Wat is de meest nauwkeurige weer-app voor uw regio?

Een vrouw die de voorspelling controleert op een weer-app

De meesten van ons krijgen op zijn minst wat weersinformatie van apps. Ze zijn handig, gemakkelijk te gebruiken en worden veel vaker bijgewerkt dan wachten op het nieuws van vijf uur. Er zijn veel verschillende weer-apps die er zijn. Sommige hebben misschien flitsendere gebruikersinterfaces en sommige bieden speciale tools of waarschuwingen, maar wat is de meest nauwkeurige weer-app? Dit artikel helpt u de meest betrouwbare weerbron te vinden en geeft u meer context over de nauwkeurigheid van de weer-app.

Hoe nauwkeurig zijn weersvoorspellingen?

Hoewel iedereen kan denken aan die tijd of twee (of misschien meer) dat een meteoroloog dingen super verkeerd deed, is de realiteit dat in 2022 de weersvoorspellingen gemiddeld extreem goed zijn.

De NOAA zegt dat een vijfdaagse voorspelling gemiddeld ongeveer 90% van de tijd correct is, terwijl een zevendaagse voorspelling het weer 80% van de tijd nauwkeurig kan voorspellen. Na tien dagen zijn voorspellingen slechts ongeveer 50% van de tijd nauwkeurig.

Voorspel betrouwbaarheid voor vijfdaagse, zevendaagse en tiendaagse vooruitzichten.
Een vijfdaagse en zevendaagse voorspelling is redelijk nauwkeurig, maar ze zijn minder betrouwbaar buiten dat bereik. (Afbeelding Credit: NOAA)

Waarom gebeurt dit? Het antwoord ligt in een idee dat centraal staat in de meteorologie – de chaostheorie. Als je een versie van het gezegde hebt gehoord “een vlinder klapt met zijn vleugels in Brazilië en zorgt ervoor dat een tornado in Texas landt”, dat is het idee achter de chaostheorie. Een kleine storing kan nu enorme en onverwachte gevolgen hebben, waardoor al na tien dagen de weersvoorspellingen bijna nutteloos worden.

We kunnen onmogelijk elke kleine verstoring verklaren. Stel je voor dat je elke vlinder en alle verstoringen van de lucht die je in het proces zou kunnen veroorzaken, probeert op te sporen. Op een gegeven moment zullen die kleine verstoringen elk voorspellingssignaal waarop we vertrouwden overweldigen.

Hoe werken weer-apps en waarom zijn ze soms verkeerd?

Hoe geven weer-apps je sowieso een voorspelling? Ze vertrouwen op computermodellen van de atmosfeer die informatie nemen over wat het weer nu doet en deze gebruiken om te voorspellen wat er in de toekomst zou kunnen gebeuren.

Omdat computers maar zo groot zijn, moeten weermodellen de wereld opsplitsen in kleine doosjes om grip te krijgen op het probleem. Afhankelijk van het model zijn deze dozen tussen de twee en zes mijl aan elke kant. Dit is belangrijk omdat het model alles binnen die hokjes gelijk behandelt. Vaak is dat in werkelijkheid niet het geval! Een kleine zomerse onweersbui boven Atlanta is misschien maar een mijl breed, neemt geen hele doos in beslag en vliegt volledig “onder de radar” vanuit het perspectief van de weer-app.

Evenzo, als uw doos 25 vierkante mijl land en 5 vierkante mijl oceaan bevat, zal de gemiddelde temperatuur meer lijken op de binnenlandse hitte dan op de koele zeebries die u op het strand kunt voelen. Hetzelfde geldt voor bergachtige gebieden. De grootte van deze dozen en het feit dat alle weer-apps afhankelijk zijn van een bepaalde versie ervan, is een belangrijke reden waarom u mogelijk geen perfecte voorspelling van uw app ziet.

Foto van een berg in Oostenrijk

Ondanks de sterk variërende topografie op de bovenstaande foto, zouden weermodellen het grootste deel van dit gebied als een enkele doos behandelen en gemiddelde omstandigheden voorspellen die mogelijk niet de bergbasis of de top vertegenwoordigen.

Een manier waarop weer-apps dit probleem vaak aanpakken, vooral voor neerslag, is door u een percentage kans op regen of sneeuw te geven. Meestal worden deze percentages berekend voor de hele doos, ook al is de echte dreiging bijvoorbeeld meer geconcentreerd op een bergtop. Voor een meer gedetailleerde kijk op de kans op neerslag, hoe het wordt berekend en enkele veel voorkomende misvattingen, bekijk ons artikel over het percentage regen dat betekenis heeft.

