4 Beste tentairconditioners voor kamperen (waarheid over tentkoeling)

Wij houden van kamperen. Volgens Statista gaan elk jaar meer dan 40 miljoen Amerikanen kamperen. Favoriete seizoen: Zomer. Als je tijdens die hete middagen niet overvloedig in je tent wilt zweten, moet je echt controleren op de beste tent airconditioner voor kamperen.

De tent airconditioner die je kunt gebruiken op kampeertrips? Is dat eigenlijk wel een dingetje?

Vanaf 2016 hebben we een echte draagbare airconditioner voor tenten. Geen snoeren. Alleen koeling.

Voordat we echter kijken naar de beste (en enige echte) airconditioner voor tenten, uitgevonden in 2016, laten we één ding duidelijk maken:

Er zijn verschillende apparaten die marketingmensen duben ’tent airconditioners voor kamperen’. Gewoon omdat ze als tent worden verkocht ‘airconditioners’, betekent eigenlijk niet dat ze ook als airconditioners werken. Ze zijn ook niet in staat om de tenttemperatuur op een zinvolle manier te verlagen.

Deze ’tent airconditioners’ bevatten:

 • Verdampingskoelers. Kortom, een ventilator die water verdampt. Koelt een tent helemaal niet af.
 • Draagbare airconditioners. Ze werken wel en kunnen tot 15.000 BTU koeleffect hebben. Maar ze hebben ook een 120V elektrisch systeem nodig; iets wat je op kampeerplekken nauwelijks tegenkomt.
 • Raam airconditioners. Zelfs het slechtste idee; je hebt 120V nodig en moet de airco op je tent bevestigen. Groot, onhandig en helemaal niet handig.

Hier is de deal met deze ’tent airconditioners’:

Een verdampingskoeler, kortom, doet niets om de temperatuur in de tent te verlagen. Je kunt een emmer water op de tent gieten en laten verdampen; het is hetzelfde effect. Vrijwel onbestaande verkoelingswerking met 0 BTU.

De alleen waar tent airconditioner is de draadloze batterijvoeding airconditioner gemaakt door Geen briesje. Het is niet zonder zijn nadeel – primair daarvan is de hoge prijs van het apparaat zelf – maar het loopt mijlenver voor op al die neptentairconditioners. En het werkt eigenlijk prachtig:

draagbare airconditioner in een tent
Zero Breeze Mark 2.

Hieronder vindt u een shortlist van de beste airconditioners voor 2-persoons, 2-6 persoons en 10-persoons tenten:

Ga naar de lijst met beste tentairconditioners voor kamperen

Maar laten we eerst specifiek ingaan op welke eisen elke echte tentairco voor kamperen zou moeten hebben:

Belangrijkste vereisten die echte tentairconditioner moet hebben

Als je jezelf in kampeerstemming brengt en probeert te achterhalen wat voor soort airconditioner voor je tent je nodig zou hebben, is dit wat je waarschijnlijk zult bedenken:

De perfecte tent airconditioner moet zijn:

 • Draagbaar. Het zou op zichzelf moeten werken; zonder de noodzaak van stopcontacten. Het moet ook licht zijn, vooral als je naar de camping wandelt.
 • Voldoende krachtig. Een camping airconditioner moet de temperatuur in je tent voldoende verlagen. Daarvoor heb je geen grote 10.000 BTU-eenheden nodig; u moet echter ook geen genoegen nemen met zwakke 1.000 BTU-eenheden.
 • Stil. Je bent in de natuur. Om deel uit te maken van de natuur, mag uw tentairco geen geluidsniveaus van meer dan 60 dB produceren. Een rustige tent airconditioner laat u en de dieren in de nabijgelegen bossen gemakkelijker slapen.

Laten we ons verdiepen in elk van deze 3 aspecten:

Draagbare stroombron (120V is slecht, batterij-powered is de beste)

Kamperen gebeurt meestal in het bos, campings, enzovoort. Dit zijn allemaal plaatsen die geen 120V-elektriciteitsnet hebben. Een grote meerderheid van de airconditioners kan niet werken zonder het standaard elektriciteitsnet dat u in uw huis vindt.

Om een echt draagbare airconditioner te hebben, heb je een generator nodig om een 120V-rooster te produceren (groot, onhandig, niet geschikt voor kamperen) of tentairconditioners op batterijen.

