Ventileer goed in de winter: vermijd schimmel in het appartement

Goede ventilatie in de winter

In de winter hebben we het liever aaibaar warm thuis, met de verwarming aan en de ramen dicht. Niettemin Goede ventilatie in de winter is uiterst belangrijk om schimmel in het appartement te voorkomen en behoud een gezonde luchtvochtigheid. Waar moet je op letten bij het ventileren? Wat bevordert schimmelgroei? Hoe creëer je de juiste balans tussen ventilatie en verwarming? In dit artikel geven we je praktische tips over hoe je in de winter goed ventileert.

Redenen voor een te hoge luchtvochtigheid in het appartement

De luchtvochtigheid in het appartement moet ongeveer 40-60% zijn. Een te hoge luchtvochtigheid in het appartement is de belangrijkste reden voor schimmel. Wat veroorzaakt een te hoge luchtvochtigheid?

  • Vocht, dringt van buitenaf binnen Muren of lekkende ramen
  • Volk adem vochtige lucht uit en verdamp water door de huid
  • Kamerplanten, aquaria, binnenfonteinen en luchtbevochtigers verdamping van veel water
  • Activiteiten zoals: koken, kleren wassen, douchen, de vloer dweilen, verhoog de luchtvochtigheid snel

In gesloten ruimtes neemt de luchtvochtigheid na verloop van tijd automatisch toe als je niet goed ventileert. Hoe meer mensen er in een kamer zijn, hoe sneller de luchtvochtigheid in het appartement stijgt. Bij het koken of douchen ontstaat een echte waas, die op muren en ramen wordt afgezet. Een goede ventilatie in de winter is daarom essentieel om de luchtvochtigheid te reguleren.

Waarom goede ventilatie in de winter zo belangrijk is

Door intensieve ventilatie kunt u Ontsnap aan geaccumuleerd vocht naar buiten. De vochtige lucht in het appartement wordt uitgewisseld met de drogere lucht van buiten en de luchtvochtigheid in het appartement daalt weer naar normaal. Schimmels houden van een hoge luchtvochtigheid. Schimmelsporen zitten overal in onze lucht, er is niets aan te doen. Maar door de luchtvochtigheid te regelen, voorkom je dat schimmel aan je muren blijft plakken en zich verspreidt.

Het probleem in de winter is echter dat sterke ventilatie in de winter er ook voor zorgt dat de temperatuur in het appartement snel daalt, het wordt ijskoud. Gekoelde muren zijn niet gezellig of gezond en kunnen zelfs schimmelgroei ondersteunen. Dus hoe kun je goed ventileren?

Goede ventilatie in de winter: vermijd schimmel – Cartoon
Slecht geventileerde appartementen zijn een paradijs voor schimmels. bij hoge luchtvochtigheid vermenigvuldigen de ongenode gasten zich snel.

Schokventilatie in plaats van kantelbare ramen

Daarom kun je het niet genoeg benadrukken: goed ventileren in de winter betekent “gesprongen ventilatie”. Scheur zoveel mogelijk ramen in het appartement open gedurende vijf tot tien minuten, doe je deuren op slot en doe het goed Passage. Hoe meer wind je maakt, hoe sneller de lucht wordt uitgewisseld en je de ramen weer kunt sluiten. Hoewel het appartement in het appartement afkoelt door rush ventilatie voelde erg sterk. Maar omdat je niet lang ventileert, wordt alleen de kamerlucht zelf koud. Vloeren en muren koelen niet in deze korte tijd af en warmen de frisse lucht snel weer op. Als je bevriest tijdens spitsventilatie, trek dan gewoon kort een jas aan – probleem opgelost.

