De slaapkamer koelen – de slaap weer rustgevend maken

Om de slaapkamer te koelen, zijn er verschillende methoden die succes beloven. U kunt dus allebei klikken op preventieve en ex-post maatregelen De Voorzitter. — Aan de orde is Alle gepresenteerde methoden verschillen in installatie, budget en voordelen zodat zeker de ene of de andere tip voor iedereen te vinden is.

Donkere gordijnen voor de ramen

Gordijnen zorgen ervoor dat de kamer er gezelliger en decoratiever uitziet. Meestal wordt hiervoor een doorschijnende sjaal gebruikt, die iets om het raam speelt. Om de zon in de zomer weg te houden, zijn deze gordijnen echter minder geschikt en moeten ze als maximale aanvulling worden gebruikt.

Koeling slaapkamers

Bescherm de slaapkamer overdag direct tegen overmatig zonlicht (Foto: Simon Berger / unsplash.com)

Het is logischer om te vertrouwen op een zeer dicht materiaal dat op betrouwbare wijze lichtstralen filtert. Veel gordijnen komen zelfs met het advies om UV-stralen te blokkeren. De meeste van deze modellen zijn met een extra laag , die de zonnestralen weerkaatst. Kortom, er kan worden gezegd dat hoe dichter de stof van het gordijn, hoe meer warmte wordt vastgehouden voordat het wordt binnengedrongen.

Rolluiken ter bescherming tegen de zon

Niet iedereen heeft het geluk om in een appartement of huis te wonen dat permanent luiken heeft geïnstalleerd. Als dit echter het geval is, kunnen de rolluiken slim worden gebruikt om de warmte weg te houden. Al in de late ochtend moeten deze worden verlaagd, zodat er een soort beschermende laag ontstaat. De zon kan de ruit niet meer bereiken, waardoor de ruimte veel koeler blijft.

Achteraf gemonteerde rolluiken

Maar ook als je in een appartement woont zonder permanent geïnstalleerde rolluiken, hoef je het niet zonder het voordeel hiervan te doen. Inmiddels zijn er veel modellen die later achteraf gemonteerd kunnen worden.

Beschermende film tegen nieuwsgierige blikken en zon

Een beschermende film heeft verschillende voordelen. Het dient niet alleen als een privacyscherm van nieuwsgierige blikken, maar ook als zonnebank dankzij speciale coating weggehouden worden. Hier kunt u optioneel kiezen of u wilt kiezen voor een 100% betrouwbare coating, of slechts gedeeltelijk filterincident licht. Hoe meer licht moet worden afgestoten, hoe ondoorzichtiger de modellen zijn.

Hier is het gelukt om een goede middenweg te vinden. Veel beschermende films zijn enigszins transparant wanneer ze van binnenuit worden bekeken, zonder dat de zon begint te verblinden – van buitenaf wacht echter alleen een spiegeleffect op u. Je kunt dus blijven observeren wat er in je omgeving gebeurt zonder bang te hoeven zijn voor vreemde blikken of zelfs zon van buitenaf.

Geluidsarme ventilator tegen de hitte

Voor de slaapkamer is een zeer geluidsarme ventilator bijzonder belangrijk. Een geluidsniveau van 60dB of meer zou hier contraproductief zijn en zou de slaap alleen permanent verstoren. Goed gepositioneerd, de ventilator zorgt voor wat beweging in de slaapkamer en koelt de huid aangenaam af. De lichaamstemperatuur kan beter geregeld worden en een goede nachtrust wordt bevorderd.

Als de tocht niet voldoende is, kunt u ook vertrouwen op een ventilator met waterkoeling. Krachtige apparaten stoten een fijne watermist de kamer in, die nauwelijks merkbaar is op de huid. Het lichaam begint het water te verdampen. Het verdampingsproces daarentegen bevordert het verlagen van de eigen lichaamstemperatuur.

Rowenta Turbo Silence ventilator voor koele nachten

De Rowenta VU5640 maakt vooral indruk met zijn Turbo Silence Extreme-functie, die ervoor zorgt dat de werking ’s nachts wordt stilgelegd. Met slechts 45dB is de ventilator nauwelijks hoorbaar, dus de slaap wordt niet aangetast. Dankzij de 4 snelheidsniveaus kan het apparaat naar eigen wens worden aangepast.

Afhankelijk van de hoogte van het bed kan de ventilator worden aangepast tot 110cm tot 140cm. Voor een beter transport heeft Rowenta een draaggreep geïnstalleerd.

Airconditioning voor snelle koeling

Als alle bovengenoemde methoden slechts in beperkte mate hebben gewerkt, is het vaak tijd om een airconditioningsysteem in te schakelen. De gewenste temperatuur kan met een druk op de knop worden ingesteld. Bedankt een doordacht koelsysteem de temperatuur in de slaapkamer verandert merkbaar binnen een paar minuten.

Omdat airconditioners met afvoerluchtslangen veel energie en warmte opwekken, moeten ze zonder te stoppen naar buiten worden getransporteerd. Dit kan alleen als de uitlaatslang via een open raam naar buiten wordt geleid. Het nadeel van deze methode is echter dat het open raam moet worden afgedicht, zodat het oppervlak buiten de slang geen warmte doorlaat. Daarnaast bepaalt de locatie van de slaapkamer ook of zo’n model echt de moeite waard is.

Als de kamer direct aan een drukke weg ligt, is het vaak moeilijk om de ramen de hele nacht open te laten staan. Als alternatief is het raadzaam om te vertrouwen op luchtkoelers, die niet zo efficiënt zijn als klimaatmodellen met afvoerluchtslang, maar veel flexibeler zijn. Ze werken alleen bij koeling door water en ijs, die verdampt door de warme passerende luchtstroom en de warmte in de ruimte afvoert.

Als de ruimte door de lange hittegolf ook maar een lage luchtvochtigheid heeft, kan de luchtkoeler deze weer verhogen. Door het verdampte water neemt de luchtvochtigheid in de ruimte toe en verhoogt het welzijn.

Goede ventilatie om de slaapkamer te koelen

Alleen wie op het juiste moment ventileert, kan de slaapkamer merkbaar en duurzaam afkoelen. De voorwaarde hiervoor is dat u zowel in de vroege ochtend als in de late avond een paar minuten vrijhoudt, waarin u alle ramen in alle kamers van het appartement opent. Het is hier belangrijk om: dat er een zogenaamde trek ontstaat zodat de lucht goed kan circuleren.

Vooral in de vroege ochtend is de temperatuur buiten de slaapkamer of het appartement nog erg koel van de nacht. Vroege vogels kunnen dus rond 5 of 6 uur de ramen openen en weer sluiten zodra het appartement volledig gekoeld is. Als je wilt, kun je dan weer in de slaapkamer gaan liggen en profiteren van de aangename koelte.

Luchten vlak voordat je naar bed gaat, kan je ook helpen om meer ontspannen in slaap te vallen. Hier zijn slechts een paar minuten genoeg voor de kamer om af te koelen.

Slaapkamers koelen door kelderlucht

Als je het geluk hebt om op de begane grond te wonen, kan de kelderlucht die van onderaf komt je in de zomer helpen. De kelder wordt gekenmerkt door Robuuste muren en ontbrekende ramen Constant koel – zelfs bij buitentemperaturen boven de 30 graden. Hoewel je hier ook geen wonderen moet verwachten, is de kamer hierboven meestal koeler dan andere kamers in directe vergelijking.

De juiste vloer voor de slaapkamer

In feite heeft de geselecteerde vloer ook iets te maken met de warmte in de slaapkamer. Kamers zonder vloerbedekking zijn bijvoorbeeld meestal koeler, omdat tegels bijvoorbeeld een bepaalde basiskou hebben. Vloerbedekking daarentegen zorgt ervoor dat de kou van de vloer niet kan stijgen en de voeten altijd warm zijn. Hoewel dit uiterst gunstig is voor de winter, is het contraproductief in de zomer.

Eigen koeling voor het slapengaan

Als de bovenstaande methoden al zijn geïmplementeerd, kan het nuttig zijn om jezelf in de laatste stap af te koelen. Een lange douche met lauw water, een fris drankje of het koelen van de polsen helpen ons om Betere regulering van de lichaamstemperatuur en kan de warmte beter verwerken.