Gelukkig is de innovatie in op batterijen apparaten in de afgelopen jaren hebben ook invloed gehad op airconditioners. De nieuwe Zero Breeze Mark 2 batterij-aangedreven unit is voor airconditioners, net als Tesla voor auto’s.

1 batterij koelt 2-6 persoons tent af voor maximaal 5 uur (als je het op topsnelheid laat draaien, op 2.300 BTU). U kunt meerdere batterijen krijgen voor een langer verblijf, of de batterij vrij eenvoudig opladen met opladen in de auto en een 24V-autovoedingsadapter.

Voldoende koelcapaciteit (gemeten in BTU)

Hoeveel BTU’s moet een tentairco hebben? Alle BTU-berekeningen die u vindt, zijn ontworpen voor kamergroottes en kamers hebben 8-9 voet hoge plafonds. Tenten hebben geheel andere afmetingen.

Een goede vuistregel voor een tentairco is deze:

500 BTU/uur per persoon.

Een goede airco voor een 2-persoonstent moet bijvoorbeeld minimaal 1.000 BTU koelvermogen hebben.

Houd er rekening mee dat die neptentairconditioners – verdampingskoelers – 0 BTU produceren. Ze zijn niet ontworpen om de temperatuur daadwerkelijk te verlagen; in het beste geval zijn het veredelde ventilatoren die alleen de hete lucht laten circuleren.

Opmerking over draagbare airconditioners: deze creëren 8.000 BTU, 10.000 BTU, enzovoort. Dat is veel te veel voor kampeertenten. Tenzij je van plan bent om een tent voor 10+ personen te hebben, zijn gewone 120V draagbare airconditioners extreme overkill voor kamperen.

Lichtgewicht ontwerp (minder dan 20 lbs)

Alle kampeerspullen moeten licht van gewicht zijn. Zelfs zoiets complex als een tentairconditioner moet licht van gewicht zijn.

camping airconditioner met een batterij
Zero Breeze Mark 2 weegt bijvoorbeeld slechts 16,5 lbs. Je kunt het een tijdje dragen zonder dat je arm pijn doet.

In het beste geval parkeert u uw auto op 10 meter van de camping. Als je een aantal sterke armen hebt, kun je een draagbare airconditioner van 50 lbs die 10 voet dragen. Maar het is een sleur.

In het ergste geval heb je een paar kilometer naar je kampeerplaats. Plaatsen die weinig verwijderd zijn van de boswegen zijn meestal de beste. Wel moet je een airco voor je tent bij je hebben. Je vreselijke wens moet zijn dat het hele apparaat zo licht mogelijk is.

Hier is een vergelijking van het gewicht voor tentairconditioners:

 • Accu-aangedreven draadloze airconditioners: Minder dan 20 lbs.
 • Draagbare airconditioners: ongeveer 50 lbs.
 • Verdampingskoelers: van 2 lbs tot 100 lbs. Er is echter een addertje onder het gras: ze produceren 0 BTU koelvermogen – ze koelen de lucht niet echt.

Stille werking (je wilt niet het hele kamp wakker maken)

Zelfs thuis kan een luidruchtige airconditioner je slaap verpesten. In de tent zal een airconditioner veel dichter bij je staan dan thuis – het kan beter een stil apparaat zijn.

Campings liggen meestal dicht bij het bos. Dieren zijn niet gewend om 60+ dB tent airconditioners 24/7 in hun nek van het bos te laten draaien. Wees respectvol voor jezelf en voor de houtwezens en vind een stille airconditioner die je slaap of natuur niet verstoort.


Met al deze specificaties in gedachten, laten we eens kijken naar de best beoordeelde tentairconditioners. Onder de vergelijkingstabel vindt u individuele beoordelingen van alle tent AC-eenheden:

Beste tentairconditioners voor kamperen (met # 1 Zero Breeze Mark 2 een absolute beste keuze)

