Hoe schimmel uit uw luchtbevochtiger te reinigen in 3 stappen

Luchtbevochtiger in een keuken klaar voor reiniging

Regelmatige reiniging van de luchtbevochtiger is noodzakelijk om zichtbare schimmelgroei te voorkomen en altijd aanwezige schimmelsporen onder controle te houden. Maar wat gebeurt er als je een paar keer mist?

Dan kijk je angstig naar beneden in de watertanks en zie je een slijmerige film op het oppervlak, zwarte stippen op de binnenmuren of ongeïdentificeerde groene heuvels genesteld in de diepste hoeken. Yikes!

Zichtbare schimmel zal in het luchtruim van uw huis drijven wanneer de luchtbevochtiger zijn mist uitzendt. En je zult het waarschijnlijk inademen. Ugh.

Dus, weten hoe u schimmel uit uw luchtbevochtiger kunt verwijderen, is essentieel om dit gevaar voor de gezondheid in de lucht te voorkomen.

In dit bericht leert u een eenvoudige 3-stappenoplossing voor het op natuurlijke wijze reinigen van schimmel uit uw luchtbevochtiger en ontdekt u tips om het in de eerste plaats buiten te houden.

Hoe een luchtbevochtiger met schimmel in 3 eenvoudige stappen te reinigen

Het reinigen van schimmel uit uw luchtbevochtiger kan pijnloos zijn wanneer u de eenvoudige 3-stappenmethode hieronder volgt. Het duurt ongeveer 30 minuten, maar meer als schimmelgroei wijdverspreid is.

Zodra het schoon is, zal een korte uitdrogingsperiode elke dag na een veegbeurt met ons aanbevolen ontsmettingsmiddel en een dagelijkse gedestilleerde waterverversing microben onder controle houden, dus u hoeft dit niet te herhalen tenzij zichtbare schimmel terugkeert.

Essentiële items om schimmel uit uw luchtbevochtiger te verwijderen

Wat u nodig hebt om schimmel uit een luchtbevochtiger te verwijderen

Hier is een lijst met de basisprincipes en waarom je ze nodig hebt.

 • Waterstofperoxide (3% oplossing): Om schimmel te doden
 • Schone tandenborstel: Om schimmel uit de diepste hoeken te krijgen
 • Zuiveringszout: Toegevoegde slijtage voor moeilijke plekken
 • Vaatdoek: Om luchtbevochtigeronderdelen en basis af te vegen
 • Spuitfles: Voor algemene ontsmetting of reiniging van schimmelvlekken
 • Waterdichte handschoenen: Om uw handen te beschermen
 • Veiligheidsbril: Om je ogen te beschermen tegen schimmelsporen
 • N-95 masker: Om te beschermen tegen het inademen van schimmelsporen in de lucht
 • Gedestilleerd water: Voor het laatste spoelen en om uw luchtbevochtiger te vullen na het reinigen
 • (Optioneel) Gedistilleerde witte azijn (4-6% oplossing): Mag worden gebruikt in plaats van waterstofperoxide
 • (Optioneel) Afwasmiddel: Kan worden gebruikt in plaats van zuiveringszout

Notitie: Nooit meng waterstofperoxide met azijn. De chemische reactie produceert giftige dampen.

Luchtbevochtiger Schimmel reinigingsproces

Als je weinig tijd en geld hebt, maar een functionerende, schimmelvrije luchtbevochtiger nodig hebt, probeer dan het volgende eenvoudige 3-stappenproces. Afhankelijk van uw schimmelprobleem kan deze procedure tot een uur duren. Als het niet te ernstig is, kan het slechts 20 minuten duren. (Luchtdrogen kan een extra wachttijd van 2-3 uur in beslag nemen, tenzij u een haardroger gebruikt.)

Voordat u begint, koppelt u de luchtbevochtiger los, giet u het water af en trekt u beschermende kleding aan. Open ramen en laat afzuigventilatoren draaien voor betere ventilatie.

1. Ontsmetten

Een luchtbevochtigertank reinigen met waterstofperoxide

Wanneer er een uitgebreide schimmel is, vult u het reservoir met waterstofperoxide (3% oplossing) rechtstreeks uit de fles totdat alle schimmel is ondergedompeld. Doe hetzelfde voor andere verwijderbare plastic onderdelen. (Zorg ervoor dat u geen onderdelen doorweekt met elektrische componenten of het filter.) Je kunt bruisen en bubbels opmerken als de chemische werkt.

Als er slechts 1-2 kleine, geïsoleerde schimmelpleisters in het waterreservoir en op andere plastic delen van de luchtbevochtiger zijn, breng dan waterstofperoxide aan via een spuitfles.

Als er geen zichtbaar schimmel, veeg de binnenkant en andere verwijderbare plastic onderdelen grondig af met waterstofperoxide om microscopische schimmelsporen te elimineren. Wacht 10 minuten.

Notitie: Gebruik geen agressieve chemische ontsmettingsmiddelen. Ze kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, waaronder longletsel.

2. Schrobben

Luchtbevochtigers schrobben

Schrob met een schone tandenborstel schimmel weg. Voor toegevoegde slijtage, combineer zuiveringszout met een kleine hoeveelheid waterstofperoxide afzonderlijk in een kleine kom totdat het een pasta vormt. Dep de borstel in de pasta en schrob tot de vorm verdwijnt.

Voor taaie schimmelvlekken die niet zullen wijken, verwijdert u waterstofperoxide uit het waterreservoir en plaatst u de zuiveringszout-waterstofperoxidepasta die u eerder bereid direct op de schimmelvlekken. Veeg de pasta na 10 minuten weg.

Notitie: Enige verkleuring door schimmel kan permanent zijn.

3. Afspoelen en drogen

Luchtbevochtiger onderdelen drogen na reiniging

Spoel het beschimmelde, troebele water door het toilet. Spoel het reservoir vervolgens twee keer af met kraanwater. Gebruik voor de laatste spoeling gedestilleerd water. Giet vervolgens af en droog aan de lucht voordat u vers water toevoegt.

Hoe vaak moet u uw luchtbevochtiger schoonmaken?

Dagelijkse gedestilleerde waterverversingen na een uitdrogingsperiode zou voldoende moeten zijn om zichtbare schimmelgroei in uw luchtbevochtiger te voorkomen. Voeg elke keer vers water toe in plaats van alleen de watertanks bij te vullen.

Je zult waarschijnlijk geen zichtbare schimmel hebben als je regelmatig onderhoud bijhoudt, maar er kunnen onzichtbare schimmelsporen aanwezig zijn. Je moet dus op de hoogte blijven van het spel met regelmatige dieptereiniging.

De Amerikaanse EPA beveelt een dieptereiniging om de drie dagen. De vorige sectie beschrijft het 3-stappenproces voor het desinfecteren van uw luchtbevochtiger.

De EPA beveelt chloorbleekmiddel niet aan als ontsmettingsmiddel. Gebruik in plaats daarvan waterstofperoxide. Als alternatief kunt u huishoudelijke azijn (4-6% oplossing) rechtstreeks uit de fles vervangen als dat is wat u bij de hand hebt.

Notitie: Azijn die in contact komt met zuiveringszout levert een niet-toxisch maar overlopende explosie van schuimende bubbels. Hun reinigende werking kan hardnekkige schimmelvlekken elimineren. Maar als je je niet avontuurlijk voelt, vervang dan afwasmiddel in plaats van zuiveringszout bij het gebruik van azijn om te ontsmetten.

Doen niet meng azijn met waterstofperoxide! Het creëert giftig perazijnzuur.

Als u geen zichtbare schimmel heeftveeg de watertanks, de basis en alle verwijderbare luchtbevochtigeronderdelen (behalve het filter) af met waterstofperoxide of gedestilleerde witte azijn om de drie dagen. Spoel twee keer met kraanwater, en ten slotte één keer met gedestilleerd water. Volg het bovenstaande 3-stappenproces alleen als u schimmel ziet of ruikt.

Aan de andere kant, als u schimmel in de luchtbevochtiger ziet, voltooi dan de hierboven beschreven 3-stappenmethode. Bovendien kunt u voor superreiniging de luchtbevochtiger laten werken buiten het gebruik van waterstofperoxide in plaats van water om alle binnenste delen weg te spoelen waar schimmel zich zou kunnen verbergen. Laat het lopen, zodat een gallon wordt verdampt OF voor een uur continu gebruik in een matige of hoge mistmodus. Zorg ervoor dat u voer dit schoon buiten uit en adem niet in de mist.

Om deze aanbeveling te ondersteunen, toonde een EPA-studie uit 2017 over bioremediatie met behulp van waterstofperoxide met lage concentratie die door commerciële kant-en-klare luchtbevochtigers liep, aan dat het schimmelsporen effectief doodde.

Een opmerking over luchtbevochtigerfilters en schimmelreiniging

Het filter van uw luchtbevochtiger is een delicaat maar essentieel onderdeel van de effectieve werking ervan. Stel het niet bloot aan enig schoonmaakmiddelen. Ze zouden de antimicrobiële coatings erop kunnen vernietigen.

Inspecteer het grondig op schimmelgroei. Als u schimmel vindt, kunt u beter een vervangend filter kopen dan het schoonmaken. Luchtbevochtigerfilters zijn relatief goedkoop.

Leg tijdens het routinematig reinigen van uw luchtbevochtiger het filter plat in een ondiepe pan om te weken en rond te zwenken. Spoel het vervolgens grondig af met water, bij voorkeur gedestilleerd. Vervang filters volgens de aanbeveling van de fabrikant. Filters moeten meestal minstens om de drie maanden worden vervangen, bij voorkeur tussen één en twee maanden, afhankelijk van hoe vaak u uw luchtbevochtiger gebruikt en de hardheid van uw water.

Bonustips Tips voor het reinigen van schimmel en het juiste gebruik van uw luchtbevochtiger

Luchtbevochtiger die op een bureau werkt

Hier zijn negen bonustips voor het correct onderhouden en bedienen van uw luchtbevochtiger om schimmelsporen onder controle te houden.

 1. Bewaak de omstandigheden met een draagbare hygrometer om de ingebouwde humidistat van de luchtbevochtiger te bevestigen. Zorg ervoor dat de relatieve luchtvochtigheid binnenshuis tussen de aanbevolen 30-50% van de EPA ligt. Schakel de luchtbevochtiger tijdelijk uit als deze hoger is dan 50%. Overmatig gebruik van uw luchtbevochtiger kan ervoor zorgen dat schimmels groeien.
 2. Houd het gebied rond de luchtbevochtiger droog. Verlaag de uitgangsinstelling als u ziet dat vocht zich ophoopt rond de luchtbevochtiger en leid de mist naar het midden van de kamer.
 3. Zorg ervoor dat uw luchtbevochtiger in de juiste positie staat om mistpuddling op de vloer te voorkomen. Plaats het op drie voet afstand van je bed en minstens twee voet van de grond op een bureau, bank of nachtkastje met een waterbestendigemierenbak eronder.
 4. Gedestilleerd of gedemineraliseerd water voorkomt kalkaanslag in de luchtbevochtiger en “wit stof” op meubels.
 5. Voer een diepe reiniging uit voordat u uw luchtbevochtiger voor het seizoen opbergt. Wanneer het tijd is om het weer aan te zwengelen, stoft u het af en reinigt u de machine opnieuw voor gebruik.
 6. Sluit waterstofperoxideflessen goed na het gieten en bewaar ze in de koelkast om de natuurlijke afbraak van deze chemische stof in water en zuurstof te vertragen.
 7. Een druppel of twee van 100% USDA biologische tea tree etherische olie in de watertank tijdens normaal gebruik biedt antimicrobiële bescherming en een aangename geur.
 8. Houd volledig natuurlijke EC3-schimmeloplossingsconcentraat bij de hand wanneer niets anders werkt om schimmel uit uw luchtbevochtiger te verwijderen.
 9. Investeren in een aanrechtwaterstoker bespaart na verloop van tijd geld. Het werkt ook als drinkwaterbron.

Laatste gedachten

Het dagelijks legen van de tank, luchtdrogen en bijvullen met gedestilleerd water, gevolgd door een diepe reiniging om de drie dagen, voorkomt dat schimmel een probleem is in uw luchtbevochtiger.

Het is echter tijd voor schimmelreiniging wanneer u slijmerige films, zwarte vlekken of groene gezwellen op de binnenwanden van de watertank opmerkt.

Gelukkig zal ons eenvoudige 3-stappenproces om schimmel uit uw luchtbevochtiger te desinfecteren en te reinigen uw luchtbevochtiger ontsmetten en weer effectief werken om in een mum van tijd een gezonde omgeving voor uw huis te creëren.

Vergeet niet dat het voorkomen van schimmel gemakkelijker is dan het verwijderen ervan. Zorg er dus voor dat u routinematig onderhoud uitvoert om schimmelgroei uit uw luchtbevochtiger te houden.