water in kelder

Water in Kelder: Oorzaken, Gevolgen en Oplossingen

Als eigenaar van een woning weet je dat er niets zo vervelend is als wateroverlast. Helemaal wanneer het water zich in de kelder bevindt. Een vochtige kelder kan leiden tot diverse problemen zoals schimmel, rottend hout en schade aan de structuur van de woning. In dit artikel zullen we de oorzaken, gevolgen en oplossingen van water in de kelder bespreken.

Oorzaken van Water in Kelder

De oorzaken van water in de kelder kunnen variëren van weersomstandigheden tot bouwfouten. Hieronder bespreken we een aantal veelvoorkomende oorzaken:

1. Regen: Overvloedige regen kan leiden tot water in de kelder. Dit kan vooral gebeuren als de woning zich op een laaggelegen gebied bevindt of als er bouwfouten zijn gemaakt.

2. Slechte afwatering: Wanneer de afwatering van het huis niet goed werkt, kan dit leiden tot water in de kelder. Een slechte afwatering kan ontstaan door bijvoorbeeld verstopte hwa’s (hemelwaterafvoeren), en een verstopte riool.

3. Lekkende leidingen: Lekkende leidingen zijn een veelvoorkomende oorzaak van water in de kelder. Dit komt omdat het water uit de lekkende leidingen vaak in de keldermuren sijpelt en vervolgens naar beneden loopt.

4. Grondwater: Een hoge grondwaterstand kan leiden tot water in de kelder. Dit is vooral het geval tijdens natte periodes.

Gevolgen van Water in Kelder

Water in de kelder heeft verschillende negatieve gevolgen, zowel voor de gezondheid als voor de woning:

1. Schimmel: Een vochtige omgeving is een broedplaats voor schimmel. Schimmel in de kelder kan leiden tot gezondheidsklachten zoals luchtwegproblemen.

2. Rottend hout: Houten constructies in de kelder kunnen gaan rotten als er water in de kelder staat. Dit kan leiden tot schade aan de structuur van de woning.

3. Beschadigde vloeren: Water in de kelder kan vloeren beschadigen door bijvoorbeeld loskomende tegels.

4. Ongedierte: Een vochtige kelder is een aantrekkelijke locatie voor ongedierte, zoals ratten en muizen.

Oplossingen voor Water in Kelder

Er zijn verschillende oplossingen voor water in de kelder:

1. Kelderdrainage: Een kelderdrainage systeem kan het water uit de kelder afvoeren. Er zijn twee soorten kelderdrainage: binnenkelderdrainage en buitenkelderdrainage.

2. Waterdichting: Waterdichting is een effectieve manier om water uit de kelder te houden. Er zijn verschillende waterdichtingsmaterialen beschikbaar, zoals coatings en membranen.

3. Grondwaterbeheersing: Grondwaterbeheersing kan helpen om de grondwaterspiegel te reguleren en wateroverlast te voorkomen.

4. Buitenkozijnen en afdichtingen: Het controleren en dichten van buitenkozijnen en andere openingen kan helpen om water buiten de kelder te houden.

5. Afvoer: Het regelmatig controleren en schoonmaken van de afvoer kan voorkomen dat water zich ophoopt in de kelder.

FAQ’s

1. Kan water in de kelder leiden tot schade aan de structuur van de woning?

Ja, vochtige omstandigheden kunnen leiden tot schade aan houten constructies in de kelder.

2. Kan water in de kelder schimmel veroorzaken?

Ja, een vochtige kelder is een broedplaats voor schimmelgroei en kan leiden tot gezondheidsklachten.

3. Hoe kan ik water in de kelder voorkomen?

Het regelmatig controleren en onderhouden van de afvoer en de staat van het huis kan helpen om water in de kelder te voorkomen.

4. Wat voor soort oplossingen voor water in de kelder zijn er?

Er zijn verschillende oplossingen, waaronder kelderdrainage, waterdichting, grondwaterbeheersing en het controleren en dichten van buitenkozijnen en andere openingen.

5. Hoe kan ik een vochtprobleem in de kelder detecteren?

Er zijn verschillende tekenen van vochtproblemen in de kelder, zoals schimmel, een muffe geur, vochtige vloeren en opkomend vocht uit de keldermuren.

Conclusie

Het is belangrijk om water in de kelder serieus te nemen en snel actie te ondernemen. Door mogelijke oorzaken te begrijpen en oplossingen te kennen, kunt u voorkomen dat u te maken krijgt met de ongewenste gevolgen van water in de kelder. Neem contact op met een specialist om u te helpen bij het vinden van de beste oplossing voor uw specifieke situatie.