Tent AC-eenheid # 1 Zero Breeze Mark 2 # 2 Zero Breeze Mark 1 #3 SereneLife SLPAC8 # 4 Hessaire MC61M
Foto: beste tent airconditioner voor kamperen
Nee. Aantal personen: 2-6 Persoons Tent 2 Persoons Tent 10+ Persoons Tent 0 Persoons Tent
Stroombron: Werkt op batterijen Werkt op batterijen Heeft 120V elektriciteit nodig Heeft 115V elektriciteit nodig
Koelcapaciteit: 2.300 BTU 1.100 BTU 8.000 BTU 0 BTU
Vermogen, Spanning, Ampère: 240 W (24 V, 10 A) 150 W (12 V, 12,5 A) 900 W (120 V, 7,5 A) 430 W (115 V, 4,3 A)
Gewicht: 16,5 pond 12,8 pond 46,3 pond 56 pond
Geluidsniveaus: 52 dB 65 dB 57 dB 63 dB
Prijs: $$$$ $$$$ $$$$ $$$$
Gemiddelde beoordeling: 4.9 van de 5 sterren 4.4 van de 5 sterren 2.6 van de 5 sterren 1.4 van de 5 sterren
Beschikbaarheid: Prijs controleren Prijs controleren Prijs controleren Prijs controleren

1. Zero Breeze Mark 2 (beste draagbare tentluchtreiniger voor kamperen, veruit)

Nee. Aantal personen: 2-6 Persoons Tent
Stroombron: Werkt op batterijen
Koelcapaciteit: 2.300 BTU
Vermogen, Spanning, Ampère: 240 W (24 V, 10 A)
Gewicht: 16,5 pond
Geluidsniveaus: 52 dB
Prijs: $$$$
Rating: 4.9 van de 5 sterren

Mark 2 van Zero Breeze is, naast Mark 1, de enige echte draagbare airconditioner voor kamperen. Er was een grote Kickstarter-campagne voor nodig om meer dan $ 500.000 te genereren om ’s werelds eerste tentairco te maken die volledig door de batterij wordt aangedreven.

Er zijn 2 dingen uniek aan Zero Breeze Mark 2 die geen enkele andere airconditioner voor kamperen heeft:

 1. Aangedreven door batterij; volledig draagbaar. Een draadloze airconditioner met een optie om de batterij in de auto op te laden met een 24V-auto-voedingsadapter.
 2. Perfecte maat voor 2-6 persoons kampen. Bij de hoogste ventilatorsnelheidsinstelling genereert het in totaal 2.300 BTU koelvermogen. Niet te veel, niet te weinig; precies goed.

Onnodig te zeggen dat de Mark 2 een goede esthetische aantrekkingskracht heeft.

Bovendien is het zowel stil als lichtgewicht. Bij de maximale output genereert de Zero Breeze Mark 2 tot 52 dB ruis. Dat is aanzienlijk minder dan de meeste draagbare airconditioners. In wezen is de Mark 2 de stilste tent AC-unit voor kamperen.

Bovendien weegt het slechts 16,7 lbs. Als je in goede fysieke conditie bent, kun je het letterlijk op de top van de berg dragen. Lichtgewicht zijn maakt alle handling en het dragen van de tentairconditioner veel gemakkelijker.

Marcus 2 heeft maar één nadeel; de prijs. Dit is ’s werelds beste en enige echte airconditioner voor kamperen – de innovatie die is besteed aan het ontwerpen ervan is daarom duur. Mark 2-eenheid zelf kost ongeveer $ 1000 en de batterij kost ongeveer $ 700.

Zowel het apparaat als de batterij zijn baanbrekend. Met die twee creëer je een koele sfeer in je tent; het is onmogelijk om dat comfortabel te doen met een ander airconditioningapparaat op de markt.

Al met al is de Zero Breeze Mark 2 een toppunt van airconditionertechniek. Het is het enige apparaat dat het gebruik van een tentairconditioner echt gemakkelijk en effectief maakt. Als je het esthetische schone ontwerp toevoegt, is de Mark 2 in feite de Tesla van de tentairconditioners:

Pros

 • Absoluut beste tent airconditioner (als je er een kunt betalen)
 • Aangedreven door 24V batterij; batterij kan opnieuw worden opgeladen met de voedingsadapter in de auto
 • Produceert tot 2.300 BTU koeleffect; perfect voor 2-6 persoons tenten
 • Zeer stille werking met top geluidsniveaus van slechts 52 dB
 • Lichtgewicht genoeg; je kunt de 16,7 lbs vrij gemakkelijk meenemen
 • Baanbrekende techniek en schone esthetiek
Tegens

