Planten voeren fotosynthese uit en doneren zo zuurstof. Maar ze kunnen veel meer dan dat. Sommige mooie planten bevrijden de binnenlucht van verontreinigende stoffen die zich via uitlaatgassen, industrie en bouwmaterialen in onze ademlucht mengen. Zo zorgen ze voor een betere luchtkwaliteit. Omwille van uw gezondheid moet u daarom uw huis upgraden met geschikte luchtzuiverende kamerplanten.
Hoe zorgen planten voor goede lucht? Welke planten zijn bijzonder geschikt als vervuilende filters en waar moet je op letten? Lees hier meer!
Dikke lucht in kamers
Als moderne mensen brengen we een groot deel van ons leven binnenshuis door – zowel thuis als op het werk. Het is niet ongebruikelijk dat de lucht dik is. Helaas beschermen onze eigen vier muren ons niet tegen verontreinigende stoffen uit het milieu – integendeel. Vaak is de luchtkwaliteit in ruimtes nog slechter dan buiten door bouwmaterialen, verf, schimmel, stof en last but not least sigarettenrook.
Veel voorkomende giftige chemicaliën in kamers zijn bijvoorbeeld:[1,2]:
- Trichloorethyleen (TRI): bijvoorbeeld gevonden in verven, lijmen, reinigingsmiddelen en insectensprays
- Formaldehyde: komt veel voor in ruimtes, bijvoorbeeld in isolatie, meubels, sigarettenrook, schoonmaakmiddelen en nog veel meer.
- Benzeen: bv. uit uitlaatgassen, kunststoffen en kleurstoffen, reinigingsmiddelen, sigarettenrook
- Xyleen: met inbegrip van oplosmiddelen, vernissen, kunststoffen en pesticiden
- Ammoniak: wordt veroorzaakt door de afbraak van uitwerpselen, vooral in de landbouw, maar ook in de kattenbak
Deze stoffen veroorzaken hoofdpijn, allergieën en een gebrek aan concentratie. Sommige interfereren zelfs met het centrale zenuwstelsel en zijn mogelijk kankerverwekkend.
Goede binnenlucht door meer groen!
Gelukkig is er een natuurlijke en relatief goedkope manier om in je eigen huis voor betere binnenlucht te zorgen: richt je woonruimte in met veel groen! Planten creëren niet alleen een vriendelijke sfeer, ze dienen ook als geluiddempers, zuurstofdispensers, luchtbevochtigers – en sommige geselecteerde exemplaren zijn zelfs echte luchtreinigers!
Planten zijn zuurstofdonoren en luchtbevochtigers
Planten voeren fotosynthese uit – een metabolisch proces dat ons bestaan op aarde in de eerste plaats mogelijk maakt. Uit water, koolstofdioxide (CO2) en licht is daardoor zuurstof (O2) en suiker. Dit gebeurt in de chloroplasten, die zich in de groene bladeren bevinden. De planten gebruiken dit proces met name om energie op te wekken. Voor ons mensen is fotosynthese de basis voor ons om te kunnen ademen. Dus planten halen koolstofdioxide uit de lucht en doneren zuurstof – en daarmee de luchtkwaliteit in ruimtes te verbeteren. Dit is vooral belangrijk in de slaapkamer, omdat meer zuurstof in de kamer betekent: betere ademhaling, verhoogd welzijn en maximale prestaties.
Daarnaast geven planten een groot deel van het water waarmee ze via de bladeren worden bewaterd af. Dit gebeurt in de vorm van waterdamp. Ze zorgen trouwens voor meer luchtvochtigheid. Verhoogde vergroening kan dus droge binnenlucht tegengaan.
Dit zijn al twee goede redenen voor meer groen in huis. Maar het wordt nog beter!
Planten zijn natuurlijke verontreinigende filters
Van sommige planten is bewezen dat ze bepaalde verontreinigende stoffen kunnen afbreken – NASA kon dit 30 jaar geleden bewijzen[1]. In deze studie werden verschillende planten in luchtdichte dozen geplaatst en blootgesteld aan hoge concentraties verontreinigende stoffen (trichloorethyleen, formaldehyde, benzeen, xyleen of ammoniak). Deze werden gemeten met verschillende tijdsintervallen. Het resultaat: sommige planten kunnen bepaalde verontreinigende stoffen effectief afbreken. De giftige stoffen worden geabsorbeerd door kleine openingen in de bladeren (de zogenaamde huidmondjes) en ofwel gemetaboliseerd door de plant zelf of vrijgegeven in de bodem, waar ze worden omgezet door micro-organismen.
In feite reinigen deze planten d.w.z. de lucht en zo zorgen voor een gezond binnenklimaat. Trouwens, het doel van de studie op dat moment was om manieren te vinden om het klimaat in ruimtestations te verbeteren – en wat goed is voor astronauten kan geen kwaad in de woonkamer!
Om ervoor te zorgen dat de kamerplanten hun werking perfect ontwikkelen, wordt minstens één luchtzuiverende installatie per 9 m³ aanbevolen. Het hangt ook af van de grootte: hoe groter en hoe meer bladeren, hoe beter!
(Minimaal) 5 belangrijke installaties voor het filteren van verontreinigende stoffen
Niet alle planten zijn hetzelfde! Het metabolisme en dus ook de mogelijkheid van luchtzuivering verschilt tussen de verschillende typen. Er zijn dus enkele exemplaren die beter geschikt zijn voor luchtzuivering dan andere.
Luchtzuiverende planten voor goede binnenlucht zijn onder andere:
- Vredeslelies (Spathiphyllum) zijn mooie, klassieke kamerplanten met witte fancy bloemen. Vanwege de vorm van de bloemen worden ze ook wel schedebladeren genoemd. Omdat ze uit de tropen komen, houden ze van warm en zonnig – dus het liefst net buiten het raam. Het is een echte alleskunner en bindt alle gifstoffen uit de lucht. Voorzichtigheid: De plant is giftig voor huisdieren!
- Asteraceae vorm Chrysant (Chrysant morifolium) mooie, kleurrijke bloemen en zijn daarom ook erg populair als snijbloemen. Het heeft zon en matige water nodig. Helaas is deze plant ook giftig voor viervoeters.
- Drakenbomen zijn niet alleen mooi om naar te kijken, maar ook echte luchtverbeteraars! De exoten hebben een lichte locatie en weinig water nodig.
- De gewone klimop (Hedera helix |) is tijdloos en vrij gemakkelijk te onderhouden. Je hoeft het niet vaak water te geven of zelfs te bemesten. Hij heeft het echter helder en niet te warm nodig – de klimplant voelt zich het meest comfortabel bij 20 °C, maar houdt helemaal niet van warme verwarmingslucht.
- De Groene lelie (Chlorophytum comosum |), een Zuid-Amerikaanse agaveplant, wordt soms de “officiële palm” genoemd vanwege zijn frequente aanwezigheid in kantoren. Het is misschien niet het mooiste sierplantenspecimen, maar het heeft een buitengewoon vermogen om de concentratie formaldehyde in kamers te verminderen.[²]. Bovendien is het erg zuinig en heeft het niet veel aandacht nodig.
De luchtzuiverende werking is niet voor al deze planten hetzelfde. De meeste verontreinigende stoffen zijn in staat om vredeslelie en chrysant te binden. Drakenbomen en klimop, onder andere, komen op alle gifstoffen behalve ammoniak. Benzeen kan het beste worden afgebroken door klimop – met maar liefst 90% binnen 24 uur[2]. Maar de groene lelie is een meester in formaldehyde afbraak (met 86% binnen 24 uur) en de drakenboom is er ook behoorlijk goed in.
Andere luchtzuiverende planten zijn bijvoorbeeld booghennep (Sansevieria), de dwerg dadelpalm (Phoenix roebelenii) en de berkenvijg (Ficus Benjamina). Een gedetailleerde lijst van luchtzuiverende planten volgens de NASA-studie is te vinden in de afbeelding van lovethegarden.com of in deze Wikipedia-lijst.
AIRY Luchtreiniger Plantenpotten
Het bedrijf greentech GmbH heeft zich specifiek aan dit onderwerp gewijd en bloempotten ontworpen die ook perfecte omstandigheden creëren voor luchtzuiverende planten om te groeien.