Verluchten in de slaapkamer – know how

Goede ventilatie in de slaapkamer

Voor een goede nachtrust moet de luchtkwaliteit goed zijn. De eenvoudigste manier om de lucht te verbeteren is door de ramen te openen en de binnenlucht te vervangen door frisse lucht van buiten. Een goede aanpak is om zowel voor het naar bed gaan als na het opstaan te ventileren. Afhankelijk van het weer zijn er echter instructies om te overwegen.

Wat is het beste binnenklimaat om te slapen en hoe kan ik dit bereiken door te ventileren? Dit artikel geeft je tips over hoe je je nacht in optimale lucht kunt doorbrengen.

Waarom slaapkamers vaak te vochtig zijn

In veel slaapkamers is de luchtvochtigheid te hoog. Als gevolg hiervan lijdt de slaap en bevordert het de vorming van schimmel op de muren. Een belangrijke oorzaak van vocht is de persoon zelf: ’s nachts geeft elke persoon ongeveer een halve liter water af aan de kamerlucht via adem en zweet.

Een tweede belangrijke oorzaak van vochtige lucht in de slaapkamer is de lage temperatuur. Koude lucht kan minder water vasthouden dan warme lucht, dus er is een hogere luchtvochtigheid in koele ruimtes dan in warmere voor hetzelfde absolute watergehalte.

Goed ventileren, maar hoe?

De eenvoudigste maatregel om vochtige lucht kwijt te raken is een krachtige luchting. Met ramen wijd open, duurt het niet lang om de muffe lucht in de kamer te vervangen door frisse, drogere lucht van buiten. In de winter zou vijf tot tien minuten voldoende moeten zijn, in de zomer kan het soms wat langer zijn. Om stookkosten te besparen, moet u de verwarming lager zetten voordat u de ramen opent en deze pas daarna weer inschakelen.

U kunt de tijd voor een luchtverversing verkorten door meerdere ramen aan weerszijden van het gebouw tegelijkertijd te openen en ook de binnendeuren ertussen open te laten. Hoe sneller het wordt geventileerd, hoe minder tijd de ruimte heeft om af te koelen.

Ventileer goed in de slaapkamer, afhankelijk van het seizoen

Omdat je ademhaling de neiging heeft om de luchtvochtigheid ’s nachts te verhogen, moet je ventileren voordat je naar bed gaat om de luchtvochtigheid te verlagen tot iets meer dan 40%. Zodat je ook de vochtige gebruikte lucht ververst, zet je ’s ochtends de ramen weer open.

In de zomer zijn de vroege ochtend en de late avond de beste tijden voor ventilatie: hier is de buitenlucht het koelst, dus het voert het minste vocht in het appartement. In de winter daarentegen kun je te maken krijgen met te droge lucht. Omdat de frisse lucht veel kouder is dan de kamertemperatuur, daalt de luchtvochtigheid bij het opwarmen vaak onder de 40%. In dergelijke gevallen helpt het soms om de kamertemperatuur laag in te stellen om rond te komen zonder sterke verwarming. Probeer ook midden op de dag in de winter meer te ventileren, wanneer het buiten het warmst is.

Wanneer kantelventilatie kan worden toegestaan

Word je ’s ochtends wakker met beslagen ramen voordat je naar bed gaat, ondanks uitgebreide ventilatie? Dan is de luchtvochtigheid waarschijnlijk van de ene op de andere dag te veel gestegen. Als de temperaturen het toelaten, kunt u het raam ’s nachts open laten staan om vocht naar buiten te laten. Over een periode van enkele uren kan dit ook worden bereikt met een gekanteld venster. Voorwaarde is wel dat je zonder verwarming kunt. Anders zouden de stookkosten je waarschijnlijk van je slaap beroven.

Hoe kun je goed ventileren zonder ramen?

In sommige gebouwen kan het voorkomen dat individuele kamers zich in het midden van het gebouw bevinden en daarom geen raam naar buiten hebben. Natuurlijk, als dit je slaapkamer is, moet je er nog steeds voor zorgen dat de luchtkwaliteit goed is.

Om een kamer zonder ramen te ventileren, neemt u de omweg via de aangrenzende kamer: Open voor ventilatie de deur tussen de twee kamers, evenals de ramen in de aangrenzende kamer. Een extra ventilator kan de luchtcirculatie ondersteunen.

Als uw raamloze slaapkamer bijzonder klein is, kan deze nog steeds snel onaangenaam vochtig worden. Laat in dergelijke gevallen de deuren naar de volgende kamer open, zodat de vochtige lucht niet alleen in de slaapkamer wordt geconcentreerd. Een iets hogere kamertemperatuur kan ook zorgen voor een lagere luchtvochtigheid.

Planten in de slaapkamer

Kamerplanten verhogen de luchtvochtigheid, zelfs ’s nachts. In raamloze kamers kunt u snel te vochtige lucht en een muffe geur veroorzaken. Het is beter om de planten in een aangrenzende kamer te laten staan, waar meer licht valt en beter kan worden geventileerd.

Overigens: het is een misvatting dat planten in raamloze ruimtes ’s nachts meer zuurstof leveren. Zuurstofproductie vindt plaats door fotosynthese, waarvoor licht nodig is. ’s Nachts verbruiken planten echter meer zuurstof dan ze produceren als gevolg van normale metabolische processen.