Een andere grote reden heeft te maken met hoe de weermodellen aannames doen over wat het weer nu zou kunnen betekenen voor het weer later. Verschillende modellen (en apps) maken iets andere aannames, wat leidt tot drastisch verschillende voorspellingen. De meeste van deze aannames zijn meestal nauwkeurig, daarom zullen weer-apps je over het algemeen niet te ver op een dwaalspoor brengen.

De aannames hebben echter meestal gebreken, wat leidt tot onnauwkeurige voorspellingen. Het vlaggenschipweermodel van NOAA, het GFS (Global Forecast System), dat de meeste moderne weer-apps aandrijft, heeft bijvoorbeeld onlangs problemen gehad met een aanname over hoe warmte en vocht worden verdeeld door de onderste laag van de atmosfeer tijdens zeer warme dagen in semi-aride cliMates. De meeste mensen zullen dit niet opmerken, maar als uw app plotseling oproept tot een hoge temperatuur van 120 ° F in Denver, kan dit heel goed te wijten zijn aan dit soort gebrekkige aannames!

Wat is de meest nauwkeurige weer-app voor uw regio? 1
Meteoroloog Andrew Orrison van het Weather Prediction Center maakt gebruik van weermodelgegevens. (Afbeelding Credit: NOAA)

Omdat moderne weer-apps over het algemeen geen menselijke meteorologen hebben die real-time toezicht houden op de voorspelling, zijn ze vatbaar voor deze aannamefouten. Sommige moderne weer-apps, zoals The Weather Channel, hebben een laag menselijke input die kan helpen deze problemen op te vangen voordat ze hun weg naar uw telefoon vinden. Andere apps gebruiken moderne statistieken of machine learning om voorspellingswaarden te detecteren die niet op hun plaats lijken en om hun extremiteit te verminderen. Het nadeel daar is dat er soms extreem weer voorkomt! Hoe dan ook, het omgaan met enkele van de vooroordelen die voortvloeien uit gebrekkige aannames van weermodellen is een van de belangrijke uitdagingen waarmee weer-apps worden geconfronteerd en een van de belangrijkste redenen waarom ze verkeerd kunnen zijn.

Mythes over de nauwkeurigheid van het weermodel

Man die in de regen zijn telefoon checkt onder een paraplu

Iedereen heeft zijn favoriete theorie over waarom weer-apps verkeerd kunnen zijn. Hier zijn enkele theorieën die je vaak zult horen of misschien zelfs over jezelf hebt nagedacht:

“Ze begrijpen gewoon ons unieke weer hier in <inserte staat>!”

“We zijn te ver van de dichtstbijzijnde luchthaven!”

“Weerwaarnemingen worden hier niet vaak genoeg gedaan!”

Deze variëren allemaal van halve waarheden tot regelrechte mythen. Laten we eens kijken waarom.

Zijn weer-apps beter of slechter in bepaalde gebieden? Over het algemeen niet. Volgens Forecast Advisor zal uw voorspelling in Dallas (~ 83% nauwkeurig) ongeveer net zo goed zijn als in Chicago (~ 83% nauwkeurig) of New York (~ 82% nauwkeurig). Je zou kunnen beweren dat de weer-apps de beruchte Blue Norther-stormen van Texas niet begrijpen, en ik zou meteen terugkomen door te zeggen dat ze het net zo slecht doen met meerwinden bij Lake Michigan of zeebriesjes voor de Atlantische Oceaan.

Er kan één gerechtvaardigde uitzondering zijn. Bergen richten een ravage aan op weermodellen omdat de dozen veel te groot zijn om alle bergkammen, valleien en pieken te “zien” die zo belangrijk zijn voor het weer op een bepaalde locatie. Bozeman, MT, bijvoorbeeld, gemiddeld slechts ~ 77% nauwkeurige voorspellingen. Deze daling van vijf procentpunten in voorspellingsnauwkeurigheid (in vergelijking met de hierboven genoemde locaties) is echter vrij klein in het grote schema. Zelfs de beruchte “onvoorspelbare” hoge steppen van Montana, aan alle kanten omringd door torenhoge bergen, genieten nog steeds van nauwkeurige voorspellingen meer dan driekwart van de tijd.

