gevel impregneren

Gevel impregneren: alles wat je moet weten over gevels waterdicht maken

Een gevel impregneren is een veelgebruikte methode om gebouwen en huizen waterdicht te maken. Dit is niet alleen van belang voor het behoud van de gevel, maar kan ook helpen om de energiekosten te verlagen en de leefruimte comfortabeler te maken. In dit artikel gaan we dieper in op het impregneren van gevels, de voordelen, de verschillende soorten impregneermiddelen en hoe je een keuze maakt voor het juiste product.

Heb je vragen over gevel impregneren? Lees dan snel verder, want wij hebben de antwoorden!

Wat is gevel impregneren?

Gevel impregneren houdt in dat je de poriën van de gevel dichtmaakt, waardoor er geen water meer doorheen kan dringen. Dit kan worden gedaan met behulp van een impregneermiddel, dat op de gevel wordt aangebracht. Het middel dringt door tot in de poriën van de gevel en reageert met de stoffen in die poriën, waardoor er een waterdichte laag ontstaat.

Waarom is gevel impregneren belangrijk?

Er zijn verschillende redenen waarom het impregneren van een gevel belangrijk kan zijn:

– Voorkomen van vochtproblemen: Water dat door de gevel naar binnen dringt kan leiden tot vochtproblemen in huis, zoals schimmelvorming en vochtplekken.

– Verlagen van energiekosten: Een gevel die niet goed is geïmpregneerd kan zorgen voor warmteverlies, wat zich uit in hogere energiekosten.

– Comfortabeler leefklimaat: Een geïmpregneerde gevel zorgt ervoor dat er geen koude luchtstromen door de muur heen kunnen komen, wat zorgt voor een comfortabeler leefklimaat.

Wat zijn de verschillende soorten impregneermiddelen?

Er zijn verschillende soorten impregneermiddelen beschikbaar, waaronder:

– Hydrofobe impregneermiddelen: Deze middelen zien eruit als een coating en worden aangebracht op de gevel. Ze zijn chemisch van samenstelling en vormen een waterdichte laag op de gevel.

– Silicaat impregneermiddelen: Deze middelen zijn op waterbasis en dringen diep door in de gevel. Ze reageren met de stoffen in de gevel en vormen een waterafstotende laag.

– Siloxaan impregneermiddelen: Deze middelen zijn vergelijkbaar met de silicaat impregneermiddelen, maar hebben een betere hechting op de gevel.

Hoe maak je een keuze voor het juiste impregneermiddel?

Bij het maken van een keuze voor het juiste impregneermiddel zijn er een aantal factoren om rekening mee te houden:

– Soort gevel: Het is belangrijk om te weten welk type gevel je hebt, omdat niet elk impregneermiddel geschikt is voor elke gevel.

– Kwaliteit van het impregneermiddel: Het is belangrijk om te kiezen voor een kwalitatief hoogstaand impregneermiddel. Dit zorgt ervoor dat de gevel ook op de lange termijn goed waterdicht blijft.

– Prijs van het impregneermiddel: De prijs kan verschillen per impregneermiddel. Het is belangrijk om te kijken naar de verhouding tussen prijs en kwaliteit.

FAQs

1. Kun je een gevel ook zelf impregneren?
Ja, het is mogelijk om zelf een gevel te impregneren. Het is echter wel belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de te volgen stappen en de juiste materialen te gebruiken.

2. Hoe lang blijft een geïmpregneerde gevel waterdicht?
Dit is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type gevel en de kwaliteit van het impregneermiddel. Over het algemeen gaat een goede impregnering minimaal vijf tot tien jaar mee.

3. Kan een geïmpregneerde gevel nog wel ademen?
Ja, een geïmpregneerde gevel kan nog steeds ademen. Het middel dat op de gevel wordt aangebracht, vormt een waterafstotende laag, maar laat nog wel lucht door.

4. Moet ik een professional inhuren om mijn gevel te impregneren?
Het is mogelijk om zelf een gevel te impregneren, maar het kan ook verstandig zijn om een professional in te schakelen. Zij hebben de kennis en expertise om de klus snel en efficiënt uit te voeren.

5. Kan ik mijn gevel ook laten impregneren als deze al vochtproblemen heeft?
Nee, het is niet verstandig om een gevel te impregneren als deze al vochtproblemen heeft. Het probleem moet eerst worden opgelost voordat de gevel kan worden geïmpregneerd.

Conclusie

Het impregneren van een gevel kan zorgen voor een droog, comfortabel en gezond leefklimaat, waarbij vochtproblemen worden voorkomen en de energiekosten worden verlaagd. Er zijn verschillende soorten impregneermiddelen beschikbaar en het is van belang om de juiste keuze te maken op basis van factoren zoals het type gevel en de kwaliteit van het impregneermiddel. Of je het zelf doet of een professional inschakelt, het is essentieel om ervoor te zorgen dat de gevel op de juiste manier wordt geïmpregneerd om de beste resultaten te bereiken.