De optimale luchtvochtigheid op kantoor – een vaak onderschatte factor

Optimale luchtvochtigheid op kantoor

Veel werknemers worden gedwongen om veel van hun tijd op kantoor door te brengen. Daarom is het vooral belangrijk om daar te zorgen voor een gezond binnenklimaat. Op de meeste werkplekken is de lucht echter te droog. Dit kan de luchtwegen en ogen irriteren en zo niet alleen uw welzijn verminderen, maar ook uw prestaties verminderen. Het instellen van de juiste luchtvochtigheid in uw kantoor moet daarom ook interessant zijn voor uw werkgever.

Hoewel het eigen huis vaak is ontworpen om zo comfortabel mogelijk te zijn, wordt de optimalisatie van het binnenklimaat op de werkplek vaak verwaarloosd. Welke gevolgen heeft dit voor uw gezondheid en hoe kunnen temperatuur en luchtvochtigheid optimaal worden aangepast? In dit artikel wordt uitgelegd waar je op moet letten als je wilt zorgen voor goede lucht op kantoor.

Waarom kantoren vaak te droog zijn

Het meest voorkomende probleem van atmosfeer in kantoren is een te lage luchtvochtigheid. Dit komt vaak ook door de apparatuur: computers en andere grote elektronische apparaten verwarmen de ruimte extra tijdens het gebruik. Warme lucht kan echter veel meer water opslaan dan koele lucht, zodat de relatieve luchtvochtigheid daalt wanneer de kantoorlucht wordt verwarmd. Als de luchtvochtigheid daalt tot 30% of minder, wordt deze als merkbaar droog ervaren; een waarde tussen 40% en 60% zou ideaal zijn.

Naast het extra verwarmingseffect veroorzaakt door elektronica, is in veel gevallen ook een permanent geïnstalleerd ventilatiesysteem de schuld, dat voortdurend frisse lucht aanzuigt en verwarmt voordat deze door het hele gebouw wordt verspreid. Het basisprobleem blijft: hoe groter het temperatuurverschil tussen de koele buitenlucht en de ingestelde kamertemperatuur, hoe lager de luchtvochtigheid. Gerichte bevochtiging van kantoren kan dan de luchtkwaliteit aanzienlijk verbeteren.

Gevolgen voor uw gezondheid

Te droge lucht op de werkvloer is geen grap: ziektekiemen kunnen bij een lage luchtvochtigheid langer in de lucht overleven en zich sneller en verder verspreiden. Als gevolg hiervan is het risico op infectie ruim boven normaal. Bij een luchtvochtigheid tussen 20% en 35% is de kans tot drie keer zo groot dat het besmet raakt met influenzavirussen als bij een luchtvochtigheid van 50%. De stofvervuiling is ook groter: in droge lucht zijn tot vijf keer zoveel deeltjes te vinden als in vochtige lucht. [2,3].

De effecten zijn echter meestal direct voelbaar: de mond wordt droog en de neus en ogen zijn geïrriteerd. De droge lucht is eerst merkbaar waar het eigenlijk vochtig zou moeten zijn: op de slijmvliezen. Zeker als je veel met elkaar moet praten of aan de telefoon moet praten, is een krab in de keel storend. De luchtvochtigheid moet op de lange termijn worden verhoogd om dit te verhelpen.

Wat de wetgever zegt

DIN EN 13779 specificeert een ondergrens van 30% voor de luchtvochtigheid van niet voor bewoning bestemde gebouwen. Een literatuurstudie komt echter tot de conclusie dat dit cijfer niet moet worden begrepen als een medisch bewezen grenswaarde en dat de effecten van droge lucht op het welzijn behoorlijk controversieel zijn. De studie benadrukt echter dat verhoogde blootstelling aan stof en pathogenen als gevolg van een lage luchtvochtigheid onbetwist is.