Hoe zit het met uw afstand tot de dichtstbijzijnde luchthaven? Deze theorie wordt vaak aangehaald als een reden voor onnauwkeurige voorspellingen, omdat weerwaarnemingen meestal op luchthavens worden genomen om veilige vluchtoperaties te ondersteunen.

Als u vele kilometers van de dichtstbijzijnde luchthaven woont, hoe weten de weermodellen dan wat er in uw stad gebeurt? Het antwoord is satellieten. De overgrote meerderheid (>80%) van de inputgegevens voor weermodellen is afkomstig van satellieten die 24/7 in een baan om de hele wereld draaien, zelfs delen ervan ver van luchthavens. Oppervlaktewaarnemingen zijn belangrijk, vooral voor meteorologen die proberen te controleren of modellen goed werk leveren. De voorspelling van uw app is echter meestal afkomstig van satellietgegevens en de nauwkeurigheid ervan wordt niet veel beïnvloed door uw nabijheid van een luchthaven of andere weerobservatiestations.

Bekijk deze afbeelding met alle waarnemingen die in het Global Forecast System (GFS) -model van NOAA stromen voor één run in december 2014 (de enige verandering sindsdien is meer satellietgegevens – veel meer satellietgegevens):

Weerwaarnemingen geassimileerd door een van noaa's weermodellen
Afbeelding van weerwaarnemingen geassimileerd door een van noaa’s weermodellen in december 2014 door observatiebron. (Image Credit: NASA Global Modeling and Assimilation Office (GMAO))

Alle groenblauwe stippen zijn oppervlaktestations (zoals die op luchthavens). Dat zijn er niet zoveel! De meeste stippen (oranje, rood, blauw en paars) duiden op gegevens van verschillende satellietbronnen, met een gezonde minderheid (geel) afkomstig van vliegtuig- en weerballonwaarnemingen. Waar het op neer komt? Satellieten (en vliegtuigen) regeren de dag in termen van het voeden van weermodellen (en dus apps) informatie over het huidige weer.

Satellieten zijn ook de reden waarom de waarnemingsfrequentie er niet toe doet voor uw weer-app. Luchthavenobservaties worden meestal elk uur genomen om ongeveer 50-55 minuten na het uur (dit is zodat ze via telegram naar de radiostations van vroeger konden worden gestuurd voor een bijgewerkte blik op het weer door de radiopresentator bovenaan elk uur). Betekent dit dat uw app nauwkeuriger is om 10:59 uur dan om 10:49 uur? Nee, satellieten bevatten de meeste invoergegevens voor weermodellen en worden elke 5-15 minuten bijgewerkt. De weermodellen zelf worden slechts elke 6-12 uur opnieuw uitgevoerd, dus over het algemeen verandert uw voorspelling slechts één keer in de middag en één keer in de vroege ochtend. Kleine aanpassingen aan de kortetermijnprognose (voor vandaag en morgen) kunnen vaker voorkomen, maar de 3-10-daagse vooruitzichten worden slechts een paar keer per dag bijgewerkt.

Wat is de meest nauwkeurige weer-app voor uw regio? 2
Het wereldwijde observatiesysteem van de Wereld Meteorologische Organisatie (Image Credit: WMO)

Dat gezegd hebbende, zullen sommige weer-apps een vorm van “huidige omstandigheden” weergeven die de dichtstbijzijnde luchthavenobservatie weerspiegelen. Als uw app zegt dat het momenteel zonnig is, maar het regent eigenlijk, kan een verouderde of verre observatie de schuld zijn. Maar je had de app niet nodig om je te vertellen wat je buiten ziet!

Wie heeft de meest nauwkeurige weersvoorspelling voor uw regio?

Als u wilt weten welke weer-app het meest nauwkeurig is voor uw stad, heeft Forecast Advisor een handige tool waarmee u een gerangschikte lijst met weer-apps kunt weergeven op basis van hun nauwkeurigheid voor elke postcode in de VS. Houd er rekening mee dat deze ranglijsten zijn gebaseerd op voorspellingen van één tot drie dagen. Als je vaak kijkt naar de vijf- tot zevendaagse vooruitzichten, kun je tot iets andere conclusies komen.

