Wat is TORCON Index?

Tijdens het kijken naar The Weather Channel tijdens periodes van noodweer, heb je meteorologen misschien horen praten over de TORCON Index voor een specifiek gebied. Wat betekent TORCON en waarom is het nuttig? Hieronder hopen we enkele van de vragen te beantwoorden die je misschien hebt.

TORCON staat voor Tornado Condition Index. Op een schaal van 0 tot 10 krijgt een specifieke regio een getal, waarbij hogere aantallen wijzen op een hoger risico op een tornado binnen 50 mijl van de gegeven locatie. Een TORCON van 2 zou bijvoorbeeld wijzen op een lage kans (20%) van tornado’s, terwijl een TORCON van 8 een grote kans op tornadische activiteit impliceert (80% kans).

Wie heeft de TORCON-index gemaakt en waarom is het nuttig?

De TORCON Index is gemaakt door de gepensioneerde Weather Channel meteoroloog Dr. Greg Forbes. Een expert op het gebied van zwaar weer, Dr. Forbes, wilde vereenvoudigen hoe meteorologen het risico op zwaar weer aan het publiek communiceren met een gemakkelijk te begrijpen schaal.

Voor meer informatie over wat TORCON is, bekijk deze video verteld door Dr. Forbes zelf.

Hoewel The Weather Channel in de loop der jaren een paar dingen heeft gedaan, die meer een marketingtruc lijken te zijn dan echte wetenschap (zoals de beslissing om winterstormen een naam te geven), heeft de TORCON Index echte wetenschap achter zich.

Dr. Forbes heeft verschillende artikelen over noodweer gepubliceerd en werkte onder Dr. Theodore Fujita – de man die de Fujita Tornado Scale heeft gemaakt. Zijn ervaring daar en in onderzoeksprojecten met Penn State University speelden een grote rol in zijn voortdurende interesse in noodweer.

De TORCON-index is een combinatie van drie primaire factoren bij het voorspellen van zwaar weer: instabiliteit, windschering en ‘lift’. Hieronder volgt een korte uitleg van wat deze termen betekenen.

  • Instabiliteit: Om onweersbuien te vormen, moet de lucht kunnen stijgen. Warme lucht aan het oppervlak met koude, droge lucht in de lucht creëert instabiliteit, waardoor lucht kan stijgen en wolken zich kunnen vormen.
  • Windschering: Tornado’s hebben rotatie in de atmosfeer nodig en wind die van richting verandert met de hoogte. Hoe meer windschering, hoe groter het risico op roterende onweersbuien, supercellen genoemd.
  • Lift: Hoewel instabiliteit een cruciale factor is, kan de ontwikkeling van onweersbuien verbeteren als de atmosfeer de stijgende lucht verder bevordert. Dit gebeurt langs fronten of waar twee luchtmassa’s botsen.

Het idee van Dr. Forbes was om deze complexe variabelen te nemen en ze te vereenvoudigen. Het Weather Channel is eigenaar van de rechten van de TORCON-index, dus de schaal wordt niet elders gebruikt.

Alternatieven voor TORCON

Hoewel er een wetenschappelijke basis is voor de TORCON-index van Dr. Forbes, zijn er andere officiële bronnen die tornado-horloges en waarschuwingen bieden. Deze waarschuwingen zijn net zo nauwkeurig om het risico op tornado’s te meten en om actuele informatie over zwaar weer te ontvangen.

Tornado horloges van het NOAA Storm Prediction Center

Het Storm Prediction Center van de National Weather Service geeft tornado-horloges uit wanneer er een dreiging is voor tornado’s om zich te vormen. Hoewel er geen equivalentie is met TORCON, heeft een gebied waar de SPC een tornado-horloge uitgeeft waarschijnlijk een TORCON van ten minste 3 of 4. Horloge “dozen” kunnen elke vorm aannemen en worden uitgegeven op een county-by-county basis over een groot gebied.

Om te bekijken wat een tornado-horloge betekent, wordt er een uitgegeven wanneer de omstandigheden gunstig zijn voor een tornado om in en nabij het wachtgebied voor te komen. Wanneer een tornado-horloge wordt uitgegeven, wees dan voorbereid door voorspellingsupdates te controleren, te weten waar te schuilen en de luchtomstandigheden te controleren op tornado-waarschuwingssignalen.

Tornado-waarschuwingen van de NWS

Een ding waar de TORCON-index niet voor bedoeld is, is om te waarschuwen voor het onmiddellijke gevaar van een tornado. Dat is de taak van tornadowaarschuwingen van de NWS. Deze worden uitgegeven voor kleine gebieden, soms zelfs kleine delen van provincies. In dit geval betekent een waarschuwing dat er een trechterwolktornado is gespot of dat radar een grote kans aangeeft dat er een tornado op de grond kan zijn.

Laatste gedachten

Hoewel de TORCON-index nuttig is en meer is dan alleen slimme marketing, raad ik u nog steeds ten zeerste aan om in plaats daarvan de voorspellingen van de officiële National Weather Service te controleren. Ook raad ik aan om een weerradio aan te schaffen als je in een gebied woont dat gevoelig is voor zwaar weer. Bekijk onze beoordelingen en koopgids om hier de beste weerradio te vinden. Deze radio’s leveren het snelst waarschuwingsinformatie, zelfs sneller dan een smartphone-app-melding.