Aan de andere kant is het openen van ramen slechts licht over een lange periode of ze zelfs de hele dag gekanteld laten staan zeer schadelijk en bevordert het de schimmelgroei. Waarom? Door een gekantelde ruit is er weinig uitwisseling met de buitenlucht.. De luchtvochtigheid in het appartement blijft relatief hoog. Tegelijkertijd koelen de muren in het appartement heel sterk af. Als de vochtigheid de koude muren raakt, wordt condensatie geproduceerd (zoals kan worden waargenomen op ramen). De muur wordt goed bevochtigd en wordt een perfecte voedingsbodem voor schimmel! Dit kon je alleen tegengaan door gelijktijdig sterk te verwarmen: een dure pret. Zorg er daarom altijd voor dat om goed te ventileren in de winter, namelijk kort en heftig.

Goede ventilatie in de winter: hoe vaak?

Hoe vaak je precies moet ventilerenHet is niet in het algemeen te zeggen. Kortom, in kamers waar je verblijft, moet je zeker meerdere keren per dag goed ventileren.  Op deze manier voorkomt u dat de luchtvochtigheid zich gedurende een lange periode in het appartement ophoopt en schimmelvorming ontstaat.

Voor de individuele kamers in het appartement zijn er aanbevelingen over hoe u goed kunt ventileren:

Woonkamer

Ventileren regelmatigals je in je woonkamer bent. Hoe langer je blijft en hoe meer mensen er blijven, hoe vaker je moet ventileren. Hetzelfde geldt voor de meer bronnen van vocht die je in de kamer hebt, zoals groene planten. Let ook op je gevoel: Als je de kamer lucht slecht en benauwd vindt, is het hoog tijd om goed te ventileren. Condensatie op de ramen is ook een teken van overmatige vochtigheid.

Je bent de hele dag aan het werk, je hoeft waarschijnlijk maar één keer ’s ochtends en ’s avonds te ventileren. Als gepensioneerde of als u tijdens de vakantie met uw hele gezin thuis bent, is het tijd om met tussenpozen van enkele uren goed te ventileren.

Slaapkamer

Openen direct na het opstaan Je slaapkamer raamt wijd en ventileert de kamer krachtig. In de loop van de nacht heeft zich veel vocht opgehoopt door het inademen van lucht en zweet. Trouwens, het goed ventileren van de slaapkamer in de winter helpt niet alleen tegen schimmel. De koude lucht vermindert ook het aantal huisstofmijt in bed en vermindert de last voor mensen met een allergie. Ventileer opnieuw voordat je naar bed gaat. Koele en frisse lucht bevordert je rustgevende slaap.

Keuken / Badkamer

In de keuken en badkamer worden grote hoeveelheden vocht gegenereerd wanneer u doucht en baadt of kookt. Daarna moet je Uitgebreid ventileren en laat de waterdamp lostrekken. Het is het beste om de deuren te sluiten, zodat de luchtvochtigheid zich niet verspreidt naar de rest van het appartement.

Als je de keuken en badkamer slecht kunt ventileren omdat je daar geen of slechts een klein raam hebt, vochtige wandtegels en kasten afvegen met een doekom het vocht uit de kamer te krijgen. Gebruik geen gordijnen of andere textieldecoraties waarin het vocht kan blijven hangen. Open de deuren naar andere kamers en zet de ramen wijd open zodat de lucht op deze manier naar buiten kan worden gezogen.

Kelder

Ja, een goede ventilatie is ook belangrijk in de kelderkamers in de winter. In kelders zijn muren en vloer relatief koud. Vooral in oudere kelders dringt vocht van buitenaf door de grond. Als kelders lange tijd niet worden geventileerd, kan schimmel zich gemakkelijk ontwikkelen op muren en opgeslagen dingen. Ventileer je troffel van tijd tot tijd als je denkt dat het nodig is. In sommige kelders is er echter geen raam of is de luchtvochtigheid zo hoog dat zelfs ventilatie niet helpt. Dan moet u bijzondere aandacht besteden aan: geen open levensmiddelen, textiel of andere voor schimmel vatbare goederen winkel.

Ruimtes waar je wasgoed wast en droogt, moeten net zo goed geventileerd worden. Het maakt niet uit of deze kamers zich in de kelder of in uw appartement bevinden.