 • Het werkt eigenlijk als een airconditioner, maar het kost wel behoorlijk wat voor een gemiddelde kampeerder.
Koop Zero Breeze Mark 2 hier

2. Zero Breeze Mark 1 (kleine 2-persoons tentluchtreiniger, overtroffen door Mark 2)

Nee. Aantal personen: 2 Persoons Tent
Stroombron: Werkt op batterijen
Koelcapaciteit: 1.100 BTU
Vermogen, Spanning, Ampère: 150 W (12 V, 12,5 A)
Gewicht: 12,8 pond
Geluidsniveaus: 65 dB
Prijs: $$$$
Rating: 4.4 van de 5 sterren

Zero Breeze Mark 1 was de allereerste tentairco, aangedreven door een batterij. De technische basisprincipes voor het produceren van de echte draagbare airconditioner werden vastgesteld met Mark 1. Dit model heeft echter nogal wat nadelen die werden geperfectioneerd in het Mark 2-model.

Ten eerste kan de Mark 1 1.100 BTU / uur koelvermogen produceren. Dat was een solide specificatie in 2016, maar voor veel mensen met 3-persoons of 4-persoonstenten is het koelvermogen te zwak. Begrijpelijk, de Mark 2-output werd dus verhoogd (12V-batterij geüpgraded naar 24V-batterij) tot de perfecte 2.300 BTU’s.

Mark 1 is de meest lichtgewicht airconditioner voor tenten. Met een totaalgewicht van 12,8 lbs is het nog lichter dan de Mark 2. Natuurlijk heeft het een veel kleinere batterij die 150W kan produceren, terwijl de batterij van Mark 2 650W kan produceren, meer dan 3 keer hogere energie-output.

De grootste zorg bij de Mark 1 is het maximale geluidsniveau van 65 dB. Bij de 1.100 BTU kan de Mark 1 behoorlijk wat lawaai krijgen. Je kunt de geluidsniveaus verlagen door de BTU-output te verlagen, maar dat zorgt ervoor dat de tent weer warm wordt.

Gezien hoeveel beter de Mark 2 is in vergelijking met Mark 1, verwijdert Zero Breeze langzaam de Mark 1 uit hun portfolio. Eerlijk gezegd is het vandaag de dag moeilijk om je handen te krijgen Mark 1 omdat iedereen Mark 2 koopt, een veel betere tent AC-unit voor kamperen.

Pros

 • Het is lichtgewicht (12,8 dB); gemakkelijker mee te nemen
 • Het is vrij robuust ondanks de innovatieve technologie die is ontwikkeld voor tent AC-units
 • ’s Werelds eerste echt draagbare draadloze airconditioner voor tenten
Tegens

 • Wordt ver voorbijgestreefd door # 1 Zero Breeze Mark 2
 • 1.100 BTU is meestal niet genoeg om 3-persoons tent voldoende af te koelen
 • Is vrij luid met 65 dB max. geluidsniveaus
 • Wordt nauwelijks verkocht; mensen zijn om voor de hand liggende redenen al overgestapt op de Mark 2
Koop Zero Breeze Mark 1 hier

3. SereneLife SLPAC8 (robuuste draagbare AC-eenheid voor kamperen, heeft 120V nodig)

Nee. Aantal personen: 10+ Persoons Tent
Stroombron: Heeft 120V elektriciteit nodig
Koelcapaciteit: 8.000 BTU
Vermogen, Spanning, Ampère: 900 W (120 V, 7,5 A)
Gewicht: 46,3 pond
Geluidsniveaus: 57 dB
Prijs: $$$$
Rating: 2.6 van de 5 sterren

Nu zijn draagbare airconditioners perfect voor kamerkoeling thuis. Ze zijn draagbaar in slechts zoveel dat je ze kunt verplaatsen. Je hebt nog steeds een 120V-stopcontact nodig om ze aan te sluiten; zonder dat zullen ze niet rennen. Dit vormt een grote beperking wanneer u een normale draagbare airconditioner wilt gebruiken voor het koelen van tenten.

Vrijwel de enige optie is om een 1000 Watt generator te hebben die 120V spanning produceert. Als je dat hebt, en als je bereid bent om een generator naar een camping te slepen, naast de draagbare AC-eenheden, moet je natuurlijk kijken naar SereneLife SLPAC8.

