Moderne design pelletkachels: retro of minimaal design?

Pelletkachel modern en stijlvol

Pelletkachels behoren tot de zichtbare elementen in het huisontwerp, dus een aantrekkelijk pelletkachelontwerp is een niet onbelangrijk aankoopcriterium, vooral voor estheten. Wat “aantrekkelijk” betekent, is echter een kwestie van smaak. Sommigen houden van hun pelletkachel modern met een minimaal ontwerp, terwijl andere mensen de voorkeur geven aan retro-ontwerp voor de pelletkachel. De vraag blijft: Wat is echt belangrijk in het uiterlijk van een pelletkachel?

De stijl van de pelletkachel

De stijl van een pelletkachel wordt vooral gekenmerkt door zijn vorm, zijn kleuren en de materialen waaruit hij is gemaakt. Grofweg kunnen moderne pelletkachels worden onderverdeeld in ronde en vierkante apparaten. In de ronde versie presenteert de pelletkachel zich meestal als een hoge cilinder. Voor de hoekige apparaten is het ontwerp van de pelletkachel iets gevarieerder. Sommige zijn – net als de cilinders – ook veel hoger dan ze breed zijn. Anderen zijn bijna vierkant en weer anderen gaan in de breedte in plaats van in de hoogte.

Rechttoe rechtaan modern of pelletkachel in retro stijl?

Tegenwoordig wordt modern in engere zin meestal begrepen als een eenvoudig ontwerp waarin materialen zoals metaal en glas domineren. Soms versieren tegels dergelijke kachels. Maar zelfs zij vormen vaak gladde oppervlakken die alleen verschillende kleuraccenten instellen. De ontwerptaal van dit pelletkachelontwerp is vaak gebaseerd op geometrische vormen. Soms, aan de andere kant, vertrouwen de ontwerpers op kunstig gebogen elementen. Maar ook hier ontbreken decoratieve elementen, die de kachel een speels karakter zouden geven.

Het no-nonsense ontwerp contrasteert met de retro-stijl pelletkachel, die zeker niet ouderwets is. Het is ook modern als pelletkachel, want retro raakt nooit uit de mode. Het ontwerp van deze kachels is gebaseerd op een meer speelse designtaal, zoals die bijvoorbeeld heerste in tijden voor het Bauhaus. Ornamenten en andere sierpatronen sieren dergelijke kachels. Sommige doen ook denken aan de oude houtgestookte open haard die ooit in de keuken van opa en oma stond. Materialen zoals steen of gietijzer passen goed bij het retro design.

Kleurenspel in de pelletkachel

De kleuren van een pelletkachel hebben ook invloed op hoe een pelletkachel er voor de kijker uitziet. Sterke en heldere kleuren met signaaleffect worden meer geassocieerd met een modern minimaal ontwerp. Hetzelfde geldt voor metaalverven. Aan de andere kant zijn zwart en wit – gecombineerd of individueel – geschikt voor zowel een minimaal als een sierlijk retro-ontwerp. Veel fabrikanten bieden moderne pelletkachels in verschillende kleurencombinaties, zodat u kunt kiezen uit verschillende varianten. Het is belangrijk dat de kleurselectie overeenkomt met het kleurenschema van de installatieruimte.

Wat dacht je van een design pelletkachel?

Sommige pelletkachelfabrikanten verkopen een deel van hun assortiment als design pelletkachels. Daarbij benadrukken ze dat optica voor hen een bovengemiddelde rol moet spelen. Zo biedt de Italiaanse MCZ Group speciale design pelletkachels aan. Deze omvatten de pelletkachel Stream, die je onder andere krijgt met een voorkant gemaakt van een edelgrijze serpentijnsteen.

Met de stenen voorkant ziet de kachel eruit als een houtgestookte open haard ingebed in een muur: mooi op een rustieke manier en perfect voor romantische winteravonden. Toch moet u uw blik niet versmallen tot speciale design pelletkachels. Veel moderne pelletkachels hebben een interessante uitstraling, zodat bijna elke pelletkachel de aanduiding “design pelletkachel” verdient, ook al heet niet elke pelletkachel zo.

Het gaat altijd om de grootte

Het resoneerde al met het onderwerp “kleur”: bij het kiezen van een pelletkachelontwerp moet u altijd rekening houden met het levende ontwerp en andere factoren van de installatieruimte. Dit omvat de kwestie van “verhoudingen”. De vraag die beantwoord moet worden is: Hoe groot is de ruimte en welk formaat kan de pelletkachel hebben om niet te dominant over te komen in de ruimte?

De afmetingen van verschillende pelletkachels verschillen enorm. Zo heeft de Vintage pelletkachel van “Dovre” afmetingen van 370 x 870 x 445 millimeter. Het is dus relatief breed, maar niet erg hoog. Daarentegen heeft de pelletkachel HSP7 Diana van Haas Sohn een afmeting van 1051 x 494 x 494 Millimeters. Het is dus hoog, maar vereist niet veel ruimte in de breedte.

