Wat is het verschil tussen een Tornado Watch en een Tornado Warning?

Is er net een tornadowacht of tornadowaarschuwing afgegeven voor uw gebied? Is het tijd om actie te ondernemen? Moet je dekking zoeken? We hebben hier alle informatie die u nodig hebt, inclusief wat u moet doen om het leven van uw gezin en uw eigendom te beschermen.

Wat is het verschil tussen een tornado-horloge en een tornadowaarschuwing

Tornado Watch vs. Waarschuwingsgrafiek van de National Weather Service

Tornado Horloge

Een tornado horloge wordt uitgegeven wanneer de omstandigheden gunstig zijn voor een tornado in en nabij het wachtgebied. Horloges worden uitgegeven door het NWS Storm Prediction Center wanneer zware onweersbuien die tornado’s kunnen produceren mogelijk zijn.

Op dit moment is er nog geen tornado op de grond gespot of aangegeven op de radar, maar het is belangrijk om op de hoogte te blijven van lokaal nieuws en weerbronnen voor de nieuwste informatie, omdat de omstandigheden snel kunnen veranderen. Bekijk het noodplan van uw gezin, zorg ervoor dat uw noodparaatheidskit is ingepakt en weet waar u moet schuilen.

Tornado-horloges worden meestal uren van tevoren uitgegeven en kunnen enkele uren van kracht zijn zolang de omstandigheden gunstig zijn voor tornado’s.

Wat te doen in een Tornado Watch:

  • Zorg voor een bron van betrouwbare informatie in de buurt die berichten van de National Weather Service kan doorgeven. Als je een smartphone hebt, is het een goed idee om de radar en voorspelling regelmatig te controleren. Dit geldt vooral als u merkt dat de weersomstandigheden snel veranderen, of onweerswolken in de verte. De VS hebben de meeste tornado’s ter wereld, dus stelden ze de beste NOAA-weerradiomodellen in. Als u een NOAA-weerradio hebt, zorg er dan voor dat deze is ingeschakeld, volledig is opgeladen en waarschuwingen kan ontvangen.
  • Houd de lucht in de gaten voor veranderende weersomstandigheden. Vertrouw niet alleen op uw smartphone-app, maar gebruik ook uw ogen en oren. Bekijk de wolken in de buurt. Als je in de verte onweersbuien ziet ontwikkelen, of verre bliksem, handel dan zo snel mogelijk om dekking te zoeken om jezelf te beschermen. Tekenen dat er een tornado aankomt, zijn onder meer een luid gebrul vergelijkbaar met een goederentrein, een roterende trechtervormige wolk en puin dat uit de lucht valt of in een wolk wervelt, maar er kan ook heel weinig waarschuwing zijn.
  • Bekijk uw noodplan. Als je een rampenpakket voor zwaar weer hebt, zorg er dan voor dat je alles hebt wat je nodig hebt in het geval er een tornado optreedt. Zorg ervoor dat uw “veilige ruimte” vrij is van projectielen en gemakkelijk en snel toegankelijk is.
  • Maak een notitie van een veilige plek om te shelter. Als je thuis bent, moet je al een veilige plek hebben waar je je huis in kunt gaan, zoals een kelder, stormkelder of een binnenkamer op de laagste verdieping zonder ramen. Als u niet thuis bent, zorg er dan voor dat u weet waar de dichtstbijzijnde aangewezen openbare stormopvang zich bevindt.
Tornado horloge

Tornado Watch met dank aan het National Weather Service Storm Prediction Center

Tornado Waarschuwing

Als een tornado waarschuwing wordt uitgegeven voor uw gebied, schuil onmiddellijk in een veilig, stevig gebouw, omdat er een tornado optreedt of dreigt. Er is een waarschuwing afgegeven omdat een tornado is waargenomen door een ooggetuige of is opgepikt op dopplerradar.

In veel gevallen heb je een kwestie van minuten en soms slechts seconden om actie te ondernemen. Het is belangrijk om van tevoren voorbereid te zijn.

Wat te doen in een Tornado-waarschuwing:

  • Schuil meteen binnen. Ga naar uw veilige plek in uw huis in een binnenkamer op het laagste niveau, weg van ramen en deuren en vergeet uw huisdieren niet als de tijd het toelaat. Verblijf niet in een stacaravan, zoek beschutting in een stevig gebouw.
  • Luister naar een radio op batterijen. Luister naar de lokale radio of uw NOAA-weerradio voor updates. Wees niet afhankelijk van uw mobiele telefoon, omdat de service kan uitvallen wanneer de tornado passeert.
  • Houd alle ramen en deuren gesloten. Open ze NIET – dit is een mythe. Het is aangetoond dat het hebben van open ramen en deuren de schade verbetert in plaats van deze te voorkomen en u zult kostbare tijd verspillen aan het bereiken van uw stormopvanglocatie. Gesloten ramen en deuren bieden ook extra bescherming tegen projectielens in de wind buiten.
  • Als je in een voertuig zit, rijd dan rechtstreeks naar het dichtstbijzijnde stevige gebouw. Tornado’s bewegen onvoorspelbaar en in een voertuig zitten tijdens een tornado is niet veilig. Probeer de tornado NIET te ontlopen. Als u niet in staat bent om een veilige schuilplaats te bereiken, parkeer dan uw auto, maak uw veiligheidsgordel vast, haal uw hoofd onder de ramen en bedek uw hoofd met uw armen en een deken of ander kussen indien mogelijk. Als je veilig merkbaar lager dan de rijbaan kunt komen (d.w.z. in een greppel of ravijn liggen), stap dan uit je auto, ga liggen en bedek en bescherm je hoofd met je handen. Verstop je NIET onder een brug of viaduct. Wind en puin zijn eigenlijk erger onder deze structuren.
  • Wait voor het duidelijke signaal. Verlaat uw veilige ruimte niet voordat u bericht ontvangt dat de waarschuwing is beëindigd en de tornado is gepasseerd.

Ga voor meer informatie over tornadoveiligheid naar Ready.gov/tornadoes

Gepubliceerd: mei 19, 2018