opstijgend vocht

Opstijgend vocht: Alles wat je moet weten om problemen te voorkomen

Als eigenaar van een woning ben je vast wel bekend met vochtproblemen. Een van de meest voorkomende problemen is opstijgend vocht. Dit type vochtprobleem kan ernstige gevolgen hebben voor de structuur en esthetiek van de woning. Hierbij valt te denken aan gezondheidsproblemen, schimmels en onaangename geuren. In dit artikel gaan we dieper in op opstijgend vocht, de oorzaken en gevolgen en belangrijker nog, wat je kunt doen om dit te voorkomen.

Wat is opstijgend vocht?

Opstijgend vocht is een fenomeen waarbij vocht vanuit de grond optrekt in de wanden van een gebouw. Dit komt doordat de constructie van de woning niet in staat is om het vocht tegen te houden. Op het moment dat water het metselwerk binnenkomt, wordt het duidelijk dat de materialen waarvan het gebouw is gebouwd grotendeels uit vocht bestaan en andersom, want het vocht wordt opgebouwd via de constructie die vervolgens ook vochtig blijft.

Wat zijn de oorzaken?

De belangrijkste oorzaak van opstijgend vocht zijn poreuze muren en funderingen. Hierdoor stijgt het grondwater omhoog in de muren en fundering, waardoor het vocht de constructie indringt. Meestal zijn oudere, historische huizen meer vatbaar voor opstijgend vocht. Dit komt omdat er vroeger werd gebouwd met andere materialen en methoden die niet zo vochtbestendig zijn als de technieken die we tegenwoordig gebruiken.

Maar ook een slechte afwatering en slechte ventilatie kunnen leiden tot vochtproblemen. Dit is omdat de slechte afwatering ervoor kan zorgen dat het grondwater zich stagneert en niet weg kan, waardoor het in de muren terechtkomt. Een slechte ventilatie zorgt ervoor dat er geen vochtige lucht kan ontsnappen, waardoor de wanden vochtig blijven, ook al zijn ze nat geworden door regen.

Wat zijn de gevolgen?

Opstijgend vocht kan ernstige gevolgen hebben voor de woning en voor de gezondheid van de bewoners. Schimmels beginnen te groeien in de aangetaste muren en vormen lelijke vlekken, maar ze kunnen ook gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Schimmels kunnen allergische reacties veroorzaken en astma, bronchitis en andere ademhalingsproblemen verergeren.

Naast schimmels kan opstijgend vocht ook het pleister- en stucwerk van de muren aantasten, waardoor het er afvalt en de muren er onaangenaam uitzien. Ook kan het vocht de structuur van het gebouw aantasten, waardoor het instabiel wordt en in het ergste geval kan instorten.

Hoe kan je opstijgend vocht voorkomen?

Opstijgend vocht kan worden voorkomen door het installeren van een goedwerkend vochtscherm bij de fundering. Er zijn verschillende soorten vochtschermen verkrijgbaar, van bitumen tot epoxyhars. Het vochtscherm wordt aangebracht rondom de gehele fundering en beschermt het gebouw tegen het optrekken van water uit de grond.

Naast het installeren van een vochtscherm is het belangrijk om te zorgen voor goede ventilatie en afwatering. Zorg voor voldoende luchtstroming in de woning, vooral in vochtige gebieden zoals badkamers en keukens. Daarnaast moet er goed worden gelet op de afwatering rondom het huis, om te voorkomen dat regen- of grondwater zich ophoopt onder de grond en in de muren.

Conclusie

Opstijgend vocht is een ernstig probleem dat kan leiden tot schade aan de structuur van de woning en gezondheidsproblemen voor de bewoners. Het is daarom belangrijk om preventieve maatregelen te nemen, zoals het installeren van een vochtscherm en goede ventilatie en afwatering. Door deze maatregelen te nemen, kan opstijgend vocht worden voorkomen en kan de woning veilig en gezond blijven.

FAQs

1. Wanneer moet je een vochtscherm installeren?
Een vochtscherm moet worden geïnstalleerd tijdens de bouw van de woning, maar het is ook mogelijk om het achteraf te doen als er vochtproblemen worden geconstateerd.

2. Wat kost het installeren van een vochtscherm?
De kosten voor het installeren van een vochtscherm zijn afhankelijk van het type vochtscherm en de grootte van de woning.

3. Kan opstijgend vocht vanzelf verdwijnen?
Opstijgend vocht zal niet vanzelf verdwijnen en kan leiden tot ernstige schade aan de woning als er geen maatregelen worden genomen om het te voorkomen.

4. Kan opstijgend vocht gezondheidsproblemen veroorzaken?
Opstijgend vocht kan leiden tot de groei van schimmels, die allergische reacties en ademhalingsproblemen kunnen veroorzaken.

5. Hoe kan slechte ventilatie bijdragen aan vochtproblemen?
Slechte ventilatie zorgt ervoor dat vochtige lucht niet kan ontsnappen, waardoor het vocht in de wanden blijft zitten en kan leiden tot vochtproblemen.