zelf gevel impregneren

Zelf gevel impregneren: alles wat je moet weten

Het impregneren van een gevel is een belangrijke stap om hem te beschermen tegen vocht en andere schadelijke invloeden van buitenaf. Hoewel het een beetje extra werk vergt, kan het op de lange termijn veel voordelen opleveren. In deze uitgebreide gids zullen we je alles vertellen wat je moet weten over het zelf impregneren van je gevel.

Wat is gevel impregneren?

Voordat we dieper ingaan op het proces van gevel impregneren, is het belangrijk om te weten wat het eigenlijk betekent. Impregneren betekent het aanbrengen van een beschermende laag op een oppervlak, zodat het beter bestand is tegen externe factoren zoals vocht, vuil en andere vervuilende stoffen. Het impregneren van de gevel kan dus helpen om de levensduur te verlengen en de uitstraling van je huis te verbeteren.

Waarom moet je je gevel impregneren?

Er zijn verschillende redenen waarom je ervoor zou kunnen kiezen om je gevel te impregneren. Ten eerste kan het vochtproblemen voorkomen en oplossen. Een natte gevel is gevoelig voor schimmel- en algengroei en kan uiteindelijk leiden tot mechanische beschadigingen van het metselwerk. Ook kan er vorstschade optreden bijvoorbeeld als er vocht in scheuren en kieren kan komen. Door je gevel te impregneren, voorkom je deze problemen en verleng je tegelijkertijd de levensduur van de gevel.

Daarnaast kan het impregneren van de gevel ook helpen om de uitstraling van je huis te verbeteren. Doordat het vochtafstotend werkt krijgt vuil en mossen en groenaanslag geen kans en blijft de gevel langer schoon.

Wanneer moet je je gevel impregneren?

Als je twijfelt of het tijd is om je gevel te impregneren, zijn er een paar dingen waar je op kunt letten. Een gevel die vaak en continu blootstaat aan vocht is bijvoorbeeld sneller aan vervanging toe dan een gevel die goed onderhouden wordt. Ook kunnen sporen van vocht en schimmels, verkleuringen en andere tekenen van slijtage wijzen op een gevel die aan impregnatie toe is.

Het is echter niet nodig om te wachten tot deze tekenen van slijtage zich voordoen. Het is beter om preventief te werk te gaan en je gevel te laten impregneren zodra hij aan vervanging toe is. Dit kan preventief gebeuren om kosten besparing bij vochtdoorslag en schimmelgroei te voorkomen.

Hoe impregneer je je gevel zelf?

Als je besluit om je gevel zelf te impregneren, zijn er een paar stappen die je moet volgen:

1. Reinig de gevel grondig: Voordat je begint met het impregneren van je gevel moet je deze grondig reinigen. Verwijder stof, vuil, groei van mossen en algen en andere verontreinigingen. Gebruik hiervoor een hogedrukreiniger en een gevelreiniger en volg de instructies op de verpakking.

2. Laat de gevel drogen: Laat de gevel daarna een dag of twee drogen voordat je begint met impregneren. Het oppervlak van de gevel moet volledig droog zijn voordat je de impregneerlaag aanbrengt.

3. Kies de juiste impregneermiddel: Er zijn verschillende soorten impregneermiddelen op de markt, elk met hun eigen voor- en nadelen. Kies het middel dat het beste past bij jou gevel (bijv. kalkzandsteen, baksteen, stucwerk) en lees de gebruiksaanwijzing goed door.

4. Breng het impregneermiddel aan: Breng het impregneermiddel gelijkmatig aan op de gevel met een kwast, verfroller of spuit. Zorg ervoor dat het middel over het hele oppervlak verdeeld is en dat er geen overtollige plekken ontstaan.

5. Let op droogtijd: Laat de impregneerlaag voldoende drogen voordat je de volgende aanbrengt. Afhankelijk van het type impregneermiddel en de omstandigheden moet je rekening houden met een droogtijd van enkele uren of een hele dag.

6. Breng een tweede laag aan: Breng indien nodig een tweede laag aan en zorg ervoor dat deze volledig droogt.

Veelgestelde vragen

Hieronder volgen vijf veelgestelde vragen beantwoord over het impregneren van je gevel:

Wat kost het impregneren van een gevel?
De kosten voor het impregneren van een gevel zijn afhankelijk van de grootte van de gevel, het soort impregneermiddel en de manier van aanbrengen. Je kunt ervan uitgaan dat de kosten tussen de €6 en €10 per vierkante meter vallen.

Is het impregneren van mijn gevel echt nodig?
Ja, zeker als je gevel regelmatig te maken krijgt met vocht. Enkele voordelen van impregnatie zijn: gevel voorkomt vochtschade, schimmel- of algengroei en je gevel blijft langer schoon.

Kan ik mijn gevel ook laten impregneren door een professional?
Ja, je kunt ervoor kiezen om je gevel te laten impregneren door een professioneel bedrijf. Zij hebben de kennis, vaardigheden en benodigdheden om je gevel snel en efficiënt te impregneren.

Hoe lang duurt het impregneren van een gevel?
De tijd die nodig is voor het impregneren van een gevel is afhankelijk van de grootte van de gevel en het type impregneermiddel. Over het algemeen moet je rekenen op één à twee dagen om het werk af te ronden, inclusief droogtijd.

Welke soorten impregneermiddelen zijn er?
Er zijn veel verschillende soorten impregneermiddelen beschikbaar, elk met hun eigen kenmerken en voordelen. Het is belangrijk om het juiste impregneermiddel te kiezen voor jouw type gevel en om te zorgen dat het middel geschikt is voor de gewenste toepassing.

Conclusie

Het impregneren van je gevel is een belangrijke stap om deze te beschermen tegen vocht en andere schadelijke invloeden van buitenaf. In deze gids hebben we de belangrijkste punten doorgenomen die je moet weten voordat je begint met het impregneren van je gevel. Met de juiste kennis en middelen kun je dit klusje zelf klaren en zo de levensduur en uitstraling van je huis verbeteren.