SereneLife SLPAC8 is de meest robuuste draagbare airconditioner die mogelijk onder de tentkoeling zit. Alle problemen waar we het over hadden met niet-batterij-aangedreven tent AC-eenheden zijn er nog steeds.

Naast de 120V-vereiste (dat is moeilijk om aan te voldoen), weegt de SereneLife SLPAC8 46,3 lbs en creëert ongeveer 8.000 BTU aan koelvermogen. Ondanks dat het een van de kleinste airconditioners op de markt is, is het nog steeds monsterlijk oversized, zelfs voor een 5-persoons tent. 8.000 BTU kan een 10+ tent afkoelen; het is overkill voor standaard tenten.

Het goede aan de SereneLife SLPAC8 is de robuustheid. Campings komen met al het vuil, gras, zelfs modder na de zomerregen. Het hebben van een draagbare airconditioner die geschikt genoeg is om in een ruige campingomgeving te werken, is zeker een pluspunt.

Het is dat draagbare AC-eenheden zoals SereneLife SLPAC8 de enige haalbare optie waren voor tentkoeling vóór de uitvinding van batterij-aangedreven airconditioners. Tegenwoordig is de ac-eenheid op batterijen echter net iets comfortabeler en uitgebalanceerder voor kamperen, het zou gek zijn om een draagbare ac te krijgen voor tentkoeling.

Al met al is het fijn dat SereneLife SLPAC8 robuust is, maar draagbare airconditioners zijn erg slecht uitgerust om je te helpen een tent af te koelen. Je hebt een generator van 1000W nodig, de unit zelf is zwaar en verspilt veel te veel energie.

Pros

 • Vrij robuust; geschikt voor modder, vuil dat je op campings vindt
 • Is eigenlijk een airconditioner zoals Zero Breeze Mark 2
Tegens

 • Heeft 120V nodig om te draaien; dat kun je creëren met een 1000W generator maar dat is een andere last
 • Creëert 8.000 BTU aan koeleffect; te veel voor elke vorm van standaard tent, het is overkill
 • Weegt bijna 50 lbs. Moeilijk te verplaatsen + je moet de generator ook dragen
 • Duur om te gebruiken; het trekt 900W
Koop SereneLife SLPAC8 hier

4. Hessaire MC61M (beste verdampingskoeler die nog steeds geen tenten koelt)

Nee. Aantal personen: 0 Persoons Tent
Stroombron: Heeft 115V elektriciteit nodig
Koelcapaciteit: 0 BTU
Vermogen, Spanning, Ampère: 430 W (115 V, 4,3 A)
Gewicht: 56 pond
Geluidsniveaus: 63 dB
Prijs: $$$$
Rating: 1.4 van de 5 sterren

Er zijn veel gekke dingen die je op internet kunt lezen. Die verdampingskoeler kan worden gebruikt om tenten af te koelen, zoals airconditioners een van de gekste moeten zijn. Alle verdampingskoelers – inclusief de Hessaire MC61M – genereren in totaal 0 BTU koeleffect. Het zou absoluut mentaal zijn om een verdampingskoeler te gebruiken als een tentairconditioner om te kamperen.

Dit is hoe verdampingskoelers “werken”:

Een zeer krachtige ventilator blaast op het wateroppervlak. Op zijn beurt zal het water be verdampte; dit is een endotherme procedure. Wanneer water (zweet) uit je huid verdampt, neemt het wat energie weg en voel je je koeler.

Verdampingskoelers doen hetzelfde. Een belangrijk verschil; zweet haalt de energie weg van de huid en koelt ons af. Water in verdampingskoelers neemt geen energie weg van de hete lucht in de tent; het kost de energie die de ventilator produceert. In wezen heb je een apparaat van 430 W in je tent dat meer warmte genereert dan het gecombineerde koeleffect. Deze apparaten – hoe groot of klein ook – verhogen effectief de temperatuur in een tent.

Wat sommige mensen in artikelen ook zeggen, de innerlijke werking van verdampingskoelers ondersteunt niet de beweringen dat dergelijke apparaten kunnen worden gebruikt om tenten af te koelen. Ze creëren alleen een vochtige luchtstroom, en dat is alles.

Ze zijn perfect voor luchtcirculatie, maar dat is alles wat ze doen. Geen koeling. Geen BTU’s.

