Beslissen waar je precies een luchtbevochtiger in je slaapkamer en rond je huis wilt plaatsen, kan verwarrend zijn. Vooral wanneer de handleiding niet genoeg informatie over dit onderwerp bevat.
Je vraagt je waarschijnlijk af of het veilig is om met een luchtbevochtiger te slapen en of het schade aan je kamer zal veroorzaken. In dit artikel geven we u enkele richtlijnen die u moet volgen bij het plaatsen van een luchtbevochtiger thuis om u te helpen een gezonde omgeving voor u en uw gezin te creëren.
Omdat slaapkamers meestal kleiner zijn, is het belangrijk om te onthouden dat ultrasone eenheden condensatie kunnen veroorzaken als ze te veel worden gebruikt. Overmatige vochtigheid van een luchtbevochtiger kan leiden tot vocht en uiteindelijk schimmel, met name op zachte meubels of houten oppervlakken in krappe ruimtes. Hoewel dit ertoe kan leiden dat u in plaats daarvan een verdampingsmodel overweegt, werken ultrasone luchtbevochtigers stiller en zijn daarom beter geschikt voor een slaapomgeving. Sommige ultrasone modellen bevatten ook humidistats die het apparaat uitschakelen wanneer de lucht de gewenste vochtigheidsgraad bereikt, waardoor de kans op overbevochtiging van uw kamer wordt beperkt. Een ingebouwde humidistat is een essentieel kenmerk om op te letten bij het selecteren van een luchtbevochtiger.
Als u nog steeds beslist welke luchtbevochtiger de beste is om te kopen voor uw slaapkamer, klik dan hier om onze luchtbevochtigerrecensies te bekijken om u te helpen het meest geschikte model te kiezen.
Waar een luchtbevochtiger te plaatsen
Het ’s nachts in uw slaapkamer houden van een luchtbevochtiger kan helpen bij het aanmoedigen van een meer vredige en diepe slaap, omdat het werkt om het vocht in de lucht te verhogen. Maar hoe dicht moet een luchtbevochtiger precies bij je bed zijn?
Het is het beste om de luchtbevochtiger op minstens 3 voet afstand van uw bed te plaatsen. Dit om te voorkomen dat het direct wordt blootgesteld aan te veel vocht en om het vocht gelijkmatig over de kamer te verdelen.
Een ander voordeel van het houden van een luchtbevochtiger op 3 voet afstand is om te voorkomen dat je wordt gewekt door het gorgelen, de motor en andere geluiden die luchtbevochtigers soms kunnen maken.
Sommige luchtbevochtigers hebben ook een fel licht of scherm dat u ook kunt afleiden als het te dichtbij is wanneer u probeert in slaap te vallen.
Als u ziek bent en zich erg overbelast voelt, kunt u tijdelijk een warme mistbevochtiger dichter bij uw bed plaatsen om de voordelen van de hete stoom in de lucht te plukken die de doorgangen in de open lucht in de neus en keel kan helpen.
Plaats de luchtbevochtiger in het deel van de kamer dat u het meest wilt bevochtigen, omdat het gebied van de kamer dat zich het dichtst bij uw luchtbevochtiger bevindt het meest wordt beïnvloed.
Zorg ervoor dat uw luchtbevochtiger ten minste 1 voet verwijderd is van alle muren, meubels, gordijnen en elektrische apparaten en zorg ervoor dat het nevelmondstuk naar het midden van de kamer wijst. Deze afstand wordt aanbevolen om mogelijke waterschade te voorkomen die kan optreden als de nevel ’s nachts op oppervlakken bezinkt en condenseert.
Til uw ultrasone luchtbevochtiger minstens 2 voet van de grond op een bureaublad of nachtkastje met een dienblad of andere waterbestendige hoes eronder, indien mogelijk. Door deze hoogte kan de waterstoom of damp hoger in de lucht komen en efficiënter door de kamer worden verdeeld. Het voorkomt ook de problemen van mist van een ultrasone luchtbevochtiger die ’s nachts op de vloer puddling. De verhoogde hoogte geeft de waterdamp voldoende tijd om in de lucht te verdampen voordat hij de grond bereikt. Als u van plan bent om een verdampingsbevochtiger in uw slaapkamer te gebruiken, kunt u deze op de grond plaatsen, maar zorg ervoor dat er een waterbestendige lade onder zit in geval van morsen. Plaats uw luchtbevochtiger niet op of in de buurt van houten oppervlakken of tapijt waar waterschade kan optreden zonder bescherming. En kies altijd voor een vlakke ondergrond om het risico op morsen verder te voorkomen.
