Hoe lang gaan ac-units mee? (Venster, Draagbaar, Mini-Split, Centraal)

Slechts twee soorten mensen vragen, “Hoe lang gaan AC-units mee?”

Dit zijn:

 1. Mensen die op zoek zijn naar koop een nieuwe airconditioner.
 2. Mensen die ongeveer 10-20 jaar een bestaande AC-eenheid hebben en zich afvragen als ze het moeten vervangen.

Airconditioners gaan niet eeuwig mee. Te zijner tijd moeten ze worden vervangen. Daarom moeten de nieuwe kopers onderscheid maken tussen verschillende tijdspannes van AC’s die ze willen kopen.

Aan de andere kant, als u ziet dat uw AC-eenheid geluiden produceert of niet zo effectief afkoelt als in voorgaande seizoenen, is het logisch om te vragen of u deze moet vervangen.

De levensduur van AC-eenheden strekt zich uit van minder dan 10 jaar tot 25+ jaar.

Dat is best een lang interval; verschillende factoren bepalen hoe lang een AC-eenheid meegaat (en we zullen ze hieronder allemaal behandelen).

Voorbeeld: Zelfs de beste draagbare airconditioner kan binnen 10 jaar zonder sap komen te zitten. Hoogwaardige mini-split AC-units kunnen echter 25 jaar meegaan als ze door de decennia heen goed en regelmatig worden onderhouden.

In feite is de type airconditioner is de Nr. 1 factor dat bepaalt hoe lang airconditioner meegaat. Hieronder vindt u 3 belangrijke factoren en eenvoudige stappen om de levensduur van uw AC-eenheid te verlengen. Uiteindelijk zullen we ook wijzen op de belangrijkste indicatoren als u uw bestaande airconditioner moet vervangen.

1. Airconditioner Type (Mini-Split, Centraal, Draagbaar, Raam)

Wanneer u zich afvraagt hoe lang airconditioners meegaan, is het eerste dat u moet specificeren het type airconditioner. Grotere centrale en mini-split airconditioners zijn bijvoorbeeld duur en moeilijk te installeren. Ze kunnen echter veel langer meegaan dan goedkopere en gemakkelijker te installeren raam- of draagbare eenheden.

Het verschil kan behoorlijk groot zijn. In de onderstaande tabel vindt u de gemiddelde tijdspanne van de meest voorkomende AC-typen:

Draagbare AC Raam AC Mini Split AC Centrale lucht
5 – 10 jaar 10 – 20 jaar 15 – 20 jaar 20 – 25+ jaar

Als u vergelijkt hoe lang draagbare AC meegaat versus centrale airconditioner, kunt u zien dat er een duidelijk verschil van 15 jaar is. Natuurlijk is draagbare AC meerdere malen goedkoper en zwakker.

Hoe lang gaan draagbare airconditioners mee? (5 tot 10 jaar)

Draagbare airconditioners gaan 5 tot 10 jaar mee. Draagbare AC-eenheden kunnen van kamer naar kamer worden verplaatst en kunnen overal van 8.000 BTU tot 15.000 BTU aan koelvermogen genereren.

Draagbare AC-eenheden hebben de laagste levensduur van alle AC-typen omdat:

 • Ze worden veel verplaatst.
 • Draagbare AC-units zijn niet gemaakt van duurzame materialen. Het gebruik van duurzaam PVC-plastic is bijvoorbeeld gebruikelijk in draagbare AC-eenheden.
 • Draagbare airconditioners gaan minder lang mee vanwege de ondergemiddelde compressorkwaliteit.

Er zijn weinig dingen die u kunt doen om de levensduur van draagbare airconditioners te verlengen, waaronder:

 • Regelmatig onderhoud; reinigen en vervangen van luchtfilters.
 • Geschikte maatvoering van draagbare airconditioners. Als u een draagbare AC-eenheid koopt met een beetje meer BTU-koelvermogen, hoeft deze niet de hele tijd op 100% te werken (bijvoorbeeld iets als 30 BTU per vierkante voet).
 • Het kopen van beproefde eenheden. Deze hebben een bewezen levensduur van 10 jaar; u kunt hier de tabel met de beste draagbare airconditioner met de hoogste energie-efficiëntieclassificaties bekijken.

Hoe lang gaan raamairconditioners mee? (10 tot 20 jaar)

Raamairconditioners kunnen tot 20 jaar meegaan. Zelfs de mechanische raam-AC-units van lagere kwaliteit gaan meer dan 10 jaar mee.

Kortom, de raam-AC-units zijn de meest duurzame goedkope AC-optie. Ze hebben een levensduur van maximaal 20 jaar omdat:

 • Ze zijn bevestigd op de vensterbank. Minder beweging betekent minder potentiële schade aan de buitenste schil (die raam-AC-lekkage of pulserend geluid kan veroorzaken).
 • Minder regelmatig onderhoud is nodig. U kunt één keer per jaar luchtfilters vervangen en de raam-AC-eenheid werkt een stuk langer als u het twee keer per jaar doet. In het geval van een freonlek kunt u zelfs zelf een AC-unit voor het opladen van vensters zelf doen (met een beetje technische vaardigheden).
 • Ze zijn gemaakt van duurzame materialen die bestand tegen barre weersomstandigheden. Raamairconditioners gaan langer mee dan draagbare airconditioners vanwege het gebruik van duurzamere materialen in raam-ac-units.
 • Nieuwe units hebben duurzame DC-invertercompressoren die langer meegaan dan roterende compressoren. Voorbeeld: Over de dorpel Midea U Inverter is een goed voorbeeld van een duurzame DC inverter raam AC.

Als u een raam-AC-eenheid wilt kopen die tot 20 jaar meegaat in plaats van 10 jaar, kunt u hier een lijst met de beste betrouwbare raam-AC-eenheden bekijken.

Hoe lang gaan mini split airconditioners mee? (15 tot 20 jaar)

De mini-split units hebben meestal de beste prijs-kwaliteitverhouding. De levensduur van 20 jaar in combinatie met een hoge SEER-classificatie en betaalbare prijs voor hoge capaciteit (tot 50.000 BTU) maakt ze een ideale vervanging voor een centrale AC-eenheid. U kunt hier 1- tot 5-zone mini-split units bekijken.

Mini-split warmtepompen en airconditioners gaan 15 tot 20 jaar mee. Vooral mini-split warmtepompen hebben een veel complexer ontwerp als raam of draagbare AC units. De engineering die nodig is om een mini-split te bouwen is nauwkeurig afgesteld en de beste hoogwaardige materialen worden gebruikt om de levensduur van de mini-split airconditioner zoveel mogelijk te verlengen.

Sommige van de beste MrCool en Senville mini-splits kunnen zelfs meer dan 20 jaar meegaan.

Hoe lang gaan centrale airconditioners mee? (20 tot 25+ jaar)

Naalden om te zeggen, de geleide centrale airconditioner is het meest duurzame AC-eenheidstype. Iedereen is echter bang om de centrale airconditioner te vervangen omdat deze zowel complex, tijdrovend als vooral duur is.

De gemiddelde kosten van 2-5 ton centrale AC zijn ongeveer $ 6434.

Centrale airconditioners gaan 20 tot 25+ jaar mee. Het is niet ongebruikelijk om een 25 jaar oude centrale airconditioner te vinden van merken als Goodman, Trane, Carrier, enzovoort.

Houd er echter rekening mee dat de compressortechnologie in die 25 jaar aanzienlijk is verbeterd. Als gevolg hiervan heeft de nieuwe centrale airconditioner een veel hogere energie-efficiëntie (aangegeven door de SEER-classificatie).

U kunt behoorlijk wat elektriciteit besparen door een oud centraal airconditioningsysteem te vervangen door een 14 SEER-classificatie door een nieuwe 20+ SEER-classificatie-eenheid. U kunt berekenen hoeveel elektriciteit u kunt besparen met deze handige SEER-besparingscalculator.

2. Hoeveel heb je de airconditioner gebruikt? (Sterk afhankelijk van locatie)

Elke HVAC-technicus zal het ermee eens zijn dat een airconditioner in Texas minder lang meegaat dan degene die in Alaska is geïnstalleerd. Het is een eenvoudig temperatuurverschil. Als u in warme klimaten zoals Texas of Californië woont, zal uw airconditioner extra hard moeten werken om de binnenlucht koel te houden.

Het is net als met auto’s en kilometerstand. Hoe meer je de auto gebruikt, hoe meer kilometers je maakt en de auto zal sneller op je sterven. Hier zijn twee voorbeelden:

 1. In Houston, Texas, zal de AC-eenheid elk jaar minstens 4 maanden op bijna 100% capaciteit draaien. Over 10 jaar zal zo’n eenheid hebben gelopen voor 40 maanden bij bijna 100%.
 2. Aan de andere kant, als u in een noordelijke staat woont – laten we zeggen, New York – zal uw airconditioner in hetzelfde tijdsbestek minder kilometers maken. Een airconditioner in New York zal elk jaar 3 maanden lang op ongeveer 70% vermogen draaien. Over 10 jaar zal het hebben gelopen voor 30 maanden bij 70% vermogen.

De kans is groot dat een airco in New York 5 jaar langer meegaat dan dezelfde in Texas.

Een ander aspect is de juiste maatvoering van de airco. Er is een goede reden waarom het logischer is om een airconditioner te kopen die een beetje krachtiger is dan wat je nodig hebt. Als de AC-eenheid te zwak is, hebt u twee problemen:

 1. Je binnenlucht zal waarschijnlijk niet koel genoeg zijn.
 2. U zult de AC-eenheid te hard moeten duwen (op bijna 100%) voor lange perioden. Dit zal het aantal jaren dat de airconditioner de gespecificeerde BTU-koelcapaciteit levert, effectief verminderen.

Als u een AC-eenheid koopt die een beetje te krachtig is, is deze duurder, maar gaat deze langer mee. Het hoeft niet altijd 100% te leveren. Als u de capaciteit in BTU met, laten we zeggen, 20% overschrijdt, zal de AC meestal op 80% draaien. Dat verlengt de tijdspanne van het apparaat.

Het spreekt voor zich dat u voor de meest optimale koeling uw airconditioner correct moet dimensioneren.

3. Regelmatig onderhoud (wat helaas niet goedkoop is)

Zoals met alle HVAC-apparaten, zal het plannen van regelmatig onderhoud van een airconditioner de levensduur met een paar jaar verlengen. HVAC-onderhoud is echter niet goedkoop. Daarom is onderhoud alleen relevant voor centrale en kanaalloze mini-split AC-units.

Je moet het minstens om de paar jaar plannen. Een HVAC-technicus controleert meestal de juiste luchtstroom, conditioner van de compressor en reinigt de filters (dit moet u ook zelf regelmatig doen). Het belangrijkste voordeel van maintenance is om AC-problemen te identificeren en op te lossen voordat ze te groot worden.

Nogmaals, het lijkt nogal op autoreparaties. Je kunt het ‘Check Engine’-lampje lang negeren, maar je weet dat het je langs de lijn zal kosten. Dat zijn echter kosten op lange termijn versus de kortetermijnkosten van autoreparatie of het inhuren van een HVAC-technicus in ons geval.

Als u een oud AC-systeem heeft, moet dit vaker worden gecontroleerd. Dit zal echter ook uw totale kosten opdrijven. Dat is de reden waarom uiteindelijk het vervangen van een bestaand systeem financieel haalbaarder wordt dan het oude apparaat te blijven repareren.

Een van de eerste problemen die u waarschijnlijk zult tegenkomen, zijn raamairconditioners die geluiden maken of de airconditioner moeten opladen met freon.

Hoe weet u of u een airconditioner moet vervangen?

Airconditioners gaan meestal niet zomaar dood. Uitzoeken of u uw airco moet vervangen, is geen gemakkelijke taak. Laten we proberen het te vereenvoudigen.

De meest voor de hand liggende reden voor het vervangen van de airconditioner is een financiële. Als uw ac steeds kapot gaat en u uw HVAC-man moet blijven bellen (en hem of haar moet betalen), zult u zich snel realiseren dat het veel logischer is om een vervanging te krijgen. Het is als een oude auto; als reparaties meer kosten dan een nieuwe auto, moet u de oude auto weggooien.

Verder zijn er 2 goede indicatoren dat een AC zijn tijd heeft gediend:

 1. Hogere elektriciteitsrekening. Oude en beyond-prime AC-units zijn minder energie-efficiënt. Dat betekent dat ze meer energie zullen verbruiken voor hetzelfde verkoelende effect. Als u een stijging van 20% in uw elektriciteitsrekening voor koeling begint te zien, is de nummer 1 oorzaak daarvan een ‘dode’ AC-eenheid.
 2. Hogere luchtvochtigheid binnenshuis. Een van de eerste give-aways van een defecte airconditioner is de uitval van de ontvochtigingsfunctie. Elke AC-unit verlaagt de luchtvochtigheid binnenshuis. Wanneer het apparaat ouder wordt, is dit meestal de eerste functie die verdwijnt. U zult merken dat de binnenlucht zwaarder is, het kan moeilijker zijn om te ademen en u zult sneller zweten.

Uiteindelijk loont het om uw HVAC-technicus duidelijk te vragen of de airconditioner zijn tijd voorbij is en of een vervanging een haalbare optie zou zijn. Ze zullen het bestaande apparaat controleren, kijken naar de toestand van de compressor, de toestand van de koelvloeistof en u ter plekke een eerlijke, goed geïnformeerde mening geven.

Inhoudsopgave