Hoe een droge kamer te repareren: 12 beste manieren om de luchtvochtigheid in uw huis te verhogen

Beste manieren om vocht in uw huis toe te voegen

Naarmate we van de herfst naar de winter gaan, wordt de lucht buiten koeler en natuurlijk begint de luchtvochtigheid te dalen. In onze inspanningen om warm en gezellig te blijven, zetten velen van ons onze HVAC-systemen aan, wat het probleem alleen maar verergert. Hoewel ons verwarmingssysteem de temperatuur verhoogt, voegt het geen vocht toe aan de lucht.

Het resultaat? De relatieve luchtvochtigheid in onze huizen daalt vrij laag in de winter. Al het vocht in je huis wordt snel opgezogen in de lucht, inclusief het vocht dat uit je lichaam verdampt.

Het is niet ongebruikelijk dat de luchtvochtigheid ver onder de 30% daalt en daarmee een aantal problemen met zich meebrengt, waaronder een droge / jeukende huid, neusbloedingen, gebarsten lippen, een ongemakkelijke nachtrust en zelfs schade aan het houtwerk van uw huis. Voor degenen onder ons die al een hekel hebben aan de kou en sneeuw, kan het thuis omringd zijn door droge binnenlucht de winter veel ellendiger maken.

Volgens de Mayo Kliniek, idealiter zou de luchtvochtigheid in uw huis tussen de 30 en 50 procent moeten liggen. Hieronder ervaart u de problemen die we zojuist hebben beschreven. Daarboven, wanneer er een hoog vochtigheidspercentage is, kan overtollig vocht in uw huis de groei van bacteriën, schimmels en huisstofmijt bevorderen. We raden aan om een digitale hygrometer aan te schaffen om de relatieve luchtvochtigheid in uw huis te controleren.

Dus, wat is de beste manier om een kamer te bevochtigen en droge lucht te bestrijden? Veruit de beste oplossing om droge binnenlucht te fixeren is het gebruik van een grote luchtbevochtiger. Een luchtbevochtiger verhoogt snel het vocht in de lucht en helpt een comfortabel vochtigheidsniveau te handhaven. Zowel de kosten om een luchtbevochtiger aan te schaffen, als de stijging van de elektriciteitskosten als gevolg van de bijna continue werking tijdens de droogste periodes, kunnen het voor sommigen echter te duur maken.

Om die reden hebben we de tijd genomen om ook alternatieve eco- en budgetvriendelijke oplossingen op te nemen in deze lijst met manieren om de luchtvochtigheid in uw huis te verhogen. Sommige van onze suggesties vereisen slechts dat u kleine aanpassingen aanbrengt in uw normale huishoudelijke routines! Laten we beginnen.

12 manieren om vocht toe te voegen aan droge lucht en de luchtvochtigheid thuis te verhogen

1. Gebruik een luchtbevochtiger voor grote ruimtes

Zoals we eerder al zeiden, is de meest effectieve manier om uw huis te bevochtigen door een grote kamerbevochtiger te gebruiken.

Als u besluit een luchtbevochtiger te gebruiken, zorg er dan voor dat u een model kiest dat krachtig genoeg is om het volledige gebied van uw huis of de kamer te bedekken waar u vochtigheid moet toevoegen. Veel consumenten hebben de neiging om kleine modellen te kopen die niet in staat zijn om grote kamers te bevochtigen en zich ontevreden voelen over hun aankoop – maak die fout niet.

Bekijk onze koopgids voor luchtbevochtigers voor grote ruimtes voor enkele solide aanbevelingen over wat te kopen. Hoewel prijzig, zal dit altijd de beste optie zijn.

Grote luchtbevochtigernevel

2. Droog je kleding binnen aan de lucht op een droogrek

Gebruik je normaal gesproken een droger bij het doen van de was? Probeer een droogrek in een kamer of woonkamer dat u in plaats daarvan moet bevochtigen. Naarmate je kleding droogt, zal het vocht ervan in de lucht verdampen en op zijn beurt de luchtvochtigheid verhogen. Droogrekken zijn zeer betaalbaar en ze kunnen worden opgevouwen, waardoor ze gemakkelijk op te bergen zijn wanneer ze niet in gebruik zijn. Het kan iets langer duren dan het gebruik van een droger, maar vergeet niet dat u met deze natuurlijke oplossing ook uw elektriciteitsrekening zult verlagen.

Kleding op een droogrek

3. Voeg kamerplanten toe aan je kamer

Kamerplanten kunnen helpen bij het toevoegen van vocht in uw huis door middel van een proces dat bekend staat als transpiratie. Planten absorberen water via hun wortels uit de grond en circuleren het vocht vervolgens via hun stengels tot aan hun bladeren. Als het water de bladeren bereikt, zullen planten vocht afgeven aan de lucht. Vergeet niet om de planten regelmatig water te geven, anders zal het proces niet plaatsvinden (en de planten zullen sterven!).

