In het Energy Star-certificeringsprogramma voor kamerairconditioners is er sectie 3: Kernkwalificatiecriteria waarin staat:
“Ceer moet groter zijn dan of gelijk zijn aan de minimum-CEER (CEERmin) zoals berekend volgens vergelijking 2.”
Als u het specificatieblad van een ac-eenheid in een venster opent, ziet u waarschijnlijk de CEER-classificatie tussen 8-15. Hier is het gele EnergyGuide-label van LG LW1517IVSM 14.000 BTU raamairconditioner dat de CEER-verhouding specificeert:
Hier zullen we het uitleggen precies wat CEER-classificatie is en waarom het zo’n belangrijke maatstaf is met betrekking tot raamairconditioners.
We zullen ook uitleggen wat een goede CEER-classificatie voor een airconditioner. Aan het einde vindt u een CEER-kaart dat laat u duidelijk zien wat een goede CEER-classificatie is en, nog belangrijker, wat de minimale vereiste is voor ceer-classificatie voor die specifieke ac om Energy Star-certificering te krijgen.
Wat betekent CEER-classificatie eigenlijk?
CEER rating staat voor ‘Combined Energy-Efficiency RAtio’ Rating. Het is een van de belangrijkste energie-efficiëntiestatistieken die we gebruiken om adequaat te evalueren hoeveel elektriciteit een airconditioner zal uitgeven. Andere vergelijkbare beoordelingen zijn de oudere en vaker gebruikte zijn EER en SEER voor mini-splitsingen.
CEER wordt gedefinieerd als “De verhouding tussen het gemeten koelvermogen (in BTU per uur) en het gemeten gemiddelde elektriciteitsinput (in Watt) en het gemeten stroomverbruik in stand-by/uit-modus (in Watt).”
Kortom, de CEER-classificatie meet hoeveel BTU / uur onze ac genereert, gezien hoeveel stroom we het leveren tijdens normaal gebruik EN tijdens de stand-by / uit-modus. De sleutel hier is dat CEER rekening houdt met het elektriciteitsverbruik in stand-by / uit-modus en het normale stroomverbruik.
Laten we duidelijk illustreren (in vereenvoudigde termen) het verschil tussen EER, SEER en CEER in airconditioners. Deze energie-efficiëntiespecificaties meten de BTU/uur-output bij verschillende AC-instellingen (Standy Mode, Speed 1, Speed 2, Speed 3, etc.):
- EER-beoordeling: 100% BTU uitvoer.
- SEER-beoordeling: 100% BTU + 75% BTU + 50% BTU + 25% BTU uitvoer.
- CEER-beoordeling: 100% BTU + Stand-by/uit-modus BTU uitvoer.
CEER is gecombineerde EER vanwege de toevoeging van energieverbruik in de stand-by / uit-modus.
Het Ministerie van Energie heeft in juni 2014 de CEER-classificatie geïntroduceerd om de algehele realistische energie-efficiëntie van kamerairconditioners beter te schatten.
Hoe DOE de CEER-classificatie daadwerkelijk berekent
Het punt van de CEER-classificatie is dat deze de standby/uit-stand energieverbruik volgens de DOE-ruimte AC-testprocedure in 10 CFR 430, subdeel B, aanhangsel F.
Om de CEER-classificatieformule af te leiden, heeft DOE een statistische analyse uitgevoerd van hoeveel powerroom-airconditioners gebruiken in de stand-by- en uit-modus. Hier zijn de cijfers die uit deze analyse lijken:
- Gemiddeld stand-by ingangsvermogen is 1,4 Watt.
- CEER veronderstelt 750 bedrijfsuren (100% BTU-output).
- CEER veronderstelt 5115 uur stand-bymodus.
Het belangrijkste element waar EER geen rekening mee houdt en de CEER-classificatie wel, is de 5115 uur standby-modus, met 1,4 W energie. Het grootste deel van deze 1,4 Watt energie komt van de transformator. Sterker nog, volgens de DOE, “het stroomverbruik van de transformator is goed voor ongeveer 75 procent van het stroomverbruik”.
In vergelijking met de EER houdt de gecombineerde energie-efficiëntieverhouding rekening met een breder scala aan ac-bewerkingen en beschrijft dus vollediger hoeveel elektriciteit een ac-eenheid nodig heeft om een bepaald koelvermogen te genereren (gemeten in BTU/uur).
Waarom is het nuttig om zelfs de CEER-classificatie te controleren?
Bij het kopen van een airconditioner is het altijd handig om het oude HVAC-gezegde in gedachten te houden:
“De duurste airconditioner is een goedkope met een lage energie-efficiëntie.”
De werkelijke kosten van elke airconditioner zijn niet de eenheid zelf; t is het elektriciteitsverbruik. Als u een raamairco gedurende 10 jaar gebruikt, kunnen de kosten van elektriciteit die u gebruikt meerdere malen hoger zijn dan de initiële kosten van het apparaat.
CEER-classificatie vertelt u (vrij nauwkeurig) welke airconditioner het meest energiezuinig is. Hoe hoger de CEER-classificatie, hoe minder elektriciteit u hoeft te betalen voor dezelfde hoeveelheid koelvermogen.
