Welk land heeft de meeste tornado’s ter wereld?

Tornado’s staan op zichzelf als de meest destructieve vorm van noodweer op de planeet. Ze zijn een gewelddadige trechter van snel roterende lucht die zich uitstrekt van een onweersbui naar de grond. De winden in een tornado bereiken regelmatig meer dan 100 mph (en in de sterkste ruim boven de 200 mph), een prestatie die zelden wordt gerepliceerd, zelfs in de ergste zware onweersbuien.

Gelukkig zijn je kansen om verstrikt te raken in een tornado vrij laag (behalve als je een stormjager bent). Tornado’s zijn meestal klein, vaak minder dan een paar honderd meter breed, en er is een bepaalde reeks omstandigheden nodig om hun ontwikkeling te activeren. Dit gezegd hebbende, er zijn bepaalde landen en vooral bepaalde regio’s binnen deze landen waar de omstandigheden vaker gunstig zijn voor de ontwikkeling van tornado’s.

Je beste gok als je een twister wilt zien, komt in de Verenigde Staten en Canada, die samen goed zijn voor driekwart van de tornado’s in de wereld! Maar er zijn een paar andere “hotspots” over de hele wereld die vermelding verdienen, waaronder een paar die je misschien verrassen. Dus, waar komen tornado’s het meest voor? Lees dan verder.

1. Verenigde Staten

Met ruim ten noorden van 1.200 tornado’s per jaar de meeste jaren, heeft de VS veruit de meeste tornado’s ter wereld. Hoewel tornado’s zich het hele jaar door bijna altijd en overal ontwikkelen, komen ze het meest voor in het Midwesten en zuidoosten (momenteel met behulp van TORCON Index), vooral in de late lente en vroege zomer. De sterkste tornado’s komen echter het meest voor in de zuidelijke vlaktes. Als u in een van deze tornadogevoelige gebieden woont, is het verstandig om meer te weten te komen over de waarschuwingssignalen van een tornado. De dodelijkste tornado in de Amerikaanse geschiedenis was de Tri-State Tornado van 18 maart 1925, die 695 mensen doodde in Missouri (11), Illinois (613) en Indiana (71).

2. Nederland

Hoewel Canada groter is dan de Verenigde Staten in termen van landoppervlak, heeft het slechts een tiende van het aantal tornado’s dat de VS heeft. Zelfs met zo’n groot verschil is dit goed genoeg voor de tweede plaats in het algemeen klassement. De meeste tornado’s gebeuren in drie van zijn provincies – Saskatchewan, Alberta en Ontario, maar de sterkste tornado in de geschiedenis van het land, een F5, vond plaats in Elie, Manitoba op 22 juni 2007.

3. Engeland

Het derde land op onze lijst zal je misschien verrassen, maar Engeland heeft eigenlijk meer tornado’s per vierkante mijl dan enig ander land ter wereld. Een gemiddelde van 34 tornado’s treffen het land per jaar, wat neerkomt op 2,2 per 10.000 km². Je vindt de meeste twisters van Engeland meestal in de Thames Valley, dicht bij de steden Reading en Londen.

4. Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland is een ander klein land met een groot aantal tornado’s gezien zijn grootte met een gemiddelde van ongeveer 20 per jaar. Een meerderheid van de twisters komt echter voor op het Noordereiland van het land. In feite is Auckland – een grote stad in het noorden van het Noordereiland van Nieuw-Zeeland – getroffen door dodelijke tornado’s, waaronder een in Albany in 2011 die één persoon doodde en 16 anderen verwondde en in Hobsonville in 2012 die drie mensen doodde.

5. Japan

Nog een andere eilandnatie met een aanzienlijk aantal tornado’s gezien zijn grootte is Japan. Net als in Nieuw-Zeeland heeft het land gemiddeld ongeveer 20 tornado’s per jaar. Maar wat anders is aan Japan dan de andere plaatsen, is dat het vrij nieuw is in de lijst. Of het nu gaat om natuurlijke cyclus of veranderingen in het klimaat van de aarde, het aantal tornado’s – hier bekend als tatsumaki – neemt in aantal toe.

6. Australië

Hoewel velen alleen aan de Outback denken wanneer Australië in gedachten komt, zijn delen van de kusten eigenlijk vrij gematigd en ook stormachtig. Veel van de ongeveer 16 tornado’s van het land die elk jaar voorkomen, gebeuren in het zuidwestelijke deel van het land, en een paar van de tornado’s beginnen als waterpijpen, die veel voorkomen.

7. Indië

India’s moessonseizoen kan soms tornadische activiteit produceren, vooral in het oostelijke deel van het land. De sterkste tornado vond plaats in april 1963 in Assam en doodde meer dan 100 mensen. Hoewel de Assam-tornado behoorlijk verwoestend was, komen veel van de sterkere tornado’s voor in Bangladesh, het land in het oosten.

8. Bangladesh

Bangladesh’s over het algemeen vlakke topografie en klimaat maken het rijp voor tornadische activiteit. Om het nog erger te maken, maakt de vaak slechte bouw van huizen in een aanzienlijk deel van het land tornado’s des te gevaarlijker. In 1964 doodde een tornado in de Khulna-divisie 500 en op 26 april 1989 doodde de Daulatpur-Saturia, Bangladesh tornado die plaatsvond in het Manikganj-district, meer dan 1.300 en verwondde 12.000, waardoor het de dodelijkste tornado ter wereld was.

9. Zuid-Afrika

Een groot deel van het Afrikaanse continent ziet geen tornadische activiteit, maar delen van Zuid-Afrika zijn geen onbekende voor hun toorn. In feite verloor voormalig leider Nelson Mandela bijna zijn leven in een tornado op de Oost-Kaap in december 1998, waar hij naar verluidt werd beschermd door zijn lijfwachten die zich op hem stapelden toen hij dekking zocht op de vloer van een lokale apotheek.

10. Argentinië

De tornado-hotspot van Zuid-Amerika is Argentinië. Hoewel slechts ongeveer zeven tornado’s het land elk jaar treffen, kunnen de tornado’s die wel gebeuren behoorlijk sterk zijn. De sterkste tornado (en de sterkste op het zuidelijk halfrond) tot nu toe is een F5 die op 10 januari 1973 door het stadje San Justo trok. Op 300 meter breed beschadigde het bijna 500 huizen en doodde het 63, waarbij 350 anderen gewond raakten.