Ventilatie in de zomer – Hoe het goed te doen

Goede ventilatie in de zomer

Als de temperaturen in het warme seizoen stijgen, wordt de verwarming uitgeschakeld en wordt het raam vaak permanent in kantelstand gelaten. Dit is echter niet optimaal voor het binnenklimaat: de warme buitenlucht bevat veel vocht, wat zorgt voor een onaangenaam hoge luchtvochtigheid in huis. Vooral in koele kamers zoals de slaapkamer en de kelder kan het vocht zich op muren en ramen nestelen en de vorming van schimmel daar bevorderen. Door uw ventilatiegedrag aan te passen aan het seizoen, kunt u een te hoge luchtvochtigheid voorkomen en een betere sfeer in het appartement creëren.

Wat onderscheidt de buitenlucht in de zomer van die in de winter, en hoe beïnvloedt dit de ventilatie van kamers? Dit artikel geeft je tips over hoe je ook in de zomer goed kunt ventileren.

Waarom ventilatie ook in de zomer belangrijk is

In de zomer zijn de temperaturen buiten vaak boven kamertemperatuur. Warme lucht bevat echter meer water dan koude lucht bij dezelfde relatieve vochtigheid. Als je de ramen opent terwijl het buiten warmer is dan in je huis, laat je niet alleen warmte binnen, maar ook vocht. Als de temperaturen ’s nachts dalen, koelt de vochtige lucht in uw kamers ook af; de luchtvochtigheid neemt toe.

Een verhoogde luchtvochtigheid wordt als onaangenaam ervaren, vooral bij hoge temperaturen, omdat zweet erger kan verdampen. Hierdoor wordt het verkoelende effect, waarmee de lichaamstemperatuur anders geregeld zou worden, geëlimineerd. Hierdoor kunnen problemen met de bloedsomloop sneller optreden.

Een hoge luchtvochtigheid in het huis kan zich ook op ramen en muren vestigen, waardoor ideale omstandigheden ontstaan voor de vorming van schimmel. Dit vormt een ernstige belasting voor uw gezondheid en kan op de lange termijn ook het metselwerk beschadigen.

Hoe goed te ventileren in de zomer

Zelfs als het buiten warm is, moet u de ramen de hele dag niet gekanteld laten. Overdag is de frisse lucht het warmst en dus het natst. Het is beter om ’s avonds of’ s ochtends te ventileren, wanneer het buiten zo koel mogelijk is. Voor een effectieve luchtuitwisseling moet u de ramen wijd openen voor schokventilatie. Dit kan echter langer duren dan in de winter, ongeveer 20 tot 25 minuten zijn handig.

Hoe kleiner het temperatuurverschil tussen binnen en buiten, hoe langzamer de luchtuitwisseling. Om te helpen, open meerdere ramen in uw appartement tegelijkertijd en houd ook de binnendeuren open. Deze dwarsventilatie werkt het beste als je ramen aan weerszijden van de woning hebt en kan dus zorgen voor tocht. Als u deze optie niet hebt of als de lucht nog steeds stilstaat, kunt u helpen met een ventilator en de luchtuitwisseling versnellen.

Als de buitentemperaturen ’s nachts onder uw kamertemperatuur liggen, kunt u de ramen ’s nachts uitzonderlijk gekanteld laten. In de zomer wordt je verwarming waarschijnlijk toch uitgeschakeld, dus dit betekent geen verspilling van energie. Overdag zou het daarentegen het beste zijn voor uw binnenklimaat als u de ramen gesloten houdt om de vochtige en warme lucht buiten te laten. Zodat de binnentemperaturen niet te veel stijgen, helpt het om de ramen van buitenaf te schaduwen. Ook een goede thermische isolatie van het huis is dan vereist.

Hoe de kelder in de zomer goed te ventileren

Door de koele temperaturen heeft uw kelder het meeste last van een te hoge luchtvochtigheid: wanneer de warme buitenlucht in de kelder afkoelt, stijgt de luchtvochtigheid snel. Hier is het vooral belangrijk om alleen te ventileren als de frisse lucht droger is dan de kelderlucht. Houd in de kelder overdag de ramen dicht en ventileer bij voorkeur vroeg in de ochtend! Hoe koeler het buiten is, hoe minder vocht je in huis laat bij het ventileren.

Hoe technologie u ondersteunt bij ventilatie

Als u geen fout wilt maken bij het luchten, kunt u het beste een hygrometer aanschaffen. Met dit apparaat kunt u de luchtvochtigheid snel en eenvoudig lokaal meten. Probeer de relatieve luchtvochtigheid in woonkamers tussen de 40% en 60% te houden door te ventileren. In de kelder zijn iets hogere luchtvochtigheidsniveaus normaal, maar ze mogen over een langere periode niet hoger zijn dan 65%.

Als je je afvraagt of ze in de zomer mogen ventileren, je moet de absolute luchtvochtigheid in de kelder en buiten vergelijken. Als de absolute luchtvochtigheid binnen onder de luchtvochtigheid ligt, mag u de ramen openen.om droge lucht in huis te laten.

Sommige hygrometers tonen alleen de relatieve luchtvochtigheid (bijv. 50%). Om de absolute luchtvochtigheid (bv. 12 g/m³) te bepalen, moet u de relatieve vochtigheid via temperatuur omzetten in een absolute waarde. U kunt hiervoor ook gratis online tools gebruiken.