Als u twijfelt, wordt het aanbevolen om altijd een AC-eenheid met een hogere CEER-classificatie te kiezen, zelfs als deze enkele $ 100 meer kost. Ter illustratie hebben we een kosteneffectiviteitsberekening uitgevoerd met behulp van de CEER-classificatie:
Wat is een goede CEER-classificatie voor airconditioners?
Een airconditioner met een hoge CEER-classificatie kan behoorlijk wat elektriciteitsbesparingen opleveren. Om dit te illustreren, laten we het energieverbruik van twee 14.000 BTU raamairconditioners met verschillende SEER-classificaties vergelijken:
Geval van een hoge CEER-geclassificeerde eenheid: LG LW1517IVSM 14.000 BTU heeft een extreem hoge 14.7 CEER Rating. De jaarlijkse elektriciteitsuitgaven worden dus geschat 68 dollar.
Geval van een lage CEER-geclassificeerde eenheid: Een goedkopere 14.000 BTU heeft een lage 9 CEER Rating. De jaarlijkse elektriciteitsuitgaven worden dus geschat 111 dollar.
Zoals we kunnen zien, is het verschil in elektriciteitsverbruik tussen de hoge CEER en lage CEER-airconditioner $ 43 / jaar, en dat is voor het absolute minimale gebruik van de airconditioner. Praktisch gezien zou het verschil in kosten meer dan $ 100 / jaar zijn. U kunt hier verschillende soorten hoge CEER-airconditioners controleren (uitgedrukt in CEER-, EER- of SEER-classificaties):
- Beste draagbare airconditioners met een hoge EER-rating.
- De meeste energiezuinige kanaalloze mini-split AC-units.
- De meeste energiezuinige raamairconditioners.
Nu gaan raamairconditioners gemakkelijk 10 jaar of langer mee. Over 10 jaar zal de hogere CEER-eenheid 10 jaar x $ 43 / jaar = $ 430 minder elektriciteit gebruiken in vergelijking met de airconditioner met een lage CEER-classificatie. U kunt hier controleren hoe lang airconditioners meegaan.
Dat is nogal wat, en dit is het minimale verschil. Als een hoge CEER-eenheid $ 500 zou kosten en een lage CEER-eenheid $ 200 zou kosten, is het kiezen van de duurdere hoge CEER-eenheid financieel nog steeds veel logischer.
Om precies te kijken naar welke CEER-classificatie goed is voor een bepaalde airconditioner, laten we eens kijken naar de CEER-classificatiegrafiek:
CEER-ratingtabel
Energy Star-gecertificeerde airconditioners behoren tot de top 10% van de meest energiezuinige AC-eenheden in hun respectievelijke categorie. Elke AC-eenheid waaraan het Energy Star-certificaat wordt toegekend, moet een bepaalde minimale CEER-classificatie behalen om in aanmerking te komen voor de certificering.
Op basis van deze CEER-classificatietabel kunnen we duidelijk een grens trekken tussen airconditioners met een hoge CEER-classificatie en airconditioners met een lagere CEER-classificatie. Hier is de CEER-classificatiekaart voor airconditioners met een bepaalde capaciteit (uitgedrukt in BTU):
Koelvermogen (BTU) | Min. CEER-classificatie |
---|---|
Minder dan 8.000 BTU | 11.0 |
8.000-14.000 BTU | 11.2 |
14.000-20.000 BTU | 11.1 |
20.000-28.000 BTU | 9.8 |
28.000 BTU en hoger | 9.8 |
Op basis van CEER, EER en SEER kunnen we kijken naar 100s van verschillende airconditioners en ze rangschikken van de meest efficiënte naar de minst efficiënte. We gebruiken deze beoordelingen als primaire rangschikkingsfactoren in een aantal van onze artikelen en best-of-lijsten, waaronder:
- Beste verticale AC-units voor casementramen.
- Beste raamairconditioners (EER- en CEER-classificatiecombinatie).
- Kleine airconditioners (voor kleine kamers).
- Stille raamairconditioners.
- Het beste door de muur airconditioners.
- (Deels) rangschikking centrale aircomerken.
- Goedkoopste draagbare AC-eenheden (energie-efficiëntie is daar de sleutel).
- Beste tent airconditioners.
- Over de dorpel airconditioners (Midea U Inverter heeft bijvoorbeeld een CEER-classificatie van 15).
- Beste draagbare AC-eenheden met dubbele slang (twee slangen verhogen de EER- en CEER-classificaties).
- AC-eenheden met specifieke BTU-uitgang, waaronder 5.000 BTU, 8.000 BTU, 10.000 BTU, 12.000 BTU-airconditioners.
- Grootste draagbare AC-eenheden.
- Beste draagbare airconditioners voor appartementen.
De bottom line is dit:
CEER-classificatie is de nieuwste energie-efficiëntiemaatstaf voor airconditioners die het energieverbruik in de stand-by / uit-modus omvat. Daarom is het nauwkeuriger dan de EER-rating.
Als u vragen heeft over de CEER-classificatie, kunt u deze stellen in de onderstaande opmerkingen.
Inhoudsopgave