Spelen met vuur

Een van de belangrijkste elementen in het ontwerp van de pelletkachel is het kijkvenster van de pelletkachel, wat het uiterlijk van het apparaat sterk beïnvloedt. Het kijkvenster biedt uitzicht op het charmante vlammenspel, dat echter niet voor iedereen even belangrijk is. Er zijn ook enorme verschillen in de grootte van het kijkvenster. Als u uw pelletkachel voornamelijk voor verwarming gebruikt, kunt u zich redden met een kleine variant van de pelletkachel. Voor romantici zou het echter een groter kijkvenster moeten zijn.

Pelletkachelontwerp – bekroond

Als u bijzonder veel belang hecht aan mooie design pelletkachels, kunt u kiezen voor design award winnaars voor pelletkachels. Een van de belangrijkste prijzen is de “Red Dot Design Award”: deze wordt uitgereikt in het kader van een internationale ontwerpwedstrijd in de categorieën productontwerp, communicatieontwerp en designconcepten, soms aan pelletkachels. De organisator van de wedstrijd is Red Dot GmbH &Co. KG.

Een andere designprijs is de “German Design Award”. Het eert “innovatieve producten en projecten, hun fabrikanten en ontwerpers, die baanbrekend zijn in het Duitse en internationale designlandschap”. Initiatiefnemer van de wedstrijd is de German Design Council.

Een goed pelletkachelontwerp is niet alles!

Voor estheten is een uitstekend pelletkachelontwerp misschien wel een van de belangrijkste criteria bij het kopen van een pelletkachel. Het belang van design mag echter nooit volledig het zicht op de functies van de ovens vervangen. Zelfs met de mooiste pelletkachel met een uitstekend ontwerp moet je kijken:

  • Is de output voldoende om de installatieruimte of zelfs andere ruimtes te verwarmen als het een kanaalbare of waterdragende pelletkachel is?
  • Hoe hoog is het pelletverbruik?
  • Welke technische innovaties en gebruiksgemak biedt de oven?

Een goed ontwerp is belangrijk voor pelletkachels. Maar een goed ontwerp is niet alles als het gaat om pelletkachels.

Drie pelletkachels met topdesign

De volgende drie pelletkachels maken indruk met hun uitstekende ontwerp.

Mya Air Tight van Edilkamin

De Mya Air Tight van Edilkamin bestaat in drie aantrekkelijke designvarianten: met een bekleding van wit of zwart glas of grijs staal. Opvallend is de gebogen vorm, waardoor de pelletkachel er heel modern uitziet. De Mya Air Tight is een pelletkachel onafhankelijk van ruimtelucht die de lucht voor verbranding van buiten de installatieruimte ontvangt. Het vermogen is 6,3 kW en de pellettank bevat 14 kilogram. Hierdoor moet de pelletkachel negen uur per keer op volle capaciteit kunnen verwarmen.

De Mya Air Tight is onder andere uitgerust met een tijdprogrammering en een klimaatcomfortfunctie. Het houdt de kamertemperatuur op een door u bepaald niveau. Andere technologieën zijn de Fire Control-functie voor permanent geoptimaliseerde verbranding en een technologie die parameters zoals rookafzuiging en pelletkwaliteit permanent bewaakt.

Irma Plus van La Nordica Extraflame

Een goed voorbeeld van een retro-stijl pelletkachel is de “Irma Plus” van La Nordica Extraflame. Het wordt verkregen met een klassiek pelletkachelontwerp gemaakt van gietijzer en een bekleding gemaakt van majolica keramiek of speksteen. De “Irma Plus” heeft een vermogen van 10,2 kW. Het kan worden gekanaliseerd en kan daarom naast de installatieruimte ook andere ruimtes verwarmen. De totale oppervlakte die ermee verwarmd kan worden is 292 kubieke meter.

De “Irma Plus” is uitgerust met een afstandsbediening, een programmeerbare weektimer, een vertragingstopsysteem en de Auto-Clean-Checkup. Indien gewenst schakelt het delay-stop systeem de pelletkachel na een bepaalde periode uit en verwijdert de Auto-Clean-Checkup automatisch verbrandingsresten uit de oven.

Carus Aqua van Oranier

De Carus by Oranier ontving in 2016 de German Design Award Special. De Aqua-versie is een pelletkachel op waterbasis. Het heeft de energie-efficiëntieklasse A ++ en is daarom beter dan een aantal van zijn concurrenten. Visueel maakt het ontwerp van de pelletkachel indruk met zijn slanke ronde vorm en een indrukwekkend panoramisch raam. Het lichaam van de Carus Aqua is gemaakt van massief staal, de bekleding van edele natuursteen.

De pellettank van de kachel bevat 30 kilogram en het vermogen van de kachel is 10 kW. Hierdoor kan de Carus Aqua van Oranier een ruimte van ma creëren.warmte ximal 350 kubieke meter. De apparatuur omvat een geïntegreerde kamertemperatuursensor en wekelijkse programmering. De Carus Aqua daarentegen heeft geen convectieventilator, waardoor de pelletkachel bijzonder stil is. De Carus Aqua op waterbasis is duurder dan de meeste luchtdragende ovens. U kunt echter mogelijk financiering verkrijgen van het Federal Office of Economics and Export Control.