De ultieme HEPA-luchtreinigergids

HEPA-filter

Een centraal onderdeel van veel luchtreinigers is een HEPA-filter. Deze reinigingsfase verwijdert zelfs de kleinste deeltjes uit uw huislucht en werkt zo tegen pollen, stof en bacteriën. De eenvoudige bediening zonder bewegende elementen maakt HEPA-filters zeer robuust en gebruiksvriendelijk, daarom mogen ze in geen enkele moderne luchtreiniger ontbreken.

Hoe werkt een HEPA-filter en wat onderscheidt het van andere luchtfilters? Welke verontreinigende stoffen kunnen worden gecontroleerd met HEPA-filters en waar moet u rekening mee houden bij het vervangen van filters? Deze handleiding biedt een uitgebreid overzicht van de technologie en mogelijke toepassingen van HEPA-filters en legt uit waar u rekening mee moet houden bij de aanschaf en het gebruik van een HEPA-reiniger.

Technologie en functie – Waar is een HEPA-filter goed voor?

HEPA-filters zijn deeltjesfilters die bijzonder effectief zijn in het verwijderen van de kleinste deeltjes uit de lucht, vandaar hun naam: High Efficiency Particulate Air Filter. Visueel is hun functionaliteit vergelijkbaar met het zeven van lucht. Ze bestaan uit fijn geweven filtermatten waarin vezels van verschillende groottes wanordelijk bovenop en in elkaar liggen. Ze fungeren dus als een mechanische barrière tegen deeltjes in de lucht.

Welke effecten benutten HEPA-filters?

Op microscopisch niveau zijn er verschillende mechanismen waarmee gesuspendeerde vaste stoffen door deze filtermatten worden gefilterd. [2-4]. De Zeefeffect beschrijft dat bepaalde deeltjes groter zijn dan de openingen en openingen tussen de vezels en daardoor vast komen te zitten in deze openingen.

Middelgrote deeltjes met een diameter tot 0,7 μm kunnen puur geometrisch door de filtermatten gaan, maar zijn te traag om de strakke rondingen van de lucht rond de vezels te volgen. In plaats daarvan worden ze door de luchtstroom tegen de filtervezels gegooid, waar ze vast komen te zitten; Het werkt de Traagheidseffect.

Kleinere deeltjes tot 0,2 μm groot zijn beweeglijk genoeg om de lucht door het filter te volgen. Door hun uitzetting zijn botsingen met de vezels echter zeer waarschijnlijk, en hiermee kunnen de deeltjes vast komen te zitten in de mat; Dit is de zogenaamde Vergrendelingseffect.

Zelfs kleinere deeltjes met een grootte van minder dan 0,1 μm bewegen alleen diffuus op willekeurige paden en volgen geen luchtstroom. Hierdoor is de kans erg groot dat ze op weg door het filter vezels tegenkomen en daar blijven plakken; Dit is de Diffusie-effect.

Vanwege de verscheidenheid aan verschillende effecten kan een HEPA-filter de lucht bevrijden van deeltjes van verschillende groottes. Verrassend genoeg is hun effectiviteit niet het laagst voor de kleinste deeltjes, maar voor gesuspendeerde vaste stoffen met een diameter tussen 0,1 en 0,3 μm. Afhankelijk van de kwaliteit van het filter kan echter ook meer dan 99% van de deeltjes in dit gebied worden vastgehouden.

Wat kan een HEPA-filter doen?

Door het eenvoudige werkingsprincipe kunnen HEPA-filters bijna alle luchtverontreinigende stoffen elimineren: grof stof en haar, schimmelsporen en pollen, fijnstof en huisstof, maar ook bacteriën en virussen komen vast te zitten in de filtermatten en kunnen uit de lucht worden verwijderd. Hierdoor kunt u HEPA-filters universeel gebruiken om uw huislucht te reinigen en te verversen.

Wat zijn de verschillen tussen HEPA-filters en andere binnenluchtreinigers?

HEPA-filters zijn ideaal voor het verwijderen van de kleinste zwevende deeltjes uit de lucht. Dit is echter ook de taak van elk ander luchtfilter. Wat onderscheidt HEPA-filters van andere filtertypen?

