – 18 °C 40 – 60 %
Woonkamer 20 °C 40 – 60 %

Dit zijn slechts richtlijnen – aangezien u als bewoner de meeste tijd in uw appartement doorbrengt, kunt u het beste zelf beoordelen of u zich comfortabel voelt met het voorgestelde binnenklimaat. Vergelijkbare tabellen met iets andere waarden zijn ook te vinden. Hieronder komt u te weten wat er achter de cijfers zit en met welke speciale functies u rekening moet houden in individuele kamers.

Temperaturen in de binnenklimaattabel

De aanbevolen temperatuurbereiken in de tabel zijn grotendeels gebaseerd op een aanbeveling van het Healthy &Safe Initiative, dat uitgebreider is dan de officiële Duitse richtlijnen. Een brochure gepubliceerd door het Federaal Milieuagentschap somt temperatuurbereiken op voor individuele kamers die over het algemeen als comfortabel worden ervaren: badkamer en woonkamer met 20-23 °C vrij warm, keuken en slaapkamer met respectievelijk 18-20 °C en 17-20 °C iets koeler. Vergelijkbaar hiermee is de beoordeling van het energieadvies van het consumentencentrum; alleen voor de woonkamer wordt een lagere temperatuuraanbeveling van slechts 19-21 ° C uitgesproken. De Initiatiefgroep Aardgas &Milieu daarentegen adviseert een koelere slaapkamer (16 °C), een warmere kinderkamer (22 °C) en een aanzienlijk warmere badkamer bij 24 °C. Voor de kelder adviseert hij een temperatuur van slechts 6 °C.

Tabel van relatieve vochtigheid

De gegevens voor de ideale luchtvochtigheid voor woonruimtes zijn nog schaarser in officiële documenten. Het Federaal Milieuagentschap spreekt slechts van een comfortbereik tussen 30% en 65% [2]; de Verbraucherzentrale-Energieberatung adviseert om gedurende een korte tijd een maximale luchtvochtigheid van maximaal 60% te overschrijden [3]. Bovenstaande tabelwaarden komen dan ook weer uit de brochure van Gezond &Veilig [1].

De vuistregel die in veel gidsen wordt genoemd, dat de luchtvochtigheid tussen 40% en 60% moet liggen, is te wijten aan een studie waarin de groei en verspreiding van verschillende pathogenen bij verschillende vochtigheidsgraden werd onderzocht. [5]. Terwijl het risico op infectie door bacteriën en virussen afneemt met toenemende vochtigheid, neemt de blootstelling aan mijten en schimmels (inclusief schimmels) toe naarmate de lucht vochtiger wordt. De studie beveelt een vochtigheidsbereik van 40% tot 60% aan waarin het gezondheidsrisico van ziekteEger wordt geminimaliseerd.

Vochtigheid en temperatuur in de badkamer

Natuurlijk worden de hoogste kamertemperaturen aanbevolen voor de badkamer, omdat ze het meest comfortabel uitgekleed zijn. Tegelijkertijd vermeldt de tabel een hoge luchtvochtigheid. Dit kan het gevoel van geruststellende warmte ondersteunen: hoe vochtiger een kamer bij dezelfde temperatuur, hoe hoger de waargenomen kamertemperatuur.

De badkamer is echter ook de ruimte waarin grote hoeveelheden heet water en stoom het snelst in korte tijd vrijkomen. Tijdens het douchen stijgen de luchttemperatuur en luchtvochtigheid sterk en overschrijden ze snel de opgegeven ideale bereiken. Het is het beste om direct na het douchen te ventileren om het vocht buiten te laten pieken. Als het vocht te lang in de kamer blijft, kan het zich op muren en ramen nestelen en schimmelgroei bevorderen.

Overigens geldt hetzelfde voor de keuken, waar koken de luchtvochtigheid snel kan verhogen. Een volgende luchting helpt ook om de vochtigheidspiek te vermijden en de luchtvochtigheid te verlagen tot onder de 60%.

De optimale luchtvochtigheid in de kelder

De aanbevelingen voor het ideale binnenklimaat in de kelder lopen sterk uiteen: temperatuuraanbevelingen liggen tussen de 6 en 15 °C. Afhankelijk van de constructie en isolatie van de kelderkamers, is het heel normaal dat daar aanzienlijk lagere temperaturen heersen dan in de rest van het huis. Omdat koude lucht echter minder water kan bevatten dan warme lucht, leiden de koude temperaturen in de kelder automatisch tot een hogere luchtvochtigheid. Maar zelfs in de kelder kan elke procent meer vochtigheid ook een verhoogd risico op schimmelbesmetting betekenen.

Hoe kan het binnenklimaat gecontroleerd worden?

De meest directe indicator van een aangename sfeer in uw vier muren is uw persoonlijke welzijn. Heb je het gevoel dat het te koel is in een ruimte, dan kun je de verwarming natuurlijk wat hoger zetten. Als uw indruk is dat de lucht in een kamer benauwd is, moet u kort ventileren, zelfs als de luchtvochtigheid kort onder de hierboven gegeven richtwaarde daalt.

Een meer nauwgezette naleving van de vochtigheidswaarden is alleen nodig als u de indruk heeft dat uw gezondheid lijdt of als u problemen heeft met schimmel in uw huis. Om te bepalen hoe hoog de luchtvochtigheid in uw kamers is, kunt u een hygrometer gebruiken om te meten. Veel modellen zijn ook uitgerust met geïntegreerde thermometers waarmee u de twee belangrijkste indicatoren van uw binnenklimaat in één oogopslag kunt vastleggen.