Wat betekent het percentage regen op een weer-app?

Voorspelling van de iOS-weer-app

Wanneer we onze vertrouwde weer-app controleren of naar een voorspelling luisteren, en er is neerslag in de vooruitzichten, zien we een percentage regen. Een eenvoudig getal vertelt ons de kans op regen voor de dag.

Het is echter gemakkelijk om verkeerd te interpreteren wat dit getal vertegenwoordigt. Als je ooit in de war bent geraakt door het regenpercentage dat in de voorspelling wordt uitgedrukt, maak je geen zorgen, zelfs meteorologen die met deze voorspellingen komen, kunnen het niet eens worden over hoe ze het aantal precies moeten berekenen.

Ten minste een deel van deze verwarring kan worden toegeschreven aan een virale TikTok-video die beweerde dat het percentage regen dat je op tv en in je weer-app ziet, niet echt voorspelt hoe waarschijnlijk regen zal optreden, maar eerder welk deel van een bepaald gebied naar verwachting regen zal zien. Daarin stond dat een kans van 30% op regen betekent dat er 100% kans is dat het in 30% van het voorspelde gebied gaat regenen. Helaas is het niet zo eenvoudig.

Hoewel er enige onenigheid is, zal elke meteoroloog je vertellen dat de TikTok-video het niet helemaal goed heeft gedaan. Zoals je je misschien herinnert van je March Madness-beugel, is het voorspellen van de toekomst moeilijk en meteorologen weten niet altijd zeker of het zal regenen. Het vertrouwen van de voorspeller in regen die valt, moet dus in de vergelijking worden meegenomen.

Met dat in gedachten, laten we eens kijken wat het percentage kans op regen – door meteorologen aangeduid als de waarschijnlijkheid van neerslag (PoP) – echt betekent.

Wat betekent het percentage regen?

Volgens de National Weather Service (NWS) is de officiële definitie van het percentage kans op regen – aka de kans op neerslag – de statistische waarschijnlijkheid dat een bepaald punt in een voorspeld gebied ten minste 0,01 “neerslag zal ontvangen in de opgegeven periode. De waarschijnlijkheid wordt bepaald door twee factoren te vermenigvuldigen – de zekerheid van de voorspeller dat er regen in het gebied zal vallen en hoe wijdverspreid het naar verwachting zal zijn.

Zo bereken je de procentuele kans op regen

Meteorologen berekenen de kans op neerslag (PoP) met behulp van een eenvoudige formule: PoP = C x A. Waar “C” staat voor de vertrouwen een voorspeller heeft dat er ergens in het voorspellingsgebied regen zal vallen, en “Een” staat voor het percentage van de gebied waar ze een meetbare hoeveelheid regen verwachten.

Door deze twee factoren te vermenigvuldigen (en vervolgens het decimale punt twee plaatsen naar links te verplaatsen), geeft een enkel getal de beste schatting van een voorspeller van hoe waarschijnlijk het is dat u regen ziet.

Voor een meer visuele uitleg, bekijk de onderstaande video van SciShow.

Wat betekent een kans van 30% op regen?

Met behulp van de bovenstaande formule kunnen we zien hoe dit aantal in verschillende scenario’s kan veranderen. Zoals de TikTok-video heeft gesuggereerd, als een voorspeller 100% zeker is dat er regen zal optreden, maar dat het slechts 30% van een bepaald gebied zal bestrijken (PoP = 100% x 30%). Je hebt 30% kans op regen.

Maar de TikToker had het mis door te suggereren dat dit scenario de enige manier is om 30% kans op regen te krijgen. Je kunt er ook 60% op vertrouwen dat regen meer dan 50% van het gebied zal voorkomen. In dat geval is PoP = 60% x 50%, wat ook gelijk staat aan 30%.

Laatste gedachten

Vrouw buiten die een paraplu in de regen vasthoudt

Het regenpercentage op je weer-app verwijst naar de kans dat je in de gegeven periode een meetbare hoeveelheid neerslag (0,01″) ervaart. Meteorologen bepalen de kans op neerslag door hun voorspellende vertrouwen in regen te vermenigvuldigen met de verwachte oppervlaktedekking van regen.

Hoewel sommige meteorologen het oneens zijn over hoe het aantal te berekenen, zijn de discrepanties niet genoeg om een verschil te maken in onze dagelijkse routines.

Na lang genoeg naar weerpercentages te hebben gekeken, hebben de meesten van ons een vrij goed idee van hoe hoog dat aantal zou moeten zijn om een paraplu te moeten pakken of een buitenactiviteit uit te stellen.

Dat gezegd hebbende, tenminste nu, als je naar een voorspelling of een radar-app kijkt, weet je precies wat het percentage regen betekent. Lees ons artikel over de meest nauwkeurige weersapps voor meer informatie over hoe voorspellingen worden gemaakt en de nauwkeurigheid van weersvoorspellingen.