HEPA betekent: zeer efficiënte deeltjesfiltratie

De zuiver mechanische reiniging van de lucht door roetfilters is onderverdeeld in verschillende efficiëntieklassen in norm EN 1822. Hiervoor wordt onderzocht welk deel van de gesuspendeerde vaste stoffen met een grootte tussen 0,1 en 0,3 μm uit de lucht kan worden verwijderd. De ervaring leert dat deeltjes van dit kleine formaat het moeilijkst uit te filteren zijn en daarom geschikt zijn als benchmark voor vergelijking. [5].

Om ervoor te zorgen dat een filter de aanduiding HEPA draagt, moet het worden gebruikt in Categorie H13 of H14 Dit betekent dat hij houdt meer dan 99,9% van alle deeltjes groter dan 0,1 μm vast [6]. Klasse E10, E11 en E12 filters zijn minder effectief dan HEPA filters, terwijl U15, U16 en U17 zogenaamdeULPA (Ultra Low Penetration Air Filter) filters, die een nog sterker filtereffect hebben.

Deze verschillen in efficiëntie kunnen aanzienlijk zijn. Het is bewezen dat HEPA-filters de concentratie van allergenen zoals pollen of stof in de lucht kunnen verminderen. Om echter een merkbare verbetering van ziektesymptomen zoals ademhalingsmoeilijkheden te bereiken, kan de hoeveelheid allergenen in veel toepassingen niet ver genoeg worden verminderd. [7-10]. Bijzonder efficiënte en effectieve HEPA-filters bieden daarom een voordeel.

Voor- en nadelen van HEPA-filters

In tegenstelling tot actieve koolfilters, UV-lampen, fotokatalytische filters en ionisatoren, bieden HEPA-luchtreinigers alleen een mechanische reinigingsmethode. Door HEPA-filters te gebruiken, kunt u geen gerichte chemische of biologische reiniging van de lucht. Afhankelijk van de toepassing is dit nadeel echter klein: HEPA-filters zijn zo fijn geweven dat ze een mechanische barrière vormen tegen pollen, schimmelsporen, bacteriën en zelfs virussen. Zelfs zonder een extra kiemdodend effect kunnen ziekteverwekkers daarom effectief uit de lucht worden verwijderd door HEPA-filters.

Hoe kleiner de luchtcomponenten, hoe gemakkelijker het voor hen is om door HEPA-filters te gaan. Moleculaire verontreinigende stoffen zoals vluchtige organische stoffen die verdampen uit oplosmiddelen en lijmen zijn klein genoeg om gemakkelijk door HEPA-filtermatten te gaan. Dit is een nadeel als stoffen zoals formaldehyde of onaangename geuren uit de lucht moeten worden verwijderd. UV-luchtreinigers, fotokatalysatoren, ionisatoren of ozonreinigers zijn beter geschikt voor dit doel, die zeer reactieve moleculen produceren die vervolgens de luchtverontreinigende stoffen kunnen afbreken en onschadelijk maken.

Het ontbreken van chemische reiniging door HEPA-filters kan echter ook een voordeel blijken te zijn: de reactieve stoffen, zoals gebruikt door andere luchtreinigers voor het reinigen, kunnen ook schade op de verkeerde plaats veroorzaken. Ozon wordt bijvoorbeeld geproduceerd in ozonreinigers en ook in ionisatoren en is zeer effectief tegen geurmoleculen en vluchtige organische stoffen. Als ozon echter wordt ingeademd, leidt dit tot een sterke irritatie van de slijmvliezen en beschadigt het uw gezondheid. Een ander gevaar van het gebruik van ozonproducerende apparaten dreigt bij gebruik in rokende huishoudens: de reactie met nicotine vormt aerosolen die nog schadelijker zijn voor uw gezondheid dan alleen tabaksrook [11,12]. Met HEPA-filters wordt u niet blootgesteld aan ozongevaren; U kunt ook rokerige kamerlucht zonder problemen reinigen met HEPA-luchtreinigers.

Luchtwasser met HEPA-filter

Een luchtwasser is in de eerste plaats een luchtbevochtiger: daarin wordt lucht door rollen geleid die bevochtigd zijn met water. Grove stofdeeltjes blijven achter in de vloeistof en worden gescheiden in een waterbad. De Filtereffect van luchtwassers is aanzienlijk lager dan die van HEPA-filters; ze vinden het vooral moeilijk om fijne stofdeeltjes uit de lucht te verwijderen.

