Het reukloze radioactieve edelgas radon werd in Duitsland lange tijd onderschat. Tot rond de eeuwwisseling waren de gevaren van radon vrijwel onbekend. Pas de laatste jaren is er een merkbare verandering in het maatschappelijk discours. Men heeft nu berekend dat het edelgas de tweede meest voorkomende oorzaak van longkanker is. In Duitsland sterven jaarlijks ongeveer 1900 mensen aan de gevolgen van blootstelling aan radon.
Wat is radon en hoe wordt het gevormd?
Als edelgas is radon zelfvoorzienend en vormt het nauwelijks of geen verbindingen met andere elementen. Radon is radioactief omdat het wordt gevormd door het nucleaire verval van uranium en thorium. Radon produceert op zijn beurt de metalen bismut, lood en polonium.
Het type ioniserende straling van radon is alfastraling. Deze wordt gekenmerkt door een geringe penetratiediepte maar een hoge stralingsintensiteit.
Dit is de reden waarom radon onschadelijk kan zijn voor de buitenste delen van de huid, maar schade veroorzaakt in de bronchiën en longen. In de bronchiën en de longen is het weefsel zo gevoelig dat de straling kan doordringen en de genetische code kan veranderen, met longkanker als gevolg.
Gevaar voor de gezondheid
Wetenschappers hebben berekend dat zelfs een blootstelling aan radon van 100 Bq/m³ het risico op longkanker met 16% verhoogt als u er permanent aan wordt blootgesteld in uw huis. Het gevaar neemt lineair toe met toenemende stralingsintensiteit. Bovendien is radon een van de weinige vergiften die zelfs bij een kleine dosis gevaarlijk kunnen zijn.
Daarom is er geen drempelwaarde voor radon waarboven een radonconcentratie kan worden vrijgegeven. De gemiddelde waarde voor blootstelling aan radon in gebouwen in Duitsland is 49 Bq/m³.
Hoe kan radon in huis komen?
Radon komt gebouwen binnen via lekkende rotslagen in de grond via de kelder. Typische toegangspunten zijn voegen, scheuren, spleten, lekkende kabelschachten en leidingen. Vooral oude gebouwen worden getroffen door een slechte verdichting.
Door zijn gewicht verzamelt het meest massieve van alle edelgassen, dat ongeveer zeven keer zwaarder is dan zuurstof, zich eerst in de kelder en dringt dan langzaam door in de bovenste woonvertrekken, begunstigd door het schoorsteeneffect. De radonconcentratie neemt gewoonlijk aanzienlijk af van verdieping tot verdieping.
Het meten van radonniveaus
Huiseigenaren moeten het radonniveau meten. Dit gebeurt met speciaal voor het edelgas ontwikkelde radonmeetapparatuur. Klanten kunnen kiezen tussen actieve en passieve apparaten.
Actieve detectoren worden aangesloten op elektriciteit en leveren kortetermijnresultaten op die bijvoorbeeld kunnen worden gebruikt om toegangspunten op te sporen zodat een goede afdichting kan plaatsvinden. Passieve detectoren werken ook zonder elektriciteit en worden gebruikt om de gemiddelde radonconcentratie in het huis te bepalen. Dat komt omdat de hoeveelheid edelgas in de lucht varieert naargelang de tijd van het jaar en de dag.
Nuttige maatregelen ter bescherming tegen radon
Bewoners hebben goede mogelijkheden om zich te beschermen tegen het radioactieve edelgas. De beschermingsmaatregelen variëren van eenvoudig tot uitgebreid.
Ventilatie
Ventilatie is een van de eenvoudigste beschermingsmaatregelen tegen radon. Door de uitwisseling van buiten- en binnenlucht wordt de radonconcentratie in huis verminderd. Radon kan zich nu beter verspreiden met de buitenlucht.
Het is belangrijk te weten dat kantelventilatie, die in het verleden populair was, nauwelijks effect heeft op de vermindering van het edelgas in de woning vanwege de geringe luchtcirculatie. Effectiever is regelmatige schokventilatie en, nog beter, kruisventilatie om tocht te creëren.
Verzegelen van de ingangen
Zodra de radon-ingangen in de kelder zijn geïdentificeerd, helpt het om ze professioneel af te dichten met lagen en folies. Een bewezen middel tegen radon is siliconen.
Scheuren kunnen worden opgevuld met bouwmateriaal en de kelder moet worden voorzien van een luchtdichte afscheiding van de rest van het gebouw. Als de fundering in zijn geheel lekt, kan ook een volledige renovatie met de installatie van een zwarte of witte tank worden uitgevoerd.
In principe helpt alles wat beschermt tegen vocht ook tegen radon.
Radonhoudende bodemlucht afzuigen
Ten slotte kan het radon ook uit de bodemlucht van het gebouw worden afgezogen, waardoor de druk van het edelgas aanzienlijk wordt verlaagd en de toegangswegen worden uitgedroogd. In dat geval kan een gespecialiseerd bedrijf worden ingeschakeld, waarvan het bouwteam met een radonafvoersysteem of een radonput komt.