Plaats uw luchtbevochtiger niet op of in de buurt van warmtebronnen zoals een oven, kachel, kachel of direct zonlicht.
Plaats uw luchtbevochtiger niet in een positie waar de mist direct een thermostaat raakt. Omdat de lucht die door de luchtbevochtiger wordt verdreven, de nauwkeurigheid van de aflezing van de thermostaat beïnvloedt.
Moet een luchtbevochtiger op de vloer of een nachtkastje?
Ultrasone luchtbevochtigers werken door microscopische druppeltjes water in de lucht te stoten. Na verloop van tijd kan dit ervoor zorgen dat water bezinkt en zich op oppervlakken rond de luchtbevochtiger verzamelt. Daarom moeten ultrasone luchtbevochtigers altijd minstens 2 voet boven de vloer worden geplaatst om uw vloeren te beschermen tegen nat worden. Deze verhoogde hoogte geeft de druppels voldoende tijd om te verdampen.at in de lucht voordat hij de grond bereikte.
We raden aan om een stevig nachtkastje of tafel te gebruiken, maar vergeet niet om een waterbestendige lade onder uw luchtbevochtiger te gebruiken om ook uw meubels te beschermen en eventuele waterresten te verzamelen.
Als u liever een verdampingsbevochtiger in uw slaapkamer gebruikt, is het prima om deze op de vloer te plaatsen, omdat deze geen condensatie produceert. Een waterbestendige lade eronder wordt echter nog steeds aanbevolen in geval van onbedoelde waterlekkages.
Vergeet niet dat als u ervoor kiest om uw luchtbevochtiger op een nachtkastje te plaatsen, deze minstens 3 voet van uw bed verwijderd moet zijn.
Waar een luchtbevochtiger in een babykamer te plaatsen
Bij het gebruik van een luchtbevochtiger in de kamer van een baby zijn vergelijkbare regels van toepassing. Deze omvatten:
- Ultrasone luchtbevochtigers zijn over het algemeen beter voor de slaapkamer dan verdampingsbevochtigers, omdat ze veel stiller zijn tijdens het gebruik.
- Plaats de luchtbevochtiger op ongeveer 6 voet afstand van de wieg om direct contact tussen de mist en uw kind te voorkomen.
- Plaats de luchtbevochtiger in het gebied van de kamer dat u het meest wilt bevochtigen en met de nevelmond in dezelfde richting gericht.
- Til uw ultrasone luchtbevochtiger minstens 2 voet van de grond met een waterbestendige lade eronder.
- Plaats uw luchtbevochtiger niet op of in de buurt van houten oppervlakken of tapijt waar waterschade kan optreden zonder een beschermhoes.
- Plaats uw luchtbevochtiger niet op verwarmde of warme oppervlakken zoals bovenop een verwarming.
- Plaats uw ultrasone luchtbevochtiger op ten minste 1 voet afstand van alle muren, meubels, gordijnen en andere elektronische apparaten en richt het nevelmondstuk in het midden van de kamer.
Maar er zijn enkele aanvullende richtlijnen die u moet volgen bij het gebruik van een luchtbevochtiger rond baby’s. Om veiligheidsredenen is het bijvoorbeeld het beste om geen warme mistbevochtigers te gebruiken om onbedoelde brandwonden te voorkomen. Je moet ook de slaapkamerdeur van je baby op zijn minst gedeeltelijk open laten staan om ervoor te zorgen dat er geen overbevochtiging van de kamer is.
Plaatsing van een luchtbevochtiger in de kamer van een baby is van cruciaal belang, vooral als baby’s veranderen in nieuwsgierige peuters. Zorg ervoor dat zowel de luchtbevochtiger als de elektrische snoeren goed buiten het bereik van de baby zijn geplaatst en op een stevig hoog oppervlak (zoals een ladekast of planken die aan de muur zijn vastgeschroefd) zodat je kleintje het apparaat niet naar beneden kan trekken.
Netheid is ook van cruciaal belang bij het gebruik van een luchtbevochtiger in de slaapkamer van uw baby. Reinig je luchtbevochtiger twee keer per week door hem af te vegen met een zachte doek en een mengsel van witte azijn en water. Het is ook essentieel om het water voor elk gebruik te verversen om bacteriën of schimmels die zich mogelijk hebben opgebouwd te elimineren.
Het gebruik van gefilterd of gedestilleerd water in de luchtbevochtiger van uw baby kan ook helpen wit stof te voorkomen, wat irriterend kan zijn voor de longen van gevoelige baby’s. Het is ook belangrijk op te merken dat luchtbevochtigers mogelijk niet veilig zijn om te gebruiken rond baby’s en kleine kinderen die vatbaar zijn voor astma of aandoeningen van de luchtwegen.
Is het veilig om te slapen met een luchtbevochtiger in uw slaapkamer?
Wanneer je voor het eerst een luchtbevochtiger in je slaapkamer gaat gebruiken, houd dan goed in de gaten hoe je lichaam en de omgeving om je heen reageren. Vergeet niet om uw luchtbevochtiger schoon te houden en de luchtvochtigheid in uw kamer te controleren om overbevochtiging te voorkomen en de ideale luchtvochtigheid om te slapen te bereiken. Een van de mogelijke bijwerkingen van het binnenshuis toevoegen van te veel vocht is dat je het risico op schimmels en bacteriën verhoogt.
Ultrasone luchtbevochtigers worden vaak aanbevolen voor gebruik in de slaapkamer tijdens het slapen vanwege hun lagere geluidsemissies. Ze kunnen echter een kamer overbevochtigen, omdat de microscopische waterdruppels zich kunnen verzamelen en dingen nat kunnen maken (waardoor de kans op schimmelvorming toeneemt). Als u dit ziet gebeuren, kunt u er de voorkeur aan geven om te kiezen voor een verdampingsbevochtiger. Verdampingsbevochtigers gebruiken het natuurlijke proces van verdamping om vocht aan de lucht toe te voegen, zodat ze geen condensatie op vloeren of andere oppervlakken produceren.
Zorg ervoor dat u uw apparaat schoon houdt door het water voor elk gebruik te verversen en door de binnenkant regelmatig af te vegen (idealiter twee keer per week) met een zachte spons met een mengsel van witte azijn en water. Volgens de Consumer Product Safety Commission (CPSC) kan “het inademen van vuile mist longproblemen veroorzaken, variërend van griepachtige symptomen tot ernstige infecties.”
Een ander potentieel gevaar om rekening mee te houden bij het gebruik van een ultrasone luchtbevochtiger tijdens uw slaap is wit stof. Dit stof wordt veroorzaakt door de minerale afzettingen in leidingwater die achterblijven nadat de nevel op meubels of andere oppervlakken is beland en opdroogt. Wit stof kan mogelijk eenn probleem voor iedereen met allergieën, astma, sinus of longgezondheid, met name baby’s en kleine kinderen. Om wit stof te voorkomen, gebruikt u gedestilleerd water dat geen mineraalgehalte bevat.
Wanneer moet u een luchtbevochtiger in uw huis gebruiken
Het doel van een luchtbevochtiger is om de luchtvochtigheid te verhogen door vocht aan de lucht toe te voegen. Dus een luchtbevochtiger zal het meest effectief zijn als de lucht in uw huis u ongemak bezorgt omdat deze te droog is.
Het Environmental Protection Agency (EPA) suggereert dat de luchtvochtigheid in een huis onder de 60% en idealiter tussen 30% en 50% moet worden gehouden. Alles onder de 30% kan gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals sinusirritatie, droge huid of neusbloedingen, terwijl alles boven de 60% de kans op andere hygiëneproblemen zoals bacteriën en schimmels verhoogt.
Tekenen dat uw huis mogelijk meer vochtigheid nodig heeft, omvatten meer dan alleen geïrriteerde droge huid en neusbloedingen. Te droge lucht kan zelfs houten meubels en vloerdelen beschadigen. U kunt hier meer lezen over hoe u de symptomen van droge lucht in uw huis kunt identificeren.
Om de luchtvochtigheid in uw huis te controleren, gebruikt u een digitale hygrometer. Zelfs een budget binnen hygrometer zorgt voor een snelle en nauwkeurige meting. Meer informatie over de beste hygrometers voor thuisgebruik vindt u in onze koopgids.
Laatste gedachten
Wanneer u beslist waar u uw luchtbevochtiger het beste kunt plaatsen, moet u overwegen waar het apparaat het meeste voordeel kan bieden zonder uw stoffering, tapijt of elektrische apparatuur te beschadigen.
Omdat verdampingsbevochtigers de neiging hebben luidruchtiger maar krachtiger te zijn, is het logisch om dit soort modellen in grotere woonruimtes te gebruiken waar het extra geluid niet zo hinderlijk zal zijn. Hoewel een ultrasone luchtbevochtiger over het algemeen stiller en beter geschikt is in slaapkamers, lopen ze het risico op overbevochtiging en kunnen ze vervelend wit stof produceren. Het controleren van de luchtvochtigheid en het regelmatig reinigen van uw luchtbevochtiger is dus de sleutel tot een gezond binnenmilieu.