Vochtige kelder: tips en informatie tegen vocht

Als een vochtige kelder niet langer kan worden ontkend, is het nu tijd om tegenmaatregelen te nemen. Deze moeten zo effectief, efficiënt en duurzaam mogelijk zijn. Het kan dus ook handig zijn om verschillende methoden met elkaar te combineren om een snel en goed resultaat te krijgen.

Goede ventilatie

Een goede ventilatie speelt een belangrijke rol in het binnenklimaat. Alleen met een open raam kan oude muffe lucht worden ververst met frisse lucht. Er moet echter rekening mee worden gehouden dat het gedrag bij het ventileren in de zomer en winter enigszins verschilt.

Ventilatie in de zomer

In de zomer moet je bij voorkeur vroeg in de ochtend ventileren, omdat de temperaturen hier nog steeds laag zijn. Als deze temperaturen langzaam stijgen, sluit dan het raam voor de rest van de dag. Zorg ervoor dat er zo min mogelijk warme lucht in het interieur kan komen, anders koelt het af en verdampt het in de kelder en verhoogt zo de luchtvochtigheid.

Ventilatie in de winter

In de winter wordt onderscheid gemaakt tussen milde en koude winterdagen. Bij mildere temperaturen kan het raam met een zuiver geweten langer open blijven staan. Als het echter veel kouder wordt, moet u de ramen weer sluiten. Dit is vooral belangrijk als u belangrijke onderstammen of planten in de kelder, die niet mag worden beschadigd.

Verwarming kelders

Het verwarmen van de kelder met bepaalde tussenpozen kan worden aanbevolen, vooral als u de kelder wilt gebruiken om wasgoed op te hangen. Vooral in de winter is ventilatie alleen niet voldoende om de natte was zo snel mogelijk te drogen. Als er geen permanent geïnstalleerde verwarming is geïnstalleerd, kan een mobiele verwarming zoals stralingsverwarmer of ventilatorkachel als alternatief helpen. Als u een renovatie van de kelder plant, kunt u bij voorkeur ook de installatie van een verwarmingssysteem plannen.

Luchtontvochtiger tegen keldervocht

Als de luchtvochtigheid ondanks preventieve maatregelen blijft stijgen, is het tijd voor een goede en hoogwaardige luchtontvochtiger. Deze detecteert automatisch hoe hoog de luchtvochtigheidswaarde is en schakelt dus automatisch in. Voor veel modellen kan ook een doelvochtigheid worden bepaald, die constant moet worden gehouden.

Het voordeel van een luchtontvochtiger is dat je met een gerust geweten de ruimte kunt verlaten zonder angst voor schade door vocht. Krachtigere luchtontvochtigers of zelfs bouwdrogers helpen ook als er waterschade in de kelder is.

Speciale luchtontvochtiger voor kelders

In feite moet u niet zomaar een luchtontvochtiger voor de kelder kopen. Het is belangrijk dat de luchtontvochtiger goede prestaties belooft, zelfs bij koelere temperaturen. Veel modellen werken alleen efficiënt bij gemiddelde tot hoge temperaturen en pas hun prestaties aan bij temperaturen onder de 10 graden.

De beste luchtontvochtiger met grote watertank

De Pro Breeze luchtontvochtiger wordt geleverd met een ontvochtigingscapaciteit van 20 liter en is geschikt voor zowel woonkamers als vochtige kelders. De toepassing is mogelijk bij temperaturen tussen de 5 en 32 graden, zodat niets het gebruik in de weg staat. Dankzij de tank van 5,5 liter kan de luchtontvochtiger zelfs gedurende lange tijd onbeheerd blijven. De geïntegreerde Vochtigheidssensor meet vochtigheid in de kelder en laat het zakken zodra het omhoog komt.

Met 4 bedrijfsmodi is de luchtontvochtiger van Pro Breeze perfect uitgerust. Als u de was te drogen in de kelder hangt, kunt u de wasdroogfunctie gebruiken. De prestaties van het apparaat worden gedurende een korte tijd verhoogd, zodat het wasgoed sneller droogt.

