In de badkamer wordt een hoge luchtvochtigheid soms als onvermijdelijk beschouwd; douchen geeft immers onvermijdelijk grote hoeveelheden water af in de verwarmde kamerlucht. Maar als de luchtvochtigheid te hoog oploopt, is de vorming van schimmelvlekken op de muren onvermijdelijk. Naast het vuile uiterlijk is het zeer gevaarlijk voor de gezondheid en daarom een nachtmerrie op de hygiënische oppervlakken van de badkamer. Schimmelgroei moet worden voorkomen door het vocht dat vrijkomt bij het douchen snel te verwijderen. Met goede ventilatie kunt u de luchtvochtigheid in de badkamer al voldoende verlagen, maar zelfs raamloze badkamers moeten voldoende worden geventileerd.
Hoe moet ik ventileren na het douchen en hoe kan ik de luchtvochtigheid verlagen tot normaal door te ventileren? Informatie en tips voor een goede ventilatie van de badkamer vind je in dit artikel.
Hoe goed te ventileren in de badkamer
Door de grote hoeveelheid warm water stijgen de kamertemperatuur en luchtvochtigheid in de badkamer sterk tijdens het douchen. De relatieve luchtvochtigheid kan waarden van meer dan 80% bereiken – ver boven het aanbevolen bereik van 50% tot 70% voor de badkamer. Je kunt de hoge luchtvochtigheid ook zien als koelere oppervlakken zoals spiegels en ruiten beslaan. De hoogste prioriteit na het gebruik van de badkamer is om de veroorzaakte vochtpiek te verminderen.
Om te voorkomen dat de vochtige lucht naar de rest van uw appartement gaat en de luchtvochtigheid ook daar stijgt, houdt u eerst de binnendeur gesloten. Open eerst het raam naar buitentotdat het grofste teveel aan vocht is verdampt. Alleen dan kun je ook de deur openen om de luchtuitwisseling te versnellen door een sterkere luchtcirculatie. De meest effectieve manier om de luchtuitwisselingssnelheid te verhogen, is door andere ramen in het appartement te openen voor tocht en dus kruisventileren.
Trouwens: zelfs als het buiten regent, moet u de ramen openen. De verhoogde luchtvochtigheid bij het douchen is zo hoog dat je toch effectief drogere lucht de badkamer in laat. Het temperatuurverschil helpt ook: zelfs bij dezelfde relatieve luchtvochtigheid bevat de warme badkamerlucht meer water dan de koelere regenlucht van buiten.
Als u te veel vocht krijgt, riskeert u schimmelgroei
Het is normaal dat bij het douchen en baden de relatieve luchtvochtigheid stijgt tot 80% en meer. Zolang je de luchtvochtigheid kunt verlagen tot onder de 70% door goed te ventileren, is dit geen probleem. Als de lucht in de badkamer echter lange tijd te vochtig is, kan er snel schimmel ontstaan. Dit groeit het beste bij een luchtvochtigheid boven de 60% – hoe natter, hoe eerder.
Schimmelsporen irriteren de luchtwegen, kunnen leiden tot een verscheidenheid aan ziekten en klachten en hebben een allergie-triggerend effect. Vooral astmapatiënten hebben last van verhoogde symptomen. Om schimmel te voorkomen, is het raadzaam om de luchtvochtigheid te verlagen tot ten minste onder de 70%, idealiter tot waarden onder de 60%.
Wacht niet te lang met ventileren!
Nadat u de douche hebt verlaten, moet u de ramen zo snel mogelijk openen om het vocht eruit te laten. Als u te lang wacht met ventileren, koelt de badkamerlucht af. Omdat koude lucht echter minder water kan absorberen, stijgt de luchtvochtigheid nog verder naarmate het afkoelt en condenseert overtollig water op de ramen en muren. Zodra de muren vochtig zijn, kunnen ze slechts langzaam drogen, zodat het risico op schimmel groot is.
Ventileer daarom snel voordat de kamer afkoelt. Probeer daarnaast de ventilatietijd kort te houden door wijd open ramen, zodat de badkamerwanden in deze tijd niet afkoelen.
Vroege ventilatie voorkomt ook een ander probleem: poreuze materialen zoals gips, hout en handdoeken absorberen water uit de lucht en laten het vervolgens langzaam los. Hoe langer u wacht om het raam te openen, hoe meer vocht door dergelijke materialen wordt opgenomen en hoe moeilijker het voor u zal zijn om de badkamer daarna goed te laten drogen. Als u problemen heeft met vocht in de badkamer, moet u textiele douchegordijnen vermijden en uw vochtige handdoeken elders laten drogen.
Badkamer zondere ventilatie ramen goed
In sommige appartementen bevindt de badkamer zich in het midden van het huis en heeft daarom geen ramen naar buiten. Maar zelfs in dergelijke binnenkamers moet u ventileren om de luchtvochtigheid binnen het aanbevolen bereik te houden. In feite regelt de DIN 18017-norm welke ventilatie wordt voorgeschreven voor raamloze sanitaire voorzieningen. [vgl. 5]. In moderne gebouwen is daarom in elk geval ten minste één schacht voor passieve ventilatie voorzien; indien nodig moet het worden aangevuld met een actief ventilatiesysteem, zodat de standaard luchtuitwisselingssnelheid van 60 m³/h kan worden gegarandeerd. Zet de ventilatie aan tijdens het douchen en zorg ervoor dat er voldoende follow-up tijd is na het verlaten van de badkamer.
Als het gebouw echter een oud gebouw is en geen overeenkomstig gedimensioneerd ventilatiesysteem heeft, moet de huurder proberen de raamloze badkamer via de aangrenzende kamer te ventileren. Om dit te doen, moet hij de luchtuitwisselingssnelheid maximaliseren door de wijd open tussendeur en ramen. Een ventilator kan de luchtcirculatie versnellen. Een goede ventilatie betekent echter ook dat alleen de direct aangrenzende kamer wordt gebruikt. Sluit alle andere deuren waardoor de vochtige lucht anders naar de rest van het appartement zou stromen. Als laatste redmiddel kan een elektrische luchtontvochtiger er ook voor zorgen dat de luchtvochtigheid in de badkamer op een passend niveau wordt gehouden.