Lagere luchtvochtigheid – met deze tips werkt het!

Manieren om de luchtvochtigheid te verlagen

Vochtige lucht in het appartement kan op de lange termijn een probleem worden. Omdat zweet niet meer snel kan verdampen en zo de huid kan afkoelen, wordt de temperatuurregulatie van het lichaam verstoord. Een goede nachtrust is dan uit den boze. Op de langere termijn kan de schade echter nog groter zijn: een hoge luchtvochtigheid bevordert de vorming van schimmel op de muren. Dit tast niet alleen het bouwweefsel aan, maar vormt ook een ernstig gezondheidsrisico. Een vermindering van een te hoge luchtvochtigheid is daarom noodzakelijk.

Waarom is een hoge luchtvochtigheid zo slecht? En hoe kan het efficiënt worden verminderd? Dit artikel geeft tips over hoe u eenvoudig de luchtvochtigheid kunt verlagen en een comfortabeler binnenklimaat kunt creëren.

Waarom u de luchtvochtigheid in uw huis moet verlagen

De hoeveelheid water in onze omgevingslucht bepaalt de luchtvochtigheid. Het kan variëren en (in principe) uitgaan van waarden tussen 0 en 100%. Wanneer water verdampt, neemt ook de luchtvochtigheid toe. Verdamping wordt echter steeds moeilijker naarmate de luchtvochtigheid hoger is. Met lucht die volledig verzadigd is met water (d.w.z. een luchtvochtigheid van 100%), kan het geen extra vocht meer opnemen; verdamping van water is niet meer mogelijk.

Voor ons mensen verklaart dit principe waarom we ons vaak niet op ons gemak voelen in een zeer vochtige atmosfeer: onze lichaamstemperatuur wordt grotendeels gereguleerd door zweten; de verdamping van zweet zorgt voor een verkoelend effect. Als de lucht in je appartement al erg vochtig is, kan het zweet niet meer zo makkelijk verdampen en wordt de afkoeling van je lichaam voorkomen. Vooral in de zomer, wanneer de temperaturen hoog zijn, kan een hoge luchtvochtigheid snel leiden tot problemen met de bloedsomloop.

Om schimmel te voorkomen: verlaag de luchtvochtigheid

Minstens zo groot gevaar is schimmel. Om te gedijen, hebben schimmels warmte en vocht nodig. Schimmel nestelt zich vooral graag in kamerhoeken of op buitenmuren, waar de vochtige lucht bij voorkeur kan condenseren en dus leidt tot vochtig behang.

Als schimmel niet onmiddellijk wordt bestreden, valt het de grond aan waarop het nestelt en eet het langzaam op. Een acuter gevaar voor de mens komt echter van de sporen, die de schimmel in de lucht afgeeft. Deze kunnen leiden tot irritatie van de luchtwegen en, indien nodig, ook allergische reacties veroorzaken.[1].

Hoe kan een hoge luchtvochtigheid in uw kamers worden verminderd?

Om het risico op gezondheidsproblemen veroorzaakt door te vochtige lucht te verminderen, moet u snel stappen ondernemen om de luchtvochtigheid in uw huizen te verminderen. Om te begrijpen hoe je vocht kunt bestrijden, moet je ook weten wat de oorzaak is. De belangrijkste bron van vocht ben jij als bewoner: met je adem en zweet laat je water los in de kamerlucht.

Daarnaast zijn er andere bronnen van vocht: overal waar vloeibaar water bij betrokken is of natte voorwerpen rondslingeren, verdampt water en verhoogt het de luchtvochtigheid. Vaak kunnen deze bronnen gemakkelijk worden geëlimineerd. Als voorbeeld: bij het douchen en koken komen er regelmatig grote hoeveelheden water vrij in de lucht. Snel luchten direct na de activiteiten kan voorkomen dat deze vochtpieken zich in alle ruimtes verspreiden.

Verminder de luchtvochtigheid in de slaapkamer door te ventileren

De mens als bron van vocht veroorzaakt problemen, vooral in de slaapkamer: de hele nacht ademt hij vochtige lucht uit, zodat ’s ochtends de luchtvochtigheid vaak te hoog is. Neem daarom voorzorgsmaatregelen door de ramen wijd open te scheuren voordat je naar bed gaat en ze krachtig te ventileren om koele, droge lucht in de kamer te laten. Ventileer bovendien elke ochtend na het opstaan om de vochtige, muffe lucht snel te vervangen door frisse lucht.

Bij gematigde buitentemperaturen kunt u ook proberen te slapen met het raam gekanteld. Hoewel kantelventilatie veel minder effectief is dan schokventilatie, heeft het de voorkeur boven een wijd open raam met het oog op de lange nachtrust. Als u besluit om het raam ’s nachts gekanteld te laten, moet u ook uw verwarming lager zettenm niet om de stookkosten op te drijven en je geld uit het gekantelde raam te gooien.

Hoe kan de luchtvochtigheid in de kelder worden verminderd?

Bij nieuwbouw is de kelder vaak goed geïsoleerd en soms zelfs ontwikkeld als woonruimte. In deze gevallen kunt u het vocht in de kelder met dezelfde middelen bestrijden. Vooral in oude gebouwen ontbreekt echter de juiste isolatie, zodat kelders altijd de koudste kamers in het gebouw zijn vanwege hun locatie.

In de winter is de lage temperatuur van een kelder geen groot probleem; hier kunt u op elk moment van de dag ventileren om droge buitenlucht binnen te laten. In de zomer is de buitenlucht echter meestal warmer dan de kelder. Wanneer je dan de ramen opent, stroomt warme lucht de kelderkamers in en koelt daar af. Omdat koude lucht echter minder vocht kan opnemen dan warme lucht, neemt de relatieve luchtvochtigheid aanzienlijk toe bij het afkoelen. Een remedie tegen een vochtige kelder kan zijn om vroeg in de ochtend te ventileren wanneer de buitentemperaturen nog laag zijn.

Afhankelijk van het gebruik van de kelderkamers kunnen er ook speciale kenmerken ontstaan: als u uw wasgoed in de kelder te drogen hangt, verhoogt het verdampende water uit de kleding snel de luchtvochtigheid. Hier is het raadzaam om vaker te ventileren, of zelfs om het raam open te laten terwijl de was droogt.

Kamerplanten bevochtigen de lucht

Een bron van vocht die vaak vergeten wordt zijn kamerplanten. Planten verdampen voortdurend water door hun bladoppervlakken. Hoeveel vocht er in de lucht vrijkomt, hangt af van de plantensoort en -grootte. De hoeveelheid irrigatiewater komt ongeveer overeen met de hoeveelheid verdampt water. Het is bijzonder hoog in vochtminnende planten en soorten met grote bladeren.

Het is misschien al mogelijk om de luchtvochtigheid te verlagen door je kamerplanten wat gelijkmatiger over het appartement te verdelen. Als dat niet helpt, kun je op de langere termijn misschien overschakelen op vetplanten, die minder water afgeven aan de binnenlucht.

Verminder de luchtvochtigheid met huismiddeltjes

Om overmatige vochtigheid in uw huis te verminderen, kunt u vochtbronnen uitschakelen, zoals het niet te drogen hangen van nat wasgoed, het weglaten van binnenfonteinen en, indien nodig, het bedekken van uw aquarium. Andere maatregelen zijn erop gericht om het vocht uit de lucht te halen.

Het eenvoudigste huismiddeltje is zout. Droog zout bindt water uit de lucht aan zichzelf, waardoor vocht in uw kamer wordt verminderd. Om dit te doen, plaatst u eenvoudig een of meer vaten en vult u ze met een laag zout van een paar centimeter dik. Zodra het zout vochtig is geworden, moeten ze het vervangen. Je kunt het zien aan het feit dat het niet meer zo gemakkelijk tussen je vingers druppelt, maar aan elkaar begint te plakken.

Met het oog op ontvochtiging komt elk type zout in het geding. Je kunt de kommen met zout gebruiken als decoratieve elementen. Mosselschelpen kunnen er bijvoorbeeld heel mooi uitzien in combinatie met grofkorrelig zout.

Kattenbakvulling heeft ook zeer goede droogeigenschappen als alternatief voor zout. Het principe is hetzelfde: verspreid gewoon wat schelpen met zwerfvuil in het appartement. De kattenbakvulling moet echter ook regelmatig worden vervangen door droog strooisel. Als dit te vervelend voor je wordt, kun je ook absorberende korrels kopen, bijvoorbeeld in de bouwmarkt. Deze heeft een extra poreus oppervlak om snel vocht te binden en heeft een groter absorptievermogen dan kattenbakvulling; Dat betekent dat u het minder vaak hoeft te vervangen[2].

Technologische middelen om de luchtvochtigheid te verminderen

Alleen als alle meer kosteneffectieve maatregelen falen, moet u ook overwegen om een luchtontvochtiger te kopen. Deze scheiden automatisch water van de lucht en kunnen zo de luchtvochtigheid verlagen. U kunt uzelf mogelijk veel werk besparen, op voorwaarde dat de grootte van het apparaat is afgestemd op de grootte van uw appartement.

Om kwantitatief te kunnen controleren of de luchtvochtigheid in uw appartement nog te hoog is, is de aanschaf van een hygrometer aan te raden. Hiermee kun je de luchtvochtigheid precies bepalen. Het is ook zinvol om het succes van de afzonderlijke metingen nauwkeuriger te bepalen door de meetresultaten voor en na te vergelijken. Een optimale luchtvochtigheid moet tussen de 40% en 60% liggen.