Hier zijn de meest nauwkeurige weer-apps voor mijn stad

Nauwkeurigheid van de weersverwachting voor Boston in 2021 van Forecast Advisor
Weer-apps en websites gerangschikt op voorspellingsnauwkeurigheid voor Boston in 2021 volgens Forecast Advisor

Ik kom uit de omgeving van Boston, dus hier zijn de vier meest nauwkeurige weer-apps van mijn regio. De bovenstaande schermafbeelding toont de volledige ranglijst voor Boston in 2021 van Forecast Advisor, maar ik zal me concentreren op de top vier. Als een snelle opmerking, Dark Sky werd een paar jaar geleden overgenomen door Apple en vanaf iOS16 zal de standaard Apple Weather-app worden aangedreven door de Dark Sky API. Dark Sky als een stand-alone app is niet meer, maar het is redelijk om aan te nemen dat de nieuwe Apple Weather ongeveer net zo nauwkeurig zal zijn. The Weather Channel heeft eerdere versies van de Apple Weather-app aangedreven, zodat u de rangschikking van TWC kunt gebruiken als proxy voor uw standaard Apple Weather-app als u nog geen upgrade naar iOS16 hebt uitgevoerd.

1. Het weerkanaal

Het weerkanaal

Compatibiliteit: Android / iOS
Prijs: Gratis bij in-app aankopen
Website:

Vaak de nummer één gerangschikte app vanwege de unieke combinatie van weermodellen en menselijk meteorologisch inzicht. Het Weerkanaal is de de facto standaard en een van de meest betrouwbare weer-apps. Het biedt een intuïtieve gebruikersinterface samen met andere functies zoals radarbeelden en zelfs een “toekomstige radar” -model van waar stormen in de toekomst naartoe kunnen gaan.

TWC biedt ook een belangrijke noodwaarschuwingsfunctie die meldingen verzendt als de National Weather Service waarschuwingen voor zwaar weer voor uw gebied geeft. Deze waarschuwingsfunctie is een geweldige manier om op de hoogte te blijven van de nieuwste officiële informatie tijdens extreme weersomstandigheden.

Pros:

 • Intuïtieve gebruikersinterface
 • Betrouwbare voorspellingen
 • Noodwaarschuwingen

Tegens:

 • Weinig opties om uw ervaring aan te passen
 • Afgevlakte radargegevens kunnen misleidend zijn

2. Foreca/Vaisala

Foreca

Compatibiliteit: Android / iOS
Prijs: Gratis bij in-app aankopen
Website:

Foreca heeft veel van dezelfde functies als The Weather Channel, waaronder enkele radarbeelden en noodwaarschuwingen voor NWS-waarschuwingen. Ze hebben ook een interessante bibliotheek met historische weergegevens als je wilt onthouden hoe het weer weken of maanden geleden was. Foreca biedt iets meer mogelijkheden voor maatwerk als je graag kunt sleutelen aan de weergave-instellingen. Voorspellingsnauwkeurigheid is meestal niet helemaal wat The Weather Channel is, maar Foreca loopt niet ver achter.

Pros:

 • Zeer aanpasbaar
 • Eenvoudige toegang tot historische weergegevens
 • Noodwaarschuwingen

Tegens:

 • Vaak iets minder nauwkeurig dan TWC
 • Afgevlakte radargegevens kunnen misleidend zijn

3. Weer ondergronds

Weer Ondergronds

Compatibiliteit: Android / iOS
Prijs: Gratis bij in-app aankopen
Website:

Na te zijn overgenomen door The Weather Channel, heeft Weather Underground een beetje een klap gekregen als je het mij vraagt, maar hun app wordt nog steeds hoog gewaardeerd. Aangedreven door een zeer vergelijkbaar model / menselijke interface als The Weather Channel, biedt Weather Underground je veel van dezelfde functies en nauwkeurigheid als de vlaggenschip-app van The Weather Channel.

Ik geef de voorkeur aan Weather Underground vanwege hun “Wundermap”, die weerwaarnemingen weergeeft van amateurweerstations die gewone mensen in hun achtertuin hebben opgezet. Dit netwerk van weerstations geeft me toegang tot veel meer realtime weergegevens dan ik zou hebben gehad als ik alleen op officiële stations zou vertrouwen, hoewel met de kanttekening dat je soms een back-of-the-envelope kwaliteitscontrole moet uitvoeren. Een ander cool voordeel van Weather Underground is de mogelijkheid om aangepaste activiteitsspecifieke parameters in te stellen om snel te zien wanneer de weersomstandigheden voldoen aan uw normen voor wandelen, fietsen, skiën of welke activiteiten u ook buiten wilt doen.