Als u echter zowel de voordelen van een luchtbevochtiger als de deeltjesfiltratie van een HEPA-luchtreiniger wilt combineren, zijn er apparaten die beide technologieën combineren: Luchtwassers met HEPA-filters bevochtigen de luchtzonder dat u de voordelen van een zeer effectief roetfilter hoeft op te geven. Houd er echter rekening mee dat regelmatige reiniging en desinfectie van de luchtwasser vereist is.

Helpen HEPA-filters tegen schimmel?

Als schimmel zich op de muren en in de hoeken van de kamer in uw appartement heeft gevestigd, wordt u vaak geadviseerd om een luchtreiniger te kopen om de schimmel te bestrijden. Het grootste gezondheidsrisico komt van de sporen van de schimmel, die kunnen worden ingeademd en leiden tot chronische luchtweginfecties en allergieën veroorzaken. HEPA-filters bieden een effectieve maatregel om de concentratie van giftige schimmelsporen in de lucht te verminderen [13]: omdat sporen met een grootte van 2 tot 10 μm groter zijn dan de luchtkanalen in de filtermatten, komen ze vast te zitten in HEPA-filters [1].

Merk echter op dat het reinigen van de lucht uit sporen geen effect heeft tegen de eigenlijke schimmel: de donkere vlekken op de muren zullen niet kleiner worden door een HEPA-luchtreiniger te gebruiken. Dit vereist een grondige lokale reiniging van de geïnfecteerde gebieden en een controle van de oorzaak.Dit is de eerste keer dat we in de Commissie landbouw, visserij en voedselvoorziening een debat over dit onderwerp voeren. In het bijzonder moet u de luchtvochtigheid in uw appartement regelen.

Onderhoud van HEPA-filters

De luchtzuivering door HEPA-filtermatten is volledig passief vanwege hun mechanische eigenschappen. Bewegende delen en elektronica zijn alleen vereist in apparaten voor ventilatoren voor luchtinlaat of andere filterfasen. Niettemin is regelmatig onderhoud van HEPA-luchtreinigers vereist om hun filterende effect te garanderen.

De filtermatten van HEPA-filters absorberen al het stof dat uit de lucht wordt gefilterd. Hoe langer het filter in gebruik is, hoe meer poriën worden gelijmd door vuildeeltjes en luchtkanalen worden geblokkeerd. Hierdoor nemen de reinigingsprestaties van deze filtermat af. Daarom is het noodzakelijk om de HEPA-filters van tijd tot tijd te vervangen om de functionaliteit van de luchtreiniger te waarborgen.

Filterwissel voor HEPA-luchtreinigers

Hoe vaak een HEPA-filter moet worden vervangen, hangt af van het exacte product en de bedrijfstijd van de luchtreiniger: als een apparaat slechts enkele uren per dag wordt ingeschakeld, gaat een filter langer mee dan wanneer het continu in bedrijf is. Het is het beste om je te oriënteren op de Informatie van de fabrikant over de levensduur van het filter. Doorgaans zijn filterwijzigingen ongeveer elke vier tot negen maanden vereist.

Om het filter te vervangen, moet u de luchtreiniger tijdelijk loskoppelen van het lichtnet voor uw eigen veiligheid. Merk op dat alle gefilterde deeltjes zoals pollen, dierenhaar en stof in de filtermatten in sterk geconcentreerde vorm wees erbij. Zelfs als u meestal niet in direct contact komt met de filtermatten bij het vervangen van de filterinzetstukken, moet u ademhalingstoestellen dragen bij het verwijderen van het filterinzetstuk of het apparaat alleen buiten openen als u allergisch of bijzonder gevoelig bent voor deze componenten.

HEPA-filters reinigen

Om te voorkomen dat de filtermatten sneller plakken, worden vaak grovere voorfilters in het luchtzuiveringsapparaat geïnstalleerd. Deze moet je vaker reinigen van stof en grof vuil: ongeveer om de vier weken moet u het voorfilter reinigen. Het is vaak verwijderbaar en kan onder water worden afgewassen. Zorg er echter voor dat u alleen volledig gedroogde filters in het apparaat plaatst, anders bevordert het vocht de kiemvorming en kan water ook gevoelige elektronica vernietigen.

De HEPA-filters zelf mogen niet worden gereinigd of afgeveegd, omdat reiniging de vezelstructuur van de filtermatten kan vernietigen en hun filtereffect kan verminderen. Als u grof stof op de HEPA-filters ziet, moet u deze onmiddellijk vervangen.