Pros

 • Goed voor de luchtcirculatie
Tegens

 • Koelt een tent helemaal niet af
 • Groot en moeilijk mee te nemen
 • Het heeft gewoon geen zin om verdampingskoelers te gebruiken als AC-eenheden in het algemeen
Koop Hessaire MC37M hier

Tent Airconditioners FAQ

Het is begrijpelijk dat er veel open vragen zijn als het gaat om tentairconditioners, gemaakt voor campings. Wij van LearnMetrics proberen hier een paar van de meest voorkomende aan te pakken:

Kun je een tent voorzien van airconditioning?

Ja, dat kan eigenlijk wel. In het verleden brachten mensen hun draagbare airconditioners mee om een tent te voorzien van airconditioning. De beperking was duidelijk: je hebt een 120V-elektriciteitsnet nodig om ze te laten werken, daarom heb je ook een stroomgenerator nodig.

Sinds Zero Breeze hun batterij-aangedreven airconditioner heeft geïntroduceerd, gebruiken steeds meer mensen de Zero Breeze Mark 2 om een tent te voorzien van airconditioning.

Het is niet zonder beperkingen van apparaten op batterijen en het heeft een vrij hoge prijs voor een gemiddelde camper, maar het is de handigste en meest effectieve manier om een 2-persoons en een 6-persoons tent te voorzien van airconditioning.

Hoe houd je een tent koel tijdens het kamperen?

U kunt natuurlijk een airconditioner op batterijen gebruiken. De beste manier om een tent koel te houden tijdens het kamperen is om een paar dingen in gedachten te houden:

 • Plaats een tent zo dat deze tijdens de hoge middag en middag in de schaduw staat. Dat zal de temperatuurstijging in de tent beperken.
 • Zoek indien mogelijk een luchtig gebied. Een koele luchtstroom kan de temperatuur drastisch verlagen, vooral ’s avonds.
 • Kampeer dicht bij water. Gebieden in de buurt van water hebben de neiging om koeler te zijn.
 • Kies voor een witte of lichtgekleurde tent. Witte kleur weerkaatst zonlicht weg, zwart absorbeert het. Hoe lichter de kleur van de tent, hoe koeler het zal zijn.

Hoe houd je een tent koel in de zomer?

In de zomerhitte zijn deze praktijken vaak niet genoeg. Het hebben van een kant-en-klare draadloze airconditioner in uw tent is zijn gewicht in goud waard.

Hoe kan ik mijn tent koelen zonder elektriciteit?

Theoretisch zou je een tent kunnen koelen met vloeibare stikstof. Praktisch gezien kun je je tent echter niet koelen zonder een soort elektrisch apparaat.

Alle draagbare airconditioners hebben elektriciteit nodig om te werken. 120V elektriciteitsnet is een vereiste, zelfs met de beste draagbare airconditioners.

Daarom was de op batterijen werkende airconditioner – de Zero Breeze Mark 2 – zo’n geweldige ontdekking. Het werkt op elektriciteit, maar de bron van elektriciteit is een grote batterij. Een batterij is de handigste manier om elektriciteit te transporteren.

Kortom, het is meer dan mogelijk om een tent te koelen zonder het directe elektriciteitsnet. U kunt een generator gebruiken om de stroom te produceren of investeren in een draadloze airconditioner op batterijen.

Hoe maak je een airconditioner voor tent?

Dat moet je de Zero Breeze-ingenieurs vragen. Het hebben van een echt draagbare airconditioner voor een tent was een heilige graal van AC-engineering.

In 2016 bood een nieuwe Kickstarter-campagne aan om precies dat op te lossen: een airconditioner maken voor een tent die puur op batterijen werkt. Als Tesla een auto zou kunnen maken die op batterijen werkt, waarom zou het dan niet mogelijk zijn om een AC-eenheid voor tenten te maken die op batterijen werkt?

Het eerste wapenfeit was het Mark 1 model. De nieuwe en veel betere Zero Breeze Mark 2 is het technische meesterwerk; het is een blauwdruk van het maken van een airconditioner voor een tent.


Als je nog andere vragen hebt over het onderwerp tenten en airconditioning, kun je ze stellen in de reacties hieronder en we zullen proberen ze samen te beantwoorden.

Inhoudsopgave