Goede verwarming en ventilatie – zo wordt gezonde binnenlucht bereikt

Goede verwarming en ventilatie

Een aangenaam binnenklimaat is niet alleen belangrijk voor het persoonlijk welzijn, maar ook om schimmel te voorkomen, die de gezondheid en het bouwweefsel aantast. De juiste combinatie van temperatuur en luchtvochtigheid is cruciaal voor de ideale sfeer in het gebouw. Beide parameters kunnen worden gewijzigd door verwarming en ventilatie, maar er zijn een paar dingen om in gedachten te houden om geen vocht in huis te brengen en schimmelgroei te bevorderen. Goede verwarming en ventilatie kan niet alleen het milieu beschermen, maar ook de portemonnee.

Wat maakt een binnenklimaat aangenaam en wat is de makkelijkste manier om het te creëren? Waar moet je op letten als je ramen openzet en de verwarming hoger zet? Dit artikel helpt u populaire fouten bij verwarming en ventilatie te voorkomen.

De kwaliteit van de binnenlucht wordt bepaald door temperatuur en vochtigheid

Of de lucht in een ruimte als aangenaam wordt ervaren, hangt niet alleen af van de kamertemperatuur, maar ook van de luchtvochtigheid. Omdat warme lucht echter meer vocht kan opnemen dan koude lucht, moet de luchtvochtigheid binnen een geschikt bereik worden gehouden door gerichte ventilatie. Hun verwarmings- en ventilatiegedrag bepaalt dus bepalend voor het binnenklimaat. Vooral in de winter is er een groot risico dat de vochtigheid van de verwarmde kamerlucht zich in koude hoeken van het gebouw nestelt. Deze vochtige muren zijn dan een ideale voedingsbodem voor schimmels, die op de lange termijn niet alleen het gebouw beschadigen, maar ook je gezondheid. Een goede verwarming en ventilatie kan dit voorkomen en verhelpen. Efficiëntere verwarming van de kamers verlaagt ook uw verwarmingskosten en beschermt het milieu.

Brochure van het Bondsministerie

Om huurders te beschermen tegen schimmelschade heeft het federale ministerie van Verkeer, Bouw en Volkshuisvesting een folder gepubliceerd waarin waardevolle tips worden gegeven over ideaal verwarmings- en ventilatiegedrag. Bijzonder belang wordt gehecht aan het vermijden van overmatige vochtigheid door regelmatig te ventileren. De hoeveelheid vocht die dag na dag door de lucht wordt opgenomen, wordt door veel mensen onderschat: een 3-persoonshuishouden geeft gedurende de dag ongeveer 6-8 liter water af aan de lucht. Deze komen niet alleen voor op voor de hand liggende plaatsen zoals de douche of de keuken, maar ook door kamerplanten en zweet en ademlucht van de bewoners.

De meest effectieve manier om de luchtvochtigheid te reguleren is door middel van luchtuitwisseling. Daarom is goede ventilatie een centraal aspect op weg naar een goede luchtkwaliteit. De folder geeft ook tips over hoe het verwarmingsgedrag daarop moet worden aangepast. Het geeft ook een overzicht van verschillende ventilatiesystemen die van belang zouden moeten zijn voor iedereen die overweegt zijn pand te renoveren.

Hoe goed ventileren?

Kortom, wanneer u een hogere luchtvochtigheid kunt verwachten, moet u vaker ventileren. In de badkamer wordt een grote hoeveelheid vocht in de lucht afgegeven door het warme water tijdens het douchen en baden. Het beste is om hier direct na gebruik te ventileren, voordat deze vochtige lucht zich door het hele huis kan verspreiden. Evenzo hopen grote hoeveelheden vochtige lucht zich snel op in de keuken tijdens het koken, die u zo snel mogelijk naar buiten moet transporteren door ventilatie. Kamers met veel kamerplanten, een binnenfontein of aquarium en kamers waar je je was droogt, hebben ook een hogere luchtvochtigheid en moeten vaker worden geventileerd.

Omdat elke persoon de luchtvochtigheid verhoogt met zijn adem, neemt dit vooral ’s nachts in de slaapkamer toe. Zorg ervoor dat je voor het slapengaan bij een aangenaam lage luchtvochtigheid in slaap valt met spitsventilatie en ventileer ’s ochtends weer om het opgehoopte ademhalingsvocht van de nacht kwijt te raken.

Vochtigheid controleren

Hoewel mensen een goed gevoel voor temperatuur hebben, missen ze een goed gevoel voor vocht. Afgezien van extreme situaties zoals volledig droge of met water verzadigde lucht, is het moeilijk om de luchtvochtigheid in te schatten. Zeker als je ruimte veel vochtbronnen heeft zoals planten of aquaria, kun je de luchtvochtigheid regelmatig meten met een hygrometer. Een goede waarde mag niet hoger zijn dan 65%.