Productpresentatie

Bent u op zoek naar een geschikte luchtreiniger met HEPA filter voor uw woning of kantoor? Wij hebben een paar modellen voor u geselecteerd die zich hebben bewezen en die als inspiratie kunnen dienen voor uw aankoop van een luchtreiniger.

Alfda ALR300 Comfort

alfda belooft een gebruiksvriendelijk apparaat met zijn ALR300 Comfort*-model. Naast een klassieke timer zorgt automatische bediening voor comfort: een luchtsensor meet de zuiverheid van de lucht en selecteert dienovereenkomstig een geschikt bedrijfsniveau. Extra flexibiliteit wordt geboden door de afstandsbediening. Deze luchtreiniger biedt meertrapsfiltering: naast plastic voorfilter en HEPA-filter zorgt een speciaal gecoat katoenen filter voor een antibacterieel effect en een keramisch filter voor het verwijderen van geurmoleculen. Dit zogenaamde HIMOP filter is vergelijkbaar met een actief koolfilter, maar met een langere levensduur. Optioneel kan ook een ionisator met extreem lage ozonemissies worden toegevoegd: toegestane grenswaarden worden met een factor 1000 ondergraven. De ALR300 Comfort is geschikt voor kamergroottes tot 48 m² en heeft een nachtmodus.

alfda ALR300 Comfort luchtreiniger met HIMOP HEPA filter, verwijdert pollen, stof, aerosolen,...
alfda ALR300 Comfort luchtreiniger met HIMOP HEPA filter, verwijdert pollen, stof, aerosolen,…

  • 4-traps ventilator (slaap – klein – middelhoog) met energiebesparende motor en automatische modus, meerdere keren getest, effectief tegen onder andere schimmelsporen,…
  • Draagbare kamerluchtreiniger met alfdaCleanAIR filterelement: het opbergbare universele filter helpt bij het beheersen van alle gemeenschappelijke luchtvervuiling in de ruimte, zoals schadelijke…
  • Intelligente PM 2,5 Partikelsensor – Bij de beoordeling van de luchtkwaliteit wordt al rekening gehouden met de grenswaarden van de richtlijn die geldig zijn vanaf 2020…

Marreal AP3001B

Deze luchtreiniger van Marreal* is een echte allrounder: naast een HEPA-filter inclusief voorfilter worden er nog vier reinigingsfasen aangeboden, die het apparaat voorzien van uitstekende apparatuur voor vele toepassingen. Met een afzonderlijk schakelbare UV-lamp kunnen ziektekiemen effectief worden gedood en de combinatie van actief koolfilter, fotokatalysator en optioneel schakelbare ionisator stelt u in staat om moleculaire verontreinigende stoffen zoals formaldehyde of onaangename geuren specifiek te bestrijden. Het MODEL AP3001B is geschikt voor ruimtegroottes tot 60 m² en kan ook worden bediend door een timer of in automatische modus door een deeltjessensor. Een extra rustige en verduisterde slaapkamermodus garandeert u een goede nachtrust.

Marreal AP3001B HEPA luchtreiniger tot 60m², ultrastil, met fijnstofsensor, deeltjesdisplay,...
Marreal AP3001B HEPA luchtreiniger tot 60m², ultrastil, met fijnstofsensor, deeltjesdisplay,…

  • Luchtreiniger AP3001, wit, reinigt uw kamerlucht met 6 filtersystemen van pollen, bacteriën, fijnstof en slechte geuren. Controle kan…
  • Reinigt effectief max. 60m² of 150m³ kamerlucht met pre, HEPA filter, actieve koolfilter, UV-licht, fotokatalysator, ionengenerator, deeltjessensor
  • Nachtmodus, automatische modus, 4 luchtsnelheden, aanraakscherm, airconditioningindicator

Een echte blikvanger is de Pure Cool Link luchtreiniger*. Met het futuristisch ogende maar minimalistische design combineert Dyson luchtzuivering met een voetstukventilator in dit model. De beproefde combinatie van HEPA-filter en actief koolfilter verwijdert tot 99,97% van het stuifmeel, stof en allergenen uit de lucht. Met tien verschillende bedieningsfasen en automatische besturing biedt dit apparaat een hoge flexibiliteit voor verschillende omgevingen. Je kunt deze luchtreiniger ook bedienen via een smartphone-app terwijl je niet thuis bent en een overzicht krijgt van de luchtkwaliteit in je huis.