8 tips voor goede verwarming en ventilatie in de winter

Daarom moet uit eigen financieel belang het gasverbruik zoveel mogelijk worden bespaard. De volgende tips kunnen huurders in het bijzonder helpen.

Tip #1

Alleen vrijstaande radiatoren werken efficiënt. Vermijd daarom om ze te bekleden met meubels of ze te bedekken met gordijnen.

Tip #2

De meeste warmte gaat verloren door de ramen. Sluit daarom gordijnen, luiken en jaloezieën ’s nachts of in ongebruikte kamers. Dit kan het warmteverlies door de ramen met meer dan 20 procent verminderen.

Tip #3

Als je weinig ventileert, verlies je weinig warmte. Ventilatie kan echter niet volledig worden achterwege gelaten om gezondheidsredenen en vanwege het risico op schimmel. In plaats van ramen lang op kantel te laten staan, is het echter raadzaam om ze een paar keer te ventileren.

Tip #4

Niet oververhit raken! Iedereen heeft een andere feelgoodtemperatuur – maar in principe is 20 tot 22 graden Celsius voldoende voor de meeste mensen en activiteiten in huiskamers. In de keuken is 18 graden genoeg, in slaapkamers kun je misschien zelfs kopje onder.
Hier moet echter ook worden opgemerkt dat hoe kouder een kamer is, hoe hoger het risico op schimmel toeneemt. Koudebruggen of een bijzonder hoge luchtvochtigheid verhogen het risico op schimmel en rechtvaardigen ook een paar graden meer. In de badkamer moet daarom eerder meer dan 22 graden heersen.

Tip #5

Stel radiatoren correct af! In de regel hebben kachels tegenwoordig thermostatische kranen. Deze meten de omgevingstemperatuur en proberen deze te regelen tot de ingestelde waarde. Een gemiddelde waarde komt overeen met ongeveer 20 graden. Zet de radiatoren dus op de gewenste temperatuur in plaats van ze hoger te zetten als je het koud hebt. ‘S Nachts kan de verwarming worden gereset naar 17 of 18 graden (als de centrale verwarming niet vanzelf in de nachtmodus gaat). Dit bespaart tot 10 procent verwarmingsenergie. Dit is bijzonder eenvoudig met moderne, programmeerbare kleppen.

Tip #6

Ontluchtingsradiatoren! In veel verwarmingssystemen hoopt lucht zich in de loop van de tijd op. Radiatoren kunnen vaak individueel worden geventileerd. Alleen als er geen lucht in het systeem is, draait de verwarming op maximaal rendement. Als er te veel lucht in de radiator zit, wordt deze niet meer warm, maar ook stromings- en gorgelende geluiden duiden op te veel lucht in de radiator.

Tip #7

Natuurlijk moet het niet gaan om bevriezen in je eigen appartement, maar een hangende deken of een sjaal kan een iets lagere kamertemperatuur behoorlijk draaglijk maken.

Tip #8

Een zekere vermindering van warmteverlies kan ook worden bereikt met gerichte isolatie van de muur achter de radiator. Doe-het-zelfzaken bieden overeenkomstige isolatiematten aan voor een paar euro.

Als u alle tips opvolgt, kunt u uw gasverbruik met maximaal 20 procent verminderen zonder al te veel comfort op te offeren. Op de lange termijn moeten eigenaren echter liever op zoek naar een andere, klimaatvriendelijke verwarmingsmethode zoals stadsverwarming, pelletkachels en warmtepompen.