Oude gebouwen goed ventileren

In oude huizen die nog niet gerenoveerd of geïsoleerd zijn, trekt vaak lucht aan via ramen en andere lekkages. Dit is alleen al positief voor het binnenklimaat, omdat er een constante uitwisseling van lucht is. In niet-geïsoleerde appartementen is de ventilatie over het algemeen minder. In de winter koelen oude huizen echter ook sneller af en bij regen of vochtig weer dringt er extra vocht door in muren en ramen. Schimmel is onvermijdelijk.

In dergelijke situaties moet u: Goede verwarmingom het appartement en de muren warm te krijgen. Om regelmatig goed te ventileren wordt ook aanbevolen in de winter. Helaas zal deze procedure maar al te snel worden weerspiegeld op uw verwarmingsfactuur. Als extra maatregel is het daarom zinvol om openingen op deuren en ramen af te dichten.

Nieuwe gebouwen goed ventileren

Tijdens het pleisteren of dekvloerwerk komt er veel vocht in het metselwerk. Daarom kunnen nieuwe gebouwen of pas gerenoveerde huizen gemakkelijk leiden tot vochtige muren en schimmelgroei. Zelfs met goed gedrag kan het (in het geval van solide gebouwen) duurt één tot twee jaar voordat het bouwvocht volledig van de muren is verdwenen.

Goede ventilatie in de winter is voor inwoners van Neugebouwd daarom topprioriteit om schimmel in het appartement te voorkomen. Er zijn geen specifieke aanbevelingen hiervoor, houd je gewoon aan de hierboven genoemde tips voor een goede ventilatie. In principe moet je in de eerste jaren van een nieuw gebouw iets meer verwarmen om de muren zo snel mogelijk uit te drogen.

Goede ventilatie voor geïsoleerde ramen

Door geïsoleerde ramen dringt letterlijk niet de adem van een briesje door. Er is dus geen luchtverversing als de ramen gesloten zijn. Regelmatige uitzending is de enige manier om de resulterende luchtvochtigheid in het appartement te verminderen. Zorg ervoor dat u de aanbevelingen voor regelmatige ventilatie opvolgt. Hoe goed geïsoleerde ramen ook zijn voor de winterwarmte in huis en om energie te besparen, ze zijn niet per se een voordeel voor een gezond binnenklimaat.

Het wordt vooral kritisch als uw appartement na een renovatie isolerende ramen heeft gekregen, maar uw muren nog steeds niet (goed) geïsoleerd zijn naar buiten. Vocht kan via de muren je huis binnendringen, maar het kan het niet meer trekken. Als u zich in deze specifieke situatie bevindt, let dan op zorgvuldige verwarming en ventilatie en reageer onmiddellijk op elk teken van vocht en schimmel op uw muren.

Goede ventilatie in de winter: Schokventilatie – Cartoon
Goede ventilatie in de winter betekent: spoedventilatie. Scheur alle ramen wijd open gedurende 5-10 minuten en laat het appartement doorwaaien.

Ventileer goed in de winter: Maak er een goede gewoonte van

Je hebt nu veel tips gekregen over hoe je in de winter goed kunt ventileren om schimmel in het appartement met succes te bestrijden. Het klinkt misschien uitgebreid en ingewikkeld, maar zo is het niet. De makkelijkste manier is als je er een goede gewoonte van maakt om regelmatig te ventileren. Als je ’s ochtends en een paar keer per dag de ramen aan verschillende kanten van je appartement wijd openzet en voor tocht zorgt, kun je in de meeste gevallen niet fout gaan. Daarnaast moet je goed ventileren na het creëren van veel vocht in het appartement, bijvoorbeeld na het douchen of koken.

Als je problemen hebt met vocht en schimmel in je huis, houd dan de luchtvochtigheid in de gaten met een hygrometer. (Hint: Een gids voor hygrometers is hier te vinden.) Naast een goede ventilatie moet je goed verwarmen en de kamertemperatuur in de winter nooit te ver laten dalen. Met deze maatregelen kunt u zonder al te veel moeite een schimmelvrij, gezond en gezellig huis onderhouden.