Relatieve en optimale luchtvochtigheid uitgelegd

relatieve en optimale luchtvochtigheid

We wonen thuis. We ravotten en ontspannen, verwarmen en ventileren, vieren, koken en wassen. Met onze activiteiten hebben we een sterke invloed op het binnenklimaat – wat weer invloed heeft op gezondheid en welzijn. Een gezond binnenklimaat komt in essentie voort uit het samenspel van feelgoodtemperatuur en optimale luchtvochtigheid.

De zoektocht naar de ideale luchtvochtigheid is een echte evenwichtsoefening: te droge lucht is niet gezond en te veel vocht in het appartement bevordert schimmelgroei. Maar welke waarden worden eigenlijk als oké beschouwd? En wat betekent ‘relatieve vochtigheid’ ook alweer? Hier is alles wat u moet weten over het onderwerp.

Wat betekent “binnenklimaat” eigenlijk?

In gesloten ruimtes zijn er verschillende factoren die een grote invloed kunnen hebben op de kwaliteit van leven van de bewoners. Samen vormen ze het ruimteklimaat, dat met name wordt bepaald door de kamertemperatuur en luchtvochtigheid. Daarnaast zijn er nog andere factoren die een rol spelen. Deze omvatten bijvoorbeeld:

  • Luchtkwaliteit en vervuiling
  • Geur- of geurhinder
  • Zonnestraling of -verlichting en de bijbehorende helderheid
  • afwijkende oppervlaktetemperaturen van bijvoorbeeld muren
  • evenals concept

De magische formule voor een perfect klimaat zou dan ook kunnen zijn: feelgood temperatuur + optimale luchtvochtigheid + goede luchtkwaliteit.

Bij de kamertemperatuur, die afhankelijk is van buitentemperatuur, zonnestraling en verwarmingsgedrag, zijn afwijkingen van het optimum eenvoudig te detecteren. De reden: temperaturen zijn direct merkbaar. Vochtigheid, aan de andere kant, als het geen extreme waarden aanneemt, kunnen we niet direct voelen. Toch speelt het een belangrijke rol. Te droge of te vochtige lucht kan gezondheidsproblemen veroorzaken en het welzijn ernstig aantasten. Omdat de oorzaak van de symptomen echter meestal niet wordt geassocieerd met suboptimale vochtigheid, lijden patiënten vaak lange tijd aan de effecten van een slecht binnenklimaat.

Het is daarom belangrijk om goede waarden aan te houden en zo nodig de relatieve luchtvochtigheid te controleren door middel van een hygrometer. Maar wat betekent ‘relatief’ en ‘optimaal’ in deze context?

Absolute en relatieve vochtigheid

Vochtigheid is het aandeel waterdamp in de lucht. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen absolute en relatieve vochtigheid, waarbij de laatste de gebruikelijke maat is. De Idealen de relatieve luchtvochtigheid varieert van kamer tot kamer.

Als absolute vochtigheid (fabsoluut) de werkelijke massa waterdamp in de lucht is – de eenheid is gram per kubieke meter. Omdat het vermogen van de lucht om waterdamp te absorberen echter sterk temperatuurafhankelijk is, wordt absolute vochtigheid niet als algemene maatregel gebruikt. De reden: de waarden waren niet met elkaar te vergelijken.

In plaats daarvan relatieve vochtigheid (fbetrekkelijk). Het geeft de verhouding aan tussen absolute en maximaal mogelijke vochtigheid (f..max). Omdat absolute en maximale luchtvochtigheid dezelfde eenheid hebben, resulteert dit in een dimensieloze hoeveelheid. Voor de eenvoud wordt de relatieve vochtigheid als een percentage gegeven. 100% zou dus betekenen dat de lucht verzadigd zou zijn met waterdamp.

fbetrekkelijk = [ fabsolut/fmax ] x 100%

Warme lucht kan veel meer waterdamp opnemen dan koude lucht. Dit betekent dat bij toenemende temperatuur de relatieve luchtvochtigheid afneemt (met een constante hoeveelheid waterdamp tegelijk) en vice versa. Juist om deze reden hebben we vaak te kampen met te droge lucht in het appartement, vooral in de winter: sterke verwarming leidt tot hoge temperaturen in de kamers.

Optimale luchtvochtigheid

Een relatieve luchtvochtigheid van ongeveer 50% wordt als optimaal beschouwd, waarbij een afwijking van +/- 10% absoluut prima is. Op dit gebied voelt ons organisme zich het meest comfortabel en zijn er geen negatieve effecten op geest en gezondheid. Het is echter niet zo vanzelfsprekend dat deze ideale waarde konstDit is de eerste keer dat we een debat over dit onderwerp hebben Buitenklimaat, menselijke gewoonten in de kamers en de kwaliteit van het bouwweefsel – het zijn allemaal aspecten die het vochtgehalte in gesloten ruimtes beïnvloeden. Zo hebben veel huishoudens soms moeite met te droge of te vochtige lucht.

  • Lucht die op de lange termijn te droog is (< 40%) leidt tot uitdroging van huid en slijmvliezen, verkoudheid en hoofdpijn. We komen dit probleem vooral tegen in de koude wintermaanden, wanneer de kamers in veel huishoudens oververhit zijn. Bovendien is de buitenlucht in de winter over het algemeen droger dan in de zomer, wat verband houdt met het gebrek aan vegetatie.
  • Te vochtige lucht daarentegen (> 60%) kan op de lange termijn leiden tot schimmelvorming, wat ook gezondheidsproblemen veroorzaakt. Onjuist ventilatiegedrag of constructiefouten zijn frequente oorzaken.

Het ideale binnenklimaat is afhankelijk van de ruimte

Douchen, werken, koken, slapen… onze activiteiten variëren per zaal. Om deze reden varieert de optimale luchtvochtigheid enigszins van kamer tot kamer.

  • In Woonkamers en studeerkamers dit ligt tussen de 40% en maximaal 60%. Dit geldt ook voor kantoren buiten je eigen vier muren.
  • In Badkamer het vochtgehalte van warm douchen en baden is meestal hoger dan in andere kamers. Een relatieve luchtvochtigheid tot 70% is dus prima. De kamertemperatuur moet echter iets hoger zijn, zodat de lucht meer water kan opslaan en de luchtvochtigheid op lange termijn de grenswaarde niet overschrijdt. Daarom bent u van harte welkom om de verwarming in te stellen op 23 °C. Bovendien is regelmatige ventilatie verplicht, zodat overtollige waterdamp niet leidt tot schimmelgroei.
  • Ook in de Keuken de lucht is meestal wat vochtiger, omdat koken, bakken en spoelen ook veel waterdamp produceert. Waarden tussen 50% en 65% staan in het groen.
  • Voor de Slaapkamer waarden tussen 40 % en 60 % worden als voorbeeldig beschouwd. Als u echter met het raam gesloten slaapt, moet de waarde in het lagere bereik liggen, omdat u ’s nachts veel waterdamp in de omgeving afgeeft door te ademen. Hoe meer mensen in een kamer slapen en hoe kleiner het is, hoe meer vocht zich ’s nachts ophoopt. Je kunt dit ’s ochtends zien aan beslagen ramen. Voor een gunstig binnenklimaat is de temperatuur in de slaapkamer lager dan in de rest van het appartement – ongeveer 18 ° C is perfect!
  • De Kelder is de koudste plek in huis en vooral oude gebouwen hebben vaak te kampen met een te hoge luchtvochtigheid. Idealiter zouden hier waarden tot 65% zijn.