Goede ventilatie in de kelder – informatie &tips

Goede ventilatie in de kelder

De kelder wordt vaak verwaarloosd wanneer het huis wordt verfraaid en het binnenklimaat wordt geoptimaliseerd. Pas als er donkere schimmelvlekken ontstaan, wordt duidelijk dat de kelder lange tijd te vochtig is geweest – dat hoeft niet zo te zijn. Om de luchtvochtigheid in de kelderruimtes optimaal aan te passen, helpt een goede ventilatie vaak. Er zijn hier echter enkele valkuilen: als u de kelder van vocht wilt ontdoen, zullen koude wintertemperaturen u meer helpen dan de warme lucht in de zomer. Door de ramen achteloos open te gooien, kun je zelfs de luchtvochtigheid in huis verhogen.

Waarom is het vaak moeilijk om een kelder droog te houden, en hoe kan ik dit bereiken door te ventileren? Met welke seizoensverschillen moet rekening worden gehouden bij het ventileren en wat is de beste manier om schimmel te voorkomen? In dit artikel wordt uitgelegd hoe u goed kunt ventileren in de kelder en welke populaire fouten u moet vermijden.

Ventilatie van de kelderruimtes

De kelder is meestal het koele deel van een huis vanwege de locatie in de grond. Maar hoe kouder een kamer, hoe hoger de luchtvochtigheid stijgt. Daarom zijn kelders bijzonder gevoelig voor te veel vocht en een groter risico op schimmelgroei. De eenvoudigste maatregel om een hoge luchtvochtigheid te verminderen, is door de vochtige lucht te vervangen door drogere lucht. Dit kan worden bereikt met de juiste ventilatietechnologie.

Folder: hoe goed te ventileren in de kelder

Hoewel veel mensen regelmatig de ramen openen om frisse lucht in huis te laten, weten slechts weinigen precies hoe ze het binnenklimaat het meest vakkundig kunnen verbeteren en schimmelgroei kunnen voorkomen. Daarom zijn er veel officiële gidsen om huurders en huiseigenaren te informeren over hoe u uw appartementen en kelders op de juiste manier kunt ventileren.

Een gids van het Hessische ministerie van Milieu, Energie, Landbouw en Consumentenbescherming biedt zeer uitgebreide informatie over het gevoel van ventilatie en het optimale ventilatiegedrag. De tegenhanger van het Beierse ministerie is meer gericht op bouwers en advies over hoe een gezond klimaat in de kelder kan worden bereikt door preventieve bouwmaatregelen. Advies is ook te vinden op de pagina’s van het Federaal Milieuagentschap, de Federatie voor Milieu en Natuurbehoud Duitsland en in folders van vastgoedbeheerders en bouwverenigingen. [5-6].

De belangrijkste kernboodschap is overal hetzelfde: Ventileer de kelder als het buiten koel is! Om stookkosten te besparen, wordt aanbevolen om meerdere keren te ventileren, maar voor een korte periode van ongeveer 10 minuten.

Berging of kelderappartement – goede ventilatie afhankelijk van gebruik

Hoe ver je de luchtvochtigheid in de kelder moet verlagen door te ventileren, hangt niet alleen af van de bouwmethode, maar ook van het gebruik van het pand: oude huizen gebouwd vóór 1970 zijn vaak slecht geïsoleerd tegen vocht en daarom te vochtig om te leven. Ze zijn des te geschikter als opslagruimte voor groenten. Een typische luchtvochtigheid ligt tussen de 50% en 65%. Omdat een hogere luchtvochtigheid het meeste voedsel langer vers houdt, hoeft u minder vaak te ventileren in een opslagkelder dan in een kelderappartement.

In nieuwe gebouwen met een betere vochtbescherming worden kelders vaak ontwikkeld als woonruimte. In een kelderappartement moet de lucht iets droger zijn om comfortabel te zijn voor mensen: tussen 40% en 60% wordt als ideaal beschouwd. Daarom moet u voorzichtig ventileren om de optimale luchtvochtigheid in te stellen.