De Gids BGI 7004 van het Hauptverband gewerblicher Berufsgenossenschaft neemt deze ondergrens op en adviseert een luchtvochtigheid tussen 30% en 70%. Op basis van BGI 7004 werd enkele jaren later een informatieblad van de Duitse sociale ongevallenverzekering gepubliceerd, waarin deze ondergrens voor vochtigheid op werkplekken ontbreekt. De technische voorschriften voor werkplekken specificeren ook geen minimale luchtvochtigheid. Alleen een maximale waarde voor de relatieve vochtigheid van 80% bij 20 °C wordt vermeld, die niet mag worden overschreden.

Hoe de luchtvochtigheid te verhogen

Als eerste maatregel moet u de kamertemperatuur op uw werkplek controleren. De werkplekvoorschriften voorzien in een minimumtemperatuur van 19 tot 20 °C voor licht en middelmatig werk. [4]. Hoe warmer je kantoor is, hoe lager de luchtvochtigheid daalt. Door de kamertemperatuur te verlagen tot 20 °C, kunt u mogelijkhet produceert een optimale luchtvochtigheid van 50%.

Pas je ventilatiegewoonten aan: een permanent gekantelde raam op kantoor is misschien comfortabel, maar het is eerder contraproductief op weg naar vochtigere binnenlucht: de koelere lucht van buiten wordt binnen in het gebouw verwarmd en dus droger, terwijl de warme kamerlucht naar buiten stroomt en vocht met zich meedraagt. In plaats daarvan wordt spitsventilatie aanbevolen: laat de ramen vijf tot tien minuten wijd open staan, zodat er een snelle luchtuitwisseling is zonder dat de kamer te veel afkoelt.

Niet alleen mooi om naar te kijken: kamerplanten verhogen de luchtkwaliteit

Een bijzonder elegante oplossing voor het probleem van droge lucht wordt geleverd door kamerplanten. Omdat ze de hele dag door water in de lucht afgeven via hun bladeren, zijn ze ideale luchtbevochtigers. Hoe groter de bladeren en hoe groter de planten, hoe effectiever u de luchtvochtigheid in uw kantoor kunt verhogen. Houd er echter rekening mee dat regelmatig water geven vereist is!

Goede bronnen van vocht zijn bijvoorbeeld lindeboom, Cyprusgras en nestvaren. Sommige planten hebben echter extra eigenschappen die uw kantoorlucht kunnen verbeteren: ze filteren stof of schadelijke stoffen uit de atmosfeer.. Afhankelijk van de inrichting van de kantoorruimte kan dit best handig zijn. Geschikte universele verbeteraars zijn bijvoorbeeld klimop, drakenboom of Philodendron. De groene lelie daarentegen is bijzonder effectief tegen formaldehyde in de lucht, die kan diffunderen van spaanplaat in meubels.[8].

Luchtbevochtigers voor op kantoor: zegen of vloek?

Aangezien een automatisch ventilatiesysteem vaak al in moderne kantoren is geïnstalleerd, rijst de vraag of luchtbevochtiging niet ook geautomatiseerd moet worden. Gewoon een luchtbevochtiger instellen, deze instellen op een streefvochtigheid van 50%, en je bent klaar?

Bij het kopen van een luchtbevochtiger zijn er een paar dingen om te overwegen: allereerst moet deze natuurlijk worden ontworpen voor de grootte van de kantoorruimte. Tegelijkertijd is het echter belangrijk om te zorgen voor een rustige werking, zodat u niet wordt gestoord en afgeleid tijdens kantoorwerk. De onderhoudsinspanning moet laag worden gehouden en vereist een navulling van water niet meer dan één keer per dag.

Het grootste gevaar van luchtbevochtigers is hun vervuiling gedurende een lange levensduur. Als vuil en mogelijk zelfs schimmel zich in het apparaat hebben genesteld, is de luchtbevochtiger een wandelende kiemextractor die gegarandeerd de luchtkwaliteit niet verhoogt. Let bij het kiezen van een model op het certificaat “Geoptimaliseerde luchtbevochtiging”, dat wordt toegekend door de werkgeversaansprakelijkheidsverzekeringsvereniging en zo een veilige en hygiënische werking bewijst. [9].