Goede luchting

Zodat bij het ventileren daadwerkelijk een luchtAls de vochtige ruimtelucht kan worden vervangen door drogere buitenlucht, moeten de ramen altijd wijd worden geopend. Om de luchtuitwisseling zo efficiënt mogelijk te maken, moet u meerdere ramen tegelijk openen en ook binnendeuren in uw appartement openen. Alleen als je de luchtvochtigheid lokaal wilt verlagen (zoals in de keuken of badkamer) kun je de deuren gesloten laten. Hoe effectief de lucht wordt uitgewisseld, hangt ook af van het temperatuurverschil tussen binnen en buiten: bij dezelfde temperatuur vindt de luchtuitwisseling langzamer plaats.

Tijdens ventilatie wordt niet alleen vocht naar buiten getransporteerd, maar ook thermische energie. Vooral in de winter gaat bij elke ventilatie een groot deel van de warmte verloren aan de omgeving. Probeer daarom de ventilatieprocessen zo kort mogelijk te houden, maar zo lang als nodig is. Bij een goede luchtverversing zou 5 tot 10 minuten gesprongen ventilatie in de winter voldoende moeten zijn. Trouwens: zelfs als het buiten regent, is de buitenlucht doorgaans droger dan binnenlucht; daarom mag dit u er niet van weerhouden om te luchten.

Om het energieverbruik tijdens de ventilatie laag te houden, moet de verwarming worden uitgeschakeld terwijl de ramen open staan. Met een gerichte ventilatietijd van maximaal 10 minuten koelt het appartement niet zo veel af dat een ingeschakelde verwarming gerechtvaardigd zou zijn. Een energieslurper bij uitstek is echter het kantelen van de ventilatie met de verwarming aan: als je besluit om ’s nachts te slapen met het raam gekanteld, moet je altijd de verwarming lager zetten.

Speciale gevallen: vloerverwarming en ventilatiesysteem

Als vloerverwarming in uw appartement is geïnstalleerd, loopt deze meestal door om volledige koeling te voorkomen. Als u de badkamer of keuken ventileert om de hoge luchtvochtigheid op korte termijn te verminderen, is het zinvol om deze uit te schakelen of op zijn minst lager in te stellen.

In modernere gebouwen worden ook deels mechanische ventilatiesystemen geïnstalleerd. Deze kunnen vaak goed omgaan met matige luchtvochtigheid, zoals ’s nachts tijdens het slapen. Om vochtpieken na het douchen of koken te verminderen, moet u echter ook in deze kamers ventileren.

Hoe goed te verwarmen

Het uitzetten van de verwarming bij het ventileren is slechts een gedeeltelijk antwoord op de vraag: hoe verwarm je goed? Het is belangrijk dat de verwarming verstandig wordt aangepast, afhankelijk van het gebruik van de kamer. De slaapkamer hoeft overdag niet zo warm te zijn als de woonkamer en ’s nachts heeft het geen hoge temperatuur nodig. Door de deuren gesloten te houden tussen ruimtes met verschillende thermostaatstanden, bespaar je veel stookkosten.

Uw appartement mag echter nooit helemaal afkoelen. Het volledig uitschakelen van de verwarming wanneer deze niet in gebruik is (bijvoorbeeld wanneer u niet thuis bent voor uw werk) en het opwarmen van de gekoelde kamers in de avond kost meer energie dan constante verwarming op een laag niveau.

Als u besluit om de temperatuur van sommige kamers tijdelijk te verlagen, moet u van tevoren goed ventileren om de luchtvochtigheid te verlagen. Anders loop je het risico dat het vocht zich op de koude muren nestelt en daar schimmel laat groeien. In bijvoorbeeld slaapkamers is avondluchten dus enorm belangrijk. Om ervoor te zorgen dat de lucht niet te veel afkoelt, moet je de thermostaat in ieder geval op 16°C zetten.

Het juiste kamerontwerp helpt

Bij het opzetten van het meubilair kunt u er al voor zorgen dat u later gespaard blijft van vochtige muren en schimmelgroei: zorg ervoor dat u koele buitenhoeken niet bedekt met kastwanden of bedkasten. Het beste is om een afstand van 5-10 centimeter tussen uw meubels en de muur te laten, zodat de lucht ongehinderd kan circuleren. Gordijnen moeten ook een handbreedte verwijderd zijn van de muur en vloer. Trek de gordijnen opzij bij het ventileren om de luchtuitwisseling nog effectiever te maken.

Veel kleine maatregelen helpen al om het binnenklimaat aangenamer te maken. Als u consequent de tips voor goede verwarming en ventilatie opvolgt, wordt u niet alleen beloond met een goede luchtkwaliteit in uw huis, maar ook met lagere stookkosten.