AC werkt niet: 9 stappen hoe AC te repareren (door HVAC-technicus)

Wanneer AC niet meer werkt, willen we het onmiddellijk repareren. Dat is niet meer dan normaal. AC werkt niet kan de hel op aarde betekenen. Het is dus niet ongebruikelijk dat veel mensen naar ons toe komen met de vraag hoe ze AC kunnen repareren. Hier zijn slechts enkele vragen over AC werkt niet:

“Waarom werkt mijn ac wel, maar niet?” (Mogelijk koudemiddellek)

“Wat zorgt ervoor dat een airconditioner stopt met koelen?”

“Hoe krijg ik mijn airco weer aan de praat?”

“Wat te doen als AC niet meer werkt?”

“Wat zorgt ervoor dat een AC-compressor niet meer werkt?”

Deze vragen komen veel voor. Zozeer zelfs dat een HVAC-technicus (op Reddit’s r / HVAC) een eenvoudig te begrijpen waterdicht plan van hoe een airconditioner te repareren wanneer het niet meer werkt.

Hij gebruikte dit diagram om HVAC-leerlingen te leren wat ze moeten controleren wanneer een AC niet meer werkt.

We kunnen er allemaal van leren, toch? DIY AC-bevestiging kan u tot $ 1000 besparen.

Waarschijnlijk het beste commentaar van een andere HVAC-technicus was dat “Deze AC niet werkende checklist heeft me in 5 minuten meer geleerd dan mijn professoren me in 2 maanden hebben geleerd”.

Het diagram is ontworpen voor HVAC-leerlingen, maar iedereen die worstelt met een falende AC-eenheid kan een kijkje nemen en proberen de airconditioner zelf te repareren. Hier is het stap-voor-stap ‘AC werkt niet, hoe moet ik het oplossen?’ diagram:

9 stappen Hoe AC te repareren (zoals een HVAC-technicus zou doen)

Openbaarmaking: In eerste instantie lijkt het diagram misschien een beetje complex en HVAC-vocabulaire een beetje raar voor een Gemiddelde Joe. Hopelijk navigeren we met succes door het HVAC-jargon.

Onder het diagram zullen we stap voor stap gaan en uitleggen wat u moet doen om uw eigen AC te repareren:

stap voor stap hoe u een diagram kunt repareren
Bron: Reddit’s r/HVAC

Laten we beginnen met het meest voor de hand liggende wat een HVAC-technicus moet doen om te beginnen met het repareren van een airconditioner:

1. Koop een meter, gereedschapstas en meters

Een van de grootste fouten, wanneer we proberen een AC te repareren die niet meer werkt, is om de gereedschapskist niet te pakken. Kijken naar filters, het controleren van verdampingsspoelen, het meten van de luchtstroomuitgang is onmogelijk zonder enkele gereedschappen en meters.

U hebt waarschijnlijk niet veel HVAC-gereedschappen in uw garage liggen. Het zou logisch zijn dat je ze in de loop der jaren één voor één toevoegt en klaar bent wanneer een ac stopt met werken, de oven rare geluiden begint te maken of je andere HVAC-gerelateerde problemen hebt.

De basis gereedschapskist van essentiële HVAC-gereedschappen moet schroevendraaiers, tangen, hamer, zaklamp, moersleutels, frezen, boren, meters (koelkastmeter is een must-have), snoeren, nietpistool bevatten.

Een professionele HVAC-technicus – degene die daadwerkelijk een airconditioner komt repareren die niet meer werkt – moet ook de volgende hulpmiddelen bevatten die specifiek zijn ontworpen voor het repareren van AC’s:

 • Kernverwijdering. Gebruikt voor het verwijderen en vervangen van de kern.
 • Spoelvinrichter. Gebruikt voor het opruimen van condensorspiraalafval van de airconditioner, verstopping of draaddraaiingen. Door al die dingen op te ruimen, kun je de warmte-uitwisseling en luchtstroom van de airconditioner beïnvloeden.
 • Thermometers. Wanneer de airconditioner stopt met afkoelen, moeten we de werkelijke temperatuur van de uitgaande lucht meten. We zullen controleren hoe goed we een airconditioner hebben gerepareerd door te meten hoeveel de temperatuur van de uitgangslucht is gedaald.
  thermometer in fahrenheit
  Een eenvoudige thermometer is een van de meest bruikbare HVAC-hulpmiddelen om problemen met airconditioners te detecteren.
 • Multimeter. Het is een veiligheidsmaatregel; wanneer u zich in de buurt van stroomdraden bevindt, meet u de spanning en versterkers om ervoor te zorgen dat er geen elektriciteit in de draad zit die u op het punt staat aan te raken.
 • Kitpistool. Als de ac is gestopt met koelen vanwege koelmiddellekkage of een gat in het kanaalsysteem, kunt u het kitpistool gebruiken om de luchtkanalen af te dichten.
 • HVAC-pomp. Gebruikt voor het verwijderen van vocht uit de airconditionerleidingen.
 • Stikstofregulator. In een airconditioner staat het koelmiddel onder hoge druk (vooral in de afvoerleiding en condensorspiraal). Een stikstofregelaar is een drukregelklep die de druk verlaagt, waardoor de AC gemakkelijker te hanteren is.
 • Lekdetector. AC werkt niet en kan een gevolg zijn van koudemiddellekkage. De lekdetector wordt gebruikt om gebieden met bovengemiddeld vocht te detecteren; daar zit de lekkage waarschijnlijk.
 • Psychrometer. Basis en belangrijke meter tot mversoepeling van de luchtstroom (in CFM) en relatieve vochtigheid (in %).
 • Thermische verbeeldingsgereedschappen. Dit zijn geavanceerde maar zeer nuttige hulpmiddelen om de temperatuur van de hele airconditioner-luchtstroom te zien. U kunt gemakkelijk detecteren of uw ac is gestopt met koelen als gevolg van koudemiddellekkage of een gat in de buitenschaal.
 • Spoelmiddel. Wordt gebruikt om obstakels binnen de lijn weg te spoelen.

U hebt niet al deze HVAC-tools nodig voor een eenvoudige airconditionercontrole en kleinere oplossingen. ServiceTitan heeft een goed artikel over alle HVAC-tools als u geïnteresseerd bent om meer te lezen.

Digitale thermometer, psychrometer en multimeter zijn het beste basistrio dat iedereen die een airconditioner probeert te repareren, zou moeten hebben.

2. Is de condensorspiraal schoon?

De condensorspiraal bevindt zich in de buitenunit. De belangrijkste taak is om de overtollige warmte vrij te geven; zonder dat kan de airco niet goed koelen.

Als u een HVAC-technicus vraagt hoe u een airconditioner moet repareren, zal hij of zij u waarschijnlijk vertellen om eerst te controleren of de condensorspoel schoon is.

De condensorspiraal wordt blootgesteld aan allerlei weersomstandigheden, vuil, zelfs schimmel. Als de spoelen vuil zijn, kan de warmte niet goed worden afgevoerd en het effect zal zijn dat de airconditioner minder koele lucht zal blazen.

Hier leest u hoe u een eenvoudige thermometer kunt gebruiken om dit te controleren:

Meet de temperatuur van de lucht die uit de luchtbehandelingskast komt. Als de temperatuur hoger is dan een jaar geleden, laten we zeggen, is het waarschijnlijk dat AC niet goed werkt vanwege al het vuil dat zich op de buitenspoelen heeft verzameld.

Deze kunnen resulteren in:

 • Oververhitte compressor.
 • Belemmerde luchtstroom door de airconditioner.
 • Lagere koelmiddelniveaus.
 • Hogere energierekeningen. De SEER-classificatie van mini-split airconditioners kan drastisch afnemen.
 • Gelijkmatige ijsvorming op de verdamperspoelen (binnenunit).

Het controleren en reinigen van condensorspoelen is geen fluitje van een cent:

Controleer eerst de spoelen in de buitenunit op vuil, bladeren, roet en inspecteer ze op schimmelgroei. Als je ziet dat de spoelen vies zijn, maak ze dan schoon. Dit is wat u nodig hebt voor het koelen van wisselstroomspoelen voor buiten:

 • Veiligheid voorop. Handschoenen, brillen, wetende spoelen kunnen superheet zijn.
 • Vin kam.
 • Spoelborstel.
 • Schuimende spoelreiniger.
 • Slang.

De spoelen zijn gemaakt van metaal. Je moet een vinkam en/of spoelborstel gebruiken om ze goed schoon te maken. Het kan een tijdje duren, maar als dat echt het probleem is waardoor je airconditioner niet koel is zoals het zou moeten, is het eigenlijk het enige dat je hoeft te doen.

Eerlijke waarschuwing: Condensorspoelen kunnen behoorlijk heet zijn, vooral als de airconditioner niet goed functioneert. Een snelle lichte aanraking wordt aanbevolen om te controleren of de temperatuur van de spoelen koel genoeg is om ze veilig te reinigen.

Nadat u de condensorspoelen van de airconditioner hebt gereinigd, controleert u of de airconditioner weer goed afkoelt. U kunt het verschil in de temperatuur ‘voelen’ of u kunt de digitale thermometer gebruiken om de temperatuur van de uitgangslucht voor en na de reiniging te meten.

3. Controleer de condensorventilatormotor en / of condensator

De ventilator is een essentieel onderdeel van elke ac. De functie is om luchtstroom door de hele unit te creëren. Dit is hoe de lijn van operaties gaat:

De ventilator wordt aangedreven door een motor. De motor wordt aangedreven door de condensator.

Als uw ac slecht presteert of als het helemaal niet meer werkt, kan het probleem de condensorventilatormotor of de condensator zijn. Je moet ze allebei controleren.

Problemen met een defecte ventilator komen vrij vaak voor. Controleer motor en condensator.

Om te zien of dit echt de oorzaak is van het probleem waarom uw ac niet meer werkt, controleert u op de tekenen dat ac niet goed werkt, zoals:

 • Fan zal niet starten. Zelfs wanneer u de ac inschakelt, zullen de propellers niet beginnen te draaien.
 • Fan stopt niet. Wanneer u de airconditioner uitschakelt, draaien de messen nog steeds.
 • Langzaam draaiende messen. Ventilator functioneert, maar niet op de vereiste of verwachte snelheid. Psychrometer toont een lager dan opgegeven luchtstroom.
 • Ventilator is luid. Ratelende geluiden in de condensoreenheid (buitenunit) worden meestal geassocieerd met ventilatorproblemen.

Als u een van deze tekenen opmerkt in uw defecte airconditioner, hebt u het probleem mogelijk met succes gediagnosticeerd. Ga als volgt te werk om een airconditioner te repareren als uw ventilator problemen heeft:

Controleer eerst de motor in de buitenunit. U moet het zijpaneel losdraaien om toegang te krijgen tot de motor. Condensatorventilatormotor werkt vrij regelmatig. Ga als volgt te werk om de motor te controleren en te repareren:

 1. Breker struikelde. Als je een gestruikelde breekhamer hebt, werkt de motor niet. Elke breekhamer heeft 3 instellingen: “Aan”, “Uit”, “Neutraal”. Als u een breekhamer ziet in de instellingen “Uit”, verplaatst u deze naar de instelling “Neutraal” voordat u deze overschakelt naar de instelling “Aan”.
 2. Verstopte luchtfilters. Het lijkt een klein ding, maar verzadigde luchtfilters kunnen de luchtstroom beperken en een kettingreactie veroorzaken die het vermogen van de motor om goed te functioneren belemmert. Maak ze schoon, indien mogelijk, of vervang ze.
 3. Verwijder mesobstructies. Ventilatorbladen in de buitenunit kunnen vallende bladeren, kleine takken of zelfs dode vogels verzamelen. Het verwijderen van de obstakels en het ongehinderd laten draaien van de ventilator kan een airconditioner repareren.
 4. Start de ventilator handmatig op. Als je de ac aanzet en de messen draaien niet, probeer ze dan te kickstarten (wees natuurlijk voorzichtig). Als ze normaal beginnen te draaien, is de motor niet het probleem, de condensator is waar het probleem waarschijnlijk is.

Controleer ten tweede de condensator. Condensator drijft de motor aan (start hem ook). Het is verborgen in de condensoreenheid voor buiten en ziet eruit als een autobatterij. Het is via draden verbonden met de rest van het systeem.

Als uw ac niet meer werkt en het probleem de condensator is, zal de bovenkant van de condensator zichtbaar gezwollen zijn. Als de bovenkant plat is, is de condensator niet de oorzaak dat een ac stopt met koelen.

De defecte condensator kan niet worden gerepareerd; je zult een vervangende condensator moeten kopen.

Nadat u alles hebt gecontroleerd of zelfs de condensator hebt vervangen, moet u de AC-ventilatormotor testen. In HVAC-jargon wordt dit een ‘continuïteitstest’ genoemd. Het omvat het controleren op stroom, wikkelingen en het inspecteren van de condensator. Meer informatie over het doen van de continuïteitstest lees je hier.

4. Zijn de filters schoon?

Het reinigen en regelmatig vervangen van ac-filters is een onderdeel van het basisonderhoud. Vuile filters kunnen de luchtstroom belemmeren, waardoor een kettingreactie ontstaat die een airco tot stilstand kan brengen.

Hier is een reeks problemen die vuile AC-filters kunnen veroorzaken:

 • Kort fietsen. Gedurende de dag fietst AC “Aan” en “Uit”. Vuile filters kunnen deze cycli frequenter, luider en onnodig taille-energie maken terwijl ze hogere temperatuurveranderingen veroorzaken dan nodig is.
 • Filters bevriezen daadwerkelijk. Filters moeten de koude lucht doorlaten. Als de filters van de airconditioner verstopt zijn, raakt de volle kracht van die koele lucht continu de filters. Dit kan ertoe leiden dat filters bevriezen en verdere storingen in de airconditioner veroorzaken via een belemmerde luchtstroom.
 • Ongelijke koeling. Als delen van het filter meer verstopt zijn dan andere, zal de luchtstroom niet uniform zijn. Dat zorgt voor ongelijke koeling en een hogere elektriciteitsrekening.
 • Allergenen die zich ophopen in de filters. Als de filters niet regelmatig worden onderhouden, kunnen allergenen zich ophopen in de filters en worden ze via de airflow van de airconditioner naar uw longen, huid, enzovoort gebracht.

Hoe een airconditioner met vuile filters te repareren, is vrij eenvoudig. Maak ze schoon, indien mogelijk, of vervang ze.

5. Is de verdampingsspiraal schoon?

De verdamperspiraal in het deel van de binnenunit (luchtbehandelingskast). Dit is precies de spoel die de warmte van uw huis absorbeert en de hele airconditioner in staat stelt om te koelen. Als er iets mis zou zijn met de verdamperspiraal, stopt de airconditioner met koelen.

Verdampingsspoelen hebben de neiging schoner te zijn dan condensorspoelen buiten. Dat betekent niet dat ze niet vies kunnen worden. Als u geen luchtreiniger gebruikt, kunnen binnenluchtverontreinigende stoffen zoals kleine deeltjes, stof, pollen en schimmels zich aan de spoelen hechten.

Hier zijn de airconditionerproblemen die verband houden met onreine verdampingsspoelen:

 • Belemmerde warmteoverdracht (onmiddellijk gevolg).
 • AC koelt minder of zelfs stopt met afkoelen.
 • Lagere energie-efficiëntie van de airconditioner.
 • Verhoogde slijtage op het systeem.

Om te controleren of de spoel schoon is, opent u de luchtbehandelingskast. Verdamperspoelen zijn gemaakt van koper en omgeven door een reeks aluminium vinnen die de warmteoverdracht vergemakkelijken (vergelijkbaar met condensorspoelen).

Hier leest u hoe u de verdamperspiraal kunt vinden en reinigen.

Het reinigen van de spoelen kan de manier zijn waarop u uw airconditioner repareert. Het reinigen van de verdamperspoelen vergt echter nogal wat werk.

U kunt dezelfde gereedschappen gebruiken die u gebruikt om de condensorspoelen, no-rinse verdamper spoelreinigers en zelfs verfborstels te reinigen. Zorg ervoor dat remove al het vuil voor de beste energie-efficiëntie resultaten.

6. Controleer blower motor riem (het moet strak zijn, niet los)

Een probleem met de motorriem van de blower is een signaal voor alarm. Het vereist meestal het inhuren van professionele hulp.

Oudere airconditioners gebruiken nog steeds blowerventilatorriemen. Moderne AC-eenheden gebruiken directe motoren om de ventilator van stroom te voorzien.

Blower motor riem is vrij gevoelig voor beschadigingen, en de natuurlijke slijtage die gepaard gaat met verouderde airconditioners.

Als u een luid klaterend geluid of klikkend geluid in de airconditioner hoort, is de gebruikelijke verdachte de riem van de blowermotor.

schets van een niet-werkende ac en tips hoe het te repareren
Airconditioner is een vrij complex systeem. De motorriem moet 10-25 jaar werken en kan vrij snel losraken.

Het bevestigen van een blower motor riem is moeilijk te doen. Het beste wat de meesten van ons kunnen doen, is het probleem diagnosticeren en kijken of we daadwerkelijk een airconditioner-reparateur moeten bellen.

Hier leest u hoe u kunt controleren of ac niet werkt vanwege een defecte motorriem:

 • Controleer de riemen spanning.
 • Als de riem strak, de riem is niet het probleem. U moet andere manieren controleren om een airconditioner te repareren.
 • Als de riem los, hebt u het probleem correct gediagnosticeerd met uw ac. Bel een HVAC-technicus om de defecte riem te komen vervangen.

7. Controleer blowermotor en condensator

Een defecte condensator is een van de 5 meest voorkomende redenen waarom een airconditioner niet werkt.

Een condensator is een essentieel onderdeel van de AC; het slaat energie op via het gebruik van een elektrostatisch veld. Condensator drijft alle motoren in de airconditioner aan; compressormotor, blowermotor en buitenventilatormotor.

Al deze motoren hebben een aparte condensator die ze aandrijft. Voorbeeld: “Start Capacitor” start de AC op en “Run Capacitor” houdt de airconditioner draaiende. Het is belangrijk om te begrijpen dat dit twee afzonderlijke condensatoren zijn; de ene of de andere kan defect zijn als de ac niet goed werkt.

warmtewisselaar airconditioner condensator vergemakkelijkt
Een werkende compressor is een basisvereiste voor een naadloze warmte-uitwisseling.

“Hard starten” is bijvoorbeeld een gevolg van een defecte “Run Capacitor”. De functie van de condensator is om de stabiele 120V of 220V spanning aan de motoren te leveren.

Controleer beide condensatoren om te zien of ze soepel werken. Controleer ook met de voltmeter hoeveel volt er nodig is om elk van de motoren van stroom te voorzien.

U vindt de compressor in de buitenunit; schroef de bovenkant los en zoek het batterij-achtige element.

Voorbeeld: “Run Capacitor” moet een spanning van 120V creëren om de startmotor van stroom te voorzien. Als je 40V meet met een voltmeter, weet je dat dat de defecte condensator is.

Hoe een airconditioner te repareren met een defecte condensator?

Eenvoudig. Vervang gewoon de condensator.

8. Vast meetapparaat of TXV?

Hier is dit HVAC-jargon waar we het over hadden.

TXV is het thermostatische expansieventiel; het is een beperkt meetapparaat. Dit apparaat ontvangt vloeibaar koelmiddel onder hoge druk en regelt de stroom van koelmiddel in de verdamperspiraal. Kortom, het is het essentiële onderdeel van de airconditioner.

Volgens HVACR School for Techs is TXV het meest voorkomende meetapparaat in moderne airconditioners.

Als u een defecte TXV hebt, kan de AC stoppen met werken of werken met een beperkte BTU-capaciteit. Hier is een lijst met problemen die kunnen worden veroorzaakt door een slecht thermostatisch expansieventiel:

 • Lage verdampingsdruk (niet voldoende hoge druk).
 • Oververhitting van verdamper en compressor.
 • Lage compressorversterkeraftrek.
 • Lagedrukregeling kort fietsen.
 • Lage condensordruk.

Zoals u zich kunt voorstellen, als de TXV niet goed werkt, kan de kettingreactie ervoor zorgen dat de airconditioner stopt met afkoelen of volledig stopt.

Hoe een airconditioner repareren met een defecte TXV?

Nogmaals, simpel. Je vervangt het.

TXV-gerelateerde problemen zijn de moeilijkste. U hebt een HVAC-professional nodig om u te helpen. Niet alleen om de klep te vervangen, maar ook om het probleem met uw airconditioner in de eerste plaats daadwerkelijk te diagnosticeren.

9. Zijn de ac-koelmiddelniveaus laag?

Koudemiddellekkage is een van de meest voorkomende en moeilijkere redenen waarom airconditioners niet meer werken.

Koelmiddelniveaus of ‘freon’-niveaus moeten gedurende de hele levensduur van de luchtleiding hetzelfde blijvenitioner (10-25 jaar). Dus hoe komt het dat freonniveaus laag kunnen zijn?

Een lekkage. Dit zou de angst moeten zijn van iedereen die een airconditioner bezit.

Lekkage van koelmiddel zal de niveaus van freon verlagen. Als het te laag wordt, lijkt de airconditioner normaal te werken, maar begint hij af te koelen.

In feite zijn lage niveaus van koelmiddel de primaire oorzaak van ac niet koelen. Een HVAC-technicus kan het lek repareren en het koudemiddel bijvullen, maar het vereist wel enige vaardigheid om het AC-lekkageprobleem te diagnosticeren en het volledig te diagnosticeren.

Wanneer het beter is om een nieuwe AC te kopen versus de oude te repareren

Vrijwel elke HVAC-technicus leert deze 9 stappen voor het repareren van een airconditioner. Als je ze allemaal hebt uitgecheckt, hebt geprobeerd je airconditioner te repareren en de problemen nog steeds aanhouden, is het misschien een tijd voor een nieuwe airconditioner.

Vooral oudere AC’s kunnen lastig zijn voor reparaties. Wat nog belangrijker is, de nieuwe units hebben een hogere energie-efficiëntie, wat u behoorlijk wat tijd kan besparen. U kunt bijvoorbeeld hier energiezuinige draagbare AC-eenheden, hier raam-AC-eenheden en kanaalloze mini-splits hier controleren.

Al met al veel dank aan de HVAC-groep op Reddit voor zo’n eenvoudig en nuttig inzicht in hoe ze hun werk doen.

Inhoudsopgave