Condensatie bij het raam – beslagen ruiten kunnen worden vermeden

Condensatie bij het raam

Mistige ramen als gevolg van waterafzettingen aan de binnenkant zien er niet alleen lelijk uit, ze zijn ook tekenen van onjuiste ventilatie en verwarming. Alleen al de condensatie is onschadelijk. Maar als het herhaaldelijk voorkomt, is het niet ver naar de vorming van schimmel. Dit is niet alleen complexer om te elimineren, maar kan ook ernstige schade aan de gezondheid veroorzaken.

Waarom condenseert water bij het raam en hoe kan dit worden vermeden? In dit artikel wordt uitgelegd wat leidt tot de beslagen ramen en hoe u deze kunt vermijden.

Mistige ramen in de slaapkamer: waarom van binnen en precies daar?

Het probleem van natte kozijnen en druppels op het paneel is het gevolg van de interactie van vochtigheid en temperatuur van de lucht met de temperatuur van de ruit. De reden is dat warme lucht meer water kan opnemen dan koude lucht. Terwijl lucht verzadigd met water van 20° C ongeveer 17 g/m³ water vervoert, is dit bij een temperatuur van 10° C slechts de helft. Dus als je warme, verzadigde lucht afkoelt, moet het overtollige water condenseren.

In uw appartement vindt koeling plaats op de koelste oppervlakken in de kamer. In de winter zijn dit meestal de ramen. Hoe meer de lucht afkoelt op de raamoppervlakken, hoe meer water condenseert. Het is het zweten van de kamer dat plaatsvindt bij het raam en het condenswater nestelt zich van binnenuit op de ramen.

De luchtvochtigheid in het appartement neemt niet alleen toe door speciale activiteiten zoals douchen of koken. Elke bewoner en zelfs elke kamerplant verhoogt de luchtvochtigheid in de kamerlucht door metabolisme en ademhaling. Hierdoor wordt ’s ochtends vaak condensatie op de ramen aangetroffen, nadat lange tijd niet is geventileerd en de buitentemperaturen laag zijn.

In ieder geval moet u het water bij het raam afvegen met een droge doek om schimmelgroei in een vroeg stadium te voorkomen.

Vermijden van condensatie

Uit het principe van condensatie op de ramen kunnen verschillende maatregelen worden afgeleid om dit tegen te gaan: de eerste en belangrijkste maatregel is het verlagen van de luchtvochtigheid van de ruimtelucht. Dit wordt gedaan door het appartement regelmatig te ventileren: de warme, vochtige lucht uit het appartement wordt vervangen door koelere, drogere lucht van buiten.

Vooral voordat je naar bed gaat, moet je opnieuw ventileren om drogere lucht binnen te laten. Tijdens de slaap komt er veel vocht vrij in de lucht door de ademlucht; en omdat de kamertemperatuur ’s nachts vaak wordt verlaagd, neemt de condensatie op de ramen toe.

Een snelle maar kostbare maatregel zou zijn om de kamertemperatuur te verhogen. Omdat warme lucht meer vocht kan opnemen, duurt het langer voordat water op de ramen condenseert. Een temperatuur van 20° C is een goede richtlijn; een warmer appartement wordt op de lange termijn snel duur.

Benevelde ramen ondanks ventilatie?

Als u echter vaak water aan de binnenkant van het raam vindt, hoewel u vaak ventileert, kan dit te wijten zijn aan onvoldoende luchtcirculatie. Met name kantelventilatie is zeer inefficiënt en niet voldoende voor een effectieve luchtuitwisseling. In plaats daarvan moet je altijd ventileren: open de ramen en deuren wijd zodat de lucht ongehinderd en snel kan worden uitgewisseld. Een duur van 5-10 minuten is dan voldoende.

De circulatie aan de binnenkant van het raam wanneer de ramen gesloten zijn, is echter ook belangrijk om beslagen ramen te voorkomen: als het wordt verstoord, bijvoorbeeld door gordijnen, koelt de lucht bij het raam veel sneller en sterker af dan bij open gordijnen. Het resultaat is een sterkere condensatie op de schijf.

Raamisolatie: niet altijd meer is beter

Afhankelijk van de staat en het model van de ramen kan condensatie ook structurele oorzaken hebben. In veel oude gebouwen zijn de ramen slecht geïsoleerd en goede koudebruggen. De raamoppervlakken koelen dus snel af, zodat condensatie aan de binnenkant wordt begunstigd.

Als de ramen echter worden vervangen door moderne modellen met betere isolatie, kan dit een nieuw probleem met zich meebrengen: terwijl oude kozijnen vaak tochtig zijn en dus een zwakke maar aanhoudende luchttoevoer.goed geïsoleerde ramen zijn vaak hermetisch afgesloten. De constante, ongecontroleerde luchtuitwisseling wordt nu geëlimineerd, zodat de luchtvochtigheid in het appartement sneller stijgt dan voorheen.

De goede isolatie en lagere stookkosten door moderne ramen moeten vaak worden gekocht met een meer consistente gesprongen ventilatie. Inmiddels zijn er echter ook enkele modellen waarin al geschikte ventilatiesystemen zijn geïntegreerd.