buitenmuur bekleden

Buitenmuur Bekleden: De Voordelen, Opties, Materialen en Kosten

Een buitenmuur bekleden kan de uitstraling van je huis compleet veranderen. Of je nu je gevel wilt moderniseren, wilt isoleren of simpelweg de uitstraling wilt verbeteren, er zijn tal van opties beschikbaar voor het bekleden van jouw buitenmuur. Maar waar begin je en welke materialen zijn het beste voor jouw huis? In dit artikel bespreken we alle opties en materialen voor buitenmuur bekleden en de bijbehorende kosten.

Wat zijn de voordelen van het bekleden van een buitenmuur?

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het bekleden van een buitenmuur. Allereerst kan bekleding jouw muur beschermen tegen diverse weersinvloeden zoals regen, wind, sneeuw en zon. Hierdoor blijft je huis langer in goede staat. Bovendien kan het isoleren van de muur zorgen voor een betere energiezuinigheid, waardoor je bespaart op energiekosten. Daarnaast kan het bekleden van een gevel ook puur om esthetische redenen plaatsvinden, als je bijvoorbeeld de uitstraling van het huis wilt verbeteren.

Welke opties zijn er voor het bekleden van een buitenmuur?

Er zijn meerdere opties beschikbaar voor het bekleden van een buitenmuur. Hieronder staan een aantal opties met elk hun eigen voor- en nadelen.

Schilderen: Het schilderen van jouw gevel is een populaire keuze onder huiseigenaren. Schilderen is relatief goedkoop en je kunt zelf een kleur kiezen die past bij de stijl van jouw huis. Nadelen zijn dat verf op termijn kan verkleuren of afbladderen en vaker onderhoud vereist.

Stucwerk: Een andere optie is het bepleisteren van de buitenmuur oftewel stucwerk. Hiermee geef je de gevel een strak afgewerkte uitstraling en het beschermt de muur. Nadelen zijn vaak de hogere kosten en het vereiste onderhoud.

Houten bekleding: Het is mogelijk om jouw gevel te bekleden met houten materialen voor een karakteristieke en natuurlijke uitstraling. Hout blijft echter niet altijd mooi, vereist onderhoud en zorgt niet voor extra isolatie.

Zinkbekleding: Een andere optie is het gebruik van zink voor de bekleding van de gevel. Dit geeft een moderne uitstraling en zorgt voor bescherming van de muur. Zinkbekleding is relatief duur in aanschaf en vereist professionele installatie.

Natuursteenbekleding: Natuurstenen zijn een duurzaam en klassiek materiaal die voor bekleding gebruikt kunnen worden. Het ziet er mooi uit, is duurzaam en vereist weinig onderhoud. Echter, het is wel een dure optie.

Verschillende materialen voor buitenmuur bekleden

Bij het bekleden van een buitenmuur zijn er veel verschillende materialen beschikbaar. Hieronder staan enkele van de meest gebruikte materialen en hun eigenschappen.

– Kunststof: Kunststof is een van de meest populaire opties als het gaat om bekleden van buitenmuren en wordt vaak gebruikt vanwege de lage kosten en het lage onderhoud. Het is verkrijgbaar in verschillende kleuren en heeft weinig onderhoud nodig. Het is echter geen duurzaam materiaal en kan snel beschadigen.

– Hardhout: Hardhout is een mooie en duurzame optie voor het bekleden van buitenmuren. Het is echter wel duurder in aanschaf dan andere materialen. Ook heeft het onderhoud nodig om de levensduur te verlengen.

– Cederhout: Het gebruik van cederhout geeft een natuurlijke uitstraling aan de gevel en is duurzaam. Het is echter wel duur en vereist onderhoud om de levensduur te verlengen.

– Steenstrips: Met steenstrips geef je jouw gevel snel en eenvoudig een natuurlijke uitstraling. Het kan bovendien gemakkelijk worden geplaatst. Het is echter wel een dure optie.

– Aluminium: Aluminium bekleding is duurzaam, onderhoudsarm en isoleert goed. Het is echter wel relatief duur in aanschaf.

– Keramische tegels: Keramische tegels geven een moderne uitstraling aan de gevel. Ze zijn duurzaam, onderhoudsarm en kunnen goed worden geïsoleerd. Het is echter wel de duurste optie.

FAQ’s

1. Kan ik zelf mijn gevel bekleden?

Het is mogelijk om zelf je gevel te bekleden, maar hiermee kun je wel garantie verliezen. Ook is het aan te raden om professionals in te schakelen, vooral als het gaat om duurdere materialen.

2. Hoeveel kost het bekleden van een buitenmuur?

De kosten van het bekleden van een buitenmuur hangen af van verschillende factoren, zoals het materiaal dat je kiest, de grootte van de muur en of er isolatie nodig is. De kosten variëren tussen de €30 en €500 per vierkante meter.

3. Kan ik subsidies of premies krijgen voor het bekleden van mijn buitenmuur?

Er zijn verschillende subsidies beschikbaar voor het bekleden van een buitenmuur, zoals de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH) en de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). Het is aan te raden om te informeren naar de beschikbaarheid van deze subsidies.

4. Welk materiaal kan het beste gebruikt worden voor isolatie bij buitenmuur bekleding?

Een materiaal dat tegenwoordig veel wordt gebruikt bij isolatie van buitenmuren is EPS (geëxpandeerd polystyreen). EPS is goedkoop, isolerend en eenvoudig te plaatsen.

5. Hoe vaak moeten materialen voor buitenmuur bekleding vervangen worden?

Hoe vaak de materialen moeten worden vervangen hangt af van het materiaal en de kwaliteit van het onderhoud. Kunststof en aluminium gaan zo’n 25 jaar mee, terwijl houten bekleding na ongeveer 15 jaar vervangen moet worden. Natuurstenen beplating gaat het langst mee en kan 50 jaar of langer meegaan.

Conclusie

Het bekleden van een buitenmuur kan veel voordelen hebben, waaronder bescherming, isolatie en een verbeterde uitstraling van je huis. Er zijn veel opties en materialen beschikbaar die geschikt zijn voor het bekleden van buitenmuren, elk met hun eigen voor- en nadelen. Het is belangrijk om het materiaal te kiezen op basis van jouw specifieke situatie en je budget. Vergeet niet dat professionele plaatsing belangrijk is om maximale effectiviteit en duurzaamheid te garanderen.