Schimmel in het huis ondanks ventilatie en verwarming – hoe zich te ontdoen van het

Weg met schimmel ondanks ventilatie en verwarming

Schimmel op de muren ziet er niet alleen lelijk uit, het is ook schadelijk voor de gezondheid en het metselwerk. Het voorkomen van schimmelgroei heeft dan ook een hoge prioriteit. Een goede ventilatie en verwarming zijn hiervoor onmisbaar. Maar in sommige gevallen is dit niet genoeg om met de situatie om te gaan. Dit kan te wijten zijn aan structurele defecten; kortetermijnremedie kan worden voorzien van luchtreinigers.

De ontwikkeling van schimmelbesmetting kan vaak worden toegeschreven aan een paar fouten in verwarming en ventilatie. Wat deze zijn, en wat nog meer als oorzaak kan worden beschouwd, verduidelijkt dit artikel.

Wat leidt tot schimmelgroei?

Er zijn vier dingen nodig om schimmels te laten groeien: een warme temperatuur, vochtigheid, organisch materiaal en schimmelsporen. In appartementen is de kamertemperatuur al voldoende om schimmels te laten gedijen en organische stoffen worden gevonden in behang en gips. Er zijn altijd schimmelsporen in de kamerlucht, die kunnen ontkiemen zodra er voldoende vocht op de muren neerdaalt.

Veelgemaakte fouten bij verwarming en ventilatie

Om vochtige muren te vermijden en zo schimmels van hun levensonderhoud te beroven, is regelmatige ventilatie en passende verwarming een basisvereiste. Bij het ventileren moet er zeker van worden dat er daadwerkelijk een uitwisseling is met drogere lucht van buiten. Met name kantelventilatie is totaal niet effectief. Ventileer in plaats daarvan met tussenpozen met ramen en binnendeuren wijd open om de grootst mogelijke luchtcirculatie mogelijk te maken.

In ruimtes zoals de keuken of badkamer, waar tijdens het koken en douchen snel hoge vochtigheidspieken kunnen optreden, moet onmiddellijk daarna worden gedeventileerd om de met waterdamp verzadigde lucht te verversen. Laat wasgoed niet drogen in je huis, want het geeft veel vocht af aan de lucht.

Zet de verwarming uit tijdens de ventilatie en beperk de ventilatie tot 5-10 minuten, zodat het appartement niet afkoelt. Op koele muren zou het water anders het liefst condenseren.

Kamerinrichting kan helpen

Voor een volledige luchtuitwisseling van de kamerlucht met drogere lucht van buitenaf is een goede circulatie in de kamers zelf vereist. Plaats je kasten op voeten en met enige afstand van buitenmuren zodat de lucht toch goed kan circuleren tussen het meubelstuk en de muur.

Kamerplanten zien er prachtig uit, maar zorgen voor een vochtigere lucht. Ga dit tegen door vaker te ventileren, of verdeel je planten ook naar andere ruimtes.

Wanneer het gebouw de schuld heeft

In zeldzame gevallen kunnen structurele defecten ook de oorzaak zijn van een hogere luchtvochtigheid; als er bijvoorbeeld vocht door het metselwerk of de ramen in het interieur van het gebouw dringt. Zelfs nieuwe gebouwen worden niet altijd gespaard: omdat de muren er lang over doen om volledig uit te drogen, moet de ventilatie bijzonder vaak in de eerste periode worden uitgevoerd.

Vertrouwen is goed, controle is beter

Je denkt dat je alles goed doet, en toch heb je schimmelvlekken in je huis? Dan is het raadzaam om een hygrometer te gebruiken om de luchtvochtigheid kwantitatief te bepalen. Voor een aangenaam binnenklimaat is een luchtvochtigheid tussen de 30 en 50% ideaal. Meet je waarden boven de 60% over een langere periode, dan is de luchtvochtigheid duidelijk te hoog.

Een onmiddellijke maatregel: de luchtreiniger

Als u al een schimmelprobleem in uw huis heeft, moet u ook luchtreinigers overwegen als een snel hulpmiddel in de strijd tegen schimmel. Een luchtreiniger kan verschillende filters gebruiken om de kamerlucht te behandelen en schimmelsporen eruit te filteren. Als onmiddellijk effect wordt het gezondheidsrisico van de sporen verminderd. Op de lange termijn kan een dergelijk filter ook een preventief effect hebben, omdat het de concentratie van sporen laag houdt, en dus de kans dat schimmel zich zal vestigen in blootgestelde gebieden.

Een goede luchtreiniger voor dit doel omvat een zogenaamd HEPA-filter (Zeer effectief roetfilter). Zo’n HEPA-filter kan ook schimmelsporen in maten tussen 0,1 en 0,3 μm uit de kamerlucht filteren. Als de luchtreiniger ook een actief koolfilter bevat, kan dit ookh elimineer onaangename geuren. Sommige apparaten hebben ook UV-lampen of fotokatalytische filters die niet alleen sporen en bacteriën kunnen filteren, maar ze ook kunnen doden. Moderne apparaten kunnen binnen één dag meer dan 99% van alle bacteriën en sporen uit de lucht filteren.

Wanneer u op zoek bent naar een geschikt apparaat, moet u naast de geschiktheid voor schimmelsporenverwijdering ook controleren of het geschikt is voor uw kamergrootte, welk geluid en welke onderhoudswerkzaamheden en kosten u kunt verwachten. Deze laatste worden met name bepaald door filterwisselingen.

Belangrijk: een luchtreiniger kan schimmelsporen uit de lucht filteren en zo de kwaliteit van leven in huizen met schimmelbesmetting verbeteren, maar het kan schimmelgroei niet voorkomen. Als de luchtvochtigheid in uw appartement ondanks alle ventilatie te hoog is, kunt u ook overwegen om een luchtontvochtiger aan te schaffen. Hiermee kan de luchtvochtigheid permanent worden gereguleerd en zo schimmelbesmetting voorkomen.