Pros:

 • Toegang tot gegevens van het weerstation in de achtertuin
 • Mogelijkheid om aangepaste activiteitsspecifieke parameters in te stellen

Tegens:

 • Afgevlakte radargegevens kunnen misleidend zijn.
 • WunderMap kan druk worden en af en toe glitches.

4. AccuWeather

AccuWeather

Compatibiliteit: Android / iOS
Prijs: Gratis bij in-app aankopen
Website:

AccuWeather is een andere extreem populaire en over het algemeen betrouwbare app. Ze bieden alle basisprincipes samen met een aantal nette toeters en bellen zoals luchtkwaliteit en pollenvoorspellingen, evenals hun veelgeprezen MinuteCast, die je precies moet vertellen wanneer regen of sneeuw eraan komt. Kleur me sceptisch. Zorg er ook voor dat je geen vertrouwen stelt in hun 45- of 90-daagse voorspellingen, die erger zijn dan het omdraaien van een munt (onthoud dat de nauwkeurigheid van voorspellingen rond dag 10 onder de 50% afneemt).

AccuWeather biedt NWS-noodwaarschuwingen. Ze houden er echter ook van om hun premium-waarschuwingen te pushen, wat verwarrend kan zijn. Vertrouw bij twijfel op het officiële woord van de NWS.

Pros:

 • Intuïtieve gebruikersinterface/ervaring
 • Enkele unieke toeters en bellen die je nergens anders vindt

Tegens:

 • Sommige toeters en bellen zijn gimmicky
 • AccuWeather-waarschuwingen kunnen verwarrend zijn wanneer ze verschillen van NWS-waarschuwingen

Als meteoroloog, hier zijn de weer-apps die ik gebruik

Na uitgebreid experimenteren en evalueren heb ik maar twee weer-apps op mijn telefoon: RadarScope en Weather Underground. RadarScope geeft me toegang tot de beste radargegevens met hoge resolutie met veel tools voor diepgaande analyse. Weather Underground geeft me toegang tot weerwaarnemingen in de achtertuin en een snelle blik op de voorspelling als ik geen tijd heb om er zelf een te bedenken. Dat is alles wat ik nodig heb, omdat ik het grootste deel van mijn dagen besteed aan het bekijken en voorspellen van het weer, maar als je meer begeleiding van je apps wilt, werkt een van de opties in de bovenstaande lijst voor jou.

Laatste gedachten

Hier is een vies geheim over de nauwkeurigheid van de weer-app – ze zijn allemaal hetzelfde. Ja, Forecast Advisor rangschikte The Weather Channel in 2021 iets hoger dan Accuweather voor Boston, maar het omgekeerde zou gemakkelijk waar kunnen zijn in 2022. Bovendien daag ik iedereen uit om me te vertellen dat ze de extra nauwkeurigheid van 0,5-1,5% opmerken die de bovenkant van het pakket scheidt van # 4-5.

Kies uw weer-app op basis van de gebruikersinterface die visueel het meest aantrekkelijk of gemakkelijk te gebruiken is en overweeg de functies die u het meest waardeert. Geen van de top 4-5 zal je meer in de steek laten dan de anderen.

Een ander geheim is dat de weer-apps over het algemeen redelijk goed zijn. De meeste meteorologen (om voor de hand liggende redenen) zullen dit niet toegeven, en ze hebben gelijk als ze zeggen dat apps je soms op een dwaalspoor kunnen brengen en dat ook doen. Wanneer het weer potentieel dodelijk wordt, is er geen vervanging voor een echte levende menselijke deskundige meteoroloog.

Als er een orkaan in de voorspelling is, een tornado neerdaalt of een sneeuwstorm onderweg is, blader dan naar het lokale nieuws, stem af op uw lokale radiostation, lees officiële voorspellingen en waarschuwingen van de National Weather Service en / of vind een paar vertrouwde bronnen op sociale media voor deze grote evenementen. Anders doet je weer-app het prima zolang je er niet te veel van verwacht.

Wees ten slotte op uw hoede voor de radarfunctionaliteiten die bij deze apps worden geleverd. Ze worden vaak “gladgestreken” om er mooier uit te zien, maar dat verdoezelt de echte onderliggende gegevens. Deze afvlakking is een veel voorkomende reden waarom de radar in uw app mogelijkay het giet, maar echt, het is zonnig (of andersom). Om de meest actuele kijk te krijgen op waar het regent / sneeuwt bij u in de buurt, bekijkt u onze aanbevelingen voor de beste weerradar-apps. Ik ben een RadarScope-ware gelovige, persoonlijk.