Mini pelletkachel: Kleine ovens. Geweldige prestaties.

Kleine pelletkachels

Soms maakt grootte niet uit. In een grote ruimte neemt zelfs een grote pelletkachel vaak niet al te veel ruimte in beslag. In kleinere kamers daarentegen ziet het er meestal oversized uit. Het is beter om hier een kleine pelletkachel te plaatsen. Wil je kiezen voor zo’n mini pelletkachel, dan heb je een relatief groot aanbod. Het volgende artikel vertelt u waar u op moet letten bij het doen van een aankoop.

Wanneer is een pelletkachel een kleine pelletkachel?

Om erop te anticiperen: Er is geen exacte definitie van wanneer een pelletkachel mini of klein wordt genoemd. Sommige fabrikanten bieden sommige van hun apparaten zelf aan onder de naam “mini pelletkachel”. Een van deze fabrikanten is het bedrijf MCZ. U mag echter nooit de werkelijke grootte van de kachel missen als het gaat om informatie van de fabrikant, zoals “mini pelletkachel”.

Zo is de MCZ Cute van 800 x 600 x 560 mm (HxBxD) een relatief kleine pelletkachel in hoogte, breedte en diepte. Het verdient zeker de naam “mini pelletkachel”. De MCZ Stream, door MCZ ook gepresenteerd als mini-oven, is 1100 x 900 x 406 mm (HxBxD), aan de andere kant hoger dan de P9 pelletkachel van Nemaxx, die niet is aangegeven als een mini pelletkachel. De term “klein” is dan ook gerechtvaardigd in de MCZ Stream, vooral met betrekking tot de ondiepe diepte.

Een kleine pelletkachel heeft niet altijd een mini-uitgang

Als een pelletkachel klein of zelfs mini wordt genoemd, hoeft dit niet noodzakelijkerwijs naar de prestaties te verwijzen. Zo heeft de Memo IV pelletkachel (HxBxD: 978 x 490 x 528 mm), door de fabrikant RIKA omschreven als “small &compact”, een warmteafgifte van 2,5 tot 9 kW en is geschikt voor ruimtes met een grootte van 50 tot 240 kubieke meter.

De pelletkachel P1 van CERA, die niet wordt geadverteerd als een compact apparaat, heeft de afmetingen 1615 x 677 x 795 millimeter (HxBxD), heeft een verwarmingscapaciteit tot 8 kW en kan ruimtes verwarmen met een maximale grootte van 180 kubieke meter. Het is groter, maar niet sterker.

Er zijn echter bepaalde prestatielimieten ingesteld voor een pelletkachel met mini-afmetingen. Waterdragende pelletkachels, die naast de installatieruimte ook water verwarmen voor de warmwatervoorziening of de cv-installatie, zijn zelden verkrijgbaar met zeer compacte afmetingen, zodat ze zelden als kleine pelletkachels kunnen worden omschreven. Dit betekent echter niet dat een mini pelletkachel altijd alleen geschikt is als eenkamerkachel.

Sommige kleine pelletkachels kunnen worden gekanaliseerd

In kanaliseerbare varianten komen kleine pelletkachels al wat vaker voor. Luchtkanalen kunnen worden aangesloten op kanaalkachels om meerdere ruimtes met de kachel te verwarmen. Als kanaalbaar, compact apparaat is er bijvoorbeeld de pelletkachel Philo van MCZ. De kachel is echter vooral compact vanwege de geringe diepte van 270 millimeter, terwijl de hoogte (1160 millimeter) en breedte (900 millimeter) de term minipelletkachel niet rechtvaardigen.

Kleine pelletkachels: mogelijke aankoopcriteria

Veel van de belangrijke criteria bij het kopen van een kleine pelletkachel verschillen niet van die welke belangrijk zijn bij het kopen van grotere apparaten. Bovenal moeten de prestaties overeenkomen met het doel waarvoor u de pelletkachel koopt. Informatie over de warmteafgifte en de maximale kamergrootte die met de kachel kan worden verwarmd, zal u vertellen of dit het geval is. Andere mogelijke aankoopcriteria bij de aankoop van kleine pelletkachels zijn:

Geforceerde ventilatie

Menig kleine pelletkachel heeft een blower die de resulterende warmte beter verdeelt in de installatieruimte. Met zo’n blower verwarmt een pelletkachel een ruimte vaak sneller en efficiënter. De pelletkachel is echter meestal wat luider door de blower, wat in sommige situaties kan storen. Daarom geven sommige kopers de voorkeur aan de ovenvariant zonder ventilator. Als alternatief kunt u kiezen voor ovens met een geïntegreerde blower, die indien nodig kan worden uitgeschakeld.

Ontwerpen

Net als een grote pelletkachel zou een kleine pelletkachel niet goed in een leefruimte moeten passen vanwege de afmetingen alleen. Het ontwerp moet ook optimaal worden geïntegreerd. Als potentiële koper geven pelletkachels u de keuze tussen een nostalgisch retro-ontwerp en moderne varianten met gladde en onversierde oppervlakken.

EnergieFictie

Sinds begin 2018 moeten pelletkachels voorzien zijn van een energielabel. De beste energie-efficiëntieklasse die haalbaar is met een pelletkachel is A ++. Tot nu toe zijn er (nog?) relatief weinig pelletkachels met deze efficiencyklasse op de markt. Veel kleine en grote pelletkachels bereiken “slechts” klasse “A+”, wat al staat voor een hoge energie-efficiëntie.

Gemak

Een miniatuur pelletkachel met maxi comfort? Dit hoeft geen tegenstrijdigheid te zijn. De optionele comfortelementen van pelletkachels omvatten bijvoorbeeld de mogelijkheid om de betreffende kachel te gebruiken met een afstandsbediening, via sms of app. Zelfs met de kleine pelletkachels kunt u vaak van tevoren tijden programmeren wanneer de kachel automatisch start of uitschakelt. En er zijn nog andere functies die de functionaliteit van de kachel vergroten: bijvoorbeeld een ruimtesensor die de pelletkachel automatisch inschakelt bij een bepaalde kamertemperatuur (de waarde wordt door u ingesteld).

Grootte van de pelletcontainer

Een bepaalde rol bij de aanschaf van een kleine pelletkachel wordt gespeeld door de grootte van de pelletcontainer. Het is medeverantwoordelijk voor de maximale brandtijd van de kachel zonder dat de pelletcontainer opnieuw hoeft te worden gevuld. Zelfs een kleine pelletkachel kan worden uitgerust met een grote container en biedt vele uren brandtijd.

Drie overtuigende mini pelletkachels

De volgende drie pelletkachels zijn klein, maar extreem goed. Misschien is er een die je misschien leuk vindt?

Pelletkachel Thema Air van MCZ

Het Luchtthema van MCZ is een kleine pelletkachel van 800 x 600 x 556 mm (HxBxD). Het is verkrijgbaar met een gelakt zwart stalen bekleding. De grille is gemaakt van zwart of wit keramiek of als alternatief van serpentijnsteen.

De mini pelletkachel Thema Air is uitgerust met een ventilator voor geoptimaliseerde ruimteverwarming. U kunt de blower deactiveren om de pelletkachel nog stiller te maken. De apparatuur omvat ook de timer, waarmee u automatische in- en uitschakeltijdtijden van de oven kunt instellen. De mini pelletkachel kan worden bediend met behulp van een meegeleverde afstandsbediening. Bediening via smartphone of tablet is ook mogelijk.

McZ’s Thema Air pelletkachel heeft een nominale warmteafgifte van 8 kW en een rendement van 90,5 procent. De maximale ruimtegrootte die met de pelletkachel kan worden verwarmd is ongeveer 229 kubieke meter. De opslagtank voor de pellets bevat 20 liter en het pelletverbruik per uur ligt tussen de 0,7 en 1,8 kilogram.

Pelletkachel Teodora van LaNordica Extraflame

De Teodora van LaNordica Extraflame is ook een klein pelletkacheltje en heeft de afmetingen 740 x 610 x 640 mm (HxBxD). Deze pelletkachel presenteert zich in retro-ontwerp met een geëmailleerde gietijzeren bekleding. In tegenstelling tot het klassieke ontwerp van de kachel, is de techniek zeer modern. Het is uitgerust met een infrarood afstandsbediening en de mogelijkheid om de verwarmingstijden van tevoren in te stellen voor de week.

De Teodora heeft een warmteafgifte tot 8,7 kW en kan ruimtes tot 250 kubieke meter verwarmen. Het rendement van deze mini pelletkachel bereikt ongeveer 88 procent. Het pelletverbruik kan oplopen tot twee kilogram per uur en de pelletcontainer bevat ongeveer 15 kilogram.

Pelletkachel HSP 2.17 van Haas und Sohn

En ook deze pelletkachel is klein: de HSP 2.17 van Haas und Sohn. Hij meet 970 x 500 x 520 mm (HxBxD) en heeft een totaal vermogen van 8 kW. Het rendement is ongeveer 90 procent, het pelletverbruik per uur is 0,57 tot 1,7 kilogram. Met de HSP 2.17 van Haas und Sohn verwarm je een ruimte met een maximale afmeting van 230 kubieke meter.

De HSP 2.17 is een kleine pelletkachel met een no-nonsense modern design in grijs en zwart en met een groot kijkvenster voor zijn formaat. Een afstandsbediening bestaat niet voor de pelletkachel. U krijgt echter een optionele WLAN-module en kunt de HSP 2.17 van Haas und Sohn bedienen met uw smartphone. De technische uitrusting omvat bijvoorbeeld de volautomatische regeling van de kamertemperatuur met een geïntegreerde temperatuursensor. Het maakt een bijzonder energiebesparende werking van de kleine pelletkachel mogelijk.