De beste luchtontvochtiger met antibacterieel filter

De Pro Breeze droogmiddelontvochtiger is de perfecte kandidaat als het gaat om koelere temperaturen in een vochtige omgeving. Dit model werkt in ruimtes vanaf 1 graad en absorbeert voldoende vloeistof met de ingebouwde 3 liter watertank. De automatische in- en uitschakelfunctie garandeert dat het apparaat alleen wordt gebruikt wanneer het echt nodig is.

Een overloopbeveiliging voorkomt dat de luchtontvochtiger blijft draaien, ook al is de tank al volledig gevuld. Het antibacteriële filter is een speciaal hoogtepunt van het apparaat. De kamerontvochtiger heeft een zogenaamd nanofilter, dat via zilverionen helpt tegen virussen, bacteriën en schimmelsporen.

Helpt actieve kool tegen geuren?

Van actieve kool is bekend dat het geuren neutraliseert. Er zijn nu luchtontvochtigers met een ingebouwd actief koolfilter of een antibacterieel filter, die dus niet alleen vocht, maar ook slechte geuren uit de kamer verwijderen. Afhankelijk van de grootte van de kamer, moeten de prestaties van het apparaat op de juiste manier worden afgestemd.

Houd er echter rekening mee dat actieve kool geen wonderen kan verrichten. Geuren worden op korte termijn verlicht – maar als de oorzaak nog steeds niet is opgelost, is het slechts een kwestie van tijd voordat de sterke muffe geur terugkeert.

Ramen en deuren afdichten

Het is niet ongebruikelijk dat de rubberen afdichtingen van het raam niet meer goed functioneren en Vochtindringing ongehinderd kunnen. Dit is het moment om deze zegels te vernieuwen. Maar niet alleen het raam, ook de ingang van de kelder moet in één adem worden gecontroleerd. Vocht kan ook via een lekkende deur de kelder binnendringen.

Plaats objecten correct in de kelder

Zodat meubels of andere objecten geen schade oplopen, moeten ze goed in de kelder worden geplaatst. Plaats ze bijvoorbeeld op pallets, zodat ze niet in direct contact komen met de grond. Als er toch water in de kelder binnendringt, kunnen ergere dingen vaak worden voorkomen.

Bovendien moeten alle objecten zich op een kleine afstand van de muur bevinden. Zoals hierboven vermeld, Scheuren in het metselwerk vochtpenetratie bevorderen. Met voldoende afstand worden dozen & Co. grotendeels gespaard.

Als u alleen voedsel in de kelder bewaart, kunt u het in het beste geval in de schappen leggen, zodat zelfs in het geval van overstromingen het grootste deel van het voedsel beschermd blijft.

Vermijd vochtinbrengende apparaten

Apparaten die vocht bevorderen, zijn luchtbevochtigers, ventilatoren met waterdamp of waterfonteinen. Ze werken allemaal met water, dat door de fijnste deeltjes of fijne stoom in het milieu wordt vrijgegeven. Omdat het keldergedeelte bewoond is, gebeurt het in de zomer vaak dat je naar de ventilator met waterkoeling grijpt zonder erover na te denken.

Hoewel de ventilator een echte traktatie is voor andere woonruimtes, is hij contraproductief in een toch al vochtige kelder. Omdat de onderste verdieping in de grond ligt, is er een bepaalde luchtvochtigheid vanaf de grond, die niet verder hoeft te worden verhoogd.

Zelfs als de lucht in eerste instantie droog lijkt, moet een hygrometer worden gebruikt voordat u een luchtbevochtiger koopt. Hierop kun je de huidige luchtvochtigheid precies aflezen.

Volledige renovatie van de kelderkamer

Als er te veel bouwplaatsen in de kelder zijn, is een volledige renovatie aan te raden. Vooral wanneer het metselwerk, de ramen, de keldervloer en de deuren worden aangetast, moet een specialist worden geraadpleegd. Als de eerste tekenen van schimmel worden toegevoegd, is in elk geval ondersteuning vereist.

De kosten van zo’n verbouwing kunnen snel omhoogschieten, daarom moet je vooraf een offerte aanvragen. Een renovatie van de kelder biedt echter op betrouwbare wijze een remedie en elimineert zelfs de kleinste onregelmatigheden.