Kamerplanten

4. Gebruik een krachtige etherische olieverspreider

Een ultrasone etherische olieverspreider kan een verfrissend en therapeutisch aroma door uw huis verspreiden en tegelijkertijd de luchtvochtigheid in de lucht verhogen. Een diffuser zal niet zo effectief zijn als een luchtbevochtiger, maar het kan nog steeds van invloed zijn op de luchtvochtigheid. Zorg er wel voor dat u een krachtige diffuser met grote capaciteit gebruikt. Kleinere modellen zullen niet zo goed werken. Onze gids helpt u bij het vinden van de beste grote etherische olieverspreider voor uw huis.

Diffuser in een woonkamer

5. Laat de badkamerdeur open tijdens het douchen

Ja, we houden allemaal van onze privacy in de badkamer, maar als je onder de douche staat, is het een goed idee om het bad te verlatenkamerdeur open als u de luchtvochtigheid in uw huis moet verhogen. Het vocht van het verdampende water in je warme douche zal zijn weg vinden door je hele huis.

Stromend water van de douche

6. Laat het water in de badkuip en laat het afkoelen

Als je ooit een bad neemt, laat het water dan niet meteen leeglopen nadat je eruit bent gekomen. Eventuele resterende warmte in het badwater zal nog steeds enige verdamping veroorzaken en vocht aan de lucht toevoegen totdat het water volledig is afgekoeld. Je kunt dit ook proberen te doen met de gootsteen als je met de hand afwast. Notitie: Als u kleine kinderen heeft, raden we u af om badwater onbeheerd achter te laten.

Badkuip gevuld met water

7. Plaats schotels met water in de buurt van warmtebronnen

Een andere beproefde methode om wat vocht aan de lucht toe te voegen, is door kommen met water (metaal of keramiek) bovenop de HVAC-registers in uw huis te plaatsen. De warme lucht die tegen de kommen blaast, zorgt ervoor dat het water opwarmt en begint te verdampen. Afhankelijk van hoe droog je huis is en hoeveel warmte je blaast, moet je waarschijnlijk ongeveer één keer per week het water in de kommen vervangen.

Waterbak op HVAC-warmteregister

8. Zet vazen water op zonnige vensterbanken

Heb je geen HVAC-registers op de vloer, maar wel grote vensterbanken? Zet glazen water op de ramen die overdag veel zon krijgen. Na verloop van tijd zal het water opwarmen en verdampen, echter veel langzamer dan de vorige methode.

Vaas op zonnige vensterbank

9. Kook water en kook vaker op de kookplaat

De meesten van ons gebruiken de magnetron om water op te warmen of zelfs te koken. Door dit te doen, mis je een belangrijke bron van vocht die nog sneller werkt dan veel van onze methoden die we hebben vermeld. Ook zal je eten veel beter smaken – althans dat denken we. Hetzelfde geldt voor je oven als deze op een kookplaat of in een oven kan worden gekookt, gebruik dan in plaats daarvan de kookplaat. Je oven droogt de lucht nog meer uit, terwijl de kookplaat vocht toevoegt.

Aardappelen koken op een kookplaat

10. Open de deur van de vaatwasser en droog uw vaat aan de lucht

Vaatwassers verbruiken veel water en veel extra energie in de uiteindelijke droogcyclus. Nadat de laatste spoelcyclus is voltooid, opent u de deur van de vaatwasser en laat u uw vaat aan de lucht drogen, wat niet alleen energie bespaart, maar ook het broodnodige vocht aan de lucht toevoegt.

Gerechten drogen in een vaatwasser

11. Ontspan met een overdekte fontein

Binnenwaterfonteinen zijn niet alleen decoratief en ontspannend, ze kunnen ook de luchtvochtigheid verhogen van de kamers waarin ze zich bevinden. Plaats een fontein in uw droogste kamer en in de buurt van warmtebronnen of direct zonlicht om het verdampingsproces te bevorderen.

Overdekte waterfontein

12. Gebruik een watersproeifles

Het is weliswaar een vrij low-tech oplossing, maar het werkt. Als je huis bijzonder droog is, kan rondlopen met een waterspuitfles helpen. Zoek naar spuitflessen die in staat zijn om een fijne nevel te spuiten. Een woord van waarschuwing: spuit niet te veel, omdat natte oppervlakken de groei van schimmels en bacteriën kunnen bevorderen.

Waterspuitfles

Zoals u kunt zien, zijn er, afgezien van het gebruik van een luchtbevochtiger, veel natuurlijke, goedkope en zelfs gratis manieren om de luchtvochtigheid in uw huis tot veel comfortabelere niveaus te verhogen. Een grote luchtbevochtiger is echter de beste manier om vocht toe te voegen aan droge lucht en om een ideale luchtvochtigheid in uw huis te behouden. Welke methode je ook kiest, we zijn er zeker van dat deze strategieën zullen helpen om binnen te zijn tijdens de winter des te draaglijker.