Hoe schimmel in de kelder te voorkomen door goede ventilatie

Het grootste probleem veroorzaakt door overmatige vochtigheid is de vorming van schimmel. Dit kan leiden tot aanzienlijke gezondheidsproblemen en op de lange termijn ook het bouwweefsel aantasten. [6]. Schimmel houdt ervan warm en vochtig: hoe hoger de luchtvochtigheid, hoe groter het risico dat schimmel zich op de muren nestelt. Om schimmel in de kelderkamers te voorkomen, moet u de luchtvochtigheid ruim onder de 65% houden door een goede ventilatie..

Als de thermische isolatie van uw kelder het toelaat, kunt u ook de luchtvochtigheid verlagen door de kamers te verwarmen. Omdat deze oplossing echter energie- en kostenintensief is, moet u deze alleen gebruiken in een kelderappartement waar over het algemeen hogere kamertemperatuur is en een lagere luchtvochtigheid vereist is.

VentilatieGedrag aanpassen aan temperatuur en vochtigheid

Hoe hoog de relatieve luchtvochtigheid is, hangt niet alleen af van de hoeveelheid water in de atmosfeer, maar ook van de temperatuur. Warme lucht kan meer water vasthouden dan koude lucht. Als u de luchtvochtigheid in de kelder wilt verminderen door te ventileren, moet u altijd ventileren als het buiten koel is.

Goede ventilatie van de kelder in de winter

In het koude seizoen liggen de buitentemperaturen bijna altijd onder de luchttemperatuur in de kelder. Je kunt de ramen dus vrijwel zonder aarzeling openen om droge lucht binnen te laten. Als u al schimmelvlekken kunt zien en problemen ondervindt als gevolg van te vochtige lucht, maak dan van de gelegenheid gebruik en ventileer meerdere keren per dag om vocht uit de kelder te verwijderen.

Hoewel continue ventilatie heel goed mogelijk lijkt als je rekening houdt met de luchtvochtigheid, wordt dit om energetische redenen niet aanbevolen. In plaats daarvan moet u kiezen voor herhaalde gesprongen ventilatie.

Hoe de kelder in de zomer goed te ventileren

In de zomer worden de meeste fouten gemaakt bij het ventileren: in de overtuiging dat de warmte van buiten de kelderruimtes kan drogen, breng je nog meer vocht in huis. Bij hoge buitentemperaturen bevat de warme lucht een grote hoeveelheid water, zelfs als de relatieve luchtvochtigheid vrij laag is. Wanneer de kelderramen worden geopend, stroomt deze warme lucht de koudere kamers in en wordt daar afgekoeld. Omdat koude lucht echter minder water kan opnemen, stijgt het vocht naarmate het afkoelt en nestelt het zich snel op de muren.

De juiste ventilatie van de kelder in de zomer is om de buitentemperaturen te observeren. Zet de ramen alleen open als het buiten kouder is dan binnen! De beste tijd om te ventileren is vroeg in de ochtend. Als alternatief kunt u ’s nachts een raam openen.

Bij gebruik als wasruimte vaker ventileren

Afhankelijk van de apparatuur en het gebruik van de kelderkamers, kunnen er extra vochtbronnen zijn die vaker moeten worden beademing. Als u uw wasgoed in de kelder wast, droogt of strijkt, kunnen deze activiteiten een sterke toename van de luchtvochtigheid veroorzaken. Om te voorkomen dat dit vocht lang in de kamers blijft en zich mogelijk op de buitenmuren afzet, moet u onmiddellijk na voltooiing van de activiteiten kort ventileren en zo de vochtpiek onschadelijk maken. Als dit de kamertemperatuur niet te ver verlaagt, kunt u ook een raam open laten staan voor kantelventilatie tijdens het drogen van de was.

De hygrometer bepaalt of u de kelder mag ventileren

Het advies om alleen te ventileren als de buitentemperatuur lager is dan de kamertemperatuur is vrij beperkend. Vooral in de zomer kan het moeilijk zijn om geschikte tijdslots te vinden. Onder bepaalde omstandigheden kunt u de vensters echter ook vaker openen: ventileer wanneer de absolute luchtvochtigheid buiten onder de absolute luchtvochtigheid in de kelder ligt om droge lucht in huis te brengen.

Om de absolute luchtvochtigheid te bepalen, heb je een hygrometer nodig. Met dit apparaat kunt u het vochtgehalte van de lucht meten. Als uw hygrometer alleen de relatieve vochtigheid weergeeft, moet u deze via temperatuur omzetten in absolute vochtigheid. Er zijn ook online tools die de conversie voor je doen.