Vochtigheid meten – Hoe de luchtvochtigheid in uw huis te bepalen

Vochtigheid meten

Als u iets goeds voor uw gezondheid wilt doen en de luchtvochtigheid in uw huis wilt optimaliseren, moet u ook manieren en middelen kennen om het überhaupt te meten. Tegenwoordig hoeft niemand ingewikkelde experimenten uit te voeren en referentietabellen te doorzoeken. Goede hygrometers werken betrouwbaar en ontlasten u van dit werk.

Waarom zou je de luchtvochtigheid in je huis moeten kennen en hoe kan deze überhaupt worden bepaald? Waar moet je rekening mee houden als je een hygrometer wilt kopen en gebruiken? In dit artikel wordt uitgelegd hoe je de luchtvochtigheid kunt meten.

Hoe wordt vochtigheid gedefinieerd?

Vochtigheid beschrijft hoeveel water er in de lucht is en wordt meestal gegeven ten opzichte van de maximale waarde. De vochtigheidswaarden liggen dus tussen de 0% in droge lucht en 100% wanneer deze volledig verzadigd is met water. Een verdere verhoging boven de 100% is niet mogelijk; omdat de lucht het overtollige water niet kan vasthouden, condenseert het en slaat het neer als mist of dauwdruppels.

Hoe vochtigheid en temperatuur gerelateerd zijn

Het vermogen van lucht om water te absorberen hangt sterk af van de temperatuur. Koude lucht kan minder vocht vasthouden dan warme lucht: bij een temperatuur van 10 °C kan slechts ongeveer de helft minder water worden opgenomen dan bij kamertemperatuur van een goede 20 °C. Niet in de laatste plaats vanwege deze afhankelijkheid moet de temperatuur altijd naast de luchtvochtigheid worden gemeten om het binnenklimaat correct te kunnen beoordelen.

Meet de absolute en relatieve vochtigheid

De absolute luchtvochtigheid geeft aan hoeveel water er in de lucht zit, meestal uitgedrukt als g/m³ (gram water per kubieke meter lucht). Typische waarden zijn ongeveer 10 g/m³. Zonder de toevoeging “absoluut” betekent vochtigheid echter de relatieve waarde, gebaseerd op de maximale hoeveelheid water die de lucht op een bepaalde temperatuur kan houden.

Bij 20 °C is deze maximale waarde van verzadigde lucht bijvoorbeeld 17,3 g/m³. Een absolute luchtvochtigheid van 10 g/m³ komt overeen met een relatieve vochtigheid van 58% bij de temperatuur. Deze waarde ligt binnen het bereik van wat als ideaal wordt beschouwd: voor een aangename leefomgeving moet de luchtvochtigheid in de binnenlucht tussen de 40% en 60% liggen.

De meeste meetmethoden zijn ontworpen om de relatieve luchtvochtigheid in uw huis te meten, omdat dit het binnenklimaat bepaalt. Om de absolute luchtvochtigheid te bepalen, kunt u deze berekenen op basis van relatieve vochtigheid en kamertemperatuur, bijvoorbeeld met behulp van een Online hulpmiddelen.

Hoe kan de luchtvochtigheid worden gemeten?

Er zijn verschillende methoden mogelijk om de luchtvochtigheid in uw woonruimtes te bepalen. Hoewel de methodologisch eenvoudigste methode geen hightech apparatuur vereist, is het ook de meest omslachtige en onnauwkeurige in de praktische uitvoering: het is de dauwpuntmethode, die de hierboven beschreven relatie tussen temperatuur en relatieve vochtigheid benut. Voor regelmatige vochtigheidscontroles moet u echter investeren in een hygrometer, een apparaat voor het meten van vochtigheid dat nauwkeurigere waarden biedt dan de dauwpuntmethode en minder omslachtig is om te hanteren.

Voor uitvinders: de dauwpuntmethode

Om de luchtvochtigheid in de ruimte te meten met de dauwpuntmethode, heb je alleen een spiegel of een metalen plaat nodig die je langzaam kunt afkoelen (bijvoorbeeld ijsblokjes of koelpakken aan de onderkant plaatsen). Je moet ook een thermometer aan het oppervlak kunnen houden om de temperatuur nauwkeurig te bepalen.

Naarmate de metalen plaat afkoelt, neemt de luchtvochtigheid lokaal toe: direct boven het metalen oppervlak koelt de lucht af en neemt de relatieve luchtvochtigheid toe. Hoe kouder het metaal wordt, hoe hoger de luchtvochtigheid stijgt totdat uiteindelijk 100% is bereikt – de lucht is nu verzadigd. Verdere afkoeling resulteert in condensatie op het oppervlak: de metalen plaat beslaat.

Op het moment dat je de verneveling van het oppervlak waarneemt, wordt het zogenaamde dauwpunt bereikt. Omdat temperatuur en maximale watercapaciteit van de lucht nauw met elkaar samenhangen, wordt de dan gemeten temperatuur duidelijker aangegeven.Hoe vochtiger de lucht in het begin was, hoe eerder het dauwpunt wordt bereikt, d.w.z. hoe hoger de gemeten temperatuur als condensatie kan worden waargenomen. Om de oorspronkelijke vochtigheid te bepalen op basis van de temperatuur op het dauwpunt, moet u een dauwpuntcurve gebruiken [1-4].

Voor professionele metingen: hygrometers

Als u niet de drang voelt om zelf te experimenteren, moet u een geschikt meetapparaat kopen. Hygrometers maken gebruik van het feit dat bepaalde stoffen water uit de lucht kunnen absorberen, waardoor hun chemische en fysische eigenschappen veranderen.

Historisch gezien is de haarhygrometer een prominent voorbeeld: de lengte van een haar kan tot 2,5% veranderen wanneer de luchtvochtigheid stijgt van 0 tot 100%. Zo’n verandering kan al mechanisch worden overgebracht naar een aanwijzer en zo zichtbaar worden gemaakt. Zelfs vandaag de dag zijn er haarhygrometers op basis van deze methode, maar velen hebben elektrische indicatoren. Haarhygrometers behoren tot de meest nauwkeurige, maar ook tot de duurste apparaten waarmee u vocht in huis kunt meten. Bovendien is regelmatig onderhoud van de apparaten vereist om nauwkeurige meetresultaten over een langere periode te garanderen.

Hoge nauwkeurigheid is niet vereist om het binnenklimaat te bewaken en goedkopere elektrische hygrometers zijn voldoende. Deze bestaan uit circuits waarin de eigenschappen van individuele elementen gevoelig zijn voor vochtigheid. Dit kunnen bijvoorbeeld weerstanden zijn waarvan de waarde verandert met vochtigheid, of condensatoren waarvan de capaciteit afhankelijk is van het watergehalte in de lucht.].

Waar hoort de hygrometer thuis?

Als u een vochtigheidsmeting uitvoert die representatief moet zijn voor de kamer of zelfs uw huis, moet u de hygrometer zo centraal mogelijk plaatsen. Houd in ieder geval voldoende afstand tot radiatoren en ramen, omdat andere temperaturen en dus vochtigheidswaarden snel in hun